від 27 жовтня 2023 р. № 990-р Київ |
Прем'єр-міністр України |
Д. ШМИГАЛЬ |
Інд. 80 |
|
Найменування завдання | Найменування заходу | Строк виконання | Відповідальні за виконання | Індикатор виконання | Очікувані результати |
Стратегічна ціль 1. Достатність фінансового ресурсу у замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно | |||||
Операційна ціль 1. Забезпечення достатнього фінансування для якісних закупівель | |||||
1. Комунікація з представниками місцевого самоврядування щодо особливостей і вимог до забезпечення харчування в закладах освіти | 1) проведення моніторингу за станом впровадження реформи харчування в закладах освіти | протягом 2023-2024 років | МОН | підготовлено звітні матеріали | надано наявні актуальні дані про стан організації харчування в закладах освіти |
2) надання необхідної методичної та консультативної допомоги щодо особливостей і вимог до забезпечення харчування в закладах освіти | протягом 2023-2024 років |
МОН МОЗ Мінекономіки державна установа "Професійні закупівлі" (за згодою) державне підприємство "ПРОЗОРРО" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
підготовлено відповідні листи, надано роз’яснення | сформовано розуміння і необхідний рівень знань засновників закладів освіти щодо особливостей і вимог до організації харчування | |
3) здійснення комунікації шляхом проведення вебінарів, опублікування статей на відповідну тематику на ресурсі "Інфобокс Prozorro", інформаційних розсилок | протягом 2023-2024 років |
державна установа "Професійні закупівлі" (за згодою) державне підприємство "ПРОЗОРРО" (за згодою) |
оновлено сторінки на ресурсі "Інфобокс Prozorro" (не менше ніж один матеріал на квартал) | замовники володіють актуальною інформацією з питань щодо публічних закупівель | |
2. Установлення нижньої межі вартості харчування на одну дитину | 1) аналіз показників вартості харчування в закладах освіти | грудень 2023 року |
МОН Мінагрополітики |
проведено аналіз | отримано дані для прийняття ефективних управлінських рішень |
2) надання рекомендацій щодо встановлення нижньої межі вартості харчування на одну дитину | лютий 2024 року |
МОН Мінагрополітики |
направлено лист засновникам закладів освіти | збільшено засновниками фінансування на організацію харчування в закладах освіти | |
3. Сприяння залученню коштів до місцевих бюджетів у вигляді субвенції з державного бюджету для забезпечення харчування в закладах освіти дітей пільгових категорій | 1) проведення розрахунку необхідного обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам | серпень 2024 року |
МОН Мінагрополітики Мінфін органи місцевого самоврядування (за згодою) |
визначено необхідний обсяг субвенції з державного бюджету | надано пропозиції до Державного бюджету України на 2025 рік |
2) внесення змін до законодавства щодо державного фінансування харчування дітей пільгових категорій (на умовах співфінансування) | лютий 2024 року |
МОН Мінагрополітики Мінфін |
прийнято відповідний акт Кабінету Міністрів України | встановлено підставу для визначення обсягу субвенції з державного бюджету | |
4. Розгляд питання щодо можливості розширення переліку категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у закладах освіти | підготовка аналітичної довідки про можливості забезпечення безоплатним харчуванням у закладах освіти учнів початкової школи | березень 2024 року |
МОН Мінагрополітики Мінфін |
подано аналітичну довідку Кабінетові Міністрів України |
визначено підстави для внесення змін до частини третьої статті 56 Закону України "Про освіту" |
5. Сприяння залученню додаткових інвестицій, спрямованих на покращення харчування в закладах освіти | розроблення нормативно-правового акта, що дасть змогу залучити донорські кошти до місцевих бюджетів для організації харчування | грудень 2023 року |
МОН інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
прийнято відповідний акт Кабінету Міністрів України | створено механізм для покращення фінансової спроможності місцевого самоврядування (на умовах співфінансування) |
Операційна ціль 2. Зрозумілість і доступність процедури закупівель для замовників, а також механізмів впливу на постачальників харчових продуктів/послуг харчування | |||||
6. Внесення змін до примірної тендерної документації та примірних договорів | 1) актуалізація примірної тендерної документації на закупівлю послуг з організації харчування відповідно до норм законодавства | 2023-2024 роки |
Мінекономіки Антимонопольний комітет |
оприлюднено на офіційному веб-сайті Мінекономіки примірну тендерну документацію | підвищено рівень конкурентності серед постачальників послуг з організації харчування та зменшено кількість скарг |
2) актуалізація методичних рекомендації щодо особливостей проведення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти | 2023-2024 роки | Мінекономіки | оприлюднено методичні рекомендації на офіційному веб-сайті Мінекономіки | підвищено рівень конкурентності серед постачальників послуг з організації харчування та зменшено кількість скарг | |
