1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ТОРГІВЛІ СРСР
Н А К А З
29.12.1984 N 339
Про норми природного убутку і відходів продовольчих товарів у торгівлі
1. Затвердити і ввести в дію з 1 квітня 1985 року погоджені з Міністерством фінансів СРСР документи, що додаються:
- Додаткові норми природного убутку борошна, крупи, крохмалю і цукру-піску, що надходять у підприємства торгівлі та громадського харчування стандартною масою, розроблені ВНДІЕТсистем і УкрНДІТОПом Міністерства торгівлі СРСР - Додаток N 1 (код - 84126.35.1.06);
- Норми природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при міжміських перевезеннях у авторефрижераторах, розроблені ВНДІЕТсистем Міністерства торгівлі СРСР і ВНДКТІхолодпромом Міністерства м'ясної і молочної промисловості СРСР - Додаток N 2 (код - 84127.35.1.06);
- Норми відходів і втрат м'яса та рибного філе при машинному нарізуванні в магазинах, розроблені ВНДІЕТсистем Міністерства торгівлі СРСР - Додаток N 3 (код - 84128.35.1.06).
<...>
Заступник Міністра П.Д.Кондрашов
Додаток N 1
до наказу Міністерства
торгівлі СРСР
29.12.1984 N 339
ДОДАТКОВІ НОРМИ
природного убутку борошна, крупи, крохмалю і цукру-піску, що надходять у підприємства торгівлі та громадського харчування стандартною масою (код - 84126.35.1.06)
Найменування Норми природного убутку у
відсотках до маси нетто
товару
перша зона друга зона
Борошно 0,15 0,27
Крупа, крім рисової, і
зернобобові
0,11 0,18
Крупа рисова 0,37 0,74
Крупа рисова імпортна 0,50 1,00
Крохмаль 0,35 0,52
Цукор-пісок 0,05 0,07
Примітки:
Норми природного убутку для першої зони застосовуються підприємствами торгівлі та громадського харчування, що розташовані в таких республіках, краях та областях: РРФСР (крім Дагестанської АРСР, Калмицької АРСР, Астраханської і Волгоградської областей, віднесених до другої зони), Українській РСР, Білоруській РСР, Литовській РСР, Естонській РСР, Латвійській РСР, Грузинській РСР, Молдавській РСР і Казахській РСР: у Павлодарській, Кокчетавській, Північно-Казахстанській, Кустанайській і Цілиноградській областях.
Норми природного убутку для другої зони застосовуються підприємствами торгівлі та громадського харчування, що розташовані в таких республіках і областях: РРФСР (Дагестанська АРСР, Калмицька АРСР, Астраханська і Волгоградська області), Узбецькій РСР, Вірменській РСР, Азербайджанській РСР, Киргизькій РСР, Таджицькій РСР, Туркменській РСР і Казахській РСР (крім областей: Павлодарської, Кокчетавської, Північно-Казахстанської, Кустанайської і Цілиноградської).
Додаткові норми природного убутку встановлено на відшкодування підприємствам торгівлі та громадського харчування втрат (усихання, розпилення та ін.) борошна, крупи, крохмалю і цукру-піску, які надходять стандартною масою, що виникають у процесі транспортування і складського зберігання.
Норми застосовуються в роздрібній торговельній мережі, на фасувальних підприємствах, на дрібнооптових складах і в коморах підприємств громадського харчування при одержанні товарів стандартною масою та відпусканні їх фактичною масою.
Застосування додаткових норм допускається тільки при інвентаризації у разі виявлення нестачі товарів, що перевищує встановлені для даного підприємства основні норми природного убутку.
Розрахунок сум, що належать до списання за додатковими нормами, провадиться бухгалтерією в порядку, встановленому для застосування основних норм природного убутку товарів у роздрібній торговельній мережі, на фасувальних підприємствах, на дрібнооптових складах і в коморах підприємств громадського харчування, за документами про надходження товарів стандартною масою за вирахуванням товарів, відпущених стандартною масою.
Директор ВНДІЕТсистем Д.Правдін
Додаток N 2
до наказу Міністерства
торгівлі СРСР
29.12.1984 N 339
НОРМИ
природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при міжміських перевезеннях в авторефрижераторах (код - 84127.35.1.06)
Найменування Відстань перевезення,
км
Норми природного
убутку у відсотках
до маси нетто
товару
1 2 3
М'ясо охолоджене й
остигле (у тушах,
напівтушах,
четвертинах і
торгових відрубах)
від 51 до 100 0,06
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
М'ясо заморожене (у
тушах, напівтушах,
четвертинах і
торгових відрубах)
від 51 до 100 0,04
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01% (у
період з 1 листопада
по 31 березня)
М'ясо, заморожене в блоках:
упаковане в короби і
ящики з гофрованого
картону і полімерну
плівку
до 400 Норма не
застосовується
понад 400 Норма застосовується
в розмірі 0,01% за
кожні наступні
100 км (у період з 1
листопада по 31
березня)
упаковане в інші види
упаковки
до 200 Норма не
застосовується
понад 200 Норма застосовується
в розмірі 0,01% за
кожні наступні
100 км (у період з 1
листопада по 31
березня)
М'ясо птиці
охолоджене й остигле
без упаковки в
полімерні плівки
(кури, гуси, індики
та ін.) і кролі
від 51 до 100 0,05
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
М'ясо птиці
охолоджене й остигле,
упаковане в
полімерні плівки
(кури, гуси, індики
та ін.) і кролі
від 51 до 100 0,02
від 101 до 300 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
від 301 до 800 0,05
понад 800 0,06
М'ясо птиці
заморожене, упаковане
в полімерні плівки
(кури, гуси, індики
та ін.) і кролі
до 500 Норма не
застосовується
понад 500 Норма застосовується
в розмірі 0,01% за
кожні наступні
100 км
Ковбаси напівкопчені
та варено-копчені
від 51 до 100 0,09
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
Ковбаси варені від 51 до 100 0,12
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,05%
Продукти з м'яса всіх
видів варені,
копчено-варені,
копчено-запечені,
запечені та смажені
від 51 до 100 0,07
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
Продукти з м'яса всіх
видів сирокопчені
до 100 Норма не
застосовується
від 101 до 500 0,02
понад 500 0,03
Субпродукти
охолоджені
від 51 до 100 0,33
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,10%
Субпродукти
заморожені
від 51 до 100 0,01
від 101 до 500 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
понад 500 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02% (у
період з 1 листопада
по 31 березня)
Жир-сирець
охолоджений
від 51 до 100 0,06
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
Жир-сирець
заморожений
від 51 до 100 0,02
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
Шпик до 500 Норма не
застосовується
понад 500 0,02
Бекон солоний від 51 до 100 0,10
понад 100 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,02%
М'ясо птиці,
заморожене без
упаковки в полімерні
плівки (кури, гуси,
індики та ін.) і
кролі
від 51 до 100 0,02
від 101 до 300 Норма збільшується
за кожні наступні
100 км на 0,01%
від 301 до 800 0,05
понад 800 0,06

................
Перейти до повного тексту