- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 вересня 2008 р.
за N 884/15575
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 37-сг "Сівба та збирання врожаю сільськогосподарських культур, проведення інших польових робіт на "__" _____200_ року" (місячна)
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної служби
статистики
N 87 від 11.04.2011 )
( Додатково див. наказ
N 533/19271 від 29.04.2011 )
I. Загальні положення
1.1. Форма державного статистичного спостереження N 37-сг "Сівба та збирання врожаю сільськогосподарських культур, проведення інших польових робіт на "__" ________200_ року" (місячна) (далі - форма N 37-сг) подається органу державної статистики за місцем здійснення діяльності (місцезнаходженням земельних ділянок) респондента, який здійснює сільськогосподарську діяльність незалежно від його підпорядкування і організаційно-правової форми господарювання та який згідно з чинним законодавством не належить до малих підприємств (за винятком тих малих підприємств, які мають у своєму користуванні понад 100 га сільськогосподарських угідь) у період виконання робіт у терміни, зазначені на бланку.
1.2. Якщо земельні ділянки, на яких проведено посіви та здійснюються інші польові роботи, розміщені в різних адміністративно-територіальних одиницях, то форма N 37-сг подається відповідним районним органам державної статистики за місцем здійснення діяльності (місцезнаходженням земельних ділянок).
1.2.1. У формі N 37-сг відображаються площі сільськогосподарських культур на землях, що перебувають у володінні та користуванні підприємства згідно з чинним законодавством. За площі на землях, що передані в найм (оренду) іншим землекористувачам, форму N 37-сг подає орендар за умови, якщо передання земельних ділянок здійснене та оформлене згідно з чинним законодавством.
1.3. На бланку форми N 37-сг зазначаються повне найменування і юридичне місцезнаходження респондента згідно з реєстраційними даними та місце здійснення його діяльності.
1.4. Заповнення форми N 37-сг проводиться на підставі первинних облікових документів та регістрів журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку.
1.5. Показники форми N 37-сг заповнюються зростаючим підсумком з початку проведення робіт у відповідних одиницях виміру:
площі сільськогосподарських культур (крім овочів), багаторічних насаджень - у гектарах (у цілих числах); площі овочів відкритого ґрунту - в гектарах з одним знаком після коми;
кількість одержаної продукції - в центнерах (у цілих числах);
обсяги внесення добрив (у цілих числах): органічних - у тоннах, мінеральних - у центнерах.
1.6. У рядках форми N 37-сг, де показники відсутні, ставиться прочерк.
1.7. Усі показники у формі N 37-сг повинні бути взаємоузгоджені, достовірні та обґрунтовані документами, які оформлені в установленому законодавством порядку.
1.8. Форма N 37-сг підписується керівництвом підприємства, яке несе відповідальність згідно з чинним законодавством.
II. Порядок заповнення розділу 1 "Сівба ярих та збирання врожаю сільськогосподарських культур" форми N 37-сг
2.1. Станом на 1 квітня, 1 травня, 1 червня поточного року у розділі 1 форми N 37-сг відображається посів ярих сільськогосподарських культур. При цьому у графі 1 у рядках 1100, 1104-1223, 1225-1413, 1510 і 1520 проставляється площа, яка засіяна на звітну дату ярими культурами, без урахування площ пересіву загиблих озимих культур на зерно та зелений корм і багаторічних трав, але включаючи площі овочевих та інших культур, які були посіяні під зиму та збереглися (моркви, цибулі, часнику, вики, люпину, гороху, соняшнику та інших), за фактичним розміром їх площ.
2.1.1. У разі загибелі ярих культур та пересіві їх ярими культурами площа спочатку посіяної культури, що загинула, виключається з показників у розмірі пересіву. На звітну дату відображається площа посіву тих культур, якими пересіяно площі, що загинули. Не пересіяні площі загиблих ярих культур з показників не вилучаються.
2.1.2. У площі посіву ярих культур не включаються:
площі самосіву (падалиця);
проміжні, повторні та підпокривні посіви;
посіви у міжряддях просапних культур (крім посівів у міжряддях садів);
кулісні посіви на парах;
посіви озимих культур на зерно та зелений корм;
площі багаторічних трав та інших багаторічних культур посіву попередніх років;
посіви люпину, середели та інших сидеральних культур на зелене добриво.
Площами самосіву (падалиця) визнаються площі, на яких посів у поточному році не був здійснений, а наявність сходів зумовлена проростанням культур, які не були зібрані у попередніх роках.
( Підпункт 2.1.2 пункту 2.1 розділу II із змінами, внесеними
згідно з Наказом Державної служби статистики
N 87 від
11.04.2011 )
2.1.3. У рядку 1100 відображається загальна площа ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи), в якій, крім основних культур, зазначених у рядках 1104-1111, ураховуються також посіви інших ярих зернових культур, які передбачається зібрати на зерно, зокрема жита ярого, сорго, суміші колосових (у разі підсіву по зріджених посівах тощо).
