1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Постанова


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
28.01.2004 N 4
Про погодження методик визначення біологічних речовин
Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення"
ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Погодити рекомендовані Комітетом з питань гігієнічного регламентування Міністерства охорони здоров'я України методики визначення біологічних речовин:
1.1. Методичні вказівки з визначення мікробного родентициду бактероденциду в повітрі робочої зони. Розробники: Інститут агроекології та біотехнології УААН та бактеріологічна лабораторія Київської міської СЕС (додається) (не наводиться);
1.2. Методичні вказівки з визначення мікробного препарату триходерміну в повітрі робочої зони. Розробник: Інститут агроекології та біотехнології УААН (додається) (не наводиться);
1.3. Методичні вказівки "Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах. Розробники: Український науково-дослідний інститут харчування та Технологічний інститут молока та м'яса (додається).
2. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України дану постанову довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади у встановленому порядку.
Головний державний санітарний
лікар України

О.В.Лапушенко
ПОГОДЖЕНО
Постанова Головного
державного санітарного
лікаря України
28.01.2004 N 4
10. Методи контролю
10.2 Біологічні та мікробіологічні чинники
10.2.2 У продовольчій сировині та продуктах харчування
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах
Методичні вказівки з методів контролю
МВК 10.10.2.2.-119-2005
Галузь застосування
Методичні вказівки встановлюють методику проведення лабораторних досліджень (випробувань) для визначення кількості біфідобактерій у кисломолочних продуктах.
Методичні вказівки призначені для застосування в лабораторіях організацій, незалежно від форм власності, які здійснюють виробничий контроль якості при розробці, постановці на виробництво і в процесі промислового випуску кисломолочних продуктів; в лабораторіях установ державної санітарно-епідеміологічної служби України, а також в лабораторіях інших організацій, які акредитовані в установленому порядку на право проведення досліджень вказаної продукції.
1. Загальні положення
1.1 Основними представниками нормальної кишечної мікрофлори є анаеробні мікроорганізми, серед яких значне місце займають біфідобактерії. Здоров'я дитини у перші роки життя багато в чому залежить від вмісту біфідобактерій в кишечнику. З віком частка біфідобактерій в загальному біоценозі здорової людини знижується, однак залишається домінуючою групою.
1.2 Вироблені з використанням біфідобактерій кисломолочні продукти набувають лікувальних властивостей внаслідок того, що в них накопичуються в процесі життєдіяльності заквашувальних мікроорганізмів ферменти, амінокислоти, органічні і антибактеріальні речовини. Найчастіше у виробництві використовуються п'ять видів біфідобактерій: B. bifidum, B. longum, B. infantis, B. breve, B. adolescentis.
1.3 Корисні властивості біфідобактерій добре поєднуються з харчовими і дієтичними властивостями молока, в той же час коров'яче молоко не є адекватним середовищем для біфідобактерій, тому традиційні технології виробництва молочних продуктів з їх використанням виявилися малопридатними.
1.4 Для виробництва кисломолочних продуктів використовують переважно заквашувальні препарати, в яких біфідобактерії поєднуються з іншими мікроорганізмами, в основному молочнокислими, тому визначення вмісту біфідобактерій доволі складне. Це питання вирішується застосуванням спеціальних розчинів, які запобігають розвитку супутньої мікрофлори та не діють на біфідобактерії.
2. Нормативні посилання
Закон України "Основи законодавства України про охорону
здоров'я" від 19.11.92 N 2801-XII
Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного
благополуччя населення" від 24.02.94N 4004-XII
Закон України "Про якість та безпеку харчових продуктів та
продовольчої сировини" від 23.12.97N 771/97-ВР
Закон України "Про захист прав споживачів" від 12.05.91N 1023-XII
Указ Президента
України
"Про заходи щодо посилення державного захисту
прав споживачів" від 12.01.2002 р. N 16/2002
ГОСТ 9225-84 "Молоко и молочные продукты. Методы
микробиологического анализа"
ГОСТ 26809-86 "Молоко и молочные продукты. Отбор проб и
подготовка к испытаниям"
ОСТ 42-21-2-85 "Стерилизация и дезинфекция изделий
медицинского назначения. Методы, средства
и режимы"
МБТ и СН N 5061-89 "Медико-биологические требования и санитарные
нормы качества продовольственного сырья
и пищевых продуктов"
ДСП 9.9.5.-080-02 "Правила влаштування і безпеки роботи в
лабораторіях мікробіологічного профілю"
3. Методи відбору проб
3.1 Відбір проб - за ГОСТ 9225, ГОСТ 10444.11.
