25.08.2004 N 183 |
Голова | Л.Школьник |
N | Заходи |
Механізм реалізації заходів |
Термін виконання |
Виконавці |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
У сфері забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини |
||||
1. |
Функціону- вання дієвої системи контролю і нагляду за якістю та безпекою харчових продуктів і продовольчої сировини на всіх етапах їх виробництва та обігу. |
1.1. На виконання вимог Закону України від 23.12.97N 771/97-ВР "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" забезпечити постійний контроль за дотриманням законодавства суб'єктами підприємницької діяльності при зберіганні на базах, складах оптової торгівлі харчових продуктів та при їх реалізації на споживчому ринку. |
Щокварталу згідно з планами перевірок |
Управління державного нагляду (Шіцин В.В.), Департамент споживчої політики та захисту споживачів (Іванов О.В.) |
1.2. Підготувати пропозиції Мінагрополітики України про спільні Заходи щодо запровадження підприємствами- виробниками продовольчої продукції систем управління якістю та екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 9001 та ДСТУ ISO 14001, систем управління безпечністю харчових продуктів відповідно ДСТУ 4161-2003 "Системи управління безпечністю харчових продуктів". |
IV квартал 2004 року |
Управління з питань якості (Сахацький І.І.), Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) |
||
1.3. Розробити Положення про проведення моніторингу впровадження систем управління якістю та екологічного управління, систем управління безпечністю харчових продуктів. |
III квартал 2004 року |
Управління з питань якості (Сахацький І.І.), ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), центри стандартизації, метрології та сертифікації, ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.) |
||
1.4. Здійснювати моніторинг стану впровадження систем управління якістю та екологічного управління, систем управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах регіону. |
Щокварталу з III кварталу 2004 року |
Центри стандартизації, метрології та сертифікації |
||
1.5. Узагальнювати та аналізувати інформацію щодо стану створення на підприємствах систем управління якістю та екологічного управління, систем управління безпечністю харчових продуктів. |
Щокварталу з III кварталу 2004 року |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
1.6. Пропагування можливостей вітчизняних органів з сертифікації систем управління якістю і довкіллям, систем управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах регіону шляхом проведення презентацій, семінарів, конференцій тощо. |
Постійно |
Центри стандартизації, метрології та сертифікації, ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.) |
||
1.7. Підготувати пропозиції щодо впровадження реєстрації консалтингових організацій, які займаються питанням розробки, впровадження та удосконалення систем управління якістю і екологічного управління, систем управління безпечністю харчових продуктів. |
IV квартал 2004 року |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), центри стандартизації, метрології та сертифікації, управління з питань якості (Сахацький І.І.), ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.) |
||
2 |
Гармонізація вимог законодавст- ва з питань якості та безпеки продовольст- ва з міжнародними (ВООЗ, ФАО, ВТО, ЄС). |
2.1. Розробити проект постанови Кабінету Міністрів України щодо затвердження плану заходів із створення систем управління безпекою харчових продуктів на основі концепції "Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю"(НАССР). Погодити зазначений проект постанови Кабінету Міністрів України у встановленому порядку з центральними органами виконавчої влади та внести його на розгляд Кабінету Міністрів України. |
III квартал 2004 року |
Управління з питань якості (Сахацький І.І.), Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) юридичне управління (Черняєв С.Ю.) |
2.2. Розробити методику оцінювання та визнання рівнів досконалості підприємств і організацій відповідно до схеми визнання рівнів досконалості Європейського фонду управління якістю. |
III квартал 2004 року |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.) |
||
2.3. Внести в установленому порядку зміни до: - ДСТУ 3419-96 "Сертифікація систем якості. Порядок проведення" щодо порядку проведення сертифікації систем управління якістю і довкіллям, систем управління безпечністю харчових продуктів; - ДСТУ 3420-96 "Вимоги до органів із сертифікації систем якості та порядок їх акредитації" щодо встановлення вимог до органів сертифікації систем управління якістю і довкіллям, систем управління безпечністю харчових продуктів та порядку їх призначення на проведення зазначених робіт в системі УкрСЕПРО. |
IV квартал 2004 року |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), управління підтвердження відповідності (Сердюков О.Я.) |
||
2.4. Забезпечити моніторинг і переклад зарубіжних видань з питань управління якістю та довкіллям, систем управління безпечністю харчових продуктів. |
Постійно |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.), центри стандартизації, метрології та сертифікації, управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
3 |
Законодавче врегулювання питань виробництва та обігу продовольчої сировини, отриманої з використан- ням біотехноло- гії, у тому числі з генетично модифікова- ної, а також харчових продуктів та кормів для продуктивних тварин, вироблених з її використан- ням. |
3.1. Розробити пропозиції щодо Переліку продукції, яка підлягає обов'язковій екологічній сертифікації, для подальшого узгодження з Мінприроди. |
