28.07.2014 № 533/7/99-99-24-02-03-17 |
Заступник Голови | А.В. Макаренко |
№ з/п | Назва товару | Код товару | Методологія класифікації |
32 | "риб'ячий жир та/або його фракцій у желатинових капсулах" |
1504 1516 1517 |
З метою класифікації згідно з УКТЗЕД продукти, що являють собою риб'ячий жир у желатинових капсулах, розфасований або не розфасований для роздрібної торгівлі, розглядаються як комбіновані товари, що складаються з двох частин (оболонка капсули + вміст капсули). Класифікація таких товарів здійснюється за правилами 1, 3(b), 6 Основних правил інтерпретації УКТЗЕД . За правилом 3(b) основну розпізнавальну ознаку продуктам надає вміст капсули, тому з метою класифікації препаратів будуть розглянуті відповідні товарні позиції товарної групи 15: 1504, 1516, 1517. У товарну позицію 1504 включаються жири і масла та їх фракції з риби або морських ссавців, рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу. Згідно з поясненнями до товарної позиції 1504 до неї включаються жири, масла та їхні фракції, одержувані з деяких видів риби (тріски, палтуса, менхедена, оселедця, сардин, анчоуса, сардинели та ін.) або морських ссавців (китів, дельфінів, тюленів та ін.). Вони виділяються з тіла або печінки риби чи морських ссавців, а також з відходів їхнього перероблення. Зазвичай мають специфічний рибний запах і неприємний смак, різноманітні за кольором - від жовтого до червоно-коричневого. Печінка тріски, палтуса та іншої риби дає жири з високим змістом вітамінів та інших органічних речовин. Тому вони широко застосовуються в медицині. Ці жири включаються до цієї товарної позиції навіть у тому випадку, якщо вміст вітамінів у них штучно збільшено шляхом опромінення або іншим способом. Проте, якщо вони містять інші речовини у вигляді лікарських засобів, емульговані або додані в кількості та з метою терапевтичного використання, вони включаються в групу 30. До товарної позиції 1504 позиції не включаються частково або повністю гідрогенізовані, інтеретерифіковані, реерифіковані чи елаїдиновані жири і масла, одержувані з риби і морських ссавців (товарна позиція 1516). До риб'ячого жиру може додаватись вітамін Е у якості антиоксиданту (наприклад, у формі альфа-токоферолу) з метою запобігання його окислення та псування. Альфа-токоферол використовується як харчова добавка Е 307, яка використовується як антиоксидант для продуктів з масел та жирів, одночасно виконує функції біологічно-активної речовини, тому додається з метою збагачення готових продуктів вітаміном Е. Додання вітаміну Е до риб'ячого жиру не змінює властивості риб'ячого жиру і зазвичай вміст вітаміну Е в одній капсулі препарату не перевищує у значній мірі середньодобову норму вживання цієї речовини (RDA), яка складає 10 мг. Таким чином, якщо у продуктах "Риб'ячий жир у желатинових капсулах" риб'ячий жир є рафінованим або нерафінованим, але без зміни його хімічного складу, з доданням або без додання вітаміну Е, продукт класифікується у товарній позиції 1504. До цієї товарної позиції також включаються фракції риб'ячого жиру рафіновані або нерафіновані, але без зміни їх хімічного складу. Для визначення коду товару на рівні підкатегорії (десятизначний код) у межах цієї товарної позиції необхідна інформація щодо походження риб'ячого жиру (з риб'ячої печінки чи іншої частини риби). Слід зазначити, що збагачення риб'ячого жиру вітамінами передбачено поясненнями до товарної позиції 1504. Тому риб'ячий жир з доданням інших вітамінів, крім вітаміну Е, без зміни хімічного складу також включається у товарну позицію 1504 (див. також ПРК ФТС РФ: риб'ячий жир без зміни хімічного складу з вмістом вітаміну В12 та фолієвої кислоти класифіковано у товарній позиції 1504). У разі, якщо риб'ячий жир (або його фракція) є частково або повністю гідрогенізованим, інтеретерифікованим, реетерифікованим чи елаїдинізованим, але не підданий іншій обробці, продукт включається до товарної позиції 1516. У товарну позицію 1517 включаються маргарин та інші придатні для вживання в їжу суміші або готові продукти з тваринних та рослинних жирів, масел та олій або фракцій різних жирів, масел чи олій цієї групи, крім харчових жирів, масел, олій та їхніх фракцій товарної позиції 1516. Продукти цієї товарної позиції, жири, масла або олії які могли бути попередньо гідрогенізовані, можуть бути піддані емульгуванню (наприклад, знежиреним молоком), збиванню, текстуруванню (зміні текстури або кристалічної структури) і т.п. і можуть містити добавки в невеликих кількостях лецитину, крохмалю, харчових барвників, смакових речовин, вітамінів, вершкового масла або інших молочних жирів (відповідно до обмежень, викладеними в Примітці 1(c) до цієї групи). До цієї товарної позиції включаються також придатні для вживання в їжу готові продукти, приготовлені з окремого жиру або олії (чи їхніх фракцій), гідрогенізованих чи негідрогенізованих, які були піддані емульгуванню, збиванню, текстурованню і т.д. До цієї товарної позиції не включаються окремі жири та олії, просто рафіновані, без подальшої обробки; вони залишаються у відповідних товарних позиціях, навіть якщо розфасовані для роздрібної торгівлі. З урахуванням вищевикладеного продукти "Риб'ячий жир у желатинових капсулах" класифікуються у товарній позиції 1517 у таких випадках: 1) якщо риб'ячий жир (або фракція риб'ячого жиру), змішаний з іншим жиром (олією), наприклад, лляною олією; 2) якщо риб'ячий жир (або фракція риб'ячого жиру) змішаний з іншими компонентами, крім вітамінів, що впливають на його фізичні властивості (наприклад, регулятор кислотності, ароматизатор, барвник, емульгатор, смакова добавка тощо); 3) якщо риб'ячий жир (фракція риб'ячого жиру) гідрогенізований чи негідрогенізований, який був підданий емульгуванню, збиванню, текстурованню і т.д. |
