- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Про затвердження Методичних рекомендацій "Порядок розрахунку нормативів харчування у державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах"
На виконання підпункту 5 пункту 7 Витягу з Протоколу № 78 засідання Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2012 року та відповідно до
Положення про Міністерство охорони здоров'я України , затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методичні рекомендації "Порядок розрахунку нормативів харчування у державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах" (далі - Методичні рекомендації), що додаються.
2. Рекомендувати міністерствам, іншим заінтересованим центральним органам виконавчої влади використовувати Методичні рекомендації як джерело інформації щодо порядку розрахунку нормативів харчування у державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах.
3. Управлінню громадського здоров'я (А. Григоренко) довести цей наказ до відома керівників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади для керівництва у роботі.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Р. Моісеєнко.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Віце-прем'єр-міністр України - Міністр |
Р. Богатирьова |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я України
18.12.2012 № 1069
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
"Порядок розрахунку нормативів харчування в державних і комунальних дитячих санаторно-курортних закладах"
1. Загальні положення
Розрахунок нормативів харчування здійснюється науковими установами із використанням даних стану фактичного харчування та базується на основних положеннях концепції оптимального харчування. Зокрема, енергетична цінність раціону людини повинна відповідати енерговитратам організму; величини споживання основних харчових речовин (білків, жирів і вуглеводів) повинні знаходитися в межах фізіологічно необхідних співвідношень між ними. У раціоні передбачаються фізіологічні кількості тваринних білків - джерел незамінних амінокислот, фізіологічні пропорції ненасичених та поліненасичених жирних кислот, оптимальна кількість вітамінів; вміст макроелементів та ессенціальних мікроелементів має відповідати фізіологічним потребам; зміст мінорних і біологічно активних речовин має відповідати їх адекватним рівням споживання.
Нутриціологічна підтримка дітей в державних і комунальних дитячих санаторних закладах враховує харчовий статус, індивідуальні потреби в нутрієнтах. Стандартні раціони для дітей розробляються на основі потреб в енергії та нутрієнтах в залежності від вихідного нормо-, гіпо- або гіпертрофічного стану. Вміст поживних речовин та енергії у харчових раціонах дітей, які знаходяться на лікуванні в санаторно-курортному закладі, відрізняється від фізіологічних норм та враховує характер захворювання, дієт-анамнез, антропометричні показники (зріст, маса тіла), що надалі може змінюватися у залежності від стану здоров'я і перебігу захворювання згідно рекомендацій лікаря-дієтолога.
Основною задачею харчування в умовах санаторно-курортних закладів є відновлення порушених у результаті захворювання функцій організму, підвищення його опірності і забезпечення оптимальних умов росту і розвитку дитини.
Харчування в дитячих санаторіях повинно формуватись, у першу чергу, за патогенетичним принципом.
Їжа має забезпечувати фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії (табл. 1), щоб задовольнити енергетичні, пластичні та інші потреби організму, який розвивається, містити усі необхідні харчові речовини - білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини і вітаміни в такій кількості і в такому співвідношенні, які б відповідали потребам дитини з урахуванням віку, статі, стану здоров'я, умов життя і виховання. Середні величини потреби дітей у харчових речовинах можуть змінюватися при виникненні тих чи інших порушень в організмі при різних захворюваннях, при тривалому перебуванні дітей на свіжому повітрі, при застосуванні лікувальних процедур, занять ЛФК тощо.
Ураховується характер захворювання, дієт-анамнез, антропометричні показники (зріст, маса тіла), що надалі може змінюватися у залежності від стану здоров'я і перебігу захворювання. При складанні харчового раціону необхідно пам'ятати, що в санаторні умови хворі діти поступають у стадії ремісії - дуже тривала сувора дієта може призвести до підтримки патологічного процесу. Тому своєчасний перехід на розширене харчування в санаторіях сприяє найшвидшому відновленню порушених функцій. Перехід від суворої дієти до менш обмеженої проводиться шляхом розширення раціону. За медичними показаннями може призначатися індивідуальне харчування.