3.2 Для аналізу відбирають 3 одиниці споживчої тари методом випадкової вибірки.
3.3 Посуд з пробою або пробу в споживчій тарі супроводжується якісним посвідченням, актом відбору, в яких вказують:
- номер проби;
- найменування продукту;
- номер і об'єм партії;
- дату і годину відбору проби;
- посаду і підпис особи, яка відбирала пробу;
- позначення діючої нормативної документації, згідно з якою вироблявся продукт.
3.4 Пробу, яку відправляють в лабораторію за межі даного підприємства, пломбують або опечатують і супроводжують якісним посвідченням, направленням, протоколом та актом відбору зразків, у яких вказують:
- номер проби;
- найменування підприємства-виготовника;
- найменування продукту;
- номер і об'єм партії;
- дату і годину вироблення продукту з моменту закінчення технологічного процесу;
- дату і годину відбору проби;
- посаду і підпис особи, яка відбирала пробу;
- обсяг необхідних аналізів;
- позначення діючої нормативної документації, згідно з якою вироблявся продукт;
- посаду і підпис посадової особи підприємства, на якому здійснюється контроль продукту.
3.5 Мікробіологічні аналізи продукту проводять не пізніше ніж через 4 години з моменту відбору проб.
3.6 Проби повинні зберігатись і транспортуватись до початку досліджень при температурі 4+-2 град.C, не допускаючи при цьому підморожування.
4. Засоби вимірювальної техніки, обладнання, реактиви, матеріали
Агар мікробіологічний за ГОСТ 17206-84;
баня водяна з терморегулятором;
бромтимоловий синій за ТУ 6-09-20-86-77;
вата медична гігроскопічна за ГОСТ 5556-81;
випромінювач бактерицидний настінний;
вода очищена аналітичної якості або вода дистильована за ГОСТ 6709-72;
вода питна за ГОСТ 2874-82;
воронки скляні за ГОСТ 25336-82;
глюкоза, ч. за ГОСТ 6038-79;
годинник механічний сигнальний за ГОСТ 3145-84;
годинник пісковий настільний на 1,5 та 10 хв.;
D-лактоза 1-водна за ТУ 6-09-22-98-79;
іономер універсальний ЕВ-74 або потенціометр pH-340 за ГОСТ 9245-79;
екстракт кукурудзи згущений за ТУ У 18.243-95;
електроплитка за ГОСТ 14919-83;
ефір для наркозу;
калій двохромовокислий (біхромат калію) за ГОСТ 4220-75;
калію гідрооксид за ГОСТ 4328-77;
калій фосфорнокислий двохзаміщений 3-водний за ГОСТ 2493-75;
каструлі емальовані за ГОСТ 24778-81;
кислота аскорбінова - за ГФ СССР. X ст. 6;
кислота молочна харчова за ГОСТ 490-79;
кислота сірчана, ч. за ГОСТ 4204-77;
кислота соляна, х. ч. за ГОСТ 3118-77;
колби виконання 2, 2-го класу точності, об'ємом 100, 200, 500, 1000 (куб.см) за ГОСТ 1770-74Е;
літій хлористий (Lithium chloride L 4408) - реактив фірми Sigma;
магній сірчанокислий 7-водний за ГОСТ 4165-78;
марля медична за ГОСТ 9412-77;
метиленовий блакитний;
мікрокалькулятор;
мікроскоп біологічний з імерсійною системою за ГОСТ 8284-78;
налідиксова кислота (Nalidixic acid N 8878) - реактив фірми Sigma;
натрію гідрокарбонат за ГОСТ 4201-79;
натрію гідроокис, ч. д. а. за ГОСТ 4328-77;
натрію цитрат тризаміщений за ГОСТ 22280-87;
натрій хлористий (натрію хлорид) за ГОСТ 4233-77;
неоміцин сульфат (Neomycin sulfate N 1876) - реактив фірми Sigma;
ножиці медичні за ГОСТ 21239-89;
олівець або маркер для скла;
освітлювач до мікроскопу типу OI-9, OI-18 або інших марок;
палички скляні;
папір фільтрувальний лабораторний за ГОСТ 12026-76;
паромоміцин сульфат (Paromomycin sulfate P 9297) - реактив фірми Sigma;
пептон ферментований сухий для бактеріологічних поживних середовищ за ГОСТ 13805-76;