3) оприлюднення на ресурсі "Інфобокс Prozorro" затвердженої Мінекономіки примірної тендерної документації | відповідно до затверджених матеріалів |
Мінекономіки державне підприємство "ПРОЗОРРО" (за згодою) |
оприлюднено на ресурсі "Інфобокс Prozorro" затверджену тендерну документацію | підвищено рівень обізнаності суб’єктів сфери публічних закупівель | |
7. Здійснення підвищення кваліфікації закупівельників | 1) інформування суб’єктів сфери закупівель за допомогою наявних каналів комунікації щодо можливості проходження онлайн-курсу "Професійні закупівлі" | протягом 2023-2024 років | Мінекономіки | проведено онлайн-курс | підвищено рівень знань суб’єктів сфери закупівель (осіб, відповідальних за закупівельний процес) та їх поінформованості про зміни в закупівельному законодавстві |
2) надання консультацій з питань закупівель у разі надходження запитів | протягом 2023-2024 років | Мінекономіки | надано відповідні консультації | підвищено рівень знань суб’єктів сфери закупівель (осіб, відповідальних за закупівельний процес) та їх поінформованості про зміни в закупівельному законодавстві | |
3) проведення вебінарів, публікація статей на ресурсі "Інфобокс Prozorro", здійснення розсилки та інших заходів | протягом 2023-2024 років |
Мінекономіки державне підприємство "ПРОЗОРРО" (за згодою) державна установа "Професійні закупівлі" (за згодою) Антимонопольний комітет інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
проведено п’ять заходів, опубліковано 10 відповідних матеріалів щодо сфери закупівель | підвищено рівень кваліфікації закупівельників | |
8. Забезпечення розвитку електронного каталогу "Prozorro Market" | доопрацювання електронного каталогу "Prozorro Market" відповідно до нормативних актів і завдань Мінекономіки | 2023-2024 роки | Мінекономіки державна установа "Професійні закупівлі" (за згодою) державне підприємство "ПРОЗОРРО" (за згодою) | удосконалено електронний каталог "Prozorro Market" | підвищено рівень зручності та ефективності закупівель |
Операційна ціль 3. Заінтересованість підприємств та підприємців у роботі із закладами освіти | |||||
9. Популяризація електронного каталогу "Prozorro Market" | висвітлення можливостей і переваг використання електронного каталогу "Prozorro Market" | 2023-2024 роки |
Мінекономіки державна установа "Професійні закупівлі" (за згодою) державне підприємство "ПРОЗОРРО" (за згодою) |
забезпечено здійснення не менш як 50 відсотків закупівель харчових продуктів замовниками, що відповідальні за організацію харчування в закладах освіти, через електронний каталог "Prozorro Market" | підвищено рівень зручності та ефективності участі постачальників у закупівельних процедурах |
Стратегічна ціль 2. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) | |||||
Операційна ціль 1. Завдяки відновленій та модернізованій мережі харчоблоків закладів освіти із застосуванням трьох технологічних моделей забезпечення учнів повноцінним, безпечним та різноманітним харчуванням (та інших груп населення за потреби та можливості) | |||||
10. Визначення потреб закладів освіти, зокрема щодо модернізації харчоблоків, що дасть змогу передбачити пріоритетність проектів | 1) проведення опитування в закладах освіти щодо проблемних питань і потреб в організації харчування | квітень 2024 року |
МОН державна наукова установа "Інститут освітньої аналітики" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
проведено та оприлюднено результати опитування 12 тис. закладів освіти | отримано набори даних для формування карти потреб в організації харчування в закладах освіти |
2) створення інтерактивної карти потреб в організації харчування в закладах освіти | серпень 2024 року |
МОН державна наукова установа "Інститут освітньої аналітики" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
створено інтерактивну карту | створено зручний інструмент, що дає змогу визначити пріоритети потреб в організації харчування в закладах освіти для прийняття ефективних управлінських рішень | |
3) визначення попереднього переліку закладів освіти, що потребують відновлення та/або модернізації харчоблоків, в основі яких сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) (далі - система HACCP) та приготування якісної та безпечної їжі в асортименті | серпень 2024 року |
Мінінфраструктури МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
визначено перелік закладів освіти | визначено потреби закладів освіти щодо відновлення та/або модернізації харчоблоків для прийняття ефективних управлінських рішень | |
11. Встановлення нормативних вимог до проектування приміщень харчоблоків закладів освіти | розроблення проекту державного стандарту "Настанова з проектування під час нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту приміщень харчоблоків закладів загальної середньої освіти, закладів дошкільної освіти і дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Моделі організації харчування" | грудень 2023 року |
