1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Правила


ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ІНСПЕКТОР СРСР
ЗАТВЕРДЖЕНО
Головним державним
санітарним інспектором СРСР
16.05.1957 N 246-57
( Правила втратили чинність на підставі Документа Головного державного санітарного лікаря СРСР N 2112-79 від 17.12.79 )
САНІТАРНІ ПРАВИЛА
щодо улаштування, утримання та обладнання молокороздавальних пунктів на промислових підприємствах (зі змінами, внесеними від 6 лютого 1961 р. N 352-61)
I. Загальна частина
1. На промислових підприємствах, де організовано постачання молока, останнє повинно видаватися і споживатися лише в їдальнях або буфетах підприємств і цехів.
У разі відсутності на підприємствах їдалень, буфетів зберігання, роздача і споживання молока робітниками та службовцями мають здійснюватися у спеціально виділених з цієї метою приміщеннях - молокороздавальних пунктах та їх філіях у цехах.
2. Молокороздавальні пункти можуть розміщуватися як в окремо виділених з цією метою приміщеннях, так і у виробничих будівлях, за умови ізоляції від виробничих цехів.
3. Відкриття молокороздавальних пунктів і цехових філій допускається тільки за узгодженням і з дозволу органів Державного санітарного нагляду.
4. Усі промислові підприємства, як правило, повинні постачатися лише розфасованим у пляшки або пакети молоком.
У разі неможливості отримання молока в пляшках (пакетах), воно повинно попередньо піддаватися кип'ятінню або пастеризації.
5. Забезпечення молоком робітників та службовців денних, вечірніх і нічних змін має провадитися окремо. Видача молока повинна провадитися протягом робочого дня.
6. Не повинні допускатися перебої у доставці молока і видача молока в особистий посуд.
7. Повинно бути забезпечено безперебійне постачання молока робітникам та службовцям протягом усіх сезонів року.
II. Санітарні вимоги до улаштування молокороздавальних пунктів
8. Молокороздавальні пункти повинні мати такі приміщення:
1) приміщення для приймання молока, що надходить, і його пастеризації (або кип'ятіння);
2) приміщення для охолодження і зберігання молока;
3) кімнату для роздавання і споживання молока;
4) мийну для молочного посуду (бідонів, фляг).
Примітка. У разі неможливості виділення окремого приміщення для мийної остання може бути розміщена у приміщенні для роздавання і споживання молока, але за обов'язкової умови відділення її перегородкою від основного приміщення. Для цехових філій достатньо мати одну кімнату для роздавання і споживання молока.
9. Для молокороздавальних пунктів повинні виділятися світлі, сухі й опалювані приміщення.
Не допускається улаштування молокороздавальних пунктів у підвальних приміщеннях.
В окремих випадках за дозволом органів Державного санітарного нагляду допускається розміщення у напівпідвальному приміщенні.
10. До молокороздавальних пунктів повинні бути підведені водопровід і каналізація.
11. Молокороздавальний пункт повинен мати витяжну вентиляцію над місцями пастеризації або кип'ятіння молока і віконні прорізи, що відчиняються, з фрамугами і кватирками.
12. Приміщення молокороздавальних пунктів мають бути оштукатурені, панелі стін у кімнаті приймання молока і в мийній - облицьовані плиткою, у кімнаті споживання молока - покриті масляною або клейовою фарбою. Підлога повинна бути гладкою без щілин і вибоїн, покриття підлоги має бути виконане з вологостійких матеріалів, що легко очищуються.
13. Приміщення молокороздавальних пунктів повинні мати природне освітлення зі світловим коефіцієнтом не нижче 1:8 і бути забезпечені достатнім штучним освітленням не нижче 50 люкс на поверхні столів.
14. Для зберігання особистого і санітарного одягу працівників молокороздавальних пунктів повинно бути виділене спеціальне місце, обладнане індивідуальними шафами.
III. Обладнання молокороздавальних пунктів
15. Приміщення для охолодження і зберігання молока повинно бути обладнано холодильними установками (холодильна камера, холодильна шафа, ванна з льодом) залежно від потужності й розміру підприємства.
16. Для теплової обробки молока (пастеризація, кип'ятіння) повинні бути встановлені пастеризатори або, у крайньому випадку, парові котли.
Кип'ятіння молока у бідонах і флягах забороняється.
17. У приміщенні для роздавання і споживання молока робітниками повинні бути встановлені столи, стільці; столи мають бути покриті клейонками або скатертинами, допускається покриття столів кришками зі скла, пластмаси.
18. Приміщення для споживання молока повинні бути забезпечені вішалками для верхнього одягу і спецодягу. Для миття рук повинні бути обов'язково передбачені вмивальники з наявністю мила, щіток, рушника.
П.п. 17 і 18 поширюються на цехові філії (1).
_______________
(1) Філії для роздавання і приймання молока в цехах мають бути обладнані холодильними установками.
19. Приміщення для миття посуду, стаканів, пляшок, бідонів, фляг та ін. повинні бути обладнані мийними ваннами з підведенням гарячої і холодної води, а також шафами для зберігання чистого посуду, стелажами.

................
Перейти до повного тексту