- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Указ
У К А З
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про державну монополію на виробництво та обіг алкоголю і тютюнової продукції
( Указ не вступив в дію у зв'язку з відхиленням проекту
Закону про державну монополію на виробництво та обіг
алкоголю і тютюнової продукції згідно з Постановою
ВР
N 903-XIV від 09.07.99 )
З метою забезпечення єдиної державної політики у сфері виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі, експорту, імпорту алкоголю і тютюнової продукції та відповідно до пункту 4 розділу XV "Перехідні положення"
Конституції України постановляю:
1. У цьому Указі терміни вживаються у такому значенні:
алкоголь - спирт, алкогольні напої, спирт питний, напівфабрикати, продукція з вмістом спирту і алкогольна продукція із винограду та плодів;
спирт - спирт етиловий, спирт-сирець із дозрілої бражки, спирт етиловий денатурований (спирт технічний);
спирт етиловий - спирт етиловий ректифікований, виготовлений з крохмале- і цукровмісної сировини шляхом її зброджування, відокремлення та очищення до визначеного стандартом вмісту інших продуктів і речовин;
спирт-сирець - дистилят, одержаний шляхом перегонки дозрілої бражки або відходів виноробної продукції;
спирт етиловий денатурований (спирт технічний) - спирт етиловий, виготовлений з вуглеводомісткої сировини, призначений для використання у хімічній промисловості, в машино- та приладобудуванні, в хімії органічного синтезу, в інших галузях як сировина, розчинник, розріджувач, екстрагент тощо;
алкогольна продукція з винограду та плодів - спирт коньячний, - виноградний, плодовий, спирт-сирець із відходів виноробної продукції, виноробна продукція, виноматеріали;
спирт коньячний - спирт, одержаний шляхом переробки виноградних виноматеріалів за спеціальною технологією;
спирт виноградний - спирт, одержаний шляхом переробки вторинних ресурсів виноробства;
спирт плодовий - спирт, одержаний шляхом переробки плодових виноматеріалів за спеціальною технологією;
виноробна продукція - вино, шампанське, коньяк і вермут;
виноматеріали - продукт первинної переробки винограду та плодів, призначений для виготовлення виноробної продукції;
спирт питний - спирт етиловий ректифікований, який розведений пом'якшеною водою до міцності 95 відсотків об'ємних одиниць;
алкогольні напої - горілка, лікеро-горілчані напої, виноробна продукція, пиво та інші напої міцністю понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені з використанням спирту етилового, коньячного, виноградного та плодового;
горілка - спиртний напій, міцністю від 38 до 56 відсотків об'ємних одиниць;
лікеро-горілчаний напій - спиртний напій міцністю від 6 до 60 відсотків об'ємних одиниць, виготовлений змішуванням спирту етилового ректифікованого з напівфабрикатами та інгредієнтами;
напівфабрикати - плодово-ягідні спиртовані соки, морси, настої, есенції та ароматизатори, що використовуються при виробництві лікеро-горілчаних напоїв і вина;
продукція з вмістом спирту - парфумерно-косметична продукція, виготовлена з використанням спирту;
тютюнова продукція - тютюнові вироби та сировина для виготовлення тютюнових виробів;
тютюнові вироби - сигарети, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, смоктальний, жувальний, нюхальний тютюн та інші вироби з тютюну і його замінників, які впливають на фізіологічний стан людини під час вживання;
сировина для виготовлення тютюнових виробів - тютюнова суміш, тютюнова сировина, тютюнові відходи, тютюн ферментований, інший промислово виготовлений тютюн та промислові замінники тютюну, тютюн "гомогенізовий" чи "відновлений", тютюнові екстракти й есенції;
тютюн ферментований - тютюн, що пройшов технологічний процес, при якому відбулися біохімічні та хімічні реакції, внаслідок чого поліпшилися водофізичні і курильні властивості тютюну;
тютюнова суміш - різаний тютюн, замінники тютюну або промислово виготовлена за рецептурою суміш різних видів різаного тютюну чи його замінників, що використовуються для виготовлення тютюнових виробів;
обіг алкоголю і тютюнової продукції - діяльність, пов'язана з експортом, імпортом, транспортуванням, зберіганням, передачею, реалізацією, включаючи оптову торгівлю цим товаром, а також роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами;