Мінінфраструктури державне підприємство "УкрНДНЦ" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
прийнято відповідний національний стандарт | конкретизовано вимоги до планування та проектування приміщень харчоблоків закладів освіти (закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти) |
12. Оновлення посібника для проектувальників та архітекторів (рекомендації для комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоку закладу загальної середньої освіти, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм на принципах системи HACCP, та приготування якісної та безпечної їжі в асортименті) | забезпечення проведення консультацій із представниками інституту громадянського суспільства щодо опрацювання оновленої версії посібника | грудень 2023 року |
Мінінфраструктури інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оновлено посібник та оприлюднено на офіційних веб-сайтах заінтересованих центральних і місцевих органів виконавчої влади | використано оновлений посібник проектними організаціями під час розроблення проектів будівництва, капітального ремонту, реконструкції харчоблоків закладів загальної середньої освіти |
13. Забезпечення спрямування коштів державного, місцевих бюджетів і коштів, залучених від донорських організацій, на відновлення та розвиток освітньої інфраструктури | визначення пріоритетних проектів, спрямованих на розвиток освітньої інфраструктури, у межах передбачених видатків | 2023-2024 роки |
Мінінфраструктури МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
спрямовано кошти на реалізацію проектів, що охоплюють 230 тис. здобувачів освіти | поліпшено умови навчання в закладах загальної середньої освіти, 230 тис. здобувачів освіти мають покращені умови харчування |
14. Впровадження проектів з будівництва/ відновлення/ модернізації харчоблоків у закладах загальної середньої освіти, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм на принципах системи HACCP, та приготування якісної та безпечної їжі в асортименті | урахування рекомендацій для комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоків під час розроблення проектної документації | 2023-2024 роки |
обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) Мінінфраструктури МОН інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
враховано сучасний технологічний процес у проектах відновлення харчоблоків у закладах загальної середньої освіти | створено умови для дотримання норм на принципах системи HACCP, покращення якості та безпечності харчування в закладах освіти |
Операційна ціль 2. Спроможність закладів освіти впровадити та підтримувати дієву систему HACCP | |||||
15. Визначення цільових груп для комунікації та сприяння проведенню спільної інформаційно-комунікаційної кампанії | визначення цільової аудиторії для проведення онлайн-курсу з розроблення, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи HACCP | грудень 2023 року |
Мінагрополітики Держпродспоживслужба інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
визначено цільову аудиторію для проведення онлайн-курсу | онлайн-курс розроблено з урахуванням особливостей цільових аудиторій |
16. Забезпечення системності та регулярності підвищення кваліфікації, оновлення знань | 1) розроблення онлайн-курсу на освітніх платформах із розроблення, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи HACCP | грудень 2023 року |
Мінагрополітики Держпродспоживслужба обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
впроваджено онлайн-курс на освітніх платформах, до прослуховування якого залучено 5 тис. осіб | підвищено поінформованість відповідальних за організацію харчування в закладах освіти осіб щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи HACCP |
2) забезпечення проведення навчань у формі вебінарів щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи HACCP | 2023-2024 роки | Мінагрополітики Держпродспоживслужба | проведено відповідні навчання у формі вебінарів, участь у яких взяло 3 000 осіб | підвищено поінформованість відповідальних за організацію харчування в закладах освіти осіб щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи HACCP | |
17. Створення умов для перевірки знань, зокрема з використанням тестування на онлайн-платформах | передбачення можливості в межах розроблення онлайн-курсу щодо підтвердження слухачами здобутих знань та отримання сертифікатів | грудень 2023 року |
Мінагрополітики Держпродспоживслужба інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
отримано сертифікати не менш як 50 відсотками слухачів, які пройшли онлайн-курс | засвідчено сертифікатом набуття професійних компетентностей у межах онлайн-курсу |
Стратегічна ціль 3. Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок | |||||
Операційна ціль 1. Забезпечення закладів освіти мотивованими та професійними медичними працівниками та працівниками харчоблоків | |||||
