1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Рекомендації


Рекомендація
про умови праці в готелях, ресторанах та аналогічних закладах N 179
Генеральна конференція Міжнародної організації праці,
що скликана в Женеві Адміністративною радою Міжнародного бюро праці та зібралася 5 червня 1991 року на свою сімдесят восьму сесію,
ухваливши прийняти ряд пропозицій стосовно умов праці у готелях, ресторанах та аналогічних установах, що є четвертим пунктом порядку денного сесії,
вирішивши надати цим пропозиціям форми рекомендації, що доповнює Конвенцію 1991 року про умови праці в готелях і ресторанах,
ухвалює цього двадцять п'ятого дня червня місяця тисяча дев'ятсот дев'яносто першого року нижченаведену Рекомендацію, яка може називатися Рекомендацією 1991 року про умови праці в готелях і ресторанах:
I. Загальні положення
1. Ця Рекомендація застосовується до трудящих як вони визначені в параграфі 3, які працюють:
a) в готелях та аналогічних закладах, які надають житлові приміщення для тимчасового проживання;
b) в ресторанах та аналогічних закладах, які надають харчування, напої чи і те і інше.
2. Держави-члени можуть, після консультацій з зацікавленими організаціями роботодавців та працівників, розширити сферу застосування цієї Рекомендації, включаючи до неї інші аналогічні заклади, які надають туристичні послуги.
3. У цілях цієї Рекомендації термін "зацікавлені працівники" означає трудящих, зайнятих у закладах, до яких застосовується ця Рекомендація згідно з положеннями параграфів 1 та 2 незалежно від характеру та тривалості їх трудових відносин.
4. 1) Ця Рекомендація може застосовуватися чи за допомогою національного законодавства, чи правил, колективних угод, арбітражних рішень, чи судових постанов, чи будь-яким іншим способом, який відповідає національній практиці.
2) Країни-члени повинні:
a) забезпечувати ефективний контроль за застосуванням заходів, ухвалених для виконання цієї Рекомендації, використовуючи для цього інспекційну службу чи інші відповідні методи;
b) заохочувати зацікавлені організації роботодавців та працівників до того, щоб вони відігравали активну роль у сприянні застосуванню положень цієї Рекомендації.
5. Загальною метою цієї Рекомендації є поліпшення без шкоди для автономії зацікавлених організацій та працівників умов праці зацікавлених працівників, для того щоб наблизити їх до тих, які існують в інших секторах економіки.
II. Робочий час та періоди відпочинку
6. Термін "робочий час" означає час, протягом якого працівник знаходиться у розпорядженні роботодавця, якщо тільки це не визначається інакше у процедурах та документах, вказаних у пункті 1) параграфа 4.

................
Перейти до повного тексту