1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Індивідуальна податкова консультація


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
від 05.05.2025 р. N 2448/ІПК/99-00-09-04-03 ІПК
Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Підприємства щодо практичного застосування окремих норм законодавства стосовно обігу спирту етилового, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), в межах компетенції повідомляє.
У зверненні Підприємство повідомляє, що воно є виробником оцту спиртового харчового. Сировиною для виробництва оцту харчового є спирт етиловий неденатурований. Для ведення зазначеної діяльності Підприємство придбало витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового та обсягу виробленої продукції.
Враховуючи зазначене Підприємство запитує:
1. Який порядок заповнення Довідки про витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового та/або обсягу виробленої продукції?
2. Як Підприємству заповнити графу 08 "Уніфікований номер акцизного складу (для виробників спирту)"? Адже у разі заповнення довідки не виробником графа не заповнюється як зазначено у самій Довідці.
3. Чи потрібно Підприємству для проведення своєї діяльності - виробництво оцту харчового спиртового із спирту етилового неденатурованого, зареєструвати акцизний склад?
Щодо питання 3
Згідно з підпунктом 14.1.6 пункту 14.1 статті 14 Кодексу акцизний склад - це спеціально обладнані приміщення на обмеженій території (далі - приміщення), розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів.
Відповідно до пункту 230.1 статті 230 Кодексу, зокрема, акцизні склади утворюються з метою підвищення ефективності роботи із запобігання та боротьби з незаконним виробництвом і обігом спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, посилення контролю за повнотою та своєчасністю надходження до бюджету акцизного податку.
Отже, у разі якщо Підприємство не здійснює вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розлив, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачу, а також реалізацію спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, то у нього відсутній обов'язок щодо реєстрації акцизного складу.
Щодо питань 1 та 2
Відповідно до підпункту 229.1.8 пункту 229.1 статті 229 Кодексу суб'єкти господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва зокрема, оцту з харчової сировини, зобов'язані обладнати кожне місце отримання та місце відпуску у виробництво спирту етилового неденатурованого витратомірами-лічильниками обсягу виробленого спирту етилового, зареєстрованими в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.
Згідно із пунктом 4 Структури Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 27 січня 2021 року N 43 "Про затвердження Структури та форми електронного документа для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.04.2021 за N 425/36047 (далі - Наказ N 43), реєстр складається із інформації, яка міститься у Довідці про витратоміри-лічильники обсягу виробленого спирту етилового та/або обсягу виробленої продукції (далі - Довідка) та Довідці про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків спирту на акцизному складі виробника спирту та/або виробника окремих видів продукції, затверджених Наказом N 43.

................
Перейти до повного тексту