- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про організацію Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професій кухар, кондитер (у рамках фестивалю з кулінарного мистецтва України серед юніорів "Смачнофест")
Відповідно до Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо вдосконалення професійно-технічної освіти в Україні" від 18.09.2004 року
N 1102/2004 та з метою активізації зусиль Асоціації кулінарів України та Асоціації професійно-технічних навчальних закладів України торговельно-кулінарного профілю у справі підвищення якості та рівня професійної підготовки кадрів
НАКАЗУЮ:
1. Спільно з Асоціацією кулінарів України (за згодою), у рамках міжнародного фестивалю з кулінарного мистецтва в Україні серед юніорів "Смачнофест", провести Всеукраїнський конкурс фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів з професій кухар, кондитер 23-25 травня 2008 року на базі Міжнародного виставкового центру за адресою: м. Київ, Броварський проспект, 15 (ст. м. Лівобережна).
2. Міністерству освіти і науки Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій спільно з обласними навчально (науково) - методичними центрами (кабінетами) професійно-технічної освіти організувати та провести училищні етапи зазначеного конкурсу.
Заявки на участь у Всеукраїнському конкурсі подати до відділення змісту професійно-технічної освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти до 30 квітня 2008 року (04070, м. Київ, вул. П.Сагайдачного, 37 / вул. Пестеля, 7, т. 239-39-35). До участі у конкурсі запрошуються учні випускних курсів (переможці училищного етапу) від кожного професійно-технічного навчального закладу, що здійснює підготовку робітничих кадрів за професіями кухар, кондитер. Учасники конкурсу повинні заповнити форму - анкету для кожного учасника і відправити до офісу Асоціації кулінарів України за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19, тел. 531-47-31, факс 513-74-18.
3. Департаменту професійно-технічної освіти (Десятов Т.М.) спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти (Завалевський Ю.І.) та Асоціацією кулінарів України (Пересічний М.І.) забезпечити розробку умов проведення конкурсу та виконання заходів щодо проведення зазначеного конкурсу.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на директора департаменту професійно-технічної освіти Десятова Т.М. і декана факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу Київського національного торговельно-економічного університету - Президента Асоціації кулінарів України Пересічного М.І.
Додаток
до наказу МОН
29.02.2008 N 143
Фестиваль з кулінарного мистецтва України серед юніорів "СМАЧНОФЕСТ"
23-25 травня 2008 року
Місце проведення: м. Київ, Броварський проспект, 15, Міжнародний виставковий центр, (ст. м. Лівобережна)
Порядок і умови проведення
1. Участь: До участі у конкурсі (фестивалі) запрошуються учні випускних курсів від кожного професійно-технічного навчального закладу, що здійснює підготовку робітничих кадрів за професіями кухар, кондитер.
Учасники конкурсу прибувають на місце проведення у супроводі викладача/майстра виробничого навчання.
Витрати на відрядження (проїзд, харчування, проживання) здійснюється за рахунок навчальних закладів, що направляють представників на конкурс.
2. Учасники повинні заповнити форму-анкету для кожного учасника і відправити її в офіс Асоціації кулінарів України, (Федорова Діна, т/ф 044 513-74-18, 531-47-31, e-mail: okand@ukr.net, dina_fedorova@ukr.net).
3. Оплата за участь: Вартість участі 1 учасника в 1 номінації - (визначається)
4. Конкурси проводяться серед молодих учасників віком до 23 років. Передбачено як індивідуальну, так і командну участь. Команда складається з 3 осіб.
5. Останній термін реєстрації для всіх учасників - 30.04.08 р. включно. Участь у деяких номінаціях може бути обмежена і у ваших інтересах подати заявку якомога раніше.
6. Кожен учасник зобов'язаний мати санітарну книжку; сертифікати якості чи якісні посвідчення на продукти харчування та напої, що будуть використані для приготування конкурсних зразків. Конкурсні зразки повинні відповідати заявленій технології приготування.
