1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Протокол


ПРОТОКОЛ
інспекційних, карантинних та ветеринарно-санітарних вимог щодо експорту замороженої яловичини з України до Китайської Народної Республіки між Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки
Дата підписання: 22.05.2017
Дата набрання чинності для України: 22.05.2017
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі - Держпродспоживслужба) та Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки (далі - AQSIQ), далі - Сторони, шляхом дружніх переговорів досягли домовленостей щодо таких інспекційних, карантинних та ветеринарно-санітарних вимог при експорті замороженої яловичини з України до Китайської Народної Республіки (далі - КНР).
Стаття 1
Держпродспоживслужба відповідає за інспектування та карантин при експорті замороженої яловичини до КНР та видачу міжнародних ветеринарних сертифікатів.
Стаття 2
Держпродспоживслужба надає інформацію AQSIQ щодо вимог національного законодавства щодо забою, розбирання, обвалювання, переробки та зберігання замороженої яловичини при експорті до КНР, відповідними програмами інспектування та карантину, які складаються з програм моніторингу, методів та процедур лабораторних досліджень; а також зразками ветеринарних печаток або позначок придатності для засвідчення експорту.
Держпродспоживслужба має щорічно надавати AQSIQ на визначені електронні адреси інформацію щодо:
1) щорічних планів та звітів загальнодержавної програми здійснення моніторингу залишкових кількостей ветеринарних препаратів та забруднюючих речовин і результатів мікробіологічного моніторингу до 31 березня. У разі необхідності за запитом - інформацію про радіологічне забруднення та інші забруднювачі навколишнього середовища;
2) заходів з профілактики та зонування з метою попередження хвороб, зазначених у статті 3 цього Протоколу;
3) підтвердження заборони згодовування жуйним тваринам будь-якого м’ясо-кісткового борошна та шкварок, отриманих від жуйних тварин;
4) поточної епізоотичної ситуації щодо хвороб тварин, що знаходиться під контролем обох Сторін.
На підставі проведення аналізу ризиків AQSIQ делегуватиме експертів до України для проведення періодичних аудитів з метою гарантування ефективності системи контролю безпечності харчових продуктів безпосередньо на місці у визначені або нерегулярні проміжки часу. Держпродспоживслужба надаватиме необхідну допомогу та підтримку для здійснення аудиту.
Держпродспоживслужба надаватиме AQSIQ динамічну інформацію щодо виробництва та здійснення експорту виробниками продуктів, призначених для експорту, а також інформацію про контроль за санітарними заходами та показниками безпечності, який здійснюється Компетентним органом. Обидві Сторони мають встановити ефективний механізм обміну інформацією з метою співпраці одна з одною щодо розслідування та врегулювання, здійснення коригуючих та профілактичних заходів з метою гарантування задоволення потужностями вимог AQSIQ.
Стаття 3
Держпродспоживслужба офіційно підтверджує, що:
1) Україна є вільною від ящуру, контагіозної плевропневмонії великої рогатої худоби, губчастоподібної енцефалопатії ВРХ (далі - ГЕ ВРХ), нодулярного дерматиту, скрепі, блутангу, чуми дрібних жуйних та чуми ВРХ;
2) Україна здійснює моніторинг ГЕ ВРХ та контроль за матеріалами специфічного ризику, введена заборона на згодовування, а також впроваджена ефективна система простежуваності відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ).
