1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНА САНIТАРНО-ЕПIДЕМIОЛОГIЧНА СЛУЖБА
УКРАЇНИ
ЛИСТ
12.06.2012 № 03.07/2522/14
Головним державним санітарним лікарям областей,
міст Києва та Севастополя, АР Крим, на водному, залізничному,
повітряному транспорті, об'єктів з особливим режимом роботи
До відома Державна митна служба України
Державна санітарно-епідеміологічна служба України повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 449 внесено зміни до Порядку здійснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України .
Зазначеними змінами в п. 4 Порядку передбачено, що для здійснення попереднього документального контролю товарів перевізник або експедитор чи уповноважена особа надає посадовій особі митного органу документи та/або відомості, необхідні для здійснення відповідного виду державного контролю, зокрема, для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю харчових продуктів (під час ввезення товарів на митну територію України, крім транзиту) - міжнародний санітарний сертифікат, що видається країною-експортером (оригінал документа), якщо такий сертифікат вимагається санітарними заходами.
Згідно з ст. 1 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" міжнародний санітарний сертифікат це сертифікат, форма і зміст якого відповідає рекомендаціям відповідних міжнародних організацій та видається уповноваженим органом країни походження, і засвідчує придатність харчового продукту для споживання людиною, крім продукції" підконтрольної ветеринарній службі.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" санітарний захід безпечності харчових продуктів це застосування будь-яких законів, постанов та інших нормативно правових актів, вимог та процедур для захисту життя і здоров'я людей від ризику, що виникає від споживання харчових добавок, забруднюючих речовин, токсинів або хвороботворних організмів у харчових продуктах, підконтрольних санітарній службі, та харчових продуктів, підконтрольних ветеринарній службі, виконання яких є обов'язковим. Санітарні заходи включають, зокрема, обов'язкові параметри безпечності кінцевого продукту; методи переробки та виробництва; процедури експертизи, інспектування, сертифікації та ухвалення; положення щодо відповідних статистичних методів; процедури відбору зразків та методів оцінки ризику; вимоги щодо пакування та етикетування, які безпосередньо стосуються безпечності харчових продуктів.

................
Перейти до повного тексту