- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Постанова
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
Про погодження методик визначення біологічних речовин
1. Погодити рекомендовані Комітетом з питань гігієнічного регламентування Міністерства охорони здоров'я України методики визначення біологічних речовин:
1.1. Методичні вказівки з визначення мікробного родентициду бактероденциду в повітрі робочої зони. Розробники: Інститут агроекології та біотехнології УААН та бактеріологічна лабораторія Київської міської СЕС (додається) (не наводиться);
1.2. Методичні вказівки з визначення мікробного препарату триходерміну в повітрі робочої зони. Розробник: Інститут агроекології та біотехнології УААН (додається) (не наводиться);
1.3. Методичні вказівки "Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах. Розробники: Український науково-дослідний інститут харчування та Технологічний інститут молока та м'яса (додається).
2. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України дану постанову довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади у встановленому порядку.
Головний державний санітарний лікар України | О.В.Лапушенко |
ПОГОДЖЕНО
Постанова Головного
державного санітарного
лікаря України
28.01.2004 N 4
10. Методи контролю
10.2 Біологічні та мікробіологічні чинники
10.2.2 У продовольчій сировині та продуктах харчування
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах
Методичні вказівки з методів контролю
МВК 10.10.2.2.-119-2005
Галузь застосування
Методичні вказівки встановлюють методику проведення лабораторних досліджень (випробувань) для визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах.
Методичні вказівки призначені для застосування в лабораторіях організацій, незалежно від форм власності, які здійснюють виробничий контроль якості при розробці, постановці на виробництво і в процесі промислового випуску кисломолочних продуктів; в лабораторіях установ державної санітарно-епідеміологічної служби України, а також в лабораторіях інших організацій, які акредитовані в установленому порядку на право проведення досліджень вказаної продукції.
1. Загальні положення
1.1 Основними представниками нормальної кишечної мікрофлори є анаеробні мікроорганізми, серед яких значне місце займають біфідобактерії. Здоров'я дитини у перші роки життя багато в чому залежить від вмісту біфідобактерій в кишечнику. З віком частка біфідобактерій в загальному біоценозі здорової людини знижується, однак залишається домінуючою групою.
1.2 Вироблені з використанням біфідобактерій кисломолочні продукти набувають лікувальних властивостей внаслідок того, що в них накопичуються в процесі життєдіяльності заквашувальних мікроорганізмів ферменти, амінокислоти, органічні і антибактеріальні речовини. Найчастіше у виробництві використовуються п'ять видів біфідобактерій: B. bifidum, B. longum, B. infantis, B. breve, B. adolescentis.
1.3 Корисні властивості біфідобактерій добре поєднуються з харчовими і дієтичними властивостями молока, в той же час коров'яче молоко не є адекватним середовищем для біфідобактерій, тому традиційні технології виробництва молочних продуктів з їх використанням виявилися малопридатними.
1.4 Для виробництва кисломолочних продуктів використовують переважно заквашувальні препарати, в яких біфідобактерії поєднуються з іншими мікроорганізмами, в основному молочнокислими, тому визначення вмісту біфідобактерій доволі складне. Це питання вирішується застосуванням спеціальних розчинів, які запобігають розвитку супутньої мікрофлори та не діють на біфідобактерії.
2. Нормативні посилання
Закон України |
"Основи законодавства України про охорону здоров'я" від 19.11.92 N 2801-XII |
Закон України |
"Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94N 4004-XII |
Закон України |
"Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" від 23.12.97N 771/97-ВР |
Закон України |
"Про захист прав споживачів" від 12.05.91N 1023-XII |
Указ Президента України |
"Про заходи щодо посилення державного захисту прав споживачів" від 12.01.2002 р. N 16/2002 |
ГОСТ 9225-84 |
"Молоко и молочные продукты. Методы микробиологического анализа" |
ГОСТ 26809-86 |
"Молоко и молочные продукты. Отбор проб и подготовка к испытаниям" |
ОСТ 42-21-2-85 |
"Стерилизация и дезинфекция изделий медицинского назначения. Методы, средства и режимы" |
МБТ и СН N 5061-89 |
"Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продовольственного сырья и пищевых продуктов" |
ДСП 9.9.5.-080-02 |
"Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях мікробіологічного профілю" |
3. Методи відбору проб
3.1 Відбір проб - за ГОСТ 9225, ГОСТ 10444.11.