18. Перегляд умов оплати праці працівників харчоблоків і сестер медичних у закладах освіти | аналіз рівня оплати праці працівників їдалень і сестер медичних у закладах освіти | квітень 2024 року |
Мінекономіки МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) |
підготовлено аналітичний звіт | отримано актуальні дані для прийняття управлінських рішень |
19. Перегляд типових штатних нормативів щодо працівників, які забезпечують організацію харчування в закладах освіти (зокрема щодо сестер медичних з дієтичного харчування) |
1) розроблення проекту наказу МОН щодо внесення змін до Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти |
грудень 2024 року | МОН | видано наказ МОН | збільшено нормативну чисельність працівників, що забезпечують організацію харчування |
2) розроблення проекту наказу МОН щодо внесення змін до Типових штатних нормативів закладів дошкільної освіти |
грудень 2024 року | МОН | видано наказ МОН | збільшено нормативну чисельність працівників, що забезпечують організацію харчування | |
20. Забезпечення підготовки/підвищення кваліфікації кухарів через відповідні регіональні та/або місцеві програми | розроблення проектів з підготовки/підвищення кваліфікації кухарів у рамках відповідних регіональних та/або місцевих програм | 2023-2024 роки |
обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
затверджено регіональні та/або місцеві програми, які передбачають заходи з підготовки/підвищення кваліфікації кухарів та інших працівників їдалень закладів освіти | підвищено професійні компетентності працівників їдалень закладів освіти |
21. Підготовка кухарів за новими програмами в закладах професійної (професійно-технічної) освіти | 1) підготовка звіту про завершення експерименту "Вдосконалення професійної підготовки кухарів на основі компетентнісного підходу" | грудень 2023 року |
МОН державна наукова установа "Інститут модернізації змісту освіти" (за згодою) обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) |
підготовлено та оприлюднено звіт | впроваджено в закладах професійної (професійно-технічної) освіти результати експерименту |
2) надання рекомендацій кухарям закладів освіти щодо підвищення кваліфікації на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти | 2023-2024 роки |
МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
надано рекомендації | підвищено професійні компетентності працівників їдалень закладів освіти | |
3) початок підготовки здобувачів за професією "Кухар закладу освіти" | вересень 2024 року |
МОН заклади професійної (професійно-технічної) освіти (за згодою) |
розпочато навчання за професією "Кухар закладу освіти" (150 осіб) | підготовлено працівників відповідно до сучасних вимог | |
22. Розроблення професійного стандарту освіти за професією "Кухар закладу освіти" | 1) розроблення професійного стандарту за професією "Кухар закладу освіти" | квітень 2024 року |
МОН інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
подано Мінекономіки відповідний проект акта | встановлено вимоги до компетентностей, обов’язків і кваліфікацій за професією |
2) затвердження стандарту професійної (професійно-технічної) освіти за професією "Кухар закладу освіти" | серпень 2024 року |
МОН заклади професійної (професійно-технічної) освіти (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
видано наказ МОН | встановлено вимоги до підготовки та підвищення кваліфікації здобувачів освіти за професією "Кухар закладу освіти" | |
3) розроблення навчальних матеріалів, що відповідатимуть оновленому стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з професії "Кухар закладу освіти" | травень 2024 року |
МОН заклади професійної (професійно-технічної) освіти (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оприлюднено навчальні матеріали на офіційному веб-сайті МОН та поширено листом МОН серед закладів освіти | забезпечено сучасними навчальними матеріалами учасників освітнього процесу | |
23. Затвердження програм з підвищення кваліфікації з питання щодо реформування системи шкільного харчування, розроблення нових навчальних матеріалів та оновлення існуючих | 1) схвалення програми підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти | листопад 2023 року |
МОН заклади післядипломної педагогічної освіти (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оприлюднено програму підвищення кваліфікації та навчальні матеріали на офіційному веб-сайті МОН та веб-порталі "ЗНАЇМО" | підвищено рівень професійних компетентностей працівників їдалень закладів освіти |
2) розроблення рекомендацій щодо наповнення навчальних курсів та програм безперервного професійного розвитку медичних працівників закладів освіти з питань здорового харчування учнів закладів освіти | березень 2024 року |
МОЗ МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оприлюднено на офіційному веб-сайті МОЗ та веб-порталі "ЗНАЇМО" рекомендації щодо наповнення навчальних курсів та програм безперервного професійного розвитку | створено умови для запровадження планового навчання медичних працівників закладів освіти | |
