1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
N 240 від 01.10.99
м.Київ
Про заходи щодо попередження захворюваності населення України на гепатит А
Україна посідає одне з провідних місць за рівнем захворюваності на гепатит А в Європейському регіоні. Питома вага гепатиту А, який реєструється в Україні, становить 20-30 % від всієї захворюваності в Європі та в 40-60 разів вища ніж в розвинутих країнах Європи та Північної Америки. За період 1975-1998 рр. захворюваність на гепатит А характеризувалась високими показниками і коливалась у межах від 59.3 у 1998 р. до 394.8 на 100 000 населення у 1983 р.
Актуальність проблеми з гепатиту А в Україні визначається, насамперед, найбільшим його соціальним та економічним значенням у групі кишкових інфекцій. Орієнтований економічний тягар в Україні лише у 1994-1996 рр. становив близько 300 млн. доларів США. У 1998 році економічні збитки пов'язані тільки з медичними витратами на лікування хворих на ГА становили понад 21 млн. гривень.
У відповідності до рекомендацій ВООЗ до груп високого епідеміологічного ризику інфікування вірусом гепатиту А належать медичні працівники, туристи, військові, працівники громадського харчування, персонал дитячих дошкільних закладів, персонал очисних каналізаційних споруд тощо. Персонал установ громадського харчування має високе епідеміологічне значення не лише через високу вірогідність інфікування від хворих, але і тому, що може сприяти розповсюдженню збудника гепатиту А в популяції населення через контамінтовані продукти харчування.
Радикальним вирішенням проблеми зниження захворюваності на ГА, особливо в регіонах з високою інтенсивністю епідемічного процесу, може стати запровадження масової імунізації в ранньому дитячому віці, а також осіб, що належать до контингентів ризику.
З метою започаткування специфічної імунопрофілактики груп високого епідеміологічного ризику проти гепатиту А, набуття практичного досвіду щодо застосування вакцини проти гепатиту А, а також враховуючи пропозиції компанії СмітКляйн Бічам з надання практичної допомоги у проведенні такої роботи, Н А К А З У Ю :
1. Затвердити Програму специфічної імунопрофілактики гепатиту А серед працівників установ громадського харчування на добровільних засадах "Зупинимо гепатит А!", що додається.
2. Головному лікарю Українського центру держсанепіднагляду Некрасовій Л.С.:
2.1. Розробити та направити до Республіканської санепідстанції Автономної Республіки Крим, обласних Київської та Севастопольської міських санепідстанцій інформаційний лист про мету, завдання та механізм реалізації Програми.
Термін - до 15 жовтня 1999 р.
2.2. Розробити та направити до Республіканської санепідстанції Автономної республіки Крим, обласних Київської та Севастопольської міських санепідстанцій зразок листівки для керівників та персоналу установ громадського харчування щодо участі у реалізації Програми.
Термін - до 25 жовтня 1999 р.
3. Голові Комітету з питань імунобіологічних препаратів МОЗ України Сельніковій О.П.
Визначити перелік вакцин проти гепатиту А, які відповідають умовам Програми (що зазначені у додатку) та можуть використовуватися у реалізації Програми.
Термін - 20 жовтня 1999 р.
4. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя:
4.1. Забезпечити широку роз'яснювальну роботу серед керівників та персоналу установ громадського харчування щодо реалізації програми імунопрофілактики гепатиту А - "Зупинимо гепати А!".
Термін - постійно.
4.2. Організувати і провести семінари з фахівцями різних спеціальностей з питань епідеміології та профілактики гепатиту А.
Термін - до 15.10.1999 р.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на начальника Головного санітарно-епідеміологічного управління МОЗ України Бережнова С.П.
Перший заступник Міністра, Головний державний санітарний лікар України О.О.Бобильова
Затверджено
наказом МОЗ України
від вересня 1999 N
Програма специфічної імунопрофілактики гепатиту А серед персоналу установ громадського харчування на добровільних засадах "Зупинимо гепатит А!"
Резюме
Україна посідає одне з провідних місць за рівнем захворюваності на гепатит А в Європейському регіоні. Питома вага гепатиту А, який реєструється в Україні, становить 20-30 % від всієї захворюваності в Європі та в 40-60 разів вища ніж в розвинутих країнах Європи та Північної Америки. За період 1975-1998 рр. захворюваність на гепатит А характеризувалась високими показниками і коливалась у межах від 59.3 у 1998 р. до 394.8 на 100 000 населення у 1983 р.
