- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ
І ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
Н А К А З
Про затвердження Методичних вказівок
Відповідно до пункту 4 абзацу четвертого Положення про Державну службу лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 червня 2003 року
N 789 (із змінами),
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити та ввести в дію Методичні вказівки "Контроль стерильності виробів медичного призначення" (додається).
2. Забезпечити опублікування цього наказу в засобах масової інформації.
Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника голови Державної служби Демченко І.Б.
Заступник Міністра - голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення | М.Ф.Пасічник |
Додаток
ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО
Головний державний Голова Державної служби
санітарний лікар України лікарських засобів
__________________________ і виробів медичного
призначення
"___" ____________ 2004 р. __________________________
"___" ____________ 2004 р.
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
"Контроль стерильності виробів медичного призначення" МВ-1-2004
1. Загальні положення
Дані Методичні вказівки поширюються на контроль стерильності виробів медичного призначення, за виключенням тих, що містять антисептики та консерванти для всіх видів державного контролю.
2. Вимоги до умов проведення досліджень
2.1. Випробування на стерильність необхідно проводити в боксі класу A з ламінарним потоком повітря, розташованому в чистому приміщенні класу B або в ізоляторі, який не вимагає розміщення в контрольованих умовах (10.4), (10.2).
2.2. Випробування на стерильність необхідно проводити в просторій робочій зоні, у якій достатньо місця для розташування робочого матеріалу таким чином, щоб не порушився ламінарний потік повітря.
2.3. Оточуюче середовище для випробування, яке включає бокс з ламінарним потоком повітря або ізолятор, повинно валідуватися компетентною особою (організацією), як мінімум, щорічно (10.4).
3. Вимоги до персоналу
3.1. Так як випробування на стерильність потребує чіткого і ретельного виконання всіх операцій та контролю асептичних умов, контроль на стерильність повинен проводити персонал, який пройшов навчання та має відповідну кваліфікацію.
3.2. При виконанні випробувань персонал повинен дотримуватись вимог відповідних стандартних робочих методик (СРМ) та інструкцій.
4. Відбір зразків
4.1. Рекомендована мінімальна кількість індивідуальних упаковок (контейнерів) виробів медичного призначення, взята для висівання на кожне поживне середовище, наведена в табл. 1.
4.2.
Таблиця 1
Рекомендовані мінімальні кількості індивідуальних упаковок (контейнерів) для випробувань
Кількість індивідуальних упаковок (контейнерів) у серії (партії) |
Мінімальна кількість упаковок (контейнерів), необхідна для випробування на стерильність на кожному поживному середовищі |
Кетгут та інший хірургічний шовний матеріал. |
2%, але не менше 5 і не більше 20 упаковок (контейнерів) |
Інші вироби: |
|
- Не більше 100 упаковок (контейнерів) |
10% від серії (партії), але не менше 4 упаковок (контейнерів) |
- Більше 100, але не більше 500 упаковок (контейнерів) |
10 упаковок (контейнерів) |
- Більше 500 упаковок (контейнерів) |
2%, але не більше 20 упаковок (контейнерів) |
4.3. З кожної індивідуальної упаковки (контейнера) для висівання на кожне поживне середовище беруть кількість зразка, що не менша за вказану в табл. 2.
Таблиця 2
Рекомендовані мінімальні кількості зразка для випробування
Тип виробу медичного призначення |
Мінімальна кількість зразка для висівання на кожне поживне середовище |
Кетгут та інші шовні матеріали для ветеринарії |
Три відрізки нитки по 30 см кожен |
Хірургічний перев'язочний матеріал/марля/вата (в упаковках) |
Порція 100-500 мг з кожної упаковки |
Шовний матеріал та інші індивідуально упаковані матеріали разового використання |
Весь виріб |
Інші вироби медичного призначення |
Весь виріб (розрізати на куски або розібрати, якщо це необхідно) |
5. Поживні середовища
5.1. Поживні середовища для випробування можуть готуватися, як описано нижче. Допускається використання готових поживних середовищ промислового виготовлення та сухих поживних середовищ за умов, що після приготування вони відповідають вимогам за стерильністю та ростовими властивостями.
5.2. Поживні середовища необхідно готувати відповідно до стандартних робочих методик, які базуються на валідованих процесах стерилізації.
5.3. Для виявлення анаеробних та аеробних бактерій використовують рідке тіогліколеве середовище.
