1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


ЦЕНТРАЛЬНА СПІЛКА СПОЖИВЧИХ ТОВАРИСТВ УКРАЇНИ
XIX з'їзд споживчої кооперації України
П О С Т А Н О В А
23.03.2004
Про роботу Ради і правління Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки) за 1999-2003 роки, виконання Програми завершення розмежування і закріплення власності в споживчій кооперації України щодо підвищення ефективності господарювання кооперативних організацій і підприємств України в умовах ринкової економіки
У звітному періоді Рада і правління Укоопспілки спрямували свої зусилля на виконання рішень XVII та XVIII (позачергового) з'їздів споживчої кооперації України, здійснення заходів для подолання кризи, досягнення економічної стабілізації, підвищення ефективності господарювання та зміцнення на цій основі фінансового стану кооперативних організацій і підприємств. За цей період зроблено конкретні дії для відродження соціальної місії споживчої кооперації у поглибленні демократизації внутрікооперативного життя, реформуванні відносин власності, захисту прав та інтересів пайовиків, підвищенні їх зацікавленості в ефективній роботі кооперативних організацій і підприємств.
Надаючи принципово важливого значення необхідності наповнення реформування споживчої кооперації новим економічним змістом, а також вимогам пайовиків щодо внесення відповідних коректив до внутрікооперативних актів, Рада Укоопспілки в грудні 2000 року скликала XVIII (позачерговий) з'їзд, на якому затверджена Програма завершення розмежування і закріплення власності в споживчій кооперації України та Примірні статути споживчого товариства, районної, обласної (республіканської) спілки споживчих товариств.
Рада і правління Укоопспілки постійно скеровували зусилля кооперативних організацій і підприємств на перебудову та удосконалення їх діяльності. На зборах Ради і засіданнях правління розглядалися актуальні для життєдіяльності системи питання про господарсько-фінансову діяльність, удосконалення організаційної структури та пайового господарства, розвиток кадрового потенціалу та організацію роботи з кадрами, матеріальне, соціальне та пенсійне забезпечення працівників споживчої кооперації. У звітному періоді правління Укоопспілки заслухало звіти усіх без винятку правлінь облспоживспілок, Кримспоживспілки, керівників підприємств (об'єднань) Укоопспілки з виконання рішень з'їздів, Ради і правління Укоопспілки.
Цілком виправдало себе заслуховування на засіданнях правління Укоопспілки звітів правлінь кооперативних організацій та керівників підприємств про результати роботи за рік, що дозволило суттєво змінити ставлення і посилити відповідальність керівників усіх рівнів за очолювані ними ділянки роботи та стан соціально-економічного розвитку кооперативних організацій і підприємств.
Правлінням Укоопспілки проведена значна робота з підвищення кваліфікації керівників кооперативних організацій, вищих навчальних закладів та фахівців, зокрема проведено навчання голів правлінь Кримспоживспілки, облспоживспілок, їх заступників з торгівлі і громадського харчування, заготівельно-виробничої діяльності, фінансово-економічної та кадрової роботи, головних бухгалтерів облспоживспілок. Пройшли відповідну підготовку також голови правлінь і головні бухгалтери райспоживспілок та районних споживчих товариств, голови ревізійних комісій, начальники і ревізори контрольно-ревізійних відділів обласної та районної ланок, юристи, працівники з організаційно-кооперативної роботи. З лекціями перед слухачами виступали провідні вчені, відповідальні працівники міністерств та державних комітетів України.
Значна увага приділялася вивченню і розповсюдженню передового досвіду роботи підприємств і організацій, які постійно збільшують обсяги діяльності, власні обігові кошти, працюють рентабельно.
Правління і апарат Укоопспілки систематично з залученням кооперативного активу, науковців і фахівців споживспілок працювали над розробленням нових та вдосконаленням діючих внутрішньокооперативних нормативних актів, які регулюють господарсько-фінансову діяльність, ведення бухгалтерського обліку та відносини власності, визначають кадрову політику, забезпечують захист прав і інтересів пайовиків та працівників системи, постійно консультували організації і підприємства, надавали організаційну, методичну та правову допомогу.
Всі ці заходи, що вживалися правлінням і Радою Укоопспілки сімнадцятого скликання, позитивно вплинули на поліпшення економічної ситуації в системі споживчої кооперації України.
