- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження Методики визначення бактерицидності рідких природних лікувальних ресурсів та преформованих засобів
1. Затвердити Методику визначення бактерицидності рідких природних лікувальних ресурсів та преформованих засобів, що додається.
2. Департаменту організації санітарно-епідеміологічного нагляду Методику визначення бактерицидності рідких природних лікувальних ресурсів та преформованих засобів довести до відома керівників установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, інших заінтересованих установ та закладів Міністерства охорони здоров'я України в установленому порядку.
Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Перший заступник Міністра - головний державний санітарний лікар України | С.А.Риженко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров'я України
25.08.2010 N 717
МЕТОДИКА
визначення бактерицидності рідких природних лікувальних ресурсів та преформованих засобів
Галузь застосування
Цей документ встановлює методику виконання вимірювань показника бактерицидності рідких природних лікувальних ресурсів та преформованих засобів в діапазоні від 2,5%до 60%.
1. Загальні положення
Оцінка якості природних лікувальних ресурсів (далі - ПЛР) та преформованих засобів необхідна для їх ефективного використання у санаторно-курортній та позакурортній практиці в натуральному вигляді і після промислового фасування.
Бактерицидна і бактериостатична дія ПЛР та преформованих засобів може обумовлюватись як автохтонною мікробіотою чи мікробіотою субстрату, так і специфічним комплексом органічних речовин: бітуми, феноли, гумінові і нафтенові та фульвокислоти тощо. Виразність антибактеріальної активності залежить від кількісного і якісного вмісту автохтонної мікробіоти і продуктів її життєдіяльності. Необхідність визначення антимікробної дії ПЛР та преформованих засобів продиктована також й тим, що застосування засобів з бактерицидним ефектом статистично вірогідно знижує число осіб з захворюваннями нирок та сечовивідних шляхів.
Дана методика удосконалює спосіб визначення бактерицидності рідких ПЛР та преформованих засобів шляхом розробки якісно-кількісної оцінки на визначений фіксований день проведеного дослідження, що дає можливість значно скоротити термін дослідження, працевитрати та витрачання електроенергії й інших матеріальних ресурсів.
2. Визначення термінів
Природні лікувальні ресурси (ПЛР) - до природних лікувальних ресурсів належать мінеральні і термальні води, лікувальні грязі та озокерит, ропа лиманів та озер, морська вода, природні об'єкти і комплекси із сприятливими для лікування кліматичними умовами, придатні для використання з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань.
Преформовані засоби - препарати на основі природних лікувальних ресурсів: води з харчовими та рослинними добавками, грязьові розчини, різнорозчинникові грязьові витяжки, грязьові маси з добавками неорганічних, органічних сполук та біологічно активних компонентів, які спричинюють лікувальну чи профілактичну дію на організм людини при внутрішньому або зовнішньому застосуванні.
Автохтонна мікробіота - сукупність мікроорганізмів, які постійно живуть і розмножуються у воді.
3. Методика виконання вимірювань
3.1. Норми похибки вимірювань і нормативи контролю
3.1.1. Похибка вимірювань не регламентується.
3.1.2. МВ 10.2.1-113-2005 "Санітарно-мікробіологічний контроль якості питної води". Затверджено наказом МОЗ від 3.02.2005
N 60;
Положение о порядке учета, хранения, обращения, отпуска и пересылки культур бактерий, вирусов, риккетсий, грибов, простейших, микоплазм, бактерийных токсинов, ядов биологического происхождения. Затверджено заступником Міністра охорони здоров'я СРСР,
Головним державним санітарним лікарем СРСР від 18.05.79 р.;
ДСП 9.9.5.-064-2000 "Порядок видачі дозволів на роботу із мікроорганізмами I-IV груп патогенності та рекомбінантними молекулами ДНК". Затверджено постановою головного державного санітарного лікаря України від 20.12.2001 N 64;
ЕА-04/10 Акредитація для мікробіологічних лабораторій (доповнення до ДСТУ ISO/IEC 17025-2001 Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій - Київ, Держстандарт України, 2007).
3.2. Засоби вимірювальної техніки
Ваги лабораторні загального призначення 4-го класу точності, ГОСТ 24104-88.
pH-метр з похибкою вимірювання +- 0,01 од. PH.
Термостат, який забезпечує температуру 37 град. C +- 0,5 град. C.
3.3. Допоміжне обладнання
Дистилятор, що забезпечує якість дистильованої води згідно з ГОСТ 6709-72.
Стерилізатор паровий (Робочий тиск 2,2 +- 0,2 кгс/кв.см), ГОСТ 5632-72.
Стерилізатор повітряний (град. C/хв. 85/30-180/60),
ТУ У 33.1-31257841-001-2001. Мікроскоп світловий біологічний
x
будь-якого типу, якій забезпечує збільшення 900-1000 .
Холодильники лабораторні або побутові, ISO 9001.
3.4. Дрібне обладнання і витратні матеріали
Піпетки місткістю 1, 2, 5, 10 куб.см, ГОСТ 20292.
Колба місткістю 1000 куб.см, ГОСТ 1770.
