1.Чи має право СГ здійснювати роздрібну торгівлю винами столовими на розлив з тари (посуду) місткістю менше 50 літрів у тару (посуд) покупця на винос?
2. Чи має право СГ здійснювати роздрібну торгівлю винами столовими на розлив з тари (посуду) місткістю менше 50 літрів і іншу тару (посуд) покупцю на винос?
Статтею
11 Закону від 19.12.1995 № 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі ЗУ № 481) встановлено єдині вимоги до маркування алкогольної продукції та розливу її в тару, виготовлену з певних матеріалів. Цією ж статтею визначено й конкретну місткість тари (посуду), в яку можна розливати горілку, лікеро-горілчані вироби та виноробну продукцію. Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту) здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу "Tetra-Pak" і "Bag in box". Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту) здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,35 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,68 л, 0,7 л, 0,75 л, 0,8 л, 1,0 л і більше. Розлив в тару місткістю від 50 до 600 л дозволено тільки для вин сухих і з доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних ординарних і марочних із дотриманням вимог матеріалів із яких виготовлена зазначена тара.
Відповідно до вимог статті
6 Закону № 2662 додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла (містеля) до вин столових не допускається. З врахуванням зазначеного розлив столових вин у тару місткістю від 50 до 600 л заборонено.