24. Розвиток навчально-практичних центрів, що здійснюють підготовку кухарів, а також створення мережі центрів підвищення кваліфікації кухарів на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти | 1) визначення мережі центрів підвищення кваліфікації кухарів | грудень 2023 року |
МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оприлюднено на офіційному веб-сайті МОН перелік закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які визначено центрами підвищення кваліфікації | підвищено якість освітнього процесу |
2) забезпечення навчання тренерів центрів підвищення кваліфікації кухарів | серпень 2024 року |
МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
проведено навчання 360 тренерів | підвищено якість освітнього процесу | |
3) забезпечення професійного супроводу та підтримки центрів підвищення кваліфікації кухарів | 2023-2024 роки |
МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
забезпечено підвищення кваліфікації 5000 кухарів у зазначених закладах | підвищено якість освітнього процесу | |
4) забезпечення умов для створення та акредитації кваліфікаційних центрів за кваліфікаціями "Кухар", "Кухар дитячого харчування" на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти | грудень 2024 року |
МОН Національне агентство кваліфікацій (за згодою) обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) заклади професійної (професійно-технічної) освіти (за згодою) |
утворено кваліфікаційний центр в кожній області | створено умови для підтвердження професійної кваліфікації | |
25. Інформування про переваги співпраці органів місцевого самоврядування із закладами професійної (професійно-технічної) освіти з питань перепідготовки кухарів | висвітлення успішної практики співпраці органів місцевого самоврядування із закладами професійної (професійно-технічної) освіти з питань перепідготовки кухарів | щокварталу протягом 2023-2024 років |
МОН державна установа "Український інститут розвитку освіти" (за згодою) обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) адміністрації органи місцевого самоврядування (за згодою) |
опубліковано на офіційному веб-сайті МОН та веб-порталі "ЗНАЇМО" відповідні матеріали | покращено якість підвищення кваліфікації кухарів |
Операційна ціль 2. Набуття педагогічними працівниками та керівниками закладів освіти, науково-педагогічними працівниками інститутів післядипломної освіти відповідних компетентностей і сприяння формуванню навичок здорового харчування учнів та їх батьків | |||||
26. Навчання працівників закладів освіти, залучених до підвищення кваліфікації вчителів (здоров’язбережувальна галузь) | розроблення та впровадження програми підвищення кваліфікації, тренінгових програм, семінарів з питань здорового харчування для працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що залучені до підвищення кваліфікації вчителів здоров’язбережувальної галузі | грудень 2023 року |
МОН інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
забезпечено участь у тренінгових програмах, семінарах щодо підвищення кваліфікації 50 працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти | забезпечено оволодіння компетентностями, необхідними для якісного підвищення кваліфікації педагогічних працівників |
27. Оновлення програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників (здоров’язбережувальна галузь) закладів освіти | надання закладам професійної (професійно-технічної) освіти рекомендацій щодо розроблення та впровадження програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників (здоров’язбережувальна галузь) з питань здорового харчування | 2023-2024 роки |
МОН заклади післядипломної педагогічної освіти (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оновлено програми підвищення кваліфікації | впроваджено закладами професійної (професійно-технічної) освіти сучасні та практико-орієнтовані програми підвищення кваліфікації |
28. Навчання керівників закладів освіти організації харчування та формування навичок здорового харчування в закладах освіти | 1) надання закладам професійної (професійно-технічної) освіти рекомендацій щодо розроблення та впровадження програми підвищення кваліфікації керівників закладів освіти щодо якісної організації харчування в закладах освіти відповідно до вимог законодавства | 2023-2024 роки |
МОН заклади післядипломної педагогічної освіти (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
проведено навчання 10000 керівників закладів освіти | підвищено рівень управлінської спроможності керівників закладів освіти з питань організації харчування |
2) сприяння залученню інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій до навчання керівників закладів освіти з питань організації харчування та формування навичок здорового харчування в закладах освіти | 2023-2024 роки | МОН | залучено інститути громадянського суспільства та міжнародні організації до навчання керівників закладів освіти | урізноманітнено ринок надання освітніх послуг, підвищено управлінську спроможність керівників закладів освіти з питань організації харчування | |
