1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Розпорядження


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
18.05.2020 № 32
Про проведення громадського обговорення деяких вимог до протиепідемічних заходів при послабленні карантину
З метою обговорення профілактичних та протиепідемічних заходів, які будуть впроваджуватись для запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби COVID-19 при поетапному відновленні діяльності деяких сфер господарської діяльності, Директорату громадського здоров'я МОЗ України:
1. Забезпечити публікацію проектів тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в період карантину в зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19):
при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування;
у закладах дошкільної освіти;
при роботі готелів;
при перевезенні пасажирів автомобільним транспортом;
у деяких закладах фізичної культури та спорту.
2. Забезпечити збір та узагальнення зауважень та пропозицій у строк до 18:00 19 травня 2020 року на електронну адресу povoroznyk.igor@gmail.com.
Заступник Міністра
охорони здоров'я -
Головний державний
санітарний лікар України



В. Ляшко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Головного
державного санітарного
лікаря України
18.05.2020 № 32
ПРОЕКТ ТИМЧАСОВИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ
щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в період карантину в зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)
З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування (далі тестування) суб'єкти відповідальні за організацію тестування зобов'язані дотримуватись затверджених протиепідемічних заходів.
При проведенні тестування слід дотримуватись наступних протиепідемічних заходів:
1. Під час організації тестування необхідно:
1) забезпечити інформування учасників про:
ознаки респіраторних захворювань, які можуть бути підставою для недопущення до проведення тестування;
можливість участі в додатковому тестуванні, для осіб які не будуть допущенні до тестування за станом здоров'я;
протиепідемічні заходи, яких слід дотримуватись при участі в тестуванні;
2) забезпечити проведення підготовчих протиепідемічних заходів, визначених цією постановою, зокрема:
визначити маршрути учасників, з метою забезпечення найменшого контакту між групами учасників;
скласти графік за яким відбувається допуск учасників в будівлю, де буде проводитись тестування. Графік допуску повинен враховувати час, необхідний для проведення термометрії та запобігати утворенню скупчення учасників;
визначити місця розсадки учасників, з дотриманням їх дистанціювання не менш ніж 1,5 метри один від одного та передбачити розсадку таким чином, щоб поруч, спереду та ззаду учасника місця не були зайняті іншими учасниками.
2. Особи, які залучені до проведення тестування перед початком роботи мають проходити термометрію. Особи, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання службових обов'язків.
3. Допуск учасників до будівлі в якій організовано тестування здійснюється після проведення термометрії, опитування щодо стану здоров'я та за умови одягнення захисної маски, так, щоб були покриті ніс та рот.
4. Забороняється допуск до будівлі, в якій організовано тестування супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю.
5. На вході до будівлі, в якій організовано тестування, та на вході до аудиторій/класів організовуються місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів. Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
6. У санітарних кімнатах потрібно забезпечити постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників у санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
7. В аудиторіях за годину до початку тестування та після проведення тестування повинно проводиться прибирання, разом із дезінфекцією поверхонь, місць для сидіння.
8. Аудиторії, в яких проводиться тестування, перед і після його проведенням повинні провітрюватися не менше 30 хв., вхідні двері повинні бути відчинені на увесь період тестування.
9. У місцях проведення тестування забезпечується чергування медичних працівників закладів освіти або закладів охорони здоров'я.
10. На виході із закладу необхідно розмістити 2 контейнери для використаних масок та рукавичок з чіткими яскравими відмітками "ВИКОРИСТАНІ МАСКИ" "ВИКОРИСТАНІ РУКАВИЧКИ".
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Головного
державного санітарного
лікаря України
18.05.2020 № 32
ПРОЕКТ ТИМЧАСОВИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ
щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)
Організація протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти здійснюється відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров'я України від 24 березня 2016 року № 234 "Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів", наказу Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 17 квітня 2006 року № 298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" та з урахуванням цих тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).
1. Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам закладу дошкільної освіти.
Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов'язків.
2. Температурний скринінг дітей проводять при вході (початковий) у заклад та кожні 4 години (поточний) з занесенням показників у відповідний журнал.
