- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
ЦЕНТРАЛЬНИЙ КОМІТЕТ КОМПАРТІЇ УКРАЇНИ
І РАДА МІНІСТРІВ УКРАЇНСЬКОЇ РСР
П О С Т А Н О В А
від 9 листопада 1982 р. N 531 Київ |
Про посилення режиму економії і скорочення втрат у сфері обслуговування
На виконання постанови Центрального Комітету КПРС і Ради Міністрів СРСР від 30 вересня 1982 р. N 895 "Про посилення режиму економії і скорочення втрат у сфері обслуговування" Центральний Комітет Компартії України і Ради Міністрів Української РСР
постановляють:
1. Зобов'язати обкоми, міськкоми, райкоми партії, виконкоми обласних, міських і районних Рад народних депутатів, Міністерство торгівлі УРСР, Укоопспілку, Міністерство побутового обслуговування населення УРСР, міністерства і відомства УРСР, які мають мережу підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення та інших підприємств сфери обслуговування, забезпечити:
здійснення повсюдно суворого режиму економії, зміцнення господарського розрахунку, підвищення результативності організаторської і масово-політичної роботи по мобілізації трудящих на більш повне й ефективне використання наявних ресурсів;
розробку протягом листопада-грудня 1982 г. підприємствами й організаціями сфери обслуговування комплексних планів організаційно-технічних заходів на 1983-1985 роки, спрямованих на посилення режиму економії матеріальних, паливно-енергетичних та фінансових ресурсів, скорочення відходів, ліквідацію непродуктивних витрат і втрат матеріальних цінностей та коштів, скорочення витрат виробництва і обертання.
2. Виконкоми обласних, міських і районних Рад народних депутатів, Міністерству торгівлі УРСР, Укоопспілці, Міністерству побутового обслуговування населення УРСР, міністерствам і відомствам УРСР, які мають мережу підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення та інших підприємств сфери обслуговування:
установлювати щороку відповідно до державних планів економічного і соціального розвитку диференційовані завдання по економії матеріальних, паливно-енергетичних та фінансових ресурсів по організаціях і підприємствах сфери обслуговування;
закінчити в 1983 році розробку нових і перегляд діючих галузевих норм витрати палива й енергії диференційовано для підприємств торгівлі і громадського харчування, заготівельних пунктів, складів, холодильників, фабрик-морозива, заводів по виробництву сухого льоду, підприємств побутового обслуговування населення та інших підприємств сфери обслуговування;
вжити заходів до поліпшення використання тари, забезпечення збереження, своєчасного повернення та здавання її постачальникам продукції і тарозбиральним підприємствам, до значного скорочення витрат на тару, вдосконалення її обліку;
поліпшити використання транспорту за рахунок скорочення його простоїв при проведенні вантажно-розвантажувальних робіт, ефективного використання його вантажопідйомності і місткості, усунення нераціональних перевезень;
розробити і здійснити заходи по забезпеченню виконання планів капітального будівництва сховищ, баз, складів, холодильників та інших підприємств сфери обслуговування і встановлених завдань по введенню в дію потужностей, звернути особливу увагу при реконструкції, технічному переозброєнні і капітальному ремонті підприємств сфери обслуговування на необхідність впровадження приладів обліку й автоматичного регулювання систем енергопостачання, опалення, вентиляції, водопостачання і газопостачання з метою забезпечення дійового контролю за витратою паливно-енергетичних та водних ресурсів;
підвищити відповідальність господарських керівників за раціональне використання матеріальних і фінансових ресурсів, маючи на увазі посилити боротьбу з безгосподарністю і марнотратством, розкраданням соціалістичної власності, приписками в обліку і звітності та іншими негативними явищами.
3. Міністерству торгівлі УРСР і Укоопспілці:
розробити протягом листопада-грудня 1982 р. і здійснити заходи по значному скороченню втрат і поліпшенню збирання відходів у громадському харчуванні та більш повному їх використанню;
забезпечити починаючи з 1983 року в установленому порядку перегляд діючих стандартів і технічних умов на продукцію, що випускається, норм відходів і втрат сировини при виготовленні продукції громадського харчування, маючи на увазі підвищити їх роль у поліпшенні якості продукції, економії й ефективному використанні сировини, матеріалів та паливно-енергетичних ресурсів;
здійснити на розподільних холодильниках заходи по скороченню природних втрат м'яса при зберіганні за рахунок обладнання камер панельними системами охолодження, автоматизованими установками підтримання температури, застосування льодових екранів та інших прогресивних способів зберігання і починаючи з 1983 року забезпечити зберігання в указаних умовах не менше 60 процентів мороженого м'яса.
