1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Індивідуальна податкова консультація


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
25.09.2020 N 4010/ІПК/99-00-09-03-03-06
Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства про надання індивідуальної податкової консультації і повідомляє наступне.
Товариство повідомляє, що планує виробництво пива з вмістом спирту етилового 13 відсотків об'ємних одиниць.
Товариство запитує:
1. Який акциз передбачений для пива із вмістом спирту етилового 13 відсотків об'ємних одиниць?
2. Як розраховується акциз передбачений для пива із вмістом спирту етилового 13 відсотків об'ємних одиниць?
3. Який вид акцизної марки: АВ ЛГП, АВ ВП, АІ ЛГП, АІ ВП (зелена, червона, фіолетова, оранжева), передбачений для пива із вмістом спирту етилового 13 відсотків об'ємних одиниць?
Щодо питання 1 та 2
Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначає Закон України від 19 грудня 1995 року N 481 " Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" (далі - Закон N 481).
Статтею 1 Закону N 481 визначено:
пиво - насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.
алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу "живого" бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
Відповідно до Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності затверджених наказом Державної митної службою України від 14.07.2020 р. N 256 (пояснення до товарної позиції 2203 00) пиво - алкогольний напій, одержуваний шляхом зброджування рідини (сусла), приготовленої з ослоджених злаків (найчастіше ячменю або пшениці), води та (зазвичай) хмелю. Для приготування рідини (сусла) може бути використана деяка кількість неосолодженого зерна (наприклад, кукурудза чи рис). Додання хмелю надає напою гіркуватий присмак та аромат, поліпшує його збережуваність. Під час бродіння іноді додають вишню або інші смакові речовини.

................
Перейти до повного тексту