пергамент за ГОСТ 1341-84;
печінковий відвар;
петлі бактеріологічні;
пінцет медичний за ГОСТ 21241-89;
піпетки виконання 5, 1, 2-го класів точності, об'ємом 1 куб.см;
пляшки скляні для хімічних реактивів за ГОСТ 15844-92;
пробірки типові П1, П2 (діаметром 16 мм, висотою 150 мм і діаметром 21 мм, висотою 200 мм) за ГОСТ 25336-82;
середовище кукурудзяно-лактозне (ГМК-1) для біфідобактерій;
система очищення води (дистилятор електричний);
скельця предметні для мікропрепаратів за ГОСТ 6672-75;
спирт етиловий ректифікований технічний за ГОСТ 18300-87;
спиртівки лабораторні скляні за ГОСТ 23932-90 або газові пальники;
стакани типу ВН об'ємом 100, 200 куб.см;
стерилізатори парові медичні або аналогічні за ГОСТ 19569-89;
стерилізатори медичні парові та повітряні за ГОСТ 27437-87;
сумки-холодильники;
терези лабораторні загального призначення 2-го і 4-го класу точності за ГОСТ 24014-80Е;
термометр ртутний з діапазоном вимірювання від 0 град. до 100 град.C, з ціною поділки шкали 1 град.C за ГОСТ 13646-68;
термометр рідинний (не ртутний) з діапазоном вимірювання від 0 град. до 100 град.C, з ціною поділки шкали 1 град.C за ГОСТ 28498-90;
термометри спиртові для контролю температури в холодильниках;
термостати електричні для вирощування бактерій з автоматичним терморегулятором ТС-80 та інші аналогічні марки;
тести для контролю роботи стерилізаторів;
хлороформ за ГОСТ 20015-88;
холодильник побутовий електричний за ГОСТ 16317-87;
чашки бактеріологічні (Петрі) за ГОСТ 23932-90 або полістиролові;
циліндри виконання 1 об'ємом 100, 500 (куб.см) за ГОСТ 1770-74Е;
цистеїн солянокислий (L-cystein hydrochloride C 4820) - реактив фірми Sigma;
шуттель-апарат;
шафа сушильна стерилізаційна, яка підтримує температуру (160+-5) град.C;
шпагат за ГОСТ 16266-70;
шпателі металеві або порцелянові 15-20 см за ГОСТ 10778;
штатив пластмасовий за ГОСТ 12026 або металевий.
Дозволяється використовувати інші засоби вимірювальної техніки, обладнання, реактиви, матеріали, які за технічними характеристиками подібні вказаним вище і дозволені до використання в Україні.
5. Підготовка посуду і матеріалів
5.1 Весь новий посуд, який призначений для контролю кількості біфідобактерій, кип'ятять у підкисленій воді (розчин соляної кислоти з об'ємною часткою 1-2%) протягом (15+-5) хв. і потім обполіскують дистильованою водою. Посуд, який був у використанні, миють 0,5%-ним лужним розчином за допомогою йоржів та щіток, обполіскують водопровідною водою. Сильно забруднений посуд зі слідами жиру, фарби, імерсійної олії занурюють на 2 год. у хромову суміш, підігріту до 40-45 град.C, потім ретельно промивають проточною водопровідною водою.
5.2 Вимитий посуд висушують при кімнатній температурі або гарячим повітрям.
5.3 Предметні скельця після мийки та обполіскування обсушують чистою серветкою або занурюють у склянку з притертою пробкою в суміш етилового спирту і наркозного ефіру у співвідношенні 1:1.
5.4 Лабораторний посуд перед використанням обов'язково стерилізують. Стерилізацію здійснюють сухим жаром у сушильній шафі при температурі (160+-5) град.C протягом 150 хв. або паром в стерилізаторі при 2 атм (134+-1) град.C протягом (60+-1) хв.
5.5 Пробірки, флакони, пляшки, колби закривають ватно-марлевими пробками. Зверху пробки (крім пробірок) обгортають паперовим ковпачком, який обв'язують навколо горла ниткою.