Міністерству торгівлі СРСР і Центроспілці запропоновано:
організувати систематичний перегляд (не рідше одного разу на п'ять років) у бік зниження діючих у роздрібній і оптовій торгівлі норм природних втрат на товари народного споживання;
переглянути до 1985 року норми технічного оснащення підприємств торгівлі, громадського харчування, баз, складів, холодильників з урахуванням впровадження нової техніки, прогресивних ресурсозберігаючих технологічних процесів, підвищити ефективність використання машин і устаткування.
4. Міністерству торгівлі УРСР, Укоопспілці, міністерствам і відомствам УРСР, які мають торговельну мережу, виконкомам обласних, Київської і Севастопольської міських Рад народних депутатів вжити заходів до посилення контролю за застосуванням розмірів списання втрат товарів, що реалізується за методом самообслуговування.
5. Міністерству харчової промисловості УРСР, Міністерству м'ясної і молочної промисловості УРСР, Міністерству плодоовочевого господарства УРСР, Міністерству торгівлі УРСР, Головплодвинпрому УРСР, Укоопспілці систематично переглядати рецептури й асортимент кондитерських і хлібобулочних виробів, фруктових консервів, плодово-ягідного вина, безалкогольних напоїв та іншої харчової продукції, що випускається на підприємствах промисловості і громадського харчування, маючи на увазі збільшення випуску цієї продукції з пониженим вмістом цукру і жирів, розширення виробництва продукції із застосуванням нових видів сировини з урахуванням вимог науки про раціональне харчування та купівельного попиту населення.
Держплану УРСР, Держпостачу УРСР, Міністерству торгівлі УРСР, Укоопспілці, Міністерству харчової промисловості УРСР, Міністерству заготівель УРСР, Міністерству м'ясної і молочної промисловості УРСР, іншим заінтересованим міністерствам і відомствам УРСР, виконкомам обласних, Київської і Севастопольської міських Рад народних депутатів розробити і здійснити заходи по значному збільшенню обсягів виробництва та реалізації у 1983-1990 роках продовольчих товарів у дрібній розфасовці й упаковці, як це передбачено Продовольчою програмою СРСР.
6. Держбуду УРСР, Міністерству торгівлі УРСР, Укоопспілці, Міністерству побутового обслуговування населення УРСР, міністерствам і відомствам УРСР, які мають мережу підприємств сфери обслуговування, виконкомам обласних, Київської і Севастопольської міських Рад народних депутатів здійснювати в установленому порядку розробку й затвердження проектної документації (в тому числі типової) для будівництва і реконструкції підприємств торгівлі, громадського харчування, баз, складів, розподільних холодильників, підприємств побутового обслуговування населення та інших підприємств сфери обслуговування з урахуванням:
реалізації схем розвитку і розміщення мережі підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування та інших підприємств сфери обслуговування, оптимального використання неявної матеріально-технічної бази вказаних галузей, якнайповнішого виявлення резервів потужностей діючих підприємств для здійснення реконструкції, розширення і технічного переозброєння їх з метою підвищення фондовіддачі;
економії будівельних матеріалів, у тому числі металу, на одиницю торговельних і виробничих потужностей за рахунок застосування нових ефективних матеріалів і конструкцій, а також забезпечення економної витрати паливно-енергетичних ресурсів на основі національних об'ємно-планувальних та інженерних рішень;
удосконалення структури капітальних вкладень шляхом збільшення обсягів коштів, що спрямовуються на механізацію й автоматизацію трудомістких торгово-технологічних процесів, технічне переозброєння і реконструкцію діючих підприємств;
впровадження технологічного процесу утилізації, збирання і здавання склобою, пакувальної тари, паперу та інших відходів.
7. Держплану УРСР і Держпостачу УРСР передбачати в планах (по розподілюваній ними номенклатурі продукції) якнайповніше задоволення потреби міністерств і відомств УРСР, які мають мережу підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення та інших підприємств сфери обслуговування:
................Перейти до повного тексту