5.4. Для виявлення грибів, а також аеробних бактерій використовують соєво-казеїнове поживне середовище.
Примітка. Склад поживних середовищ та методики їх приготування наведені в Додатку 1 п. 1.1 та 1.2.
5.5. Допускається використання інших поживних середовищ за умов, що вони задовольняють наведеним нижче вимогам щодо стерильності та ростових властивостей.
5.6. Випробування поживних середовищ на стерильність. Декілька контейнерів з поживним середовищем інкубують при відповідних температурах, зазначених у табл 3, протягом 14 діб.
5.6.1. Після закінчення періоду інкубації не має спостерігатися ріст мікроорганізмів.
5.7. Всім середовищам повинно бути присвоєно номер партії, якщо вони приготовані в умовах лабораторії, або номер серії, для готових поживних середовищ, вказаний виробником. Середовища зберігають відповідно до умов та термінів, встановлених валідаційним шляхом.
5.8. Ростові властивості. Випробування для аеробів, анаеробів і грибів. В порції середовища інокулюють 10-100 клітин (колонієутворюючих одиниць (КУО)) тест-мікроорганізмів.
5.8.1. Кількість клітин життєздатних мікроорганізмів, яка буде внесена в середовище, повинна бути перевірена шляхом паралельного підрахунку на чашках з відповідними середовищами (10.4).
Примітка. Перелік та склад густих поживних середовищ, які можуть бути використані для підрахунку мікроорганізмів, наведено в Додатку 1, п. 2.1 та 2.2.
5.8.2. Одну порцію середовища інокулюють одним тест-мікроорганізмом. Рекомендовані тест-мікроорганізми наведені у табл. 3.
5.8.3. Інкубують за умов, зазначених у табл. 3, не більше трьох діб (для бактерій) і не більше п'яти діб (для грибів).
5.8.4. У тому випадку, коли після закінчення періоду інкубації у випробовуваному поживному середовищі спостерігається виразно видимий ріст мікроорганізмів, його вважають придатним для подальшого використання.
5.8.5. Робочу культуру, що використовується при випробуванні, одержують таким чином, щоб кількість пересівань, зроблених від вихідного тест-штаму, не перевищувала п'яти пасажів (10.6).
5.8.6. Повинні бути СРМ, які містять всі методики приготування, утримання, культивування тест-штамів та перевірки ростових властивостей середовищ, а також протоколи отриманих даних.
Таблиця 3
Тест-мікроорганізми, рекомендовані для контролю ростових властивостей поживних середовищ
Тест-мікроорганізми |
Умови інкубації |
Видова назва |
Рекомендовані штами |
Температура (град. C) |
Максимальна тривалість |
Рідке тіогліколеве середовище |
Аеробні бактерії |
Для всіх аеробів |
Staphylococcus aureus |
ATCC 6538 CIP 4.83 NCTC 10788 NCIMB9518 |
32.5 +- 2.5 |
три доби |
Bacillus subtilis |
ATCC 6633 CIP 52.62 NCIMB8054 |
32.5 +- 2.5 |
три доби |
Pseudomonas aeruginosa |
ATCC 9027 NCIMB 8626 CIP 82.118 |
32.5 +- 2.5 |
три доби |
Escherichia coli |
ATCC 25922 |
32.5 +- 2.5 |
три доби |
Анаеробні бактерії |
Для всіх анаеробів |
Clostridium sporogenes |
ATCC 19404 CIP 79.3 N 272 |
32.5 +- 2.5 |
три доби |
Соєво-казеїнове поживне середовище |
Аеробні бактерії |
|
Bacillus subtilis |
ATCC 6633 CIP 52.62 NCIMB8054 |
22.5 +- 2.5 |
п'ять діб |
Гриби |
Для всіх грибів |
Candida albicans |
ATCC 10231 IP 48.72 ATCC 2091 IP 1180.79 NCTC 885-653 |
22.5 +- 2.5 |
п'ять діб |
Aspergillus niger |
ATCC 16404 |
22.5 +- 2.5 |
п'ять діб |
6. Підготовка зразка та процедура випробувань
Випробування проводять, використовуючи метод мембранної фільтрації або метод прямого висівання. Незалежно від методу випробування проводять відповідні негативні контрольні досліди (10.1), (10.2), (10.3), (10.5). Кількість зразка, взята для висівання на кожне поживне середовище, має бути не менше зазначеної у табл. 2.
................Перейти до повного тексту