№ з/п | Назва товару | Код товару | Методологія класифікації |
65 | "Серветки просочені спиртовим розчином" |
30 33 34 38 |
До товарної позиції 3005, відповідно до текстового опису, включаються вата, марля, бинти та аналогічні вироби (наприклад, перев'язувальні вироби, липкий пластир, гірчичники), просочені або вкриті фармацевтичними речовинами або розфасовані для роздрібної торгівлі для застосування у медицині, зокрема хірургії, стоматології або ветеринарії. Згідно з поясненнями до товарної позиції 3005 до неї включаються такі вироби, як вата, марля, бинти та аналогічні вироби, виготовлені з текстильних матеріалів, паперу, полімерних матеріалів та ін., просочені або вкриті фармацевтичними речовинами (протизапальними, антисептичними та ін.), призначені для застосування в медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії. Ці вироби включають вату, просочену йодом чи метилсаліцином та ін., різноманітні попередньо оброблені перев'язувальні матеріали, попередньо оброблені припарки (наприклад, припарки з гірчиці та лляного насіння), лікарські лейкопластири і т.д. Вони можуть бути в куску, дисках чи у будь-якій формі. Вата і марля для перев'язування (як правило із бавовни, яка всмоктує), бинти та ін., не просочені або не покриті фармацевтичними речовинами, також включаються до цієї товарної позиції за умови, що вони призначені винятково (це може бути зазначено, наприклад, на етикетці чи на спеціальному вкладиші) для безпосереднього продажу споживачу (приватним особам, лікарям і т.д.) без перепакування для застосування у медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії. До товарної позиції 3808 включаються дезінфекційні засоби та аналогічні засоби, подані у формах чи упаковках для роздрібної торгівлі або як препарати, або у вигляді готових виробів. Відповідно до пункту IV пояснень до товарної позиції 3808 дезінфекційні засоби являють собою речовини, що знищують або незворотньо інактивують небажані бактерії, віруси чи інші мікроорганізми зазвичай на неживих об'єктах. Проте, до цієї товарної позиції включаються засоби гігієни та бактеріостатичні засоби (бактериостатики - речовини, яким притаманна властивість тимчасово призупиняти розмноження бактерій. Пригнічуючи розмноження хвороботворних мікробів в організмі людини або тварин, бактеристатичні речовини діють як лікувальні препарати. (матеріали з Вікіпедії). Окремо слід зазначити, що спирт етиловий для медичних цілей та фармацевтичної промисловості класифікується у 22 групі. Проте, різниця між 22 групою та 30 і 38 полягає в тому, що в 30 і 38 групах допускається просоченість матеріалу діючою речовиною (по якій і проводиться класифікація), в 22 групі такий товар має бути в "чистому" вигляді. Враховуючи, що спирти етиловий чи ізопропіловий мають як дезінфікуючі так і бактеріостатичні якості, класифікуватись товар "серветки пропитані спиртами" може як в 30, так і в 38 групах. Серветки, тампони і подібні вироби виготовлені з текстильних матеріалів, паперу, полімерних матеріалів та ін., просочені спиртами, що діє як протизапальний або бактеріостатичний препарат (в тому числі і дезинфікуючий), з доповненням або без доповнень фармацевтичних речовин (просочені або покриті протизапальними, антисептичними речовинами та ін.), та мають відповідну реєстрацію та маркування для призначення застосування в медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії, класифікуються за призначенням у 30 групі. Серветки, тампони і подібні вироби виготовлені з текстильних матеріалів, паперу, полімерних матеріалів та ін., просочені спиртами, що мають як дезінфікуючі так і бактеріостатичні якості, та не мають відповідного маркування для призначення застосування в медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії, у відповідності до Правила 3в Основних правил інтерпретації класифікації товарів класифікуються у 38 групі. Окрім того, слід враховувати, що ціль використання наведена на упаковці товару - очищення шкіри, або обробка шкірних покривів не являється лікувальною, та не має бактеріостатичної дії, а має гігієнічну і дезінфікуючу мету застосування. Серветки, тампони і подібні вироби виготовлені з текстильних матеріалів, паперу, полімерних матеріалів та ін., просочені спиртами з доповненнями, наприклад, поверхнево-активних речовин, косметологічних речовин та ін., призначені для гігієни або для технічних цілей класифікуються у відповідних товарних позиціях (33, 34 групи та ін.). |