1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
15.08.2006 N 620/563
Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах
Останнім часом у дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах почастішали випадки використання в харчуванні дітей сухих сніданків, фасованих макаронних виробів ("Мівіна" тощо), супів швидкого приготування, чіпсів, сухариків, "повітряного рису", смажених горіхів, бульйонних кубиків, кетчупів, газованих напоїв, - продуктів, що не містять у своєму складі необхідних для організму дитини корисних речовин. Ці продукти не є життєво необхідними для дітей і не компенсують фізіологічні потреби організму.
Сьогодні у структурі захворюваності дітей патологія органів травлення знаходиться на другому місті, за останні двадцять років показник поширеності цієї патології збільшився майже удвічі. Спостерігається значне зростання кількості дітей із залізодефіцитною анемією, чому, головним чином, сприяє дефіцит у раціоні продуктів, що містять білок та вітаміни, особливо вітамін С.
Систематичне вживання дітьми натщесерце продуктів, до складу яких включено складові, що не відносяться до натуральних продуктів харчування, через вміст штучних фарбників, консервантів, ароматизаторів, підсолоджувачів, газу викликатиме подразнення слизової оболонки шлунку і сприятиме розвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів.
Сьогодні питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних. Для забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 N 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах", спільних наказів Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.05 N 242/329 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах", від 17.04.06 N 298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" необхідно забезпечити виконання норм харчування шляхом використання у харчуванні дітей гарячих страв. З метою адекватної компенсації фізіологічних потреб дітей навчальні заклади, буфети загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечуватись, у першу чергу, продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, у тому числі тими, що містять білок тваринного походження. Включення до асортименту шкільних буфетів нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку Міністерства охорони здоров'я України.
З метою збереження здоров'я дітей, попередження виникнення захворювань органів травлення
НАКАЗУЄМО:
1. Міністерствам освіти і науки, охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки, охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:
1.1. Вжити невідкладних заходів щодо створення необхідних умов для організації харчування дітей.

................
Перейти до повного тексту