За класифікацією ВООЗ Україна належить до регіонів з середньою епідемічністю гепатиту А. Це свідчить про високу інтенсивність циркуляції вірусу ГА (ВГА), значну кількість сприйнятливих до інфекцій дітей да підлітків, високий рівень захворюваності. Відомо, що фекально-оральний механізм передачі ВГА реалізується у 95 % спалахів цієї інфекції, причому ведучими шляхами розповсюдження визнано водний, харчовий та побутовий. Найвірогіднішими специфічними кінцевими факторами передачі збудника інфекції є контамінтовані харчові продукти, вода, руки, тощо.
Радикальним вирішенням проблеми зниження захворюваності на ГА, особливо в регіонах з високою інтенсивністю епідемічного процесу, можливе шляхом запровадження масової імунізації в ранньому дитячому віці, а також осіб, що належать до контингентів ризику.
У відповідності до рекомендацій ВООЗ до груп високого епідеміологічного ризику інфікування ГА (ВГА) належать медичні працівники, туристи, військові, працівники громадського харчування, персонал дитячих дошкільних закладів, персонал очисних каналізаційних споруд та ін. Персонал установ громадського харчування має високе епідеміологічне значення не лише через високу вірогідність інфікування від хворих на, але саме тому, що може сприяти розповсюдженню збудника ГА в популяції населення через контамінтовані продукти. виключаючи спалахи цієї інфекції.
З метою започаткування специфічної профілактики гепатиту А груп високого епідеміологічного ризику інфікування, удосконалення системи епідемічного нагляду за цією інфекцією та стимулювання установ громадського харчування, які дотримують санітарно-гігієнічні правила та норми технології приготування та реалізації продуктів харчування Представництво компанії "СмітКляйн Бічем Фармасьютикалз" в Україні запровадило програму "Зупинимо гепатит А!", згідно з якою пропонується запровадити специфічну профілактику гепатиту А серед персоналу установ громадського харчування (УГХ).
У відповідності до умов гранту установи санітарно-епідеміологічної служби відповідного рівня надають таким УГХ, де 100 % персоналу, що контактує з продуктами харчування має природний імунітет до ГА, або щеплений проти цієї інфекції, знак "Зупинимо гепатит А!" для експонування на вітрині або вхідних дверях з метою інформування відвідувачів.
Очікується, що реалізація Програми сприятиме дотриманню санітарно-гігієнічного стану в установах громадського харчування та послужить зміцненню здоров'я населення України. З метою організації та проведення заходів по запровадженню знаку "Зупинимо гепатит А!" компанія СмітКляйн Бічем Фармсьютикалз надає грант у розмірі приблизно 100 тисяч доларів США на 5 років.
Очікувані результати від реалізації програми "Зупинимо гепатит А!"
Поетапне запровадження специфічної профілактики ГА серед груп підвищеного епідеміологічного ризику дозволить:
1) удосконалити систему епідеміологічного нагляду за цією інфекцією;
2) накопичити досвід впливу на одну з важливих ланок епідемічного процесу - населення, сприйнятливе до ВГА;
3) знизити ризик інфікування ВГА в установах громадського харчування від персоналу;
4) створити певний імунний до ГА прошарок населення;
5) захистити від захворювання певну частину дорослого населення, для якого гепатит А особливо небезпечний;
6) знизити кількість спалахів інфекцій, спричинених продуктами харчування, контамінтованими ВГА;
7) розробити систему стимулювання УГХ, які дотримують санітарно-гігієнічні правила та норми технології приготування та реалізації продуктів харчування;
8) підвищити культуру споживання продуктів харчування;
9) запровадити принципово нову модель формування гігієнічних знань серед персоналу УХГ та споживачів;
10) підвищити обізнаність різних верств населення про небезпеку ГА та заходи щодо його профілактики;
11) піднести імідж України, зробити її привабливою для міжнародного туризму.
Визначення, прийняті для програми "Зупинимо гепатит А!"
