1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Інструкція


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
24.06.2005 N 162
( z0731-05 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 липня 2005 р.
за N 738/11018
( Документ втратив чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 296 від 27.08.2008 )
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форм державних статистичних спостережень N 24 "Звіт про стан тваринництва за 200 _ р." (річна) та N 24-сг "Звіт про стан тваринництва на "__"____________ 200_ р." (місячна) ( v0412202-04 )
1. Загальні положення
1.1. Форму N 24 "Звіт про стан тваринництва за 200_ р." (річна) подають юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання та мають худобу та птицю (власну або орендовану) на початок року або мали її протягом року.
1.1.1. Форму N 24 (річна) подають також сільськогосподарські підприємства, які не мають худоби та птиці, але займаються заготівлею кормів (у такому разі вони заповнюють лише розділ 7 "Баланс кормів").
1.2. Форму N 24-сг "Звіт про стан тваринництва на "__"______ 200_ р." (місячна) подають юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання та мають худобу та птицю (власну або орендовану) за переліком, встановленим територіальними органами державної статистики.
1.3. Форма подається районному органу державної статистики за місцем утримання худоби або заготівлі кормів.
1.4. Адресна частина форми заповнюється так:
реквізит "Найменування організації - складача інформації" - вказується повна назва підприємства (господарства), що подає форму (згідно з установчими документами);
реквізит "Поштова адреса" - вказується фактична повна адреса підприємства, що подає форму;
сітка кодів заповнюється підприємствами згідно з довідкою про зарахування підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).
1.5. У рядках і графах форми, де показники відсутні, ставиться прочерк.
1.6. Підставою для заповнення форми є первинні документи бухгалтерського та зоотехнічного обліку про одержання продукції, рух поголів'я худоби та птиці, а також про наявність, надходження та витрати кормів.
1.7. Форма складається щомісячно за коротким переліком показників, а за рік у цілому - за повним колом показників у одиницях виміру, передбачених бланком державного статистичного спостереження.
1.7.1. Показники щодо чисельності поголів'я худоби та птиці вказуються станом на звітну дату, показники щодо виробництва продукції - зростаючим підсумком з початку року (за звітний рік).
1.8. Інструкцію складено відповідно до нумерації рядків та граф форми N 24 (річна). При заповненні форми N 24-сг (місячна) необхідно керуватися цією Інструкцією для відповідних рядків та граф.
1.9. У кожному сільськогосподарському підприємстві (далі - господарство) на 1 січня кожного року обов'язково повинні проводитися облік та інвентаризація худоби з перерахунком її у натурі. Якщо перерахунок худоби у натурі проводився до 1 січня, то до результатів перерахунку слід унести всі зміни, що мали місце у русі поголів'я (з моменту перерахунку до 1 січня).
1.10. При реорганізації господарства та переданні худоби з одного господарства в інше передана худоба вказується тим господарством, яке її передало, у рядку "Продано, передано, віддано в обмін та інші вибуття для подальшого вирощування (крім продажу населенню)". Прийнята худоба враховується господарством, яке прийняло худобу, у рядку "Куплено, одержано в обмін та інші надходження (крім купівлі у населення)".
1.10.1. Усі дані про виробництво продукції, рух худоби до моменту передання враховуються за тим господарством, з якого виділилося нове господарство. У новому господарстві всі показники про виробництво продукції, надходження та вибуття худоби записуються зростаючим підсумком з моменту його організації.
1.10.2. Якщо протягом року відбулося об'єднання двох або більше господарств, то нове збільшене господарство повинне показати дані про надходження та вибуття худоби сумою за господарствами, що об'єднались.
1.10.3. У примітці до форми господарство, яке було реорганізоване, повинне показати, кому передана худоба (або від кого прийнята) і кількість переданої (або прийнятої) худоби.
1.11. У разі передання худоби господарством в оренду юридичній або фізичній особі чисельність поголів'я, продукція, що отримується від переданої в оренду худоби, та відповідно реалізація цієї продукції на період оренди враховується за орендарем, якщо інше не передбачене конкретними умовами оренди.