оптова торгівля - діяльність, пов'язана з придбанням алкоголю і тютюнової продукції для наступної їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам підприємницької діяльності;
роздрібна торгівля - діяльність, пов'язана з продажем алкогольних напоїв чи тютюнових виробів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого, некомерційного використання;
торгова марка - об'єкт авторського права та інтелектуальної власності, товарний знак і логотип, знак для товарів та послуг, зареєстрований в установленому законодавством порядку;
місце оптової торгівлі - місце реалізації оптових партій товару з асортиментним залом, приміщенням для укладення угод та приймання замовлень, розрахунковим центром, складом;
місце роздрібної торгівлі - місце реалізації товарів, обладнане електронним контрольно-касовим апаратом для фіксації виручки від продажу алкогольних напоїв чи тютюнових виробів (незалежно від того, чи оформляється через нього продаж інших товарів);
фальсифікація алкоголю і тютюнової продукції - підробка продукції, якій надано зовнішнього вигляду та/або окремих властивостей певного виду продукції, але яка не може бути ідентифікована як товар, за який продукція видається.
Класифікація алкоголю і тютюнової продукції у разі здійснення експортно-імпортних операцій визначається Товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності.
2. Установити, що виробництво спирту здійснюється лише державними підприємствами за наявності відповідних ліцензій.
Виробництво спирту коньячного, виноградного, плодового та спирту-сирцю з відходів виноробної продукції здійснюється за наявності відповідних ліцензій:
державними підприємствами;
виноробними підприємствами незалежно від форми власності, які мають ліцензію на виробництво алкогольної продукції із винограду та плодів у обсягах, необхідних для потреб власного виробництва чи для реалізації вітчизняним виробникам шампанського без права реалізації іншим суб'єктам підприємницької діяльності.
Забороняється передача в оренду, лізинг чи за договором про спільну діяльність виробничих приміщень та виробничого обладнання підприємств, які виробляють і реалізують спирт, спирт коньячний, виноградний та плодовий.
3. Експорт спирту, спирту коньячного, виноградного та плодового здійснюється лише державними підприємствами, уповноваженими Кабінетом Міністрів України, за наявності відповідних ліцензій.
Імпорт спирту, спирту коньячного, виноградного та плодового здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форми власності, які мають ліцензію на виробництво алкогольної продукції із винограду та плодів, лише для власних виробничих потреб без права його подальшої реалізації.
Імпорт спирту питного забороняється.
4. Оптова торгівля спиртом, спиртом коньячним, виноградним та плодовим здійснюється лише державними підприємствами, уповноваженими Кабінетом Міністрів України за наявності відповідних ліцензій.
Роздрібна торгівля спиртом, спиртом питним, спиртом коньячним, виноградним та плодовим забороняється.
Оптову торгівлю спиртом етиловим для медичних та ветеринарних цілей можуть здійснювати заклади охорони здоров'я і підприємства зооветеринарного постачання незалежно від форми власності. Перелік зазначених закладів і підприємств затверджується Кабінетом Міністрів України.
Порядок відпуску та реалізації спирту, спирту коньячного, виноградного та плодового на внутрішньому ринку встановлюється Кабінетом Міністрів України.
Забороняється використання спирту, спирту питного, коньячного, виноградного та плодового для розрахунків за товарообмінними операціями та їх виробництво і переробка на давальницьких умовах, взаємний обмін між суб'єктами господарської діяльності.
5. Технічні умови і рецептури на виробництво алкоголю погоджуються спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань державної монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (далі - спеціально уповноважений орган), затверджуються в установленому законодавством порядку і є обов'язковими для всіх суб'єктів підприємницької діяльності, які виробляють алкоголь.
