1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 21.06.2016 р. N 13652/6/99-99-12-03-03-15
Про надання податкової консультації щодо оподаткування акцизним податком операцій з реалізації підприємством вторинного виноробства вермутів, відображення нарахованих сум податку в податковій звітності
Відповідно до частини третьої ст. 11 Закону України від 16.06.05 р. N 2662 "Про виноград та виноградне вино" (далі - Закон N 2662) вермути - це група ароматизованих вин, отриманих шляхом купажування спеціально оброблених столових або кріплених виноградних виноматеріалів з додаванням спирту етилового ректифікованого, сахарози або цукровмісних матеріалів та спиртових настоїв (екстрактів) пряно-ароматичної сировини, до складу якої обов'язково входить полин.
Особливості оподаткування спирту етилового, який використовується для виробництва алкогольних напоїв, визначені в статтях 225 та 229 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).
Відповідно до п. 225.1 ст. 225 Кодексу суб'єкт господарювання зобов'язаний сплатити податок або подати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів та вермутів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов'язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.
Відповідно ст. 229 Кодексу до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виробництва виноградних, плодово-ягідних, інших виноматеріалів і сусла та вермутів податковий вексель може бути видано підприємством первинного виноробства на суму податку, нарахованого на обсяг спирту, що отримується виходячи із ставки, визначеної у пункті 215.3 ст. 215 Кодексу.
Визначення терміну первинного та вторинного виноробства надано в п. 37 та п. 38 ст. 1 Закону N 2662. Так, підприємства первинного виноробства - це підприємства, які здійснюють переробку винограду, виробництво виноматеріалів, сусла або соку консервованого, концентрату виноградного соку, займаються витримкою виноматеріалів, а також утилізацією відходів виноробства. Підприємства вторинного виноробства - це підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів, обробкою виноматеріалів та розливом або тільки розливом вин у споживчу тару відповідно до нормативних документів.
Отже, нормами статті 229 Кодексу щодо особливостей оподаткування спирту етилового для виробництва вермутів може скористатись лише підприємство первинного виноробства.
Підприємство вторинного виноробства оподаткування акцизним податком вермуту має здійснювати із урахуванням ст. 225 Кодексу, якою встановлено загальний механізм сплати акцизного податку з алкогольних напоїв (крім виноматеріалів та вермутів, які виготовляються підприємствами первинного виноробства та для яких ст. 229 Кодексу визначений інший механізм оподаткування).
Відповідно до п. 217.1 ст. 217 Кодексу суми акцизного податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок акцизного податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань.

................
Перейти до повного тексту