Пробірки бактеріологічні, ГОСТ 25336.
Стакани лабораторні, ГОСТ 25336.
Циліндри мірні, ГОСТ 1770.
Скельця предметні для мікроскопії, ГОСТ 9284-75.
Штативи для пробірок.
Фломастери по склу.
Стандарт каламутності 5 од.
Лупа вимірювальна 4-10 х.
Плитки електричні з закритою спіраллю, ГОСТ 30320-95.
Пінцети медичні, ГОСТ 21241.
Кювета для фарбування бакпрепаратів.
Пальники спиртові, ГОСТ 25336.
Бактеріологічні петлі.
Пробки ватно-марлеві.
Годинники піщані на 1-2 хвилини, ГОСТ 10576-63 або таймер.
Вата гігроскопічна медична, ГОСТ 5556-81.
Марля медична, ТУ У 24.4-31858432-001-2004.
Олія імерсійна для мікроскопії, ГОСТ 13739.
3.5. Реактиви, матеріали
Тест-культура кишкової палички Escherichia coli O55K59 (отримана з фіційного джерела).
Лактоза, ГОСТ 6038-74.
Поживний агар промислового виробництва.
Спирт етиловий, ректифікат 96%, ГОСТ 5962-67.
Натрій хлористий, ГОСТ 4233-77.
Пептон сухий ферментативний для бактеріологічних досліджень, ГОСТ 13805-76.
Бромтимоловий синій.
ОКСИтест-індивідуальний тест для визначення бактеріальної оксидази, ISO 1223.
Набір реактивів для фарбування за Грамом, ТУ У 24.4-24607793-018-2003.
Допускається застосування інших засобів вимірювальної техніки, обладнання, допоміжних пристроїв, реактивів і матеріалів з метрологічними характеристиками і показниками якості не нижче за наведені.
Всі засоби вимірювальної техніки мають бути повірені або атестовані у встановленому порядку.
3.6. Принцип методу
Методика базується на контамінації досліджуваного матеріалу
тест-культурою Escherichia coli O55K59, заданої концентрації,
реєстрації змін середовища та оцінці результатів. Здійснюють
1 3
контамінацію Escherichia coli O55K59 в концентраціях 10 -10 не
менш ніж у чотирьох паралельних пробах по кожній концентраційній
серії. Відмирання тест-культури реєструють на 10-ту добу (від
моменту контамінації досліджуваного засобу). Для цього
підраховують число позитивних проб у кожній концентраційній серії,
а оцінку рівня бактерицидності здійснюють за формулою:
A
1,2...n ·lg КУО
B = ----------, де A = -------- · 100%, де
t n
o
B - показник рівня бактерицидності бальнеологічного засобу,
%;
A - бал, що відбиває кількість проб з позитивною
1,2...n
реакцією, і показник концентрації тест-культури в одній серії
проб;
S A - сумарний бал, що відбиває кількість проб з
1,2...n
позитивною реакцією по всіх серіях;
S - знак суми;
n - число проб з позитивною реакцією;
х
n - вихідне число проб у серії;
о
t - термін реєстрації відмирання тест-культури, доба;
lg КУО - показник ступеня концентрації контамінуючої дози
тест-культури.
При набуванні показником бактерицидності (B) значення від
2,5% до 10,0% засіб оцінюють як слабко-, від 15% до 30% як
помірно-, від 37,5% до 60% - суттєво-бактерицидний.
3.7. Вибірковість методу
Мікробіологічне визначення бактерицидності є вибірковим у присутності інших речовин або компонентів досліджуваних бальнеологічних засобів.
4. Вимоги безпеки
При виконанні досліджень бактерицидності дотримуються вимог безпеки відповідно до ДСП 9.9.5.-80-2002 "Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю", затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 28.01.2002
N 1) ; чинних інструкцій з охорони праці та інструкцій щодо пожежної безпеки для працівників лабораторії, які застосовують дану методику виконання вимірювань, а також вимог експлуатаційної документації на засоби вимірювальної техніки та обладнання.
5. Вимоги до кваліфікації операторів
До дослідження бактерицидності і обробки отриманих результатів допускаються особи, що мають вищу освіту, пройшли навчання з мікробіологічних методів досліджень, мають досвід роботи в даній галузі не менше 1 року і ознайомлені з методиками відбору проб ПЛР, преформованих засобів та даною методикою.
6. Умови проведення вимірювань
При проведенні вимірювань слід дотримуватись таких умов:
------------------------------------------------------------------
|Відносна вологість повітря |не більше 70% |
|(при 20 град. C) | |
|----------------------------------+-----------------------------|
|Температура навколишнього повітря |від 18 град. C до 25 град. C |
|----------------------------------+-----------------------------|
|Напруга в електричній мережі |(220 +- 20) V |
|живлення приладів | |
------------------------------------------------------------------
7. Підготовка до виконання вимірювань
7.1. Приготування поживних середовищ та підготовка матеріалів
7.1.1. Приготування посуду і матеріалів за вимогами МВ 10.2.1-113-2005.
