1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
Л И С Т
25.06.2005 N 5183-2-4/24
Державній митній
службі України
Про сертифікацію продукції
У Держспоживстандарті розглянуто звернення Державної митної служби щодо сертифікації продукції і в межах своїх повноважень роз'яснюємо.
1. Щодо сертифікації лікарських засобів.
Закон України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції" встановлює порядок тарифного і нетарифного регулювання імпорту сільськогосподарської сировини та продуктів її переробки 1-24 груп УКТ ЗЕД, а також деякі методи цінової підтримки сільськогосподарських товаровиробників України. Лікарські засоби, в т. ч. рослинного походження, не відносяться до сільськогосподарської сировини та продуктів їх переробки, підлягають державній реєстрації в Державному реєстрі лікарських засобів України, а отже не підпадають під дію зазначеного Закону.
Питання поводження з лікарськими засобами, в т. ч. рослинного походження, а саме пов'язані з їх виробництвом, контролем якості, реєстрацією, ввезенням та реалізацією, регулюються Законом України "Про лікарські засоби" і здійснюються під контролем Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України.
Тобто лікарські засоби, які за кодами УКТ ЗЕД підпадають під 1-24 групи та зареєстровані в Державному реєстрі лікарських засобів України, супроводжувати сертифікатами відповідності або свідоцтвами про визнання відповідності, виданими в системі УкрСЕПРО, не потрібно.
2. Щодо сертифікації харчових продуктів та супутніх матеріалів.
Основною ознакою продукції, яка включена до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, є її назва та нормативні документи, на відповідність яким ця продукція повинна сертифікуватися. Коди УКТ ЗЕД мають довідковий характер, оскільки в загальному випадку кожний з них охоплює більш широкий спектр продукції, ніж відображає назва продукції.
Що стосується необхідності сертифікації супутніх матеріалів для харчових продуктів, повідомляємо.
Згідно з статтею 15 Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" підтвердження відповідності (сертифікація) харчової продукції здійснюється у порядку, встановленому законом.

................
Перейти до повного тексту