3.2 Для аналізу відбирають 3 одиниці споживчої тари методом випадкової вибірки.
3.3 Посуд з пробою або пробу в споживчій тарі супроводжується якісним посвідченням, актом відбору, в яких вказують:
- номер проби;
- найменування продукту;
- номер і об'єм партії;
- дату і годину відбору проби;
- посаду і підпис особи, яка відбирала пробу;
- позначення діючої нормативної документації, згідно з якою вироблявся продукт.
3.4 Пробу, яку відправляють в лабораторію за межі даного підприємства, пломбують або опечатують і супроводжують якісним посвідченням, направленням, протоколом та актом відбору зразків, у яких вказують:
- номер проби;
- найменування підприємства-виготовника;
- найменування продукту;
- номер і об'єм партії;
- дату і годину вироблення продукту з моменту закінчення технологічного процесу;
- дату і годину відбору проби;
- посаду і підпис особи, яка відбирала пробу;
- обсяг необхідних аналізів;
- позначення діючої нормативної документації, згідно з якою вироблявся продукт;
- посаду і підпис посадової особи підприємства, на якому здійснюється контроль продукту.
3.5 Мікробіологічні аналізи продукту проводять не пізніше ніж через 4 години з моменту відбору проб.
3.6 Проби повинні зберігатись і транспортуватись до початку досліджень при температурі 4+-2 град.C, не допускаючи при цьому підморожування.
4. Засоби вимірювальної техніки, обладнання, реактиви, матеріали
Агар мікробіологічний за ГОСТ 17206-84;
баня водяна з терморегулятором;
бромтимоловий синій за ТУ 6-09-20-86-77;
вата медична гігроскопічна за ГОСТ 5556-81;
випромінювач бактерицидний настінний;
вода очищена аналітичної якості або вода дистильована за ГОСТ 6709-72;
вода питна за ГОСТ 2874-82;
воронки скляні за ГОСТ 25336-82;
глюкоза, ч. за ГОСТ 6038-79;
годинник механічний сигнальний за ГОСТ 3145-84;
годинник пісковий настільний на 1,5 та 10 хв.;
D-лактоза 1-водна за ТУ 6-09-22-98-79;
іономер універсальний ЕВ-74 або потенціометр pH-340 за ГОСТ 9245-79;
екстракт кукурудзи згущений за ТУ У 18.243-95;
електроплитка за ГОСТ 14919-83;
ефір для наркозу;
калій двохромовокислий (біхромат калію) за ГОСТ 4220-75;
калію гідрооксид за ГОСТ 4328-77;
калій фосфорнокислий двохзаміщений 3-водний за ГОСТ 2493-75;
каструлі емальовані за ГОСТ 24778-81;
кислота аскорбінова - за ГФ СССР. X ст. 6;
кислота молочна харчова за ГОСТ 490-79;
кислота сірчана, ч. за ГОСТ 4204-77;
кислота соляна, х. ч. за ГОСТ 3118-77;
колби виконання 2, 2-го класу точності, об'ємом 100, 200, 500, 1000 (куб.см) за ГОСТ 1770-74Е;
літій хлористий (Lithium chloride L 4408) - реактив фірми Sigma;
магній сірчанокислий 7-водний за ГОСТ 4165-78;
марля медична за ГОСТ 9412-77;
метиленовий блакитний;
мікрокалькулятор;
мікроскоп біологічний з імерсійною системою за ГОСТ 8284-78;
налідиксова кислота (Nalidixic acid N 8878) - реактив фірми Sigma;
натрію гідрокарбонат за ГОСТ 4201-79;
натрію гідроокис, ч. д. а. за ГОСТ 4328-77;
натрію цитрат тризаміщений за ГОСТ 22280-87;
натрій хлористий (натрію хлорид) за ГОСТ 4233-77;
неоміцин сульфат (Neomycin sulfate N 1876) - реактив фірми Sigma;
ножиці медичні за ГОСТ 21239-89;
олівець або маркер для скла;
освітлювач до мікроскопу типу OI-9, OI-18 або інших марок;
палички скляні;
папір фільтрувальний лабораторний за ГОСТ 12026-76;
паромоміцин сульфат (Paromomycin sulfate P 9297) - реактив фірми Sigma;
пептон ферментований сухий для бактеріологічних поживних середовищ за ГОСТ 13805-76;