7. Професійна гідність: обов'язок конкурсантів надати гарантії журі, що їх робота виконана без сторонньої допомоги і у межах чесної конкуренції.
8. Фестиваль з кулінарного мистецтва в Україні серед юніорів "Смачнофест" проводиться за рекомендаціями Всесвітньої Асоціації Кулінарних Союзів (WACS) за напрямами: АРТ - клас за номінаціями (домашнє виконання), практичні змагання (робота безпосередньо на території змагань): конкурс з кулінарного мистецтва індивідуальної та командної форми участі, конкурс офіціантів.
9. Практичні класи:
Всі заявки на участь у практичних класах повинні супроводжуватися:
назва страви;
переліком інгредієнтів;
коротким описом технології приготування.
10. Учасники АРТ - класу презентують конкурсні зразки на спеціально відведеному місці (організаторами надається стіл розміром 0,75 м х 0,75 м). Учасники використовують власні елементи оздоблення (скатертини, атрибути, прикраси тощо).
11. Доставка експонатів: всі страви, представлені на конкурс (Арт-клас), повинні бути доставлені вчасно у зазначений день - до 9.00. Конкурсанти повинні потурбуватися про те, щоб оцінювані страви були розміщені відповідно з виділеними для них місцями.
12. Експонати Арт-класу: мають супроводжуватися наглядними етикетками з назвою страви і переліком основних інгредієнтів (без прізвищ виконавців та назв підприємств).
13. "Безпека" (зберігання страв): Всі необхідні заходи будуть прийняті щодо безпечного зберігання страв та устаткування, проте Організатори конкурсу не несуть відповідальності за будь-які втрати або пошкодження експонатів, страв та устаткування або за особисті речі. Відповідальність за ризик - ваша особиста відповідальність.
14. Зняття експонатів (страв): всі страви мають бути прибрані не раніше встановленого терміну. Організатори мають право зняти експонати після встановленого часу, або в разі невідповідності їх санітарно-гігієнічним нормам.
15. Учасники практичних класів: повинні зареєструвати свою присутність в офісі Організаторів не пізніше, ніж за годину до початку змагань. Все устаткування та інгредієнти повинні бути підготовлені на робочому місці за 15 хв. до початку змагань. Через 10 хв. після закінчення конкурсного часу робоче місце повинно бути прибране.
16. Для демонстрації конкурсних зразків практичних змагань учасникам Фестивалю організаторами надається стіл розміром 0,75 м х 0,75 м.
17. Презентація зразків конкурсних практичних змагань супроводжується дегустацією членами журі під індивідуальними номерами.
18. Час змагань: Всі учасники після закінчення виділеного часу повинні покинути свої робочі місця (відступити від них на певну відстань). Пам'ятайте, що у випадку невиконання, журі знімає бали (до 10 балів) за перевищення регламенту конкурсу.
19. Всі учасники готують конкурсні зразки із власних продуктів, окрім конкурсу кухарів командної форми участі, які змагаються за принципом "чорний ящик". Їм надається основний набір продуктів організаторами Фестивалю. Додатковий набір продуктів надається за необхідності всім учасникам Фестивалю: олія, сіль, цукор, оцет, перець, борошно пшеничне.
20. Всі види конкурсних зразків готуються із застосуванням власного кухонного інвентарю, атрибутів оформлення, кухонного, фірмового (святкового) посуду для приготування та презентації. Робочі місця учасників Фестивалю будуть оснащені обладнанням: робочий стіл, мийка, електрична плита, духова шафа, холодильник, пароконвекційні печі. Можна використовувати власну кухонну техніку за необхідністю.
21. Учасники конкурсу офіціантів (юніори за згодою), відповідають на теоретичні питання за фахом (10 хв.), демонструють вміння у складанні серветок (5 хв.), демонструють індивідуальну майстерність (20 хв.) у доготовленні та подачі страв, оформлюють та сервірують на території конкурсного залу тематичний стіл протягом 90 хвилин.
