1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


КОМІТЕТ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 04-07/692 від 09.11.98
м.Київ
Щодо регульованих цін і тарифів в харчовій промисловості
Відповідно до Закону України від 27.03.91 р. "Про підприємства в Україні" підприємства реалізують свою продукцію за цінами і тарифами, що встановлюються самостійно або на договірній основі.
Згідно із Законом України від 03.12.90 р. N 507-12 "Про ціни та ціноутворення" у господарській діяльності підприємства передбачено використання вільних, державних фіксованих та регульованих цін і тарифів.
На продукцію підприємств, які займають монопольне становище на ринку товарів, що визначають масштаб цін в економіці і соціальну захищеність громадян, допускається державне регулювання цін.
Регульовані ціни і тарифи встановлюються відповідними державними органами, яким Кабінетом Міністрів України надані такі повноваження. При цьому порядок і методи регулювання цін і тарифів визначаються цими органами самостійно з урахуванням відшкодування підприємствам виробничих витрат та отримання ними прибутку, необхідного для госпрозрахункової діяльності.
Що стосується структури виробничих витрат, яка приймається при визначенні розміру регульованих цін і тарифів, то до приведення у відповідність із змінами в оподаткуванні інструкцій щодо калькулювання собівартості продукції і послуг рекомендується керуватися раніше прийнятими інструкціями з цих питань.
У Законі України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість", який введено в дію з 1 жовтня 1997 року, також передбачено (стаття 4.1), що база оподаткування операцій із продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їхньої договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами).
Заступник Голови Держхарчопрому України Ю.Жихарєв
Надруковано: "Урядовий кур'єр", N 246-247, 24 грудня 1998 р.
Перейти до повного тексту