пергамент за ГОСТ 1341-84;
печінковий відвар;
петлі бактеріологічні;
пінцет медичний за ГОСТ 21241-89;
піпетки виконання 5, 1, 2-го класів точності, об'ємом 1 куб.см;
пляшки скляні для хімічних реактивів за ГОСТ 15844-92;
пробірки типові П1, П2 (діаметром 16 мм, висотою 150 мм і діаметром 21 мм, висотою 200 мм) за ГОСТ 25336-82;
середовище кукурудзяно-лактозне (ГМК-1) для біфідобактерій;
система очищення води (дистилятор електричний);
скельця предметні для мікропрепаратів за ГОСТ 6672-75;
спирт етиловий ректифікований технічний за ГОСТ 18300-87;
спиртівки лабораторні скляні за ГОСТ 23932-90 або газові пальники;
стакани типу ВН об'ємом 100, 200 куб.см;
стерилізатори парові медичні або аналогічні за ГОСТ 19569-89;
стерилізатори медичні парові та повітряні за ГОСТ 27437-87;
сумки-холодильники;
терези лабораторні загального призначення 2-го і 4-го класу точності за ГОСТ 24014-80Е;
термометр ртутний з діапазоном вимірювання від 0 град. до 100 град.C, з ціною поділки шкали 1 град.C за ГОСТ 13646-68;
термометр рідинний (не ртутний) з діапазоном вимірювання від 0 град. до 100 град.C, з ціною поділки шкали 1 град.C за ГОСТ 28498-90;
термометри спиртові для контролю температури в холодильниках;
термостати електричні для вирощування бактерій з автоматичним терморегулятором ТС-80 та інші аналогічні марки;
тести для контролю роботи стерилізаторів;
хлороформ за ГОСТ 20015-88;
холодильник побутовий електричний за ГОСТ 16317-87;
чашки бактеріологічні (Петрі) за ГОСТ 23932-90 або полістиролові;
циліндри виконання 1 об'ємом 100, 500 (куб.см) за ГОСТ 1770-74Е;
цистеїн солянокислий (L-cystein hydrochloride C 4820) - реактив фірми Sigma;
шуттель-апарат;
шафа сушильна стерилізаційна, яка підтримує температуру (160+-5) град.C;
шпагат за ГОСТ 16266-70;
шпателі металеві або порцелянові 15-20 см за ГОСТ 10778;
штатив пластмасовий за ГОСТ 12026 або металевий.
Дозволяється використовувати інші засоби вимірювальної техніки, обладнання, реактиви, матеріали, які за технічними характеристиками подібні вказаним вище і дозволені до використання в Україні.
5. Підготовка посуду і матеріалів
5.1 Весь новий посуд, який призначений для контролю кількості біфідобактерій, кип'ятять у підкисленій воді (розчин соляної кислоти з об'ємною часткою 1-2%) протягом (15+-5) хв. і потім обполіскують дистильованою водою. Посуд, який був у використанні, миють 0,5%-ним лужним розчином за допомогою йоржів та щіток, обполіскують водопровідною водою. Сильно забруднений посуд зі слідами жиру, фарби, імерсійної олії занурюють на 2 год. у хромову суміш, підігріту до 40-45 град.C, потім ретельно промивають проточною водопровідною водою.
5.2 Вимитий посуд висушують при кімнатній температурі або гарячим повітрям.
5.3 Предметні скельця після мийки та обполіскування обсушують чистою серветкою або занурюють у склянку з притертою пробкою в суміш етилового спирту і наркозного ефіру у співвідношенні 1:1.
5.4 Лабораторний посуд перед використанням обов'язково стерилізують. Стерилізацію здійснюють сухим жаром у сушильній шафі при температурі (160+-5) град.C протягом 150 хв. або паром в стерилізаторі при 2 атм (134+-1) град.C протягом (60+-1) хв.
5.5 Пробірки, флакони, пляшки, колби закривають ватно-марлевими пробками. Зверху пробки (крім пробірок) обгортають паперовим ковпачком, який обв'язують навколо горла ниткою.