Рекомендовані щеплення - щеплення, які офіційно рекомендовані установами охорони здоров'я для імунопрофілактики інфекційних хвороб і не увійшли до переліку обов'язкових профілактичних щеплень, визначених діючим законодавством.
Рекомендовані вакцини - вакцини, які застосовуються для здійснення рекомендованих щеплень.
Природний імунітет - імунітет, набутий в результаті перенесеної хвороби.
Захисний титр антитіл до ГА - концентрація антитіл, що становить 20 одELISA/мл.
Особи, що підлягають щепленням - особи, які не мають захисного титру антитіл до ГА.
Особи, які вважаються щепленими проти ГА - особи, які отримали повний курс імунопрофілактики рекомендованою вакциною (2 шеплення) у відповідності до схеми імунізації (0.6-12).
Транш - частина гранту у грошовому вираженні, яка перераховується одночасно на початку, або після закінчення реалізації етапу Програми (за умовами Програми).
Період гранту - термін часу, як правило 4 місяці, прийнятий для підведення проміжних результатів Програми.
Персонал УГХ - постійні чи тимчасові працівники цих установ, які у процесі професійної діяльності контактують з продуктами харчування на всіх етапах транспортування, приготування (виробництва) та реалізації.
Положення про знак "Зупинимо гепатит А!"
Знак "Зупинимо гепатит А!" (Знак) є сертифікатом, що підтверджує відсутність ризику інфікування ВГА в даному УГХ від персоналу оскільки:
- всі особи, які беруть участь у транспортування, приготування та реалізації продуктів харчування мають природний імунітет, або щеплені проти ГА;
- дотримуються всі санітарно-гігієнічні правила та норми, що стосуються зберігання, транспортування та приготування продуктів харчування.
Знак є захищеним від підробки паперовим сертифікатом на клейкій основі. На ліцьовій стороні знаходиться графічний образ, який буде легко впізнаватися. На зворотній стороні наводяться координати УГХ, дата видачі знаку та координати СЕС, що видала знак.
Знак може експонуватися на вхідних дверях, вітрині, тощо.
Механізм надання знаку "Зупинимо гепатит А!" установам громадського харчування
Установам громадського харчування Знак надається за наступних умов:
- санітарно-технічний стан УГХ, технологія виробництва або приготування продуктів харчування відповідає усім вимогам санітарних правил та норм;
- весь персонал УГХ, який підлягає щепленням ГА за даними СЕС, отримав принаймні перше щеплення.
Територіальні санітарно-епідеміологічні станції здійснюють:
- широке інформування всіх УГХ щодо можливості участі у програмі "Зупинимо гепатит А!";
- визначення співробітників УГХ, які підлягають щепленням проти ГА;
- контроль за проведенням щеплень;
- приймають та складають звіти про здійснення щеплень;
- за умови створення та дотримання санітарно-гігієнічних умов для реалізації продуктів харчування та охоплення щепленнями проти ГА всіх підлеглих щепленням осіб, принаймні першою вакцинацією, розглядають питання про надання УГХ Знаку;
- широку санітарно-освітню роботу серед населення щодо популяризації здорового способу життя, а також тих УГХ, де неможливе інфікування ВГА від персоналу.
Правила позбавлення установ громадського харчування знаку "Зупинимо гепатит А!"
Пункт громадського харчування може бути позбавлений Знаку:
- у разі порушень правил транспортування, зберігання, приготування та реалізації продуктів харчування;
- у разі, коли принаймні один з співробітників УГХ, який контактує з продуктами харчування на етапах технологічної обробки та реалізації, не має природного імунітету до ГУ і не отримав повного курсу імунопрофілактики (2 дози вакцини) проти цієї інфекції;
- у разі виявлення фальсифікації відомостей про здійснення щеплення, наявність природного імунітету або інших зловживань у ході реалізації проекту.
Організація шеплень проти гепатиту А персоналу установ громадського харчування
Щеплення проти ГА персоналу УГХ здійснюється на добровільній основі як за кошти роботодаця, так і за власні кошти:
- виїзною медичною бригадою кабінетів профілактичних щеплень;
- при відвіданні кабінетів профілактичних щеплень територіальних лікувально-профілактичних закладів індивідуально.

................
Перейти до повного тексту