Гумові, коркові, скляні пробки, обгорнуті в папір, стерилізують окремо.
5.6 Стерильний посуд зберігають в герметично закритих шафах або ящиках з кришками. Термін зберігання стерильного посуду - не більше 30 діб, якщо обгортка не порушена.
6. Приготування поживних середовищ і реактивів
6.1 Ізотонічний (фізіологічний) 0,85%-ний розчин натрію хлористого.
Для приготування ізотонічного розчину активною кислотністю (70+-0,1) од. pH використовують дистильовану воду, pH якої перевіряють індикатором бромтимоловим синім. При його додаванні колір води повинен бути пляшково-зелений. В іншому разі воду не використовують.
В 1 куб.дм води розчиняють 8,5 г натрію хлористого, розливають розчин у чисті пробірки діаметром 18-20 мм по 10 куб.см, а в колби по 93 куб.см і стерилізують протягом (20+-1) хв. при температурі (121+-1) град.C.
6.2 Розчин натрію гідрокарбонату для нейтралізації.
10 г натрію гідрокарбонату поміщають у мірну колбу місткістю 100 куб.см, розчиняють дистильованою водою, доводять об'єм до мітки. Розчин розливають у пробірки і стерилізують при (121+-1) град.C протягом (30+-1) хв.
6.3 Приготування реактивів метиленового блакитного.
6.3.1 Приготування базового спиртового розчину метиленового блакитного.
10 г метиленового блакитного змішують з 100 куб.см 96%-ого етилового спирту. Розчин витримують у термостаті за температури (37+-1) град.C протягом (24+-1) год., а потім фільтрують також при температурі (37+-1) град.C.
Термін зберігання базового розчину метиленового блакитного в термостаті при температурі (37+-1) град.C - не більше трьох місяців за умов герметичності.
6.3.2 Приготування робочого розчину метиленового блакитного.
Базовий розчин поміщають у водяну баню при температурі (45+-1) град.С на (8+-2) хв., перемішують до повного розчинення кристалів. Потім швидко охолоджують до температури (20+-1) град.C і 5,0 куб.см цього розчину додають до 195 куб.см дистильованої кип'яченої води. Суміш добре перемішують. Термін зберігання робочого розчину метиленового блакитного в термостаті при температурі (8-10) град.C - не більше 7 діб.
6.3.3 Приготування робочого розчину метиленового блакитного для фарбування препаратів.
До 30 куб.см базового спиртового розчину метиленового блакитного додати 100 куб.см дистильованої води та 1 куб.см розчину гідроокису калію з масовою концентрацією 10 г/куб.см.
6.4 Приготування суміші антибіотиків ННПЛ (розчин налідиксової кислоти, неоміцину, паромоміцину, літію хлористого).
Розчиняють (0,03+-0,001) г налідиксової кислоти, (0,2+-0,05) г неоміцину, (0,25+-0,05) г паромоміцину та (6,0+-0,1) г літію хлористого у (100+-1) куб.см, стерилізують холодною стерилізацією і зберігають при температурі (4+-1) град.C до застосування. (Суміші антибіотиків ННПЛ рекомендуються Міжнародною молочною федерацією).
6.5 Модифіковане печінкове середовище Блаурокка.
0,5 кг свіжої яловичої печінки очистити від плівок і протоків, подрібнити, залити 1 куб.дм дистильованої води і кип'ятити протягом 1,5-2 год. Відвар профільтрувати, довести до 1 куб.дм. Додати на 1 куб.дм: натрію хлориду - 5,0 г, пептону - 10,0 г; встановити активну кислотність pH (7,15+-0,5) за допомогою 10%-ого розчину гідроокису натрію. Кип'ятити 10 хв. Стерилізувати при (80+-2) град.C (30+-1) хв. Наступної доби печінковий бульйон декантувати, додати дистильовану воду до 1 куб.дм. Внести на 1 куб.дм бульйону: глюкози - 5,0 г, агар-агару - 0,8 г, цистеїну - 0,3 г. Кип'ятити 10 хв., довести pH до (7,7+-0,1) хв. Розлити у пробірки по 10 куб.см і стерилізувати при (121+-1) град.C протягом (15+-1) хв. або (20+-1) хв. при (112+-1) град.C.

................
Перейти до повного тексту