1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ЗОВНІШНІХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗВ'ЯЗКІВ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 129 від 03.07.95
м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 липня 1995 р.
за N 230/766
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції N 219 від 24.07.2002 )
Про затвердження Правил роботи підприємств громадського харчування
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами МЗЕЗторгу N 252 від 29.04.98 N 402 від 07.07.98 N 168 від 23.03.99 )
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року N 108 "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити погоджені з Міністерством охорони здоров'я України, Державним комітетом України у справах захисту прав споживачів і Укоопспілкою Правила роботи підприємств громадського харчування, що додаються.
2. Головному управлінню з питань внутрішньої торгівлі спільно з Головним договірно-правовим управлінням зареєструвати Правила роботи підприємств громадського харчування в Міністерстві юстиції України.
3. Визнати таким, що втратив чинність наказ Міністерства торгівлі УРСР від 03.03.75 N 60.
В.о.Міністра І.В.Подолєв
Затверджено
наказом Міністерства зовнішніх
економічних зв'язків України від
3 липня 1995 року N 129
Правила роботи
підприємств громадського харчування
1. Загальні положення
1.1. Ці Правила регламентують основні вимоги щодо роботи господарюючих суб'єктів - підприємств (їх об'єднань), установ, організацій незалежно від форм власності, громадян-підприємців, іноземних юридичних осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність на території України, у торговельно-виробничій сфері (громадському харчуванні).
1.2. Торговельно-виробнича діяльність (громадське харчування) регулюється Законами України "Про захист прав споживачів", "Про підприємництво", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про споживчу кооперацію", "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення", наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків України від 28.12.94 N 237 "Про затвердження Правил продажу продовольчих товарів", "Санитарные правила для предприятий общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое" (Сан ПиН 42-123-5777-91), затверджені Міністерством охорони здоров'я СРСР та Міністерством торгівлі СРСР 19.03.91 (далі - Санітарні правила).
( Пункт 1.2 із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 252 від 29.04.98 )
1.3. Господарюючі суб'єкти здійснюють свою діяльність після їх державної реєстрації в установленому порядку як суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами.
( Пункт 1.3 із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 402 від 07.07.98 )
1.4. У сфері торговельно-виробничої діяльності (громадському харчуванні) господарюючі суб'єкти можуть мати фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, буфети, магазини (відділи) кулінарії, відкриті літні майданчики, кіоски та інші об'єкти.
1.5. Господарюючий суб'єкт повинен мати необхідні виробничі, торговельні та побутові приміщення, а також обладнання для приготування та реалізації (відпуску) їжі, які повинні відповідати екологічним та санітарно-гігієнічним умовам, правилам техніки безпеки та протипожежним вимогам.
Відкриття підприємства узгоджується з органами державного санітарно-епідеміологічного нагляду в установленому законодавством порядку.
Зал для обслуговування відвідувачів повинен мати естетично оформлений інтер'єр, меблі, посуд, столові прибори та інший необхідний інвентар відповідно до типу та класу підприємства.
( Абзац третій пункту 1.5 із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 168 від 23.03.99 )
У підприємствах громадського харчування "класів "люкс", "вищий", всі види друкованої реклами (обкладинки, меню, прейскуранти покупних товарів, проспекти та інше) повинні бути виготовлені на високохудожньому рівні.
( Абзац четвертий пункту 1.5 із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 168 від 23.03.99 )
1.6. Підприємства громадського харчування розподіляються на типи (ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, буфет та інші), а ресторани та бари також на класи (люкс, вищий, перший).
( Абзац перший пункту 1.6 із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 168 від 23.03.99 )
Вибір типу підприємства здійснюється господарюючим суб'єктом за погодженням з місцевим органом виконавчої влади. Суб'єкт підприємницької діяльності самостійно обирає клас ресторану або бару. До затвердження порядку та правил обов'язкової сертифікації послуг у сфері громадського харчування підтвердження відповідності ресторану або бару обраному класу проводиться Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями або уповноваженими ними органами, які здійснюють це безплатно, з видачею відповідного документа, рекомендована форма якого додається. Для підприємств громадського харчування організацій Укоопспілки класи "люкс" та "вищий" підтверджуються правліннями Кримспоживспілки, облспоживспілок, "перший" - правліннями районних споживчих товариств, райспоживспілок.
( Абзац другий пункту 1.6 із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 168 від 23.03.99 )
1.7. На фасаді приміщення господарюючого суб'єкта розміщується вивіска із зазначенням типу і назви господарюючого суб'єкта або уповноваженого ним органу. Біля входу до приміщення на видному місці розміщується інформація про режим роботи.
Режим роботи господарюючого суб'єкта встановлюється за погодженням з місцевим органом виконавчої влади, а для підприємств громадського харчування, які обслуговують споживачів на виробничих підприємствах, в установах, учбових закладах, - за домовленістю з адміністрацією та профспілковою організацією підприємства, установи, учбового закладу.
Режим роботи повинен додержуватися підприємствами всіх форм власності.
Допускається обмеження входу відвідувачів у підприємства громадського харчування з обслуговуванням офіціантами за 30 хвилин до їх закриття, а у підприємствах самообслуговування - за 15 хвилин до їх закриття.
1.8. Господарюючі суб'єкти самостійно вирішують питання забезпечення сировиною, харчовими продуктами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, а також предметами матеріально-технічного призначення (обладнанням, меблями, посудом, інвентарем, білизною, форменим одягом тощо) згідно з вимогами санітарно-гігієнічних норм та правил.
1.9. Засоби вимірювання, що використовуються у виробничо-торговельній діяльності, повинні бути у справному стані та мати чітке державне повірочне тавро і проходити повірку в установленому порядку.
Торгово-технологічне обладнання, інвентар та посуд мають бути виготовлені з матеріалів, дозволених Головним державним санітарним лікарем України.
1.10. Працівники господарюючих суб'єктів, які безпосередньо пов'язані з виробництвом і реалізацією кулінарної продукції, повинні мати спеціальну професійну підготовку.
Всі працівники, зайняті у торговельно-виробничій сфері, проходять медичне обстеження в установленому порядку, результати якого відображаються в їх особистих медичних книжках. Ці книжки пред'являються на вимогу представників контролюючих органів.
Господарюючий суб'єкт зобов'язаний мати Санітарні правила, санітарний журнал, медичні книжки працівників, а також книгу відгуків та пропозицій.
1.12. Вимоги щодо якості сировини, продуктів та напівфабрикатів, їх упаковки, маркування, транспортування, приймання, строків придатності до споживання чи дат закінчення строків придатності до споживання, методів лабораторного контролю регламентуються Законом України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", нормативними документами, Санітарними правилами.
( Пункт 1.12 із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 252 від 29.04.98 )
1.13. Особливості обслуговування споживачів на відомчих підприємствах громадського харчування (в т.ч. Мінтрансу України, Міноборони України, Укоопспілки та ін.) регулюються окремими правилами, які не суперечать чинному законодавству України, цим Правилам і затверджуються заінтересованими міністерствами, відомствами та Укоопспілкою.

................
Перейти до повного тексту