Операційна ціль 3. Ефективне впровадження органами місцевого самоврядування реформи системи шкільного харчування | |||||
29. Забезпечення надання консультацій і роз’яснень щодо впровадження реформи системи шкільного харчування посадовим особам місцевого самоврядування та депутатам місцевих рад | сприяння залученню інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій для проведення вебінарів, семінарів та інших заходів | 2023-2024 роки |
МОН МОЗ інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
проведено відповідні заходи за участю 5000 осіб | підвищено ефективність впровадження реформи шкільного харчування |
30. Розгляд питання щодо можливості введення посади технолога громадського харчування у структурному підрозділі з питань освіти виконавчого органу сільської, селищної, міської ради/закладі освіти та сприяння розвитку надання відповідних послуг | надання органам місцевого самоврядування рекомендацій щодо можливості введення посади технолога громадського харчування у структурному підрозділі з питань освіти виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, закладу освіти, який самостійно забезпечує харчування | серпень 2024 року |
МОН Мінекономіки Держпродспоживслужба органи місцевого самоврядування (за згодою) |
підготовлено відповідний лист МОН | покращено організацію харчування в закладах освіти |
31. Створення цифрових інструментів для зниження бюрократичного навантаження на посадових осіб місцевого самоврядування, до компетенції яких належать питання організації харчування у закладах освіти, і працівників закладів освіти щодо впровадження реформи системи шкільного харчування (зокрема щодо формування меню та аналізу його дотримання, потреб у закупівлях) | проведення аналізу потреб та можливостей щодо впровадження цифрових інструментів | 2024 рік |
МОН Держпродспоживслужба Мінекономіки інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
підготовлено проект технічного завдання для розроблення цифрового інструменту | визначено функціонал цифрового інструменту організації харчування |
Стратегічна ціль 4. Свідоме обрання українцями здорового харчування | |||||
Операційна ціль 1. Повноцінне, збалансоване харчування учнів у закладах освіти, яке відповідає затвердженим нормам | |||||
32. Затвердження примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти | розроблення примірного чотиритижневого сезонного меню | грудень 2024 року |
МОЗ Держпродспоживслужба державна установа "Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розроблено проект меню | створено передумови для зменшення навантаження на сестер медичних з дієтичного харчування у закладах освіти, що самостійно організовують харчування |
33. Розширення переліку страв і технологічних карток (рецептури) для харчування в закладах освіти | надання закладам вищої освіти, що забезпечують підготовку за спеціальністю 181 "Харчові технології", рекомендацій щодо розроблення збірників технологічних карток для харчування у закладах освіти | вересень 2024 року |
МОН заклади вищої освіти (за згодою) Держпродспоживслужба державна установа "Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розроблено та рекомендовано до друку 500 технологічних карток | урізноманітнено харчування в закладах освіти, що відповідає нормам |
34. Розроблення рекомендацій і нормативно-правових актів щодо організації харчування в закладах освіти на період воєнного стану | підготовка проекту наказу МОН щодо організації харчування в закладах освіти на період воєнного стану | грудень 2023 року |
МОН Мінагрополітики Держпродспоживслужба МОЗ інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
видано наказ МОН | удосконалено правове регулювання організації харчування в закладах освіти на період воєнного стану |
35. Забезпечення організації харчування в закладах освіти органами місцевого самоврядування | забезпечення організації харчування в закладах освіти відповідно до вимог законодавства | протягом 2023-2024 років |
обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) заклади освіти |
організовано харчування в закладах освіти відповідно до вимог законодавства | забезпечено комфортне та безпечне освітнє середовище, зокрема забезпечено державні гарантії щодо безоплатного харчування категорій осіб, визначених законодавством |
Операційна ціль 2. Сприяння свідомому вибору здорового харчування через освіту | |||||
36. Підготовка та поширення дидактичних та освітніх матеріалів про принципи здорового харчування та збереження фізичного здоров’я | 1) поширення серед вчителів 1-4 класів та вихователів старших груп закладів дошкільної освіти освітнього курсу з основ здорового харчування | грудень 2023 року |
МОН інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