7.1.2. Приготування поживного агару промислового виробництва здійснюють з сухого комерційного препарату за способом, вказаним на етикетці. Середовище зберігають у холодильнику при (6 +- 2) град. C на протязі 7 діб, або при кімнатній температурі не більше 2 діб.
7.1.3. Приготування стерильного 0,9%-ного фізіологічного розчину.
9 г NaCl розчиняють у 1 куб.дм дистильованої води, розливають у пробірки по 10 куб.см або у флакони по 100 куб.см або більше, закривають пробками і стерилізують в автоклаві при (121 +- 1) град. C (1,1 кгс/кв.см) протягом 20 хв. Термін зберігання не більше двох тижнів.
7.1.4. Напіврідке середовище з лактозою (ЛПС). При відсутності препарату промислового виготовлення середовище готують за наступним прописом: в 1 куб.дм дистильованої води розчиняють 10 г пептону, 5 г NaCl, 4-5 г агар-агару, доводять до кипіння, встановлюють pH (7,2-7,4) од.pH, додають 1 куб.см 1,6%-го спиртового розчину бромтимолового синього. Стерилізують при (121 +- 1) град. C протягом 20 хвилин. У розплавлене середовище вносять 5 г лактози, нагрівають до кипіння, розливають у стерильні пробірки по 3-5 куб.см і стерилізують при (112 +- 1) град. C 12 хвилин.
7.1.5. Тест-культуру Escherichia coli O55K59, вирощують
протягом доби на поживному агарі при температурі 37 град. C +-
0,5 град. C. З добової агарової тест-культури, через емульгування
у фізіологічному розчині, готують бактеріальну суспензію з
5
концентрацією Escherichia coli O55K59, що дорівнює 10 КУО/куб.см
за стандартом каламутності 5 од. Розведенням у фізіологічному
3
розчині її доводять до необхідних концентрацій: 10 ,
4
10 КУО/куб.см.
7.2. Підготовка проб
Відбір проб ПЛР та преформованих засобів здійснюють відповідно ГОСТ 23268.0-91, ДСТУ ISO 5667-3-2001 та MP "Методичні рекомендації по відбору, консервуванню, транспортуванню та зберіганню проб мінеральної води". - Одеса. - 1996.
У якості контролю використовують стерилізовану в автоклаві при 120 град. C протягом 30 хвилин пробу ПЛР або преформованого засобу.
ПЛР або преформований засіб, контрольну пробу розливають
стерильною піпеткою по 19,8 куб.см у 12 стерильніх флаконів,
попередньо маркованих відповідно до заражаючої дози бактеріальної
тест-культури, тобто: чотирі флакони під концентрацію Escherichia
1
coli O55K59, яка дорівнює 10 КУО/куб.см; чотири флакони під
2
концентрацію Escherichia coli O55K59, яка дорівнює 10 КУО/куб.см;
чотири флакони під концентрацію Escherichia coli O55K59, яка
3
дорівнює 10 КУО/куб.см.
8. Виконання вимірювань
У флакони з випробовуваним засобом і флакони з контрольною
пробою вносять стерильною піпеткою по 0,2 куб.см бактеріальної
суспензії тест-культури Escherichia coli O55K59, з пробірок з
3 4 5
концентраціями 10 , 10 , 10 КУО/куб.см, що дозволяє одержати
1 2 3
контамінацію ПЛР тест-культурою у 10 , 10 , 10 КУО/куб.см, по
чотирьох паралелях в кожній. Інкубацію тест-культури здійснюють
при кімнатній температурі протягом 10 діб від моменту
контамінації. Після 10 діб культивування, для реєстрації загибелі
тест-культури, з кожного флакону випробовуваного засобу та
контролю вносять по 1,0 куб.см у пробірки з напіврідким
середовищем, що містить лактозу й індикатор бромтимоловий синій.
Посіви на середовище з лактозою витримують у термостаті при
температурі 37 град. C +- 0,5 град. C протягом 4-5 годин.
Відсутність газоутворення в пересіваннях і незмінений колір
середовища свідчать про відсутність росту тест-культури кишкової
палички. Таку пробу вважають позитивною. Пожовтіння середовища і
газоутворення в ньому, навпаки, підтверджують наявність
життєздатної кишкової палички.
Приклад 1. В експерименті з вивчення бактерицидної дії
ПЛР N 1 тест-культуру Escherichia coli O55K59 вирощують протягом
доби на поживному агарі при температурі 37 град. C +- 0,5 град. C.
З добової агарової тест-культури, через емульгування у
фізіологічному розчині, готують бактеріальну суспензію з
5
концентрацією Escherichia coli O55K59, що дорівнює 10 КУО/куб.см
за стандартом каламутності 5 од. Розведенням у фізіологічному
3 4
розчині її доводять до необхідних концентрацій: 10 , 10 і вводять
по 0,2 куб.см у флакони, попередньо марковані відповідно до дози,
що містять по 19,8 куб.см досліджуваного ПЛР. Кінцева
концентрація Escherichia coli O55K59 у ПЛР складає відповідно:
................Перейти до повного тексту