1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


РАДА МІНІСТРІВ УКРАЇНСЬКОЇ РСР
П О С Т А Н О В А
від 13 квітня 1987 р. N 119
Київ
Про серйозні недоліки у виробництві нових видів хліба та організації торгівлі ними
Рада Міністрів Української РСР відмічає, що останнім часом надходить багато скарг від населення на низьку якість хліба, особливо нових видів його, а також незадовільну організацію торгівлі хлібобулочними виробами у багатьох містах і сільській місцевості.
Як показала перевірка, колегія Міністерства хлібопродуктів УРСР, особисто Міністр т. Шматольян формально поставились до виконання постанови Ради Міністрів УРСР від 24 листопада 1986 р. N 402 "Про заходи по поліпшенню якості хлібобулочних і макаронних виробів та підвищення матеріальної заінтересованості трудових колективів у їх виробництві". Багато підприємств хлібопекарської промисловості виявились не підготовленими до виробництва нових видів хліба поліпшеної якості, своєчасно не проведено перепідготовку кадрів. Відсутні ділові виробничі контакти між борошномельними і хлібопекарськими підприємствами. Неузгодженість у їх роботі призводить до того, що при наявності місткостей для зберігання десятиденного запасу борошна більше половини його використовується для випікання хліба без вилежування, що негативно позначається на його якості.
З боку Міністерства хлібопродуктів УРСР і Укоопспілки незадовільно вирішуються питання забезпечення підприємств дозувальною апаратурою, контрольно-вимірювальними приладами, внаслідок чого компоненти вводяться "на око", не видержується необхідний температурний режим. Порушення технології призводить до того, що тісто погано вимішується, хліб має підвищену вологість і кислотність, великі тріщини і підриви, пустоти в м'якоті, неправильну форму.
При переході на нові види хліба Міністерство хлібопродуктів УРСР і Укоопспілка допустили невиправдану поспішність, не забезпечили удосконалення технології їх виготовлення, впровадження у виробництво досягнень науки і передового досвіду, мало використовують нові форми організації та оплати праці. Усе це призвело до того, що в I кварталі цього року понад 67 процентів перевірених підприємств Міністерства хлібопродуктів УРСР і близько 90 процентів - Укоопспілки порушували вимоги стандартів при виробництві нових видів хліба. Найбільше таких підприємств у Ворошиловградській, Дніпропетровській, Житомирській, Харківській, Львівській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій, Донецькій, Херсонській, Сумській і Тернопільській областях.
Не дотримуються вимоги стандарту по укладанню, транспортуванню й зберіганню готової продукції, що позначається на товарному вигляді хліба і його смакових якостях.
Багато керівників хлібопекарських підприємств і об'єднань втратили почуття відповідальності за якість хліба, а Міністерство і Укоопспілка знизили вимогливість до них. Незадовільно здійснюється контроль за якістю хліба і хлібобулочних виробів. Керівники підприємств і об'єднань, які допускають безконтрольність щодо суворого дотримання технології виробництва хліба, не притягаються до відповідальності. Слабо використовуються можливості матеріальної заінтересованості працівників хлібопекарської промисловості в підвищенні якості вироблюваної продукції.
Міністерством хлібопродуктів УРСР, облвиконкомами, Київським і Севастопольським міськвиконкомами не приділяється достатньої уваги створенню необхідних умов для праці й відпочинку, а також забезпеченню житлом працівників хлібопекарської промисловості внаслідок чого плинність кадрів становить від 20 до 30 процентів на рік.
Міністерство хлібопродуктів УРСР (т. Шматольян), Міністерство торгівлі УРСР (т. Старунський), Міністерство автомобільного транспорту УРСР (т. Волков), Укоопспілка (т. Литвиненко) без належної відповідальності поставились до виконання вказаної постанови Ради Міністрів УРСР, не забезпечили необхідної організаторської роботи по поліпшенню торгівлі новими видами хліба і хлібобулочних виробів, своєчасному завезенню їх у торговельну мережу та дбайливому зберіганню.
Багато недоліків у торгівлі хлібом виявлено в Запорізькій, Чернівецькій, Житомирській, Черкаській, Хмельницькій областях. Особливо незадовільно організовано торгівлю хлібобулочними виробами у більшості перевірених магазинів Московського, Печерського, Ленінського, Дарницького і Шевченківського районів міста Києва. Окремі з них перебувають в аварійному стані, тут відсутні елементарні санітарно-побутові умови. Контейнери, візки, стелажі, і особливо лотки для хліба, в більшості перевірених хлібозаводів і магазинів перебувають в антисанітарному стані. Виявлено факти зберігання хліба в магазинах навалом.
Серйозні недоліки у виробництві нових видів хліба та організації торгівлі хлібобулочними виробами є наслідком канцелярсько-бюрократичних методів роботи працівників апарату Міністерства хлібопродуктів УРСР, Міністерства торгівлі УРСР, Укоопспілки, ряду облвиконкомів, Севастопольського міськвиконкому і райвиконкомів м. Києва, які рідко бувають на місцях, не знають фактичного стану справ, мало виявляють ініціативи по розв'язанню "вузьких місць", недостатньо ведуть роботу по активізації людського фактора, вирішенню соціальних питань.

................
Перейти до повного тексту