Виробництво алкогольних напоїв та напівфабрикатів здійснюється тільки з використанням спирту етилового, коньячного, виноградного та плодового.
Алкогольні напої з вмістом спирту від 8,5 відсотків об'ємних одиниць підлягають обов'язковому маркуванню марками акцизного збору.
Алкогольні напої підлягають обов'язковій сертифікації в Українській державній системі сертифікації продукції (УкрСЕПРО) в порядку та у строки, визначені центральним органом виконавчої влади з питань стандартизації, метрології та сертифікації.
Забороняється:
виробництво алкогольних напоїв і харчових продуктів з використанням інших видів спирту, крім спирту етилового, коньячного, виноградного та плодового;
виробництво алкогольних напоїв та напівфабрикатів на давальницьких умовах, товарообмінні операції з ними;
виробництво і реалізація в Україні алкогольних напоїв міцністю понад 60 відсотків об'ємних одиниць (крім виробництва спирту питного);
виготовлення етикеток, інших елементів зовнішнього оформлення для алкогольних напоїв, торгові марки яких не включені до Державного реєстру торгових марок алкогольних напоїв, які виробляються в Україні;
реалізація етикеток, інших елементів зовнішнього оформлення для алкогольних напоїв суб'єктам підприємницької діяльності, які не мають ліцензії на виробництво алкогольних напоїв;
виробництво алкоголю без відповідного атестата виробництва;
впровадження технологій, які призводять до виробництва алкоголю, що не відповідає вимогам законодавства щодо його якості та безпеки для життя і здоров'я споживачів.
6. Дозвіл на проектування, розміщення та будівництво підприємств-виробників алкоголю надається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Підприємства-виробники алкоголю, їх виробничі цехи, дільниці, лабораторії та інші структурні підрозділи підлягають обов'язковій атестації на відповідність вимогам законодавства щодо забезпечення належної якості продукції та охорони довкілля.
Атестація проводиться територіальними органами центрального органу виконавчої влади з питань стандартизації, метрології та сертифікації і спеціально уповноваженим органом до початку виробництва продукції. Атестат виробництва видається на строк дії ліцензії.
7. Установити, що маркування горілки та лікеро-горілчаних напоїв здійснюється таким чином: на лицьовому боці етикетки або лицьовому боці контретикетки кожної пляшки або безпосередньо на споживчій тарі (пляшках) з горілкою та лікеро-горілчаним напоєм, що реалізується через торговельну мережу, згідно із законодавством про мови зазначається:
загальна та власна назва виробу;
найменування підприємства - виробника та його місцезнаходження;
географічна назва місця виготовлення виробу (якщо вона не відтворена у найменуванні підприємства-виробника);
вміст спирту у відсотках об'ємних одиниць (% об.);
місткість посуду;
вміст цукру (якщо це регламентується нормативним документом);
нормативний документ (для продукції вітчизняного виробництва);
знак для товарів та послуг і штриховий код виробу.
На лицьовому або зворотному боці етикетки обов'язково зазначається дата виготовлення виробу. Допускається зазначення цієї інформації на ковпачках або безпосередньо на споживчій тарі (пляшках) - у місцях, зручних для прочитання. На посуд з усіма видами горілки та лікеро-горілчаних напоїв можуть наклеюватися контретикетки з додатковою інформацією про напій.
Розлив горілки та лікеро-горілчаних напоїв здійснюється лише у передбачену нормативним документом скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла або глазурованої кераміки.
Маркування виноробної продукції здійснюється таким чином: на лицьовому боці етикетки або лицьовому боці контретикетки кожної пляшки або безпосередньо на споживчій тарі (пляшках) з виноробною продукцією, що реалізується через торговельну мережу, згідно із законодавством про мови зазначається:
назва держави;
найменування підприємства-виробника та його місцезнаходження;
назва продукції;
місткість посуду;
вміст спирту у відсотках об'ємних одиниць (% об.);
вміст цукру (крім сухих вин, шампанського, ігристого вина та коньяку) у відсотках масових одиниць (% мас.);
дата розливу;
нормативний документ (для продукції вітчизняного виробництва);
знак для товарів та послуг і штриховий код виробу.