Загальна калорійність раціону харчування повинна відповідати рівню енергетичних витрат та забезпечувати стабільний нормальний індекс маси тіла.
Таблиця 1.
Норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії для дитячого населення України (грамів в день на 1 дитину)
Вікові групи |
Енергія, ккал |
Білки, г |
Жири, г |
Вуглеводи, г |
всього |
в т.ч. тваринні |
1 - 3 роки |
1540 |
53 |
37 |
53 |
212 |
4 - 6 роки |
2000 |
65 |
33 |
58 |
305 |
6 років (учні) |
2200 |
72 |
36 |
65 |
332 |
7 - 10 років |
2400 |
78 |
39 |
70 |
365 |
11 - 13 років (хлопчики) |
2800 |
91 |
46 |
82 |
425 |
11 - 13 років (дівчатка) |
2550 |
83 |
42 |
75 |
386 |
14 - 17 років (юнаки) |
3200 |
104 |
52 |
94 |
485 |
14 - 17 років (дівчата) |
2650 |
86 |
43 |
77 |
403 |
Співвідношення основних груп продуктів харчування має відповідати сучасним уявленням про здорову збалансовану дієту та включати наступні групи продуктів:
- овочі та фрукти - не менше 5 прийомів на день (не менше 500 г в абсолютних цифрах);
- овочі, фрукти та цільні злаки загалом повинні складати не менше 2/3 загальної калорійності добового раціону харчування;
- 1/6 раціону повинна забезпечуватись за рахунок молока та молочних продуктів, переважно із зменшеним вмістом жиру;
- остання 1/6 добового набору продуктів складається за рахунок їжі тваринного походження - м'яса, риби, а також бобових та горіхів.
Малоефективно та недоцільно будувати рекомендації щодо харчування на заборонах, слід розподіляти продукти на такі, споживання яких слід заохочувати (рослинні та молочні продукти), вживати помірно (продукти тваринного походження) та споживати обмежено (продукти з високим вмістом жиру, солі та цукру).
В харчуванні дітей необхідні наступні обмеження:
- вживання насичених та трансжирів не повинно перебільшувати 10% від загальної калорійності споживаних продуктів;
- обмеження кількості простих вуглеводів, основними постачальниками яких є кондитерські вироби та солодкі газовані напої, також менш ніж 10% добової калорійності раціону харчування;
- зменшення споживання холестерину до 300 мг/добу;
- обмеження споживання кухарської солі до 5 г/добу.
Для дітей молодшого шкільного віку (6 - 8 років) використовуються наступні дієтичні рекомендації:
Група продуктів харчування |
Рекомендована добова кількість |
Молоко та молочні продукти Молочні продукти або знежирене молоко, кисломолочні продукти, твердий та м'який сир |
500 мл |
М'ясо та інші білкові продукти Яловичина, птиця, свинина, риба, яйця, горіхи, бобові |
90 - 120 г |
Хліб та продукти із злаків Цільнозерновий хліб, каші, рис, макаронні вироби, готові злакові сніданки. Половина з цих продуктів має бути цільнозерновими. |
120 - 150 г |
Фрукти Різноманітні із включенням одного джерела віт. C на день (цитрусові фрукти та соки, полуниця) та одного віт. A через день (темно-зелені та жовті фрукти, диня) |
200 - 250 г |
Овочі Різноманітні із включенням одного джерела віт. C на день (броколі та помідори) та одного віт. A через день (шпинат, картопля, кукурудза, гарбуз) |
250 - 300 г |
Жир та олія Включаючи маргарин, вершкове масло та різні олії |
20 мл |
Різне Десерти, цукерки, солодкі напої, печиво, варення, джеми |
Обмежити до 170 - 195 ккал |
................Перейти до повного тексту