Діти, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань:
при проведенні початкового температурного скринінгу - не допускаються до відвідування;
при поточному скринінгу - ізолюються з відповідним інформуванням медичного працівника та батьків. При ізоляції важливо не допустити тривожних відчуттів у дитини та враховувати її психологічний стан.
3. Ранкове приймання дитини до дошкільного навчального закладу проводить вихователь групи на території закладу за межами його будівлі. Батьки та супроводжуючі особи повинні одягати респіратор або захисну маску (у тому числі саморобну), так, щоб були покриті ніс та рот. Очікування на території повинно бути обмежено.
4. На вході до закладу організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
5. Всі протиепідемічні заходи, спрямовані на захист дітей (термометрія, обробка рук антисептиком, миття рук, навчання правилам етикету кашлю тощо) проводяться в ігровій формі та за особистим прикладом працівників закладу.
6. На період карантину забороняється:
використання багаторазових (тканинних) рушників;
використання м'яких іграшок;
використання килимів з довгим ворсом;
перебування у вуличному взутті всередині приміщень;
проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі дітей з більш, ніж однієї групи та за присутності глядачів (відвідувачів).
7. На період карантину рекомендується:
проводити додаткові ігри та вправи, які б доносили дітям важливість індивідуальних заходів профілактики та фізичного дистанціювання;
надавати пріоритет активностям, що проводяться на відкритому повітрі;
переформатувати розміщення в кімнатах для занять таким чином, щоб забезпечити максимальне фізичне дистанціювання;
обмежити заняття та ігри, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом;
обмежити заняття та ігри, що потребують використання значної кількості додаткового інвентаря;
обмежити сенсорні заняття та ігри (наприклад ліпка);
забезпечити адаптивне харчування, що дозволяє мінімізувати кількість дітей, що харчуються одночасно, або одночасно перебувають за одним столом.
8. Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
працівників п'ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
навчання серед працівників щодо правил використання засобів індивідуального захисту, їх утилізації та контроль над дотриманням цих правил;
постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
інформування щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні телефонних записів та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
дезінфекцію поверхонь не рідше ніж кожні 2 години, та відразу після закінчення занять;
вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години та після закінчення робочого дня/зміни;
провітрювання приміщень протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та почергове провітрювання кімнат протягом дня;
централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
недоступність контейнерів (урн) для використаних ЗІЗ, запасів дезінфікуючих засобів та засобів для прибирання для дітей;
тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет).
9. Працівники повинні:
регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 2 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Головного
державного санітарного
лікаря України
18.05.2020 № 32
ПРОЕКТ ТИМЧАСОВИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ
щодо організації протиепідемічних заходів при роботі готелів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)
Робота готельних закладів повинна здійснюватися з урахуванням цих рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).
1. Керівники готелів визначають відповідальну особу, яка проводить температурний скринінг усім працівникам перед початком робочої зміни.
Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов'язків.
При проведенні вимірювань температури тіла контактним методом необхідно забезпечити обов'язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.
2. На вході в готель та в коридорах (вестибюлях) необхідно:
розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілового спирту та понад 70 % для етилового спирту. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, вказівник тощо).
3. При появі симптомів респіраторного захворювання та/або підвищення температури у особи, що проживає в готелі, така особа підлягає ізоляції в номері до прибуття карети швидкої медичної допомоги, яку викликає персонал готелю.
4. Дозволяється одночасне перебування відвідувачів у вестибюлі закладу з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування. Допуск відвідувачів та перебування у готелі (поза номером) дозволяється лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.
5. Адміністрація готелю забезпечує та контролює виконання умов недопущення черг в місцях можливого скупчення відвідувачів (рецепція, вестибюлі, ліфтові холи тощо). В місцях потенційного скупчення відвідувачів повинно бути нанесене відповідне тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метри.
6. Для уникнення черг при реєстрації поселення в готель забезпечується можливість попередньої онлайн-реєстрації відвідувачів в готель.
На рецепції готелю встановлюється захисний екран між персоналом та відвідувачами.

................
Перейти до повного тексту