Допускається зазначення дати виготовлення виноробної продукції на ковпачках або безпосередньо на споживчій тарі (пляшках) - у місцях, зручних для прочитання.
Строк витримки для марочних вин та позначення "Марочне", вік спирту коньячного для марочного коньяку і коньяку спеціальних назв наводяться на кольєретці.
На пляшках з колекційними винами та коньяками наклеюються додаткові ярлики із зазначенням "Колекційне (колекційний), додатково витримане (витриманий) в колекції ____ років".
На шийку пляшки з колекційним вином наклеюється кольєретка із зазначенням року урожаю винограду, з якого виготовлене вино.
На етикетках пляшок з вином контрольованих за походженням назв обов'язковий напис "Вино контрольованих за походженням назв", а на контретикетках - схематичне зображення території району, де виготовлено вино, із позначенням виноградних ділянок.
На пляшці з вермутом повинна бути контретикетка або додаткова етикетка з даними про основні компоненти напою.
На пляшки з усіма видами виноробної продукції можуть наклеюватися контретикетки з додатковою інформацією про напої.
Розлив виноробної продукції здійснюється лише у передбачену нормативним документом скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла або глазурованої кераміки.
На етикетках пляшок з алкогольними напоями, виробленими в Україні з метою експорту, зазначається: "Вироблено в Україні з метою експорту".
8. Установити, що дозволяється здійснювати імпорт лише тих алкогольних напоїв, виробники та торгові марки яких зареєстровані у країні походження цих напоїв, за сертифікатом відповідності або свідоцтвом про визнання іноземного сертифіката на алкогольні напої, виданого в УкрСЕПРО.
Імпортовані алкогольні напої повинні відповідати вимогам законодавства щодо безпеки для життя і здоров'я споживачів та супроводжуватися документами виробника (постачальника), що підтверджують їх належну якість, із зазначенням органолептичних та фізико-хімічних показників.
Дозволяється імпорт алкоголю на територію України лише у тарі та упаковці, що відповідає вимогам законодавства України.
Імпортні алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць маркуються спеціальними марками акцизного збору.
9. Оптова торгівля алкогольними напоями здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форми власності за наявності відповідних ліцензій.
Суб'єкти підприємницької діяльності, які одержали ліцензію на виробництво алкогольних напоїв, здійснюють реалізацію продукції споживачам на території України в межах обсягів власного виробництва без ліцензії на право оптової торгівлі.
Суб'єкти підприємницької діяльності, які одержали ліцензію на право імпорту алкогольних напоїв, здійснюють реалізацію напоїв споживачам на території України в межах обсягів власного імпорту без ліцензії на право оптової торгівлі.
Правила оптової торгівлі алкогольними напоями встановлюються Кабінетом Міністрів України.
Роздрібна торгівля алкогольними напоями здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форми власності за наявності відповідних ліцензій.
Місця оптової торгівлі та місця зберігання оптових партій алкогольних напоїв підлягають реєстрації у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.
Забороняється реалізація алкогольних напоїв:
без відповідної ліцензії;
на території ринків, дошкільних і навчальних закладів, закладів охорони здоров'я та на прилеглих територіях, у місцях проведення спортивних змагань, гуртожитках та на прилеглих територіях, в інших місцях, визначених місцевими органами виконавчої влади, у приміщеннях, що не відповідають санітарно-гігієнічним, санітарно-технічним, протипожежним нормам;
громадянам, які не досягли 18-річного віку;
фальсифікованих;
вироблених не з харчової сировини;
без сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання іноземного сертифіката на алкогольні напої, виданого в УкрСЕПРО, або їх копій, завірених господарюючим суб'єктом, що відпустив товар, та без документа виробника (постачальника), який підтверджує їх належну якість із зазначенням органолептичних та фізико-хімічних показників;
не позначених марками акцизного збору встановленого зразка;
не включених до державних реєстрів, передбачених цим Указом;
які реалізуються з порушенням вимог щодо маркування;
з позначкою "Вироблено в Україні з метою експорту".