Гумові, коркові, скляні пробки, обгорнуті в папір, стерилізують окремо.
5.6 Стерильний посуд зберігають в герметично закритих шафах або ящиках з кришками. Термін зберігання стерильного посуду - не більше 30 діб, якщо обгортка не порушена.
6. Приготування поживних середовищ і реактивів
6.1 Ізотонічний (фізіологічний) 0,85%-ний розчин натрію хлористого.
Для приготування ізотонічного розчину активною кислотністю (70+-0,1) од. pH використовують дистильовану воду, pH якої перевіряють індикатором бромтимоловим синім. При його додаванні колір води повинен бути пляшково-зелений. В іншому разі воду не використовують.
В 1 куб.дм води розчиняють 8,5 г натрію хлористого, розливають розчин у чисті пробірки діаметром 18-20 мм по 10 куб.см, а в колби по 93 куб.см і стерилізують протягом (20+-1) хв. при температурі (121+-1) град.C.
6.2 Розчин натрію гідрокарбонату для нейтралізації.
10 г натрію гідрокарбонату поміщають у мірну колбу місткістю 100 куб.см, розчиняють дистильованою водою, доводять об'єм до мітки. Розчин розливають у пробірки і стерилізують при (121+-1) град.C протягом (30+-1) хв.
6.3 Приготування реактивів метиленового блакитного.
6.3.1 Приготування базового спиртового розчину метиленового блакитного.
10 г метиленового блакитного змішують з 100 куб.см 96%-ого етилового спирту. Розчин витримують у термостаті за температури (37+-1) град.C протягом (24+-1) год., а потім фільтрують також при температурі (37+-1) град.C.
Термін зберігання базового розчину метиленового блакитного в термостаті при температурі (37+-1) град.C - не більше трьох місяців за умов герметичності.
6.3.2 Приготування робочого розчину метиленового блакитного.
Базовий розчин поміщають у водяну баню при температурі (45+-1) град.С на (8+-2) хв., перемішують до повного розчинення кристалів. Потім швидко охолоджують до температури (20+-1) град.C і 5,0 куб.см цього розчину додають до 195 куб.см дистильованої кип'яченої води. Суміш добре перемішують. Термін зберігання робочого розчину метиленового блакитного в термостаті при температурі (8-10) град.C - не більше 7 діб.
6.3.3 Приготування робочого розчину метиленового блакитного для фарбування препаратів.
До 30 куб.см базового спиртового розчину метиленового блакитного додати 100 куб.см дистильованої води та 1 куб.см розчину гідроокису калію з масовою концентрацією 10 г/куб.см.
6.4 Приготування суміші антибіотиків ННПЛ (розчин налідиксової кислоти, неоміцину, паромоміцину, літію хлористого).
Розчиняють (0,03+-0,001) г налідиксової кислоти, (0,2+-0,05) г неоміцину, (0,25+-0,05) г паромоміцину та (6,0+-0,1) г літію хлористого у (100+-1) куб.см, стерилізують холодною стерилізацією і зберігають при температурі (4+-1) град.C до застосування. (Суміші антибіотиків ННПЛ рекомендуються Міжнародною молочною федерацією).
6.5 Модифіковане печінкове середовище Блаурокка.
0,5 кг свіжої яловичої печінки очистити від плівок і протоків, подрібнити, залити 1 куб.дм дистильованої води і кип'ятити протягом 1,5-2 год. Відвар профільтрувати, довести до 1 куб.дм. Додати на 1 куб.дм: натрію хлориду - 5,0 г, пептону - 10,0 г; встановити активну кислотність pH (7,15+-0,5) за допомогою 10%-ого розчину гідроокису натрію. Кип'ятити 10 хв. Стерилізувати при (80+-2) град.C (30+-1) хв. Наступної доби печінковий бульйон декантувати, додати дистильовану воду до 1 куб.дм. Внести на 1 куб.дм бульйону: глюкози - 5,0 г, агар-агару - 0,8 г, цистеїну - 0,3 г. Кип'ятити 10 хв., довести pH до (7,7+-0,1) хв. Розлити у пробірки по 10 куб.см і стерилізувати при (121+-1) град.C протягом (15+-1) хв. або (20+-1) хв. при (112+-1) град.C.
................Перейти до повного тексту