1.12. Особливої уваги потребує заповнення показників у відгодівельних господарствах або у господарствах, які виконують функції відгодівельних господарств. До цих господарств відносяться також скотобази, пункти передзабійного утримання худоби переробних підприємств. Такі господарства приймають худобу на відгодівлю від інших господарств із випискою приймальних квитанцій (форма N ПК-1, а також можуть мати і власну худобу. Тому вони складають дві форми: одну - на худобу, яка належить господарству і рахується на балансі цього господарства, враховуючи одержану продукцію від цієї худоби, із заповненням усіх розділів форми N 24; другу - на куплену (з випискою приймальних квитанцій) худобу із заповненням розділів 1 і 2 даної форми та показників щодо чисельності худоби та птиці на початок і кінець року (розділ 3 "Рух поголів'я худоби та птиці").
1.12.1. Від купленої худоби за відгодівельними господарствами враховується лише приріст, одержаний після реалізації її на забій. Тому цей приріст є показником і продукції вирощування, і виробництва м'яса (реалізація на забій). У зв'язку з цим у розділі 2 "Вирощено худоби та птиці" показник "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі та нагулу худоби" (рядок 31) буде дорівнювати показнику " Вирощено у живій масі - усього" (рядок 38), а також показникам розділу 1 "Реалізовано на забій худоби та птиці (у живій масі) - усього" за відповідним видом худоби.
1.12.2. У разі продажу (передання) худоби господарством на дорощування або відгодівлю у міжгосподарське сільськогосподарське підприємство (і ця худоба не знаходиться у господарстві) вона указується у наявності на 1 січня звітного року в показниках міжгосподарського сільськогосподарського підприємства і не враховується за господарством, яке передало худобу.
2. Порядок складання розділу 1 "Вироблено продукції тваринництва" у бланку звіту
2.1. У рядку 01 "Реалізовано худоби та птиці на забій (у живій масі) - усього" вказується загальний обсяг реалізованої на забій для виробництва м'яса худоби усіх видів у живій масі, враховуючи кролів, а саме: проданої переробним підприємствам, організаціям споживчої кооперації, торгівлі, забитої у своєму господарстві при використанні м'яса для харчування та проданої на ринку, іншим організаціям та підприємствам, комерційним структурам для подальшого забою для продовольчих потреб. У цей показник у відгодівельних господарствах ураховується також приріст, одержаний від купленої худоби (прийнятої від інших господарств з випискою приймальних квитанцій). Тому в господарствах, які мають куплену худобу, різниця даних показника про реалізацію худоби на забій за видами у розділі 1 і аналогічного показника у рядку 57 розділу 3 "Рух поголів'я худоби та птиці" буде відповідати одержаному приросту від купленої худоби цього ж виду. У господарствах, де відсутня куплена худоба, дані показників про реалізацію на забій кожного виду худоби та птиці у розділах 1 і 3 будуть рівними.
2.2. У рядках 02-08 указується реалізована на забій (у живій масі) худоба за видами відповідно до методології заповнення рядка 01.
2.3. У рядку 11 "Надоєно молока коров'ячого - усього" вказується усе молоко, надоєне від усіх, без виключення, корів: молочного та м'ясного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць, які знаходяться у господарстві. У цей показник також ураховується надоєне молоко і молозиво, витрачене на випоювання телят і поросят. У цих обсягах не враховується молоко, виссане телятами, а також молоко, куплене у населення і прийняте без оплати як розрахунок за проданих корів. У цей рядок не враховується і молоко, одержане від інших видів худоби (козяче, овече, кобиляче).
Якщо у господарстві молоко у первинних документах обліковується у літрах, то для перерахунку в кілограми ці дані потрібно помножити на коефіцієнт 1,03.
2.4. У рядку 12 "у тому числі від корів молочного стада" указується молоко, яке надоєне від корів молочного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць. У показник не враховується молоко, надоєне від корів м'ясного стада. Кількість молока, що вказана у цьому рядку, приймається для розрахунку середнього надою молока від однієї корови.
2.5. У рядку 13 "Крім того, куплено молока у населення" обліковується молоко, куплене господарством у населення. Куплені у населення молочні продукти (масло, вершки, сир та інше) у цей рядок не враховуються.
