1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА
ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК
ГОЛОВНОГО ДЕРЖАВНОГО САНІТАРНОГО ЛІКАРЯ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
29.07.2009 N 20
Про підготовку загальноосвітніх навчальних закладів до нового 2009/2010 навчального року
Відповідно до статті 20 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", на підставі матеріалів перевірок загальноосвітніх навчальних закладів України та з метою забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя дітей в загальноосвітніх навчальних закладах, в тому числі запобігання спалахів гострих кишкових інфекцій та попередження харчових отруєнь
ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Міністерству освіти і науки України, Міністерству України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерству праці і соціальної політики України
1.1. Підвищити відповідальність засновників (власників) керівників навчальних закладів, закладів соціального обслуговування за створення безпечних для здоров'я дітей умов перебування, виховання та навчання в новому 2009/2010 навчальному році, у тому числі за:
проведення благоустрою територій (ремонт асфальтового покриття, обладнання ігрових і спортивних площадок, стадіонів, господарчих зон, вуличних туалетів, овочесховищ тощо);
ремонт дахів і приміщень будинків навчальних закладів;
здійснення ревізії і ремонту інженерних мереж, очисних споруд, вивіз твердих побутових відходів, випорожнення вигрібних ям з їх наступною дезинфекцією тощо;
підготовку навчальних закладів до опалювального сезону впродовж осінньо-зимового періоду;
укомплектування закладів твердим, м'яким обладнанням і інвентарем, у тому числі учбовими меблями, спортивним обладнанням і інвентарем, меблями для обідніх залів, меблями для гуртожитків, одягом і взуттям, постільною білизною, засобами особистої гігієни тощо), медикаментами і перев'язувальним матеріалом, миючими і дезінфікуючими засобами, технологічним і холодильним обладнанням для харчоблоків, столовим і кухонним посудом тощо;
проведення своєчасного ремонту обладнання і меблів;
забезпечення закладу меблями відповідно до ростових даних дітей (в навчальних приміщеннях, гуртожитках);
створення необхідних умов для роботи медичного персоналу;
проходження гігієнічного навчання, обов'язкових медичних оглядів персоналом закладу, у тому числі працівниками харчоблоків.
1.2. Зобов'язати засновників навчальних закладів, на випадок виникнення підозри щодо аварійності будинків (приміщень), будівель закладів, забезпечити своєчасне проведення технічної експертизи.
1.3. Заборонити засновникам (власникам), керівникам закладів здавати у оренду території, будинки (приміщення), будівлі навчальних закладів для цілей, що не пов'язані з навчально-виховним процесом. Сприяти зменшенню кількості оренд, що були узгоджені раніше.
1.4. Посилити контроль за комплектуванням перших класів. Не допускати прийом до школи дітей молодше 5 років 8 місяців.
1.5. Не допускати функціонування перших класів без обладнаних ігрових і спальних кімнат.
1.6. Вимагати від засновників (власників), керівників навчальних закладів:
погодити з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби: режими навчання і розпис уроків; перспективні двотижневі меню;
забезпечити додержання вимог санітарного законодавства при проведенні навчально-виховного процесу (режим навчання, навчальне навантаження, медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням тощо) та під час перебуванні школярів у групах продовженого дня.
1.7. Підвищити відповідальність засновників (власників виконання норм харчування, профілактику спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Строк: негайно, постійно
2. Місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування
2.1. Забезпечити безкоштовне харчування учнів початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей-сиріт, дітей з неповних та багатодітних сімей у професійно-технічних навчальних закладах, в межах норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах".

................
Перейти до повного тексту