- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ
СПИРТУ, АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
Н А К А З
N 31 від 31.03.2000
м.Київ
Про затвердження Норм граничнодопустимих втрат спиртомістких сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції
Відповідно до пункту 4 розділу 3 Положення про Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Указом Президента України від 2 серпня 1999 року N 941/99, з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за зберіганням, переміщенням, транспортуванням спиртомістких сировини і напівфабрикатів та виробництвом безалкогольної продукції
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Норми граничнодопустимих втрат спиртомістких сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції (додаються).
2. Зазначені Норми вводяться в дію з 1 квітня 2000 року і поширюються на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які виробляють, зберігають, використовують та транспортують спиртомісткі сировини і напівфабрикати.
3. Визнати такими, що не застосовуються на території України, Нормативи граничнодопустимих втрат сировини, матеріалів і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції, затверджені Держхарчопромом України 2 січня 1996 року.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Комітету Негрича М.М.
Голова Комітету В.Я.Гончарук
Затверджено
наказом Комітету України з
монополії на виробництво та
обіг спирту, алкогольних
напоїв і тютюнових виробів
від 31 березня 2000 р. N 31
Реєстраційний N 12 Уводяться в дію з 1 квітня
2000 року
Норми граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції
Норми граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції застосовуються згідно з вимогами Інструкції про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції, затвердженої наказом Комітету України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів від 13 березня 2000 року
N 25.
Розрахунок граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів за нормами проводиться в декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра, якщо інше не передбачено Нормами.
1. Норми граничнодопустимих втрат спирту етилового при виробництві есенцій та спиртових настоїв із шкірки або цедри цитрусових плодів, що використовуються для виробництва безалкогольних напоїв та лікеро-горілчаних виробів
-----------------------------------------------------------------
| Назва продукції | Одиниця виміру | Норми |
| | | втрат |
|-----------------------------+----------------------+----------|
|При виробництві есенції |у відсотках від | 0,69 |
|харчової ароматичної |кількості б. с., що | |
|"Композиція для купажу напою |надійшов у | |
|"Лимонад" для безалкогольних |виробництво | |
|напоїв | | |
|-----------------------------+---------------------------------|
|При виробництві спиртових | |
|цитрусових настоїв із: | |
|-----------------------------+---------------------------------|
|шкірки мандаринів |у відсотках від | 3,48 |
| |кількості б. с., що | |
| |надійшов у | |
| |виробництво | |
|-----------------------------+----------------------+----------|
|цедри грейпфрутів, лимонів, |у відсотках від | 3,20 |
|апельсинів |кількості б. с., що | |
| |надійшов у | |
| |виробництво | |
-----------------------------------------------------------------
2. Розчини спирту етилового, ароматичні спирти й інші (напівфабрикатів, які містять спирт з об'ємною часткою не менше 80 %)
---------------------------------------------------------------------------
| Найменування операцій | Південна зона | Решта території, |
| та одиниці виміру | | яка не входить |
| | | у південну зону |
| |-------------------+-------------------|
| | жовтень | квітень | жовтень | квітень |
| | - | - | - | - |
| |березень |вересень |березень |вересень |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|2.1. При зберіганні в | |
|стаціонарних цистернах (у дал б. | |
|с. за кожний повний місяць на 1 | |
|кв. м поверхні дзеркала | |
|випаровування розчинів спирту | |
|етилового, ароматичних спиртів). | |
|Втрати за кожну добу | |
|розраховуються в розмірі 1/30 | |
|місячної норми: | |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|у закритих приміщеннях | 0,009 | 0,027 | 0,008 | 0,024 |
|---------------------------------+---------+---------+---------+---------|
|на відкритих площадках | 0,018 | 0,070 | 0,016 | 0,065 |
|(майданчиках) | | | | |
|---------------------------------+---------+---------+---------+---------|
|2.2. При зберіганні в сталевих | 0,10 | 0,12 | 0,09 | 0,10 |
|бочках, флягах та іншій дрібній | | | | |
|тарі | | | | |
|(у відсотках від кількості б. | | | | |
|с., що зберігається, за кожний | | | | |
|повний місяць зберігання. Втрати | | | | |
|за кожну добу розраховуються в | | | | |
|розмірі 1/30 місячної норми) | | | | |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|2.3. При одноразовому | |
|переміщенні мірник-цистерна, | |
|цистерна-мірник | |
|(у відсотках від кількості | |
|переміщеного б. с., що надійшов | |
|на дану операцію): | |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|насосом | 0,025 | 0,035 | 0,017 | 0,025 |
|---------------------------------+---------+---------+---------+---------|
|самопливом | 0,015 | 0,025 | 0,010 | 0,020 |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|2.4. При одноразовому | |
|переміщенні на заводах і базах | |
|із мірника в залізничні і | |
|автомобільні цистерни, а також | |
|наповнення пристанційних | |
|резервуарів | |
|(у відсотках від кількості | |
|переміщеного б. с., що надійшов | |
|на дану операцію): | |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|насосом | 0,04 | 0,07 | 0,027 | 0,053 |
|---------------------------------+---------+---------+---------+---------|
|самопливом | 0,03 | 0,05 | 0,025 | 0,040 |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|2.5. При зливі із залізничних і | |
|автомобільних цистерн у мірник | |
|або резервуар | |
|(у відсотках від кількості б. | |
|с., що зливається): | |
|---------------------------------+---------------------------------------|
|насосом | 0,07 | 0,11 | 0,06 | 0,10 |
|---------------------------------+---------+---------+---------+---------|
|самопливом | 0,05 | 0,07 | 0,04 | 0,06 |
|---------------------------------+---------+---------+---------+---------|
|2.6. Перемішування шляхом | 0,025 | 0,035 | 0,017 | 0,025 |
|перекачування в ту саму ємкість | | | | |
|(у відсотках від кількості б. | | | | |
|с., що надійшов на дану | | | | |
|операцію) | | | | |
---------------------------------------------------------------------------
При застосуванні зазначених Норм слід ураховувати, що до південної зони належать Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька обл.), Мелітопольський (Запорізька область).