2.6. У рядку 14 "Надоєно кобилячого молока" та рядку 15 "Надоєно овечого молока" записується молоко, надоєне від усіх кобил та від усіх овець, які знаходяться у господарстві.
2.7. У рядку 16 "Одержано яєць від птиці всіх видів" указується уся кількість яєць, одержана від усіх видів птиці (курей, качок, гусок, індичок та ін.), які знаходяться у господарстві, уключаючи втрати яєць (бій, псування та ін.) і яйця, витрачені на виведення курчат, каченят, гусенят та індичат квочками або в інкубаторі. Яйця, куплені або одержані на стороні для інкубації та інших потреб, у цей рядок не враховуються.
2.8. У рядку 17 "у тому числі яєць курячих" указується кількість яєць, одержана від курей-несучок різного віку, які знаходяться у господарстві.
2.9. У рядок 18 "з них від дорослих курей-несучок" не враховуються яйця, одержані від молодняку птиці (яйценесучих порід - до 5 місяців, м'ясних та м'ясо-яєчних порід - до 6 місяців).
2.10. У рядку 19 "Проінкубовано яєць" указується уся кількість яєць (від птиці всіх видів), закладених та проінкубованих у інкубаторі, який належить господарству. Яйця, передані для інкубації іншому господарству, в цьому показнику не враховуються. Тобто цей показник заповнюють лише ті господарства, що безпосередньо займаються інкубацією яєць. У кількість проінкубованих яєць ураховуються яйця як власного виробництва, так і куплені або одержані для цієї мети на стороні.
2.11. У рядку 20 "Виведено здорового молодняку" враховується тільки здоровий молодняк, одержаний після інкубації, і відповідно дані цього показника будуть меншими даних про інкубацію яєць.
2.12. У рядку 21 "Настрижено овечої вовни" обліковується загальний настриг вовни від овець у натуральній масі, тобто у фізичній масі після стрижки, враховуючи вовну, використану для внутрішньогосподарських потреб господарства. Тут не враховується вовна, що куплена або одержана господарством на стороні. Також не враховується у цьому рядку вовна, одержана від інших видів тварин.
2.13. У рядку 22 "Крім того, куплено вовни у населення" записується кількість овечої вовни у фізичній масі, яка фактично куплена господарством у населення.
2.14. У рядку 23 "Начесано козячого пуху" і рядку 24 "Настрижено козячої вовни" записується фактично оприбуткований начіс козячого пуху і настриг козячої вовни від кіз, які знаходяться у господарстві. Козячий пух і козяча вовна, куплені або одержані на стороні, у ці рядки не враховуються.
2.15. У рядку 25 "Надоєно козячого молока " записується молоко, надоєне від усіх кіз, які знаходяться у господарстві.
2.16. У рядках 26 та 27 указується обсяг виробництва продукції бджільництва. У рядку 26 "Вироблено меду" вказується валовий вихід меду, враховуючи мед, який залишився у вуликах як зимовий кормовий запас для підгодівлі бджіл. Кількість меду, залишеного на зимову годівлю бджолам, розраховується із середніх норм з урахуванням терміну зимового періоду. У рядку 27 "Вироблено воску" записується валовий вихід воску, враховуючи віск кожної відбудованої рамки та вихід воску малого збору.
3. Порядок заповнення розділу 2 "Вирощено худоби та птиці" у бланку звіту
3.1. При заповненні даних про вирощування худоби та птиці необхідно користуватися такими документами:
акт на оприбуткування приплоду молодняку та тварин;
акт на переведення тварин із групи в групу;
відомість зважування тварин;
розрахунок визначення приросту;
гуртова відомість;
звіт про інкубацію;
акт на вибуття тварин і птиці;
звіт про рух худоби та птиці на фермі.
3.2. Продукція вирощування худоби та птиці складається із одержаної у господарстві маси приплоду, приросту маси молодняку та приросту худоби та птиці на відгодівлі та нагулі (у живій масі). При цьому у прирості живої маси враховується вага павшої худоби та птиці, а показник "Вирощено у живій масі - усього" показується після відрахування ваги павшої худоби та птиці.
3.3. У рядку 30 "Жива маса одержаного приплоду" показується жива маса при народженні приплоду молодняку, одержаного від маток, які знаходяться в господарстві.