( Підпункт 2.1.3 пункту 2.1 розділу II із змінами, внесеними
згідно з Наказом Державної служби статистики
N 87 від
11.04.2011 )
2.1.4. Посіви тритікале ярого обліковуються разом з посівами пшениці ярої у рядку 1104.
2.1.5. У рядку 1110 наводяться посіви вики і викових сумішей, люпину, гороху, квасолі, сочевиці, чини, машу, нуту, пелюшки, кормових бобів, а також посіви овочевих сортів квасолі, гороху (зеленого горошку) на зерно. У рядку 1111 з площ зернобобових культур виділяються посіви гороху на зерно.
Не включаються у посіви зернобобових культур на зерно площі зазначених культур, які будуть використані на кормові потреби (зелений корм, сіно, силос тощо) та випас, викові суміші на сіно, а також посіви гороху, квасолі і бобів для збирання стручків у зеленому вигляді та посіви овочевого гороху на насіння.
2.1.6. У рядку 1112 проставляється тільки та площа кукурудзи, посіви якої передбачені для збирання на зерно. Посіви кукурудзи, які призначені для використання на кормові потреби (на силос, сінаж та зелений корм), відображаються у рядку 1510; посіви кукурудзи для консервування або використання її у свіжому вигляді на стадії молочної, молочно-воскової стиглості обліковуються у складі овочевих культур і показуються у рядку 1410.
2.1.7. У рядку 1221 відображаються тільки ті посіви цукрових буряків, продукція з яких призначається для переробки на цукрових та інших заводах. Посіви цукрових буряків на годівлю худоби, а також посіви маточних цукрових буряків і висадків у цей рядок не включаються.
2.1.8. У рядку 1222 показуються як площі посіву поточного року, так і площі соняшнику на зерно, які були посіяні у минулому році під зиму та збереглися. Посіви соняшнику на силос у цей показник не включаються.
2.1.9. У рядку 1223 проставляється площа посіву ріпаку ярого (кользи), у рядку 1225 - сої.
2.1.10. У рядку 1300 наводиться загалом площа весняної і літньої посадки картоплі.
2.1.11. У рядку 1410 відображається загальним підсумком посів усіх овочевих культур відкритого ґрунту незалежно від способу їх посадки (посіву), але без урахування посіву (посадки) овочів на насіннєві потреби. Посіви овочів на тимчасово закритому ґрунті також обліковуються у цьому рядку.
У площі овочів відкритого ґрунту ураховуються посіви капусти всякої, огірків, помідорів, буряків столових, моркви столової, цибулі на ріпку, часнику, зеленого горошку та інших овочів. До складу інших овочів входять: гарбузи столові, кабачки, баклажани, патисони, перець солодкий (гіркий), столові коренеплоди (хрін, петрушка, селера, пастернак, ріпа, редька, редиска, бруква), зелені культури (цибуля зелена, цибуля-порей, салат, кріп, щавель, шпинат, ревінь, кінза тощо). У площу інших овочів включаються і посіви кукурудзи, початки якої в молочній, молочно-восковій стиглості призначаються для консервування або використовуються у свіжому вигляді на продовольчі потреби. Посіви зернобобових культур (гороху, квасолі, бобів), які призначені для збирання стручків у зеленому вигляді, також ураховуються у цьому рядку.
2.1.12. У рядках 1411-1413 із загальної площі овочів відкритого ґрунту виділяються площі, зайняті помідорами, цибулею на ріпку та капустою всякою.
2.1.13. Площі під баштанними культурами (динями та кавунами) у посіви овочевих культур не включаються.
2.1.14. У рядку 1510 наводиться площа посіву кукурудзи, яка призначена для використання на кормові потреби (на силос, сінаж та зелений корм).
2.1.15. У рядку 1520 показуються загальним підсумком площі посіву кормових коренеплодів (кормових буряків, моркви, капусти, брукви, турнепсу та інших, крім цукрових буряків на годівлю худоби).
2.1.16. При заповненні розділу "Довідково" у рядку 1710 відображається загальна площа озимих культур на зерно та зелений корм (пшениці, жита, ячменю, тритікале, вики, ріпаку), що загинули; у рядку 1720 - площа загиблих озимих зернових на зерно (без ріпаку озимого на зерно); у рядку 1730 - площа багаторічних трав, що загинули.
2.1.17. У рядку 1740 проставляється площа посіву всіх ярих культур на звітну дату, включаючи площі посівів тих ярих культур, які не зазначені у розділі 1 форми N 37-сг.
2.1.18. У рядку 1750 показується загальна площа посіву ярих культур на загиблих озимих на зерно та зелений корм і багаторічних травах, а у рядку 1760 - пересів загиблих озимих культур та багаторічних трав тільки ярими зерновими та зернобобовими культурами (без кукурудзи). Дані рядків 1750 та 1760 заповнюються за фактичним розміром площі пересіву загиблих озимих на звітну дату.
2.1.19. Показник рядка 1750 не повинен перевищувати суму показників рядків 1710 і 1730; показник рядка 1760 не повинен перевищувати показник рядка 1750.