------------------------------------------------------------------
| Операції та одиниця виміру | Норми витрат |
|-----------------------------------------------+----------------|
| 1 | 2 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|2.7. При наповненні бочок, фляг із цистерн, | 0,09 |
|мірника; при зливі бочок, фляг у цистерну, | |
|мірник | |
|(у відсотках від кількості б. с., що надійшов | |
|на дану операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|2.8. При транспортуванні в автоцистернах | |
|(у відсотках від кількості б. с., що | |
|перевозиться): | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|на відстань від 0,5 до 50 км | 0,03 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|на відстань понад 50 км | 0,0007 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|на кожний наступний фактично пройдений | 0,08 |
|кілометр, але не більше | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|2.9. При транспортуванні в залізничних | |
|вагонах-цистернах за кожну добу перебування в | |
|залізничних цистернах (день наливу та день | |
|зливу з цистерни приймається за 1 добу) | |
|(у дал б. с.): | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|вантажопідйомністю 20 т | 0,135 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|вантажопідйомністю 50 т | 0,27 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|вантажопідйомністю 60 т (тип 25, 53, 62) | 0,30 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|2.10. При транспортуванні в сталевих бочках, | 0,01 |
|флягах залізничним, водним і автомобільним | |
|транспортом | |
|(у відсотках за кожну добу від кількості б. | |
|с.) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|За весь період транспортування не більше | 0,10 |
|----------------------------------------------------------------|
|3. Розчини етилового спирту, спиртові настої, екстракти тощо |
|(напівфабрикати, які містять спирт з об'ємною часткою від 40 до|
|80 % та масовою часткою сухих речовин не більше 40 %) |
|----------------------------------------------------------------|
|3.1. Переливання (переміщення з однієї тари в | |
|іншу) (у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію): | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|із тари місткістю до 150 дал | 0,12 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|із тари місткістю понад 150 дал | 0,09 |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.2. Перемішування (шляхом перекачування в ті | 0,07 |
|самі ємкості при егалізації, купажі, | |
|обклеюванні тощо) | |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.3. Фільтрація через фільтр-картон (вбирання | 0,09 |
|фільтрувальним шаром і втрати безпосередньо на | |
|фільтрі) | |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.4. Обклейка (втрати з обклеювальним | 0,08 |
|матеріалом), | |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.5. Обробка холодом у потоці (перекачка через | 0,3 |
|теплообмінник з витримуванням на холоді) | |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.6. Обробка теплом у потоці без перекачки | 0,05 |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.7. Налив із мірника в бочки, фляги, | 0,11 |
|переливання з бочок, фляг у тару одержувача при| |
|прийманні | |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.8. Налив із мірника в автомобільні та | 0,072 |
|залізничні цистерни | |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.9. Злив з автомобільних та залізничних | 0,087 |
|цистерн у стаціонарні ємкості | |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|надійшов на операцію) | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.10. При зберіганні, за рік | 0,65 |
|(у відсотках від кількості продукту, що | |
|зберігається) | |
|Втрати за місяць вираховуються в розмірі 1/12 | |
|річної норми, за кожну добу зберігання в | |
|розмірі 1/30 місячної норми | |
|-----------------------------------------------+----------------|
|3.11. Перевезення в дерев'яних бочках | 0,03 |
|залізничним і водним транспортом (включаючи | |
|навантаження та розвантаження) | |
................Перейти до повного тексту