1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Роз"яснення


Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Роз’яснення
від 04.05.2023 р.
Вимоги до утилізації харчових відходів при організації харчування в закладах освіти, відпочинку та оздоровлення
Свіжість харчових продуктів – один із важливих факторів їх якості. У дитячих закладах освіти, відпочинку та оздоровлення це питання належить до компетенції відповідальної особи, яка здійснює контроль за умовами та строками зберігання харчових продуктів, керуючись встановленим МОЗ вимогам щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти.
Держпродспоживслужба нагадує, що неякісна та небезпечна продукція підлягає обов’язковому вилученню з обігу. Оператори ринку під час поводження з харчовими відходами (неїстівні субпродукти та інші залишки) повинні:
1. якомога швидше видаляти харчові відходи з приміщення, де є харчові продукти;
2. розміщувати харчові відходи у закритих контейнерах, сконструйованих таким чином, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію;
3. дотримуватися відповідних положень законодавства щодо зберігання і утилізації (знищення) харчових та інших відходів та/або мати договори щодо їх утилізації (знищення).
Харчові відходи знищуються відповідно до норм діючого законодавства. Згідно із вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року № 590 програма-передумова системи НАССР щодо поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору та видалення з потужності повинна забезпечити:

................
Перейти до повного тексту