1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
01.06.2005 N 242/329
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 червня 2005 р.
за N 661/10941
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства охорони здоров'я N 1950/990 від 15.09.2021 )
Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах"
НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах (додається).
2. Міністерствам освіти і науки, охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки, охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій довести Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах до відома місцевих органів управління освітою, охорони здоров'я та керівників навчальних та оздоровчих закладів і забезпечити його виконання.
3. Опублікувати цей наказ в "Інформаційному збірнику Міністерства освіти і науки України" та розмістити на сайтах міністерств.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я України Бережнова С.П. та заступника Міністра освіти і науки України Огнев'юка В.О.
Міністр охорони здоров'я України М.Є.Поліщук Міністр освіти і науки України С.М.Ніколаєнко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров'я України,
Міністерства освіти
і науки України
01.06.2005 N 242/329
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 червня 2005 р.
за N 661/10941
ПОРЯДОК
ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У НАВЧАЛЬНИХ ТА ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ
1. Цей Порядок визначає механізм організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від їх підпорядкування, типу і форми власності.
2. При організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах слід керуватися Конституцією України, Законами України "Про освіту", "Про дошкільну освіту", "Про загальну середню освіту", "Про професійно-технічну освіту", "Про позашкільну освіту", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про захист населення від інфекційних хвороб", постановами Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах", від 03.11.97 N 1200 "Про Порядок та норми надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних училищах та середніх навчальних закладах, операції з надання яких звільнюються від оподаткування податком на додану вартість", іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання стосовно харчування дітей, та цим Порядком.
3. Процес організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах складається з: відпрацювання режиму і графіка харчування дітей; визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини; приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості; складання меню-розкладу; виготовлення страв; проведення реалізації готових страв і буфетної продукції; надання дітям готових страв і буфетної продукції; ведення обліку дітей, які отримують безоплатне гаряче харчування, а також гаряче харчування за кошти батьків; контроль за харчуванням; інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.
4. Відповідальними за організацію харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету), додержання вимог санітарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів та організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей.
5. Розподіл коштів на організацію гарячого харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, облік і звітність за використання коштів, які виділяються на безоплатне харчування, здійснюється відповідно до чинного законодавства.
6. Безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування у закладах здійснюється тільки в робочі дні. У разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не проводиться.
7. Харчування дітей, які не підлягають безоплатному харчуванню у загальноосвітніх навчальних закладах, здійснюється за безготівковим розрахунком (попереднього придбання абонементів або талонів один раз на місяць), а також за готівку.

................
Перейти до повного тексту