3.3.1. Дані про живу масу приплоду встановлюються за актами на оприбуткування приплоду тварин та перевіряються за рухом худоби і птиці на фермі (форма N 102). На підставі цих даних установлюється сума маси при народженні приплоду, одержаного від маток, які знаходяться у господарстві.
3.3.2. Якщо в акті про приплід тварин відсутні дані про живу масу народжених телят, поросят, ягнят і козенят, то середню масу однієї голови молодняку приймають за оцінкою зоотехніка.
3.3.3. При визначенні продукції вирощування птиці у живу масу одержаного приплоду враховується жива маса молодняку птиці, виведеного квочками або в інкубаторах господарства, ураховуючи і живу масу добових півників. Маса добового молодняку, купленого на інкубаторно-птахівничій станції або в іншому господарстві, у цей рядок не враховується.
3.4. У рядок 31 "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі та нагулу худоби" враховується:
приріст живої маси молодняку худоби, в якому обліковуються:
за великою рогатою худобою: телята, телиці неосіменені та осіменені до переведення їх у групу корів, воли та волики до переведення їх у групу робочих волів або до досягнення трирічного віку, бички до переведення їх у групу бугаїв-плідників або до досягнення трирічного віку;
за свинями: молодняк до переведення у доросле виробниче стадо;
за вівцями та козами: молодняк до переведення у доросле стадо;
птиця різного віку;
приріст худоби (дорослої та молодняку), одержаний при відгодівлі (нагулі) з початку року до звітної дати.
3.4.1. Одержаний з початку року приріст живої маси молодняку складається з приросту живої маси молодняку, який є в господарстві на звітну дату, і приросту молодняку, реалізованого за звітний період (ураховуючи масу павшого молодняку).
3.4.2. Для визначення одержаного з початку року приросту живої маси молодняку, який є в господарстві на звітну дату, необхідно використати дані проведених зважувань молодняку в господарстві та порівняти цю масу з масою того ж молодняку на початок року, при купівлі чи при народженні. Різниця маси складе приріст молодняку.
3.4.3. У разі якщо зважування неможливе (наприклад, нетелів, супоросних свиноматок, які перевіряються, і ярок на певній стадії вагітності тощо), їх маса приймається умовно за останнім зважуванням. Після отелення, опоросу чи окоту цих тварин їх живу масу та приріст уточнюють шляхом зважування.
3.4.4. Одержаний з початку року приріст живої маси молодняку - це прямі дані зважувань, які складаються, наприклад, за великою рогатою худобою, з приросту маси:
1) телят, які народилися у господарстві у звітному році:
а) збережених у господарстві;
б) вибулих з господарства;
2) молодняку народження минулих років (не враховуючи купленого у звітному році):
а) збереженого у господарстві;
б) вибулого з господарства;
3) телят і молодняку, куплених господарством у звітному році:
а) збережених у господарстві;
б) вибулих з господарства.
3.4.5. Щоб визначити одержаний з початку року приріст живої маси молодняку, який був у наявності на звітну дату, необхідно відняти від маси молодняку на звітну дату: для телят групи 1 "а" масу при народженні, для молодняку групи 2 "а" - живу масу на початок року (1 січня) і для молодняку групи 3 "а" - живу масу при купівлі. Різниця складе приріст живої маси, який одержаний від кожної групи молодняку. Для контролю рекомендується підрахувати за кожною групою число кормоднів і діленням приросту на кормодні визначити середньодобовий приріст молодняку.
3.4.6. Для визначення одержаного у господарстві на звітну дату приросту живої маси молодняку, який у звітному періоді був проданий переробним підприємствам, на ринку, виданий у рахунок оплати праці, орендної плати за землю та майнових паїв або забитий, а також переведений у доросле стадо, необхідно із маси при вибутті відняти масу телят при народженні групи 1 "б", або масу на початок року (1 січня) молодняку групи 2 "б", або масу при купівлі молодняку групи 3 "б". Різниця між масою молодняку при вибутті та його масою на 1 січня або при народженні та купівлі покаже, який приріст маси був одержаний від молодняку, який вибув.