2.1.20. Дані про розміри загиблих площ озимих культур повинні бути підтверджені відповідними актами з підписами відповідальних осіб, що перевіряли і встановили факт загибелі, або висновками страховиків, якщо посіви були застраховані. Загиблими вважаються посіви, які повністю загинули, незалежно від того, пересівалися вони чи ні. Зріджені посіви загиблими не вважаються. Якщо зріджені озимі посіви були підсіяні ярими зерновими культурами, вони обліковуються у складі зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) у рядку 1100. Факт підсіву зріджених озимих посівів ярими культурами повинен бути підтверджений відповідними документами.
( Підпункт 2.1.20 пункту 2.1 розділу II із змінами, внесеними
згідно з Наказом Державної служби статистики
N 87 від
11.04.2011 )
2.2. Станом на 1 липня, 1 серпня, 1 вересня, 1 жовтня, 1 листопада поточного року у розділі 1 форми N 37-сг відображається хід збирання урожаю сільськогосподарських та плодоягідних культур, винограду. При цьому у рядках 1100-1630 у графі 1 показується площа, з якої зібрано врожай; у графі 2 - кількість одержаної з цієї площі продукції (валовий збір сільськогосподарських та плодоягідних культур).
2.2.1. Показники щодо площ збирання врожаю та кількості одержаної з них продукції заповнюються з урахуванням трансформації посівних площ сільськогосподарських культур, а саме: досіву пізніх культур після складання державного статистичного спостереження за формою N 4-сг "Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 200_ року" (річна), фактичних розмірів літньої загибелі, зміни господарського використання посівів (на зерно, на зелений корм) тощо.
2.2.2. Посіви, які згодовані худобі шляхом випасу, у площах збирання сільськогосподарських культур не враховуються.
2.2.3. Якщо вирощений урожай знаходиться під арештом податкових органів чи інших виконавчих служб (за умови його часткового або повного збирання), показники форм складаються з проведенням відповідних розрахунків (за середніми показниками врожайності) за тією частиною вирощеної продукції, що не була оприбуткована, та робиться відмітка на бланку форми N 37-сг щодо причин не оприбуткування. У випадках, коли до збирання вирощеного врожаю (його частини) залучаються інші суб'єкти господарювання, стосовно площ посівів (насаджень), які були зібрані іншими суб'єктами господарювання, на бланках форм повинна бути також зроблена відповідна примітка з письмовими поясненнями у довільній формі.
2.2.4. У графі 1 у рядках 1100-1111 показується площа, на якій проведено обмолот озимих та ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи). У цих рядках відображаються також площі, посіви на яких спочатку були призначені на зелений корм, сіно і силос, або площі, які було визнано як загиблі, але фактично вони були зібрані на зерно.
( Підпункт 2.2.4 пункту 2.2 розділу II із змінами, внесеними
згідно з Наказом Державної служби статистики
N 87 від
11.04.2011 )
2.2.5. Не включаються у площі збирання зернових та зернобобових культур (без кукурудзи):
посіви, які використані на сіно, силос, зелений корм, сінаж, трав'яне борошно та для одержання гранул і брикетів;
повторні (післяжнивні) та міжрядні (ущільнені) посіви, площі самосіву (падалиця);
посіви гороху, квасолі і бобів, які призначені для збирання стручків у зеленому вигляді, та посіви зеленого горошку;
посіви овочевих сортів гороху (зеленого горошку) на насіння;
посіви кукурудзи на зерно та зелений корм.
( Підпункт 2.2.5 пункту 2.2 розділу II із змінами, внесеними
згідно з Наказом Державної служби статистики
N 87 від
11.04.2011 )
2.2.6. У графі 2 у рядках 1100-1111 відображається обсяг зернових та зернобобових культур (без кукурудзи) у початково оприбуткованій вазі, намолочений із площі, яка наведена у графі 1, включаючи валові збори культур, що були фактично зібрані та оприбутковані з площ, які були визнані як загиблі.
У випадках підсіву іншої культури по зріджених попередніх посівах та неможливості здійснення з об'єктивних причин окремого обліку отримана продукція обліковується як суміш колосових і включається у рядок 1100 без розшифровки за культурами.
( Підпункт 2.2.6 пункту 2.2 розділу II в редакції Наказу Державної
служби статистики
N 87 від 11.04.2011 )
2.2.7. У рядку 1100 проставляється загальним підсумком обмолочена площа озимих та ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи), які зібрані на зерно: пшениці озимої та ярої (включаючи тритікале), жита озимого та ярого, ячменю озимого та ярого, вівса, проса, рису, гречки, зернобобових культур (вика і викові суміші на зерно, горох, квасоля, сочевиця, люпин, нут, пелюшка, чина, маш, кормові боби, а також площі посіву овочевих сортів квасолі та бобів на насіння, гороху (зеленого горошку), які фактично були використані на зерно), сорго, суміші колосових тощо.
................Перейти до повного тексту