У звітному періоді нарощувала обсяги діяльності та зміцнювала фінансовий стан переважна більшість кооперативних організацій і підприємств. Упродовж перших трьох років зменшувалася сума збитків, а в 2002-2003 роках досягнуто в цілому по системі позитивного фінансового результату, поступово нарощуються власні обігові кошти. У минулому році забезпечили рентабельну господарсько-фінансову діяльність 85 відсотків підприємств і організацій, тоді як у 1999 році їх була третина. Роздрібний товарооборот у порівнянні з 1998 роком зріс у 1,4 раза, поліпшується його структура за рахунок продажу продуктів тваринництва, овочів, фруктів, непродовольчих товарів. Проводиться робота з відновлення діяльності кооперативного гурту, приведення підприємств торгівлі в сучасний вигляд. Оборот підприємств громадського харчування зріс у 1,7 разу. У споживчій кооперації створюється нова галузь діяльності - сфера послуг. Відкриваються майстерні з ремонту одягу, взуття, побутових приладів і машин, прання білизни, пункти прокату, перукарні, лазні, фотомайстерні, хімчистки тощо.
Протягом останніх років нарощуються обсяги заготівель сільськогосподарської продукції і сировини, зросла роль ринків у забезпеченні населення м'ясопродуктами, картоплею, овочами і фруктами. Заготівельний оборот у порівнянні з 1998 роком збільшений майже у 2 рази.
У звітному періоді правлінням та Радою Укоопспілки серйозна увага приділялася реформуванню відносин власності. На виконання Програми завершення розмежування і закріплення власності в споживчій кооперації України в системі проведено інвентаризацію основних засобів, встановлені розміри статутного і пайового капіталів, зроблено перелік об'єктів основних засобів, які зараховані до неподільного і подільного громадського майна, затверджені в новій редакції положення про громадське майно, організацію пайового господарства та ряд інших нормативних актів. У реалізації Програми беруть участь майже 80 відсотків членів споживчих товариств, які набули реальні корпоративні права, зокрема на частку в майні споживчих товариств і спілок, участь в управлінні споживчими товариствами, на отримання дивідендів. Підвищення зацікавленості пайовиків в ефективній роботі кооперативних організацій і підприємств сприяло зростанню за час реформування відносин власності пайового капіталу з 150 тисяч до 80 млн. гривень.
Проведена значна робота для зміцнення кадрового потенціалу, поліпшення підготовки і перепідготовки кадрів. За останні п'ять років вищими навчальними закладами Укоопспілки підготовлено для споживчої кооперації та інших галузей державного і недержавного секторів економіки України понад 63 тис. кваліфікованих спеціалістів. Здійснено комплекс заходів для посилення соціального захисту працівників системи. За звітний період у 3 рази збільшена середньомісячна заробітна плата.
Поряд з цим кооперативні організації і підприємства системи не повністю використовують наявні можливості для нарощування обсягів діяльності, ефективності господарювання. У більшості облспоживспілок не виконуються рішення попередніх з'їздів з організації роботи оптової ланки у формуванні асортиментної політики, налагодженні взаємовигідних зв'язків безпосередньо з товаровиробниками, здійсненні виваженої цінової політики. Неефективно використовується наявна мережа об'єктів торгівлі і закладів харчування, недостатніми темпами розвивається торгівля непродовольчими товарами.
У звітному періоді зменшилися заготівлі м'яса, цукру, картоплі, овочів, шкірсировини. Скоротилося виробництво товарів народного споживання, в тому числі хліба, ковбасних, кондитерських і макаронних виробів, плодоовочевих консервів, рибної продукції, борошна, мінеральної води.
Ще значна частина підприємств і організацій знаходиться в скрутному фінансовому стані. Минулий рік закінчили із збитками Івано-Франківська, Полтавська, Херсонська облспоживспілки, 20 відсотків райспоживспілок, 15 відсотків споживчих товариств та підприємств. При гострій потребі коштів значні суми відвернені в прострочену дебіторську заборгованість, що свідчить про низький рівень розрахунково-платіжної дисципліни, претензійної роботи.
Серйозною проблемою залишається закріплення кадрів, зміцнення їх якісного складу. У ряді кооперативних організацій існує заборгованість із виплати заробітної плати, утримується зайва чисельність працівників апарату управління і водночас не вистачає кваліфікованих бухгалтерів, фінансистів, юристів.
XIX з'їзд споживчої кооперації
ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Затвердити звіт про роботу Ради та правління Укоопспілки за 1999-2003 роки.