3.4.7. Сума приросту наявного і реалізованого молодняку, а також молодняку, переведеного у доросле стадо та поставленого на відгодівлю, складе загальний приріст живої маси молодняку, одержаного у господарстві (враховуючи масу павшої худоби та птиці).
3.4.8. У господарствах, де зважування та запис ваги молодняку проводять не в кінці кожного місяця, а тільки при досягненні кожною твариною певного віку, маса молодняку на звітну дату визначається на підставі його останнього зважування.
3.4.9. Для визначення приросту худоби на відгодівлі та нагулі встановлюється жива маса худоби, яка знаходиться на відгодівлі (нагулі) на звітну дату, до неї додається жива маса худоби, знятої з відгодівлі (нагулу) за період з початку року до звітної дати, та віднімається жива маса всієї худоби, поставленої на відгодівлю (нагул) з початку року, і жива маса худоби, яка була на відгодівлі (нагулі) на початок року. Дані про кількість одержаного приросту худоби та птиці на відгодівлі та нагулі беруться із відомостей зважування тварин і розрахунків визначення приросту.
3.5. Приріст тварин, які будуть відправлені на м'ясокомбінат, переробне підприємство, визначається на підставі даних про зважування безпосередньо у господарстві, відображених у товарно-транспортній накладній за формою N 1-сг (тварини), та розрахунків визначення приросту.
3.6. Приріст, одержаний при вирощуванні худоби і птиці населенням за договорами, вважається продукцією, одержаною господарством, оприбутковується у відповідних рахунках та враховується у рядок 38 "Вирощено у живій масі - усього".
3.7. У відгодівельних господарствах, які мають лише куплену худобу і не мають власної худоби, показник "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі та нагулу худоби" (рядок 31) буде дорівнювати показнику "Вирощено у живій масі - усього" (рядок 38) і показнику "Реалізовано худоби та птиці на забій (у живій масі) - усього" (розділ 1 за відповідним видом худоби).
3.8. У рядку 32 "у тому числі поросят до відлучки, ягнят до відбивки від маток" указується приріст поросят та ягнят, який визначається як різниця живої маси приплоду при народженні та маси, визначеної при відлученні поросят та відбивці ягнят від маток.
3.9. У рядку 34 "Число кормоднів на вирощуванні, відгодівлі та нагулі" вказується кількість кормоднів худоби, від якої був одержаний приріст на вирощуванні, відгодівлі та нагулі. У загальну кількість кормоднів ураховуються і кормодні павшого молодняку.
3.9.1. У загальне число кормоднів не враховуються кормодні поросят до відлучки та ягнят до відбивки від маток.
3.9.2. Дані рядка 34 повинні відповідати загальному числу кормоднів усіх груп молодняку худоби. При цьому дні постановки та зняття худоби з відгодівлі вважаються за один день. Показник визначається як сума кількості кормоднів худоби на відгодівлі та нагулі за кожний місяць. Якщо, наприклад, протягом квітня у господарстві на відгодівлі знаходилось 100 голів, то кількість кормоднів складе 3000 (100 х 30). Якщо протягом місяця із цієї кількості, наприклад, 50 голів було знято з відгодівлі 20 квітня, то кількість кормоднів визначається таким чином: (50 х 20)+(50 х 30) = 2500 кормоднів.
3.10. Падіж і загибель молодняку худоби, а також худоби на відгодівлі (нагулі) характеризують втрати господарства і в рахунок продукції вирощування худоби та птиці не включаються. Проте у рядках 30 і 31 (одержано приплоду і приросту) маса молодняку худоби і птиці на відгодівлі, що згодом пали та загинули, повинна бути врахована.
3.11. У рядку 36 "Маса павшого молодняку та птиці, включаючи вагу півників, забитих у добовому віці, а також маса павшої худоби на відгодівлі та нагулі (за останнім зважуванням до падежу)" записується маса павшого молодняку народження поточного року і молодняку народження минулих років, а також маса павшої худоби і птиці (дорослих і молодняку), що знаходилась на відгодівлі та нагулі. У цей рядок у графі "Птиця" враховується маса півників, забитих у добовому віці. Дані про масу павшої худоби вказуються за останнім зважуванням до падежу.