Забороняється:
роздрібна торгівля напівфабрикатами алкогольних напоїв;
використання напівфабрикатів алкогольних напоїв та алкогольних напоїв для проведення розрахунків за товарообмінними та іншими операціями (в тому числі вексельних, які не передбачають розрахунків у грошовій формі);
зберігання оптових партій алкогольних напоїв, оптова і роздрібна торгівля алкогольними напоями у незареєстрованих місцях;
реалізація (продаж) та придбання спирту, алкогольних напоїв за цінами, нижчими від цін, які забезпечують відшкодування собівартості продукції, одержання мінімального рівня рентабельності та сплату нарахованих сум усіх видів податків.
10. Технічні умови на тютюнову продукцію погоджуються спеціально уповноваженим органом та затверджуються в установленому законодавством порядку.
Для виробництва сигарет, захищених знаком для товарів та послуг в Україні, використовується лише тютюн, вирощений в Україні і оброблений відповідно до вимог нормативних документів. Відсотковий вміст добавки тютюну ферментованого, вирощеного в Україні, визначається за рішенням Кабінету Міністрів України.
Матеріал для упакування, спеціалізована тара та інші елементи зовнішнього оформлення тютюнових виробів реалізуються лише тим суб'єктам підприємницької діяльності, які мають ліцензію на виробництво тютюнових виробів.
Тютюнові вироби підлягають обов'язковій сертифікації в УкрСЕПРО в порядку та у строки, визначені центральним органом виконавчої влади з питань стандартизації, метрології та сертифікації.
Забороняється:
виробництво тютюнової продукції, яка не відповідає вимогам законодавства щодо якості та безпеки для життя і здоров'я споживачів;
виробництво сигарет, захищених знаком для товарів та послуг в Україні, без використання тютюну, вирощеного в Україні та обробленого відповідно до вимог нормативних документів;
використання тютюнової продукції для проведення розрахунків за товарообмінними та іншими операціями (в тому числі вексельних, які не передбачають розрахунків у грошовій формі).
11. Дозвіл на проектування, розміщення та будівництво підприємств-виробників тютюнової продукції надається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Підприємства-виробники тютюнової продукції, їх виробничі цехи, дільниці, лабораторії та інші структурні підрозділи підлягають обов'язковій атестації на відповідність вимогам законодавства щодо забезпечення належної якості продукції та охорони довкілля.
Атестація проводиться територіальними органами центрального органу виконавчої влади з питань стандартизації, метрології та сертифікації і спеціально уповноваженим органом до початку виробництва продукції. Атестат виробництва видається на строк дії ліцензії.
12. Установити, що маркування тютюнових виробів (крім тих, що вироблені з метою експорту) здійснюється згідно із законодавством про мови таким чином:
1) на кожній одиниці тютюнових виробів (сигареті, цигарці тощо) зазначається власна назва виробу;
2) на кожній пачці, звичайній або сувенірній коробці зазначається:
загальна та власна назва виробу;
наявність фільтруючого мундштука;
кількість одиниць продукції у пачці, коробці або в сувенірній коробці;
вміст смоли та нікотину в одиниці продукції (сигаретах);
попередження про шкідливість паління тютюну для здоров'я;
нормативний документ (для продукції вітчизняного виробництва);
найменування підприємства-виробника та його місцезнаходження;
штриховий код;
3) на упаковці, в якій тютюнові вироби знаходяться у пачках або коробках, зазначається:
загальна та власна назва виробу;
найменування підприємства-виробника та його місцезнаходження;
кількість одиниць продукції в упаковці;
штриховий код;
4) на транспортній тарі зазначається:
загальна та власна назва виробу;
найменування підприємства-виробника та його місцезнаходження;
кількість одиниць продукції у транспортній тарі;
дата виготовлення;
нормативний документ (для продукції вітчизняного виробництва).
................Перейти до повного тексту