2. Вважати найважливішим завданням Ради Укоопспілки, правлінь споживспілок усіх рівнів, споживчих товариств виконання і наполегливе втілення в життя рішень XIX з'їзду споживчої кооперації України та Програми завершення розмежування і закріплення власності в споживчій кооперації України, подальше зростання обсягів діяльності, економічного потенціалу, впровадження сучасних форм і методів господарювання.
У торгівлі та громадському харчуванні
Здійснювати подальше реформування організаційної, структурної та територіальної діяльності галузі, максимально задіяти для обслуговування наявні можливості та матеріально-технічну базу. Продовжити роботу з модернізації об'єктів оптової і роздрібної торгівлі, у тому числі із залученням коштів пайовиків та інших інвесторів.
Активізувати роботу з відродження повного циклу технологічних і комерційних операцій оптової ланки з формування товарних ресурсів і централізованого товаропостачання роздрібної торгової мережі. Поступово удосконалювати комерційну роботу із застосуванням елементів маркетингу, гнучкості цін з орієнтацією на оптову торгівлю, насамперед високооборотними та рентабельними продовольчими і непродовольчими товарами.
Застосовувати сучасні підходи в організації роботи з пошуку і вибору постачальників з використанням електронних, інформаційних технологій.
Формувати на оптових підприємствах комплекс сервісних послуг для покупців, пов'язаних з продовженням процесу виробництва у сфері товарного обігу (пакування, фасування, перевірка якості і сертифікації товарів, транспортування, страхування, кредитування), рекламно-інформаційних та консалтингових послуг тощо.
Активізувати роботу з створення, насамперед у райцентрах, селищах міського типу, великих селах сучасних конкурентоспроможних магазинів із запровадженням в них передових і прогресивних технологій обслуговування, оснащення сучасним торгово-технологічним і холодильним обладнанням з програмним забезпеченням операцій з обліку, товаропросування, аналізу ефективності їх продажу за групами і в асортименті, за рахунок комп'ютеризації. Практикувати запровадження в них єдиного для регіону (області) дизайну, кольору фасадів приміщень, інтер'єру торгових залів із застосуванням символів та геральдики системи Укоопспілки.
Здійснювати заходи з подальшої стабілізації кількості і якісного розвитку роздрібної торговельної мережі в сільській місцевості, поступового і максимального залучення до господарської діяльності закритої і законсервованої мережі завдяки поновленню роботи, перепрофілюванню, передачі в оренду, у тому числі за договорами співпраці з суб'єктами малого підприємництва на принципах збереження кооперативного майна і захисту інтересів системи.
Впроваджувати в роздрібній мережі диференційовану асортиментну політику та комплекс заходів з управління асортиментом товарів для кожної групи об'єктів торгівлі - залежно від торгових площ, місця знаходження, попиту населення тощо. Поступово нарощувати продаж непродовольчих товарів, насамперед синтетично-миючими засобами, господарчими товарами, будівельними матеріалами, друкованими, паперовими, канцелярськими товарами. Розширювати торгівлю товарами тривалого користування - побутовою технікою та іншими технічно-складними товарами, за попереднім замовленням із доставкою додому і продаж їх та інших товарів у розстрочку із залученням коштів банківських установ.
Проаналізувати по кожному району діяльність закладів громадського харчування. Максимально відновити роботу закритої мережі, в тому числі раніше діючих ресторанів та комплексів харчування, привести їх у сучасний вигляд проведенням реконструкцій, ремонтів, оформленням оригінальних інтер'єрів, переоснащенням новим технологічним обладнанням та створенням відповідних умов для культурного відпочинку пайовиків та населення. До 1 жовтня ц.р. відновити опалювання закладів торгівлі.
Продовжити роботу з перепрофілювання закладів харчування, відкриття на їх базі популярних у населення та молоді спеціалізованих підприємств швидкого обслуговування, молодіжних, вечірніх кафе, барів, організації розважальних заходів в них.
Максимально задіяти потужності та наявне технологічне обладнання для збільшення випуску кулінарних, кондитерських виробів та напівфабрикатів, постійно оновлювати асортимент, підвищувати якість продукції. Повсюдно налагодити продаж кухонної продукції у роздрібній мережі. Поліпшити організацію харчування в їдальнях загальноосвітніх шкіл.
Продовжити роботу з розвитку мережі сфери побутових та інших платних послуг, нарощування їх обсягів. Максимально використовувати для цього вільні та законсервовані приміщення кооперативних підприємств. Ширше здійснювати виїзні форми обслуговування в сільських населених пунктах. Залучати для надання послуг усі галузі діяльності системи.

................
Перейти до повного тексту