3.12. У рядку 38 "Вирощено у живій масі - усього" записуються дані про масу вирощеної у господарстві худоби як суму живої маси приплоду, приросту молодняку і приросту худоби на відгодівлі, а також приросту від вирощування худоби у господарствах населення за договорами, одержаними за звітний період, після відрахування маси павшої худоби та птиці.
4. Порядок заповнення розділу 3 "Рух поголів'я худоби та птиці" у бланку звіту
4.1. У цьому розділі вказується наявність і рух поголів'я худоби (за видами) та птиці. У рядках 42-73 показники вказуються за звітний рік ( період), а у рядках 40 та 75 - станом на зазначену дату.
4.2. У рядку 40 "Усього було в наявності на початок звітного року" вказується вся худоба і птиця, яка знаходилася у господарстві на 1 січня (враховуючи поголів'я, яке знаходиться у населення за договорами). У поголів'я корів (графа 2) враховуються корови молочного і м'ясного напряму основного стада, сухостійні та ялові, корови-годувальниці, але не враховуються корови, переведені на відгодівлю та нагул.
4.3. У рядок 42 "Розтелилось корів та осіменених телиць, опоросилося свиноматок основних та тих, що перевіряються, окотилося (оягнилося) вівцематок, козоматок та ярок, ожеребилося кобил" ураховуються лише ті матки, від яких одержана хоча б одна голова живого приплоду. У разі якщо матка розплодилася два рази у звітному році, у показник така матка враховується двічі, тобто у цей рядок ураховується число отелень, опоросів, окотів. На кожне отелення, опорос і окот акти на оприбуткування приплоду повинні складатися протягом доби, в яку вони відбулися. Випадки аборту або мертвонародженого приплоду у цей рядок не враховуються.
4.4. У рядку 43 "у т. ч. розтелилось осіменених телиць; опоросилося свиноматок, які перевіряються" у графі 1 наводяться дані про кількість усіх осіменених телиць, що розтелилися, незалежно від того, переведені вони у корови чи ні; у графі 2 указується число переведених у групу корів розтелених за рік осіменених телиць, ураховуючи телиць, які дали мертвонароджений приплід. У графі "Свині" показується кількість свиноматок, що опоросилися вперше.
4.5. У рядку 44 "Народилося живих телят, поросят, ягнят, козенят та лошат від маток, що знаходяться у господарстві, а також виведено молодняку птиці квочками і в інкубаторах, що знаходяться у господарстві" записуються у відповідних графах усі телята, поросята, ягнята, козенята, лошата, курчата, каченята, гусята та індичата, що народилися живими від маток, що знаходяться у господарстві, враховуючи приплід, який пізніше був проданий, забитий або загинув навіть у день народження. У цю кількість не враховується мертвонароджений приплід.
4.6. У рядку 45 "у т. ч. народилося телят від корів, поросят від основних свиноматок" указуються із загальної кількості одержаного приплоду телята, одержані від корів, та поросята, одержані лише від основних свиноматок.
4.6.1. У кількість одержаного приплоду не враховується молодняк народження поточного року, придбаний господарством у будь-якому іншому господарстві.
4.7. У рядку 48 "Куплено, одержано в обмін та інші надходження (крім купівлі у населення)" і рядку 49 "Їх жива маса" записується кількість голів і жива маса худоби усіх надходжень у вигляді купівлі, обміну за іншу худобу, за корм, за інвентар, інші передання тощо. Сюди ж ураховується худоба, куплена через племоб'єднання, худоба, прийнята з іншого господарства при його реорганізації, та інше. У цих же рядках указується молодняк худоби, одержаний господарством для відгодівлі та дорощування з іншого господарства.
4.8. У рядку 50 "Куплено у населення" і рядку 51 "Їх жива маса" записується кількість голів і жива маса худоби, що надійшла від населення у вигляді купівлі, обміну за іншу худобу, за корм, за інвентар та інше. Також у ці рядки враховується худоба, яка надійшла в рахунок відшкодування за худобу, яка загинула або пропала з вини громадян.
4.9. У рядку 56 "Реалізовано на забій (на м'ясо) - усього" і рядку 57 "Їх жива маса" відображається кількість голів і жива маса худоби, яка була реалізована на забій для виробництва м'яса.

................
Перейти до повного тексту