22. Учасники конкурсу офіціантів повинні використовувати власні меблі, посуд, серветки, елементи сервірування, засоби для миття посуду, інвентарю та обладнання.
23. Оцінювання: Всі експонати будуть оцінені у день виступу.
24. Журі: Роботу учасників оцінює журі, яке складається з висококваліфікованих та незалежних експертів. Конкурсні зразки оцінюють за критеріями, які рекомендовані Всесвітньою Асоціацією Кулінарних Союзів. Судді будуть відзначати учасників, які, на їхню думку, з найбільшою майстерністю приготували свої страви. В інтересах конкурсантів виконати як можна більше етапів приготування під час проведення класів, включаючи розроблювання м'яса та риби, нарізання філе за виключенням того, що дозволяють критерії класу. Дозволяється використання наступних напівфабрикатів: вимиті та очищені овочі; глазур для м'яса чи риби; основні бульйони і соуси; підготовлене тісто.
Рекомендації учасникам Фестивалю з кулінарного мистецтва:
Уникайте наступного: Зосередьте увагу на наступному:
- птиця у пір'ї; - оригінальні нові ідеї;
- нехарчової сировини; - поєднання нової страви
- прикрашання зеленню з гарніром (кількість);
(петрушкою, селерою, - практично прийнятний
крес-салатом тощо); розмір порції (вартість);
- перевантаження страви; - підтримуйте зовнішній
- мутної заливки страви; вигляд експонату;
- ліпних скульптур; - характерний колір,
- нагромадження скульптур; склад і поєднання прянощів;
- розміщення страв на жирі; - природній апетитний вигляд;
- виставки експонатів, - свіжі інгредієнти;
приготованих не вами. - використання паперових
нарукавників тощо;
- помірне використання
харчового барвника;
- ретельне нарізання овочів.
УМОВИ НАГОРОДЖЕННЯ
Рішення журі приймається конфіденційно, не підлягає зміні чи оскарженню. Результати роботи журі оголошуються публічно на урочистій церемонії нагородження.
Переможці Фестивалю з кулінарного мистецтва України серед юніорів "Смачнофест" нагороджуються медалями (золотими, срібними, бронзовими) та дипломами, які мають право використовуватись у рекламних цілях.
Нагороди присуджуються згідно з встановленими міжнародними стандартами. Якщо вони не досягнуті, нагородження не відбувається. "Золото" - 80-72 бали, "Срібло" - 71-64 бали; "Бронза" - 63-56 бали.
Нагородження переможців Фестивалю відбудеться 25 травня 2008 року о 14 годині у "Міжнародному виставковому центрі". Всі конкурсанти-переможці повинні бути присутні на церемонії нагородження у кухарських формах.
На церемонію нагородження запрошуються представники секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, Київської міської державної адміністрації, Міністерства економіки, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки України, Асоціації кулінарів України, державних та громадських органів захисту прав споживачів, керівники та представники фірм-учасниць Фестивалю, профільних вищих, середніх навчальних закладів та професійно-технічних училищ, закладів ресторанного господарства, засобів масової інформації.
ЗАВДАННЯ УЧАСНИКАМ ФЕСТИВАЛЮ З КУЛІНАРНОГО МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ СЕРЕД ЮНІОРІВ "СМАЧНОФЕСТ"
Класи A, C, D, F за класифікацією Всесвітньої Асоціації Кулінарних Союзів (WACS)
ПРАКТИЧНІ ЗМАГАННЯ У НОМІНАЦІЯХ:
SP 1 - Сучасна кухня. Надається 30 хв. на підготовку, приготування і презентацію 2-х порцій однієї страви на тарілках (основна страва), тільки зі свіжих інгредієнтів, без використання борошна. Особлива увага буде приділена оригінальності, кольору і творчій презентації.
................Перейти до повного тексту