IV квартал 2004 року |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.), управління з питань якості (Сахацький І.І.). |
3.2. Забезпечити розробку та впровадження національних стандартів на харчові продукти та їх складові частини, гармонізованих з міжнародними стандартами. |
Згідно з державним планом стандарти- зації |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.) |
||
4 |
Створення сучасної інструмен- тальної та аналітичної бази контролю якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. Впровадження систем перевірки якості на виробництвах харчових продуктів і продовольчої сировини. Впровадження сучасних технологій та обладнання, що виключають можливість бактеріаль- ного, хімічного і фізичного забруднення. |
4.1. Надавати підприємствам інформаційну підтримку та консультації з питань створення систем управління якістю та екологічного управління відповідно до вимог стандартів ISO серій 9000 і 14000, систем управління безпечністю харчових продуктів, а також Концепції загального управління якістю (TQM). |
Постійно |
Центри стандартизації, метрології та сертифікації, ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.), управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
4.2. Здійснити аналіз чинної нормативної документації, що містить екологічні вимоги до продукції. Визначити перелік нормативних документів, які необхідно розробити чи переглянути. |
IV квартал 2004 року |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.), управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
4.3. Розробити кваліфікаційні вимоги до аудиторів з сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів та інших фахівців в галузі систем управління безпечністю харчових продуктів (систем НАССР). |
III квартал 2004 року |
Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
4.4. Розробити "Правила сертифікації персоналу", в тому числі аудиторів з сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів та інших фахівців в галузі систем управління безпечністю харчових продуктів (систем НАССР). |
IV квартал 2004 року |
Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
4.5. Забезпечити на постійній основі проведення робіт з сертифікації персоналу: - аудиторів з сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів та інших фахівців в галузі управління безпечністю харчових продуктів (систем НАССР); - аудиторів з сертифікації систем управління якістю та/або навколишнім середовищем та інших фахівців в галузі управління якістю та навколишнім середовищем. |
Постійно |
Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) |
||
5 |
Підвищення культури харчування та пропаганди раціональ- ного харчування. |
5.1. Забезпечити організаційну, інформаційну і нормативно-методичну підтримку підвищення кваліфікації спеціалістів з управління якістю та охорони довкілля, управління безпечністю харчових продуктів. |
Постійно |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.), управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
5.2. Підготовка та випуск науково-методичних видань (збірників, посібників, методичних рекомендацій, бібліографічних покажчиків поточної вітчизняної та зарубіжної літератури, відомчих матеріалів, реферативних журналів, інформаційних збірок, експрес-інформації, оглядів тощо) з розробки та впровадження систем управління якістю та довкіллям, систем управління безпечністю харчових продуктів. Забезпечити розповсюдження та реалізацію в регіонах науково-методичних видань з питань управління якістю та довкіллям, систем управління безпечністю харчових продуктів. |
Постійно за окремим планом |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) ДП "НДІ "Система" (Паракуда В.В.), управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
5.3. Розробити методику визначення індексу задоволеності потреб споживачів. Здійснити заходи щодо практичної реалізації зазначеної методики. |
III квартал 2004 року Постійно |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.) Центри стандартизації, метрології та сертифікації, Укрметртестстандарт (Мухаровський М.Я.) ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), НД "НДІ "Система" (Паракуда В.В.), центри стандартизації, метрології та сертифікації, управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
5.4.Забезпечити організацію та проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" (далі - Конкурс) та заходів, передбачених у програмі проведення Конкурсу на регіональному та загальнодержавному рівнях, інформаційне та рекламне забезпечення проведення Конкурсу в засобах масової інформації та на WEB-сайті. |
Відповідно до щорічної Програми проведення Конкурсу |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), центри стандартизації метрології та сертифікації, Департамент споживчої політики та захисту прав споживачів (Іванов О.В.), Департамент технічного регулювання (Онопрієнко В.В.), управління взаємодії з Верховною Радою України і Кабінетом Міністрів України та з питань реклами (Соколова О.П.), управління з питань якості (Сахацький І.І.) |
||
5.5. Забезпечити видавництво тематичних журналів Держспоживстандарту України: "Стандартизація, сертифікація, якість", "Український метрологічний журнал", "Споживча політика" щодо висвітлення питань про якість та безпечність харчових продуктів. |
Постійно |
ДП "УкрНДНЦ" (Жарков Ю.В.), |
||
5.6. Створити на WEB-сайтах територіальних органів Держспоживстандарту сторінку, присвячену висвітленню питань про якість та безпечність харчових продуктів. |
Постійно |
Центри стандартизації, метрології та сертифікації |