1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА
УКРАЇНИ
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
05.08.2013 № 17
Щодо забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства в ході підготовки до нового 2013-2014 навчального року
Керуючись статтями 20, 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" та підпунктами 4 і 31 пункту 4 Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 р. № 400, з метою збереження здоров'я, фізичного розвитку дітей, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь в організованих колективах
ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування:
1.1. Заслухати керівників навчальних закладів щодо готовності до нового 2013-2014 навчального року, акцентуючи увагу на стані водопровідних та каналізаційних систем, організації харчування, навчально-виховного процесу, медичного забезпечення та здійсненні заходів щодо ефективної профілактики інфекційних захворювань і харчових отруєнь.
1.2. Організувати проведення комплексних перевірок навчальних закладів за участю представників всіх зацікавлених відомств та визначити готовність до роботи у новому 2013-2014 навчальному році.
2. Засновникам (власникам) та керівникам навчальних закладів забезпечити створення безпечних для здоров'я дітей умов перебування, виховання та навчання у новому 2013-2014 навчальному році, а саме:
2.1. Провести благоустрій територій (відновлення твердого покриття, обладнання ігрових і спортивних майданчиків, стадіонів, господарчих зон, організація перевезення побутових відходів тощо).
2.2. Провести ремонтні та будівельні роботи в приміщеннях будівель та споруд навчальних закладів (відновлення покрівель, огороджуючих конструкцій, скління дверних та віконних отворів, оздоблення стелі, стін та підлоги, освітлювальних приладів, ревізію та ремонт інженерних мереж водопостачання, водовідведення, опалення та вентиляції, зокрема очисних споруд, теплових пунктів та вентиляційних каналів тощо).
2.3. Забезпечити необхідним запасом мийних та дезінфекційних засобів, технологічним і холодильним обладнанням, столовим і кухонним інвентарем харчоблоки навчальних закладів.
2.4. Укомплектувати навчальні приміщення і гуртожитки навчальних закладів меблями та навчальним інвентарем відповідно до ростових даних дітей.
2.5. Укомплектувати штати медичних працівників навчальних закладів відповідно до затверджених Типових штатних нормативів та створити відповідні умови для роботи медичного персоналу.
2.6. Організувати проходження гігієнічного навчання, обов'язкових профілактичних медичних оглядів персоналом навчальних закладів окремих категорій відповідно до законодавства.
2.7. Не допускати перевищення граничної чисельності учнів та вихованців у навчальних закладах, особливо у дошкільних навчальних закладах та перших класах. Забезпечити функціонування перших класів лише за наявності обладнаних внутрішніх санвузлів, спальних та ігрових кімнат.
2.8. Погодити з головними державними санітарними лікарями відповідних адміністративних територій режими навчання, розклади занять, перспективні двотижневі меню та перелік постачальників продуктів харчування.
2.9. Неухильно дотримуватись вимог санітарного законодавства під час проведення навчально-виховного процесу та перебування школярів у групах подовженого дня.
2.10. Забезпечити безперебійне постачання якісних та безпечних харчових продуктів та продовольчої сировини до навчальних закладів.
2.11. Вжити вичерпних заходів щодо забезпечення вихованців дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів харчуванням згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах"; спільного наказу Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей в навчальних та оздоровчих закладах", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 р. за № 661/10941; спільного наказу Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 17 квітня 2006 р. № 298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 травня 2006 р. за № 523/12397, та спільного наказу Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 15.08.2006 № 620/563 "Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах", а також здійснювати постійний контроль якості продуктів харчування та дотримання фізіологічних норм їх споживання.

................
Перейти до повного тексту