Стаття 4
Жива велика рогата худоба (далі - ВРХ), від якої отримана заморожена яловичина для експорту до КНР має:
1) бути народжена, вирощена та забита в Україні, мати індивідуальний ідентифікаційний номер, який дозволяє простежити тварину до господарства, на якій вона народилася та була вирощена;
2) походити з господарств, де не було зафіксовано випадків ГЕ ВРХ, не підпадати під підозру або підтвердження випадків ГЕ ВРХ, або не бути нащадком тварин, які підпадають під обидва зазначені випадки, не бути членом стада народження чи відгодівлі, в якому реєструвались випадки ГЕ ВРХ, бути народжена до або після 12 місяців від випадку ГЕ ВРХ;
3) походити з господарств, де не було встановлено випадків хвороби Ауєскі, туберкульозу, анаплазмозу ВРХ, сказу, сибірки, лептоспірозу, трихінозу, бруцельозу протягом останніх 12 місяців;
4) походити з господарств, щодо яких протягом останніх 6 місяців не було встановлено жодних обмежень або зон нагляду у зв’язку з хворобами, що підлягають нотифікації відповідно до Кодексу здоров’я наземних тварин МЕБ, а також вимог України та КНР щодо здоров’я тварин;
5) ніколи не отримувати при годівлі м’ясо-кісткове борошно або шкварки, отримані від жуйних тварин;
6) під час забою бути за віком молодше ніж 30 місяців.
Стаття 5
Переробні потужності (в тому числі забій, розбирання та обвалювання, переробка, зберігання), які мають намір експортувати заморожену яловичину до КНР, мають перебувати під наглядом Компетентного органу України та не суперечити відповідним вимогам законодавства України та КНР у сфері ветеринарії та безпечності харчових продуктів. Зазначені потужності будуть рекомендовані Держпродспоживслужбою та мають бути зареєстровані Адміністрацією КНР з питань сертифікації та акредитації (CNCA) відповідно до Регламенту про адміністрування та реєстрацію закордонних харчових потужностей (Рішення AQSIQ № 145). Продукти з потужностей, які не зареєстровані CNCA, до ввезення до КНР не допускаються.
Стаття 6
Державний інспектор ветеринарної медицини Держпродспоживслужби засвідчує шляхом видачі міжнародного ветеринарного сертифіката, що:
1) заморожена яловичина походить від ВРХ, яка була народжена, вирощена та забита в Україні, та має унікальний ідентифікаційний номер, який дозволяє простежити тварину до ферми, на якій вона народилася та була вирощена;
2) заморожена яловичина походить від ВРХ, яка не отримувала заборонені Україною та КНР ветеринарні препарати та кормові добавки;
3) заморожена яловичина походить від ВРХ, яка була забита, розібрана, перероблена та зберігалася на потужностях, схвалених AQSIQ;
4) заморожена яловичина походить від ВРХ, яка не підлягала процесу оглушення перед забоєм шляхом використання інструмента для нагнітання стиснутого повітря або газу в порожнину черепа або шляхом проколювання головного мозку;
5) заморожена яловичина отримана від ВРХ, яка походить з ферм, що відповідають вимогам статті 4 цього Протоколу. Забійна ВРХ була піддана передзабійному та післязабійному огляду відповідно до чинних вимог законодавства України та КНР було отримано задовільний результат. Велика рогата худоба є здоровою та не має клінічних ознак інфекційних хвороб або паразитів, на тушах та нутрощах не було виявлено уражень, а також з них були видалені найбільші лімфатичні вузли та тканинні залози;
6) мигдалики, дистальна частина клубової кишки, мозок, очі, спинний мозок, череп, хребетний стовп та дорсальні спинні ганглії (DRG) були видалені безпечним та гігієнічним шляхом, та ніяким чином не забруднювали інші продукти;
7) всі туші забійної ВРХ перед обвалюванням були охолоджені та підлягали дозріванню при температурі вище ніж 2 °C протягом щонайменше 24 годин після забою, та утримувалися при температурі 2–4 °C в товщі. При дослідженні кожної туші у середині обох найдовших м’язів спини значення pH було нижче ніж 6.0;
8) впроваджується загальнодержавна програма здійснення моніторингу залишкових кількостей ветеринарних препаратів і забруднюючих речовин, яка засвідчує, що рівень залишків ветеринарних препаратів, пестицидів і забруднювачів, таких як важкі метали, а також інші небажані речовини, що містяться в продуктах, не перевищують максимальні допустимі межі (MRL), передбачені Україною та КНР;
9) кожна партія замороженої яловичини, експортована до КНР, була досліджена на мікробіологічні показники;
10) продукти не забруднені патогенними мікроорганізмами, зазначеними у відповідних вимогах України та КНР;

................
Перейти до повного тексту