- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Індивідуальна податкова консультація
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
25.11.2020 N 4813/ІПК/99-00-05-06-02-06 |
Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку заповнення номенклатури податкової накладної у разі здійснення послуг з надання харчування споживачам, надіслане до ДПС листами ГУ ДПС у Київській області, та, керуючись статтею
52 розділу ІІ
Податкового кодексу України (далі -
ПКУ), повідомляє.
Як зазначено у зверненні, основна діяльність Підприємства пов'язана із діяльністю ресторану згідно коду 56.10 Класифікатору видів економічної діяльності (далі - ДК 009:2010).
Відповідно до ДК 009:2010 група 56.1 "Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування" включає клас 56.10 "Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування".
Цей клас включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи їх подають у спеціалізованих місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування, чи їх споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. До цього класу також відносять приготування та подачу їжі для негайного споживання з автомобілів або пересувних вагончиків.
Цей клас включає діяльність:
- ресторанів
- кафе
- ресторанів швидкого обслуговування
- місць з наданням їжі для споживання за межами закладу
- вагончиків з продажу морозива
- пересувних вагончиків з продажу їжі
- діяльність із приготування їжі в торговельних наметах
Цей клас також включає:
- діяльність ресторанів і барів, пов'язану з доставкою їжі за умови залучення окремих одиниць.
Цими Правилами регламентуються основні вимоги щодо роботи суб'єктів господарської діяльності (закладів, підприємств) усіх форм власності, що здійснюють діяльність на території України у сфері ресторанного господарства (підпункт 1.1 пункту 1
Правил N 219).
ресторанне господарство - вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього;
заклад ресторанного господарства - організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.
Відповідно до пункту 1.1 статті
1 ПКУ відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами
ПКУ.
Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX
ПКУ.
Згідно з підпунктами "а" i "б" пункту 185 .1 статті
185 розділу V
ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті
186 розділу V
ПКУ розташоване на митній території України.
Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті
14 розділу I
ПКУ).
Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті
14 розділу I
ПКУ).
На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений
ПКУ термін (пункт 201.1 статті
201 ПКУ).
................Перейти до повного тексту