проведено навчання з основ здорового харчування 75000 вчителів 1-4 класів та вихователів старших груп закладів дошкільної освіти | забезпечено готовність педагогічних працівників до надання якісних освітніх послуг у процесі забезпечення здоров’я-збережувального компоненту навчання |
2) розповсюдження інтерактивних навчальних матеріалів "Бокси здорового харчування" для учнів 1-4 класів | грудень 2024 року |
МОН інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розповсюджено 450 комплектів інтерактивних навчальних матеріалів | сформовано компетентності, необхідні для здорового життя | |
3) розроблення, виготовлення і поширення застосування інтерактивних матеріалів для роботи з учнями підліткового віку (вікторини, конкурси, квести, зокрема на тему зменшення споживання солі і цукру) | грудень 2024 року |
МОН інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розроблено пакет інтерактивних матеріалів та розміщено на веб-порталі "ЗНАЇМО" | сформовано навички критичного мислення для протидії маркетинговим маніпуляціям з просування нездорової їжі, вміння робити вибір на користь здорової їжі | |
37. Підготовка та поширення матеріалів про вплив здорового харчування на покращення психологічного стану | створення та розповсюдження мультимедійних матеріалів про вплив здорового харчування | 2023-2024 роки |
МОЗ інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розроблено мультимедійні матеріали та розміщено на веб-порталі "ЗНАЇМО" | сформовано компетентності, необхідні для здорового життя |
38. Формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я шляхом застосування нових форм передачі знань (навчальні візити, майстер-класи, дегустації тощо) | 1) розроблення та здійснення інтерактивних заходів щодо формування здорових харчових звичок для дітей шкільного віку | 2023-2024 роки |
обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) заклади освіти інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
проведено відповідні заходи | сформовано компетентності, необхідні для здорового життя у нових формах передачі знань |
2) запровадження щорічної відзнаки кращих практик впровадження реформи на територіях територіальних громад та в закладах освіти | 2023-2024 роки |
МОН обласні, Київська міська держадміністрації (військові адміністрації) органи місцевого самоврядування (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
визначено кращі практики впровадження реформи | створено умови щодо мотивування до впровадження реформи | |
Операційна ціль 3. Доступність та зрозумілість інформації про здорове харчування | |||||
39. Розвиток функціоналу та поширення інформації про веб-портал "ЗНАЇМО" | 1) розроблення інтерактивного конструктора харчоблоку | грудень 2023 року |
Мінінфраструктури державна установа "Український інститут розвитку освіти" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розміщено на веб-порталі "ЗНАЇМО" інтерактивний інструмент | забезпечено можливість автоматизованого обрахунку необхідного обладнання для харчоблоків закладів освіти |
2) розроблення інтерактивного інструмента "Індикатор маси тіла" | грудень 2023 року |
МОЗ державна установа "Український інститут розвитку освіти" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розміщено на веб-порталі "ЗНАЇМО" інтерактивний інструмент | впроваджено інтерактивний інструмент з метою визначення зайвої ваги у підлітків | |
3) забезпечення удосконалення програмного коду за результатами аудиту доступності веб-порталу "ЗНАЇМО" | грудень 2023 року |
МОН державна установа "Український інститут розвитку освіти" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оптимізовано програмний код | покращено доступ до веб-порталу "ЗНАЇМО" особам з особливими потребами | |
4) оптимізація структури веб-порталу "ЗНАЇМО" | грудень 2024 року |
МОН державна установа "Український інститут розвитку освіти" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
оновлено структуру веб-порталу "ЗНАЇМО" | створено умови для зручного користування веб-порталом "ЗНАЇМО", зокрема з мобільних пристроїв | |
5) розширення функціоналу веб-порталу "ЗНАЇМО" з метою популяризації здорового харчування серед населення | 2023-2024 роки |
МОН державна установа "Український інститут розвитку освіти" (за згодою) інститути громадянського суспільства (за згодою) міжнародні організації (за згодою) |
розширено цільову аудиторію веб-порталу "ЗНАЇМО" | здійснено популяризацію здорового харчування серед населення | |
6) надання заявникам посилання на веб-портал "ЗНАЇМО" під час опрацювання звернень, що надходять до Мінекономіки, щодо організації харчування у закладах освіти | 2023-2024 роки | Мінекономіки | надано посилання на веб-портал "ЗНАЇМО" у кожному випадку під час опрацювання звернень щодо організації харчування у закладах освіти | здійснено популяризацію веб-порталу "ЗНАЇМО", підвищено обізнаність заявників щодо офіційних джерел інформації стосовно реформи шкільного харчування |