1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Паспорт спеціальності


ВИЩА АТЕСТАЦІЙНА КОМІСІЯ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова президії
ВАК України
14.04.2004 N 35-08/4
ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ
05.18.15 - товарознавство харчових продуктів
I. Формула спеціальності:
Галузь науки, яка системно вивчає харчові продукти, методологічні засади формування їх споживних властивостей, управління якістю протягом життєвого циклу, способи та методи оцінки якості, прогнозування збереженості та гарантії безпеки споживання харчових продуктів з метою задоволення потреб суспільства.
II. Напрями досліджень:
1. Розвиток теорії загального товарознавства, удосконалення категоріального апарата товарознавчої науки, розроблення і стандартизація товарознавчих термінів і визначень, номенклатур показників якості нових видів харчових продуктів та їхньої уніфікації відповідно до міжнародної нормативної документації.
2. Розроблення методологічних засад дослідження ринку харчових продуктів, аналізу структури їхнього асортименту з метою задоволення потреб споживачів.
3. Удосконалення логістичних підходів щодо зберігання, транспортування, реалізації харчових продуктів з метою збереження їх споживних властивостей, запобігання втрат маси та підвищення ефективності економічної діяльності підприємства.
4. Розроблення критеріїв і методів ідентифікації, експертизи якості й оцінки конкурентоспроможності харчових продуктів вітчизняного та зарубіжного виробництва на ринку.
5. Товарознавча характеристика сировини та матеріалів, які використовуються при виробництві харчових продуктів.
6. Вплив вихідної сировини та технології на формування споживних властивостей і якості харчових продуктів.
7. Вивчення споживних властивостей нових видів харчових продуктів підвищеної біологічної цінності.
8. Вивчення закономірностей змін споживних властивостей харчових продуктів у процесі їх створення, перероблення, зберігання та споживання, прогнозування гарантованих термінів їх придатності.
9. Розроблення й удосконалення органолептичних, фізичних, хімічних, мікробіологічних методів досліджень.
10. Розроблення систем управління асортиментом і якістю харчових продуктів, теоретичних засад класифікації, маркування та кодування товарів.
11. Вивчення екологічних аспектів виробництва, пакування та зберігання харчових продуктів.
12. Наукове обгрунтування сучасних концепцій формування безпеки та якості харчових продуктів.
III. Галузь науки, з якої присуджують наукові ступені:
технічні науки.
Перейти до повного тексту