- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 серпня 2004 р.
за N 1072/9671
( Наказ скасовано на підставі Наказу Міністерства охорони
здоров'я
N 185 від 22.04.2005 )
Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Транспортування продовольчої продукції"
( Рішення про державну реєстрацію Наказу скасовано
на підставі Висновку Міністерства юстиції
N 5/37 від 23.03.2005 )
1. Затвердити Державні санітарні норми та правила "Транспортування продовольчої продукції", що додаються.
2. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України цей наказ довести до установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної служби, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в установленому порядку.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на Директора Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України, першого заступника Головного державного санітарного лікаря України Бережнова С.П.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я України
14.05.2004 N 239
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 серпня 2004 р.
за N 1072/9671
ДЕРЖАВНІ САНІТАРНІ НОРМИ ТА ПРАВИЛА
"Транспортування продовольчої продукції"
1. Загальні положення
1.1. Державні санітарні норми та правила "Транспортування продовольчої продукції" (далі - Правила) встановлюють гігієнічні вимоги і норми до повітряного, водного і залізничного транспорту, що забезпечують перевезення продовольчої продукції груп
1-13, 15-23, 25 Гармонізованої системи опису і кодування товарів (додаток до Закону України
"Про Митний тариф України".
1.2. Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням санітарно-гігієнічних і санітарно-епідеміологічних норм і правил державними органами, підприємствами, організаціями, установами незалежно від форм власності, підприємцями - фізичними особами і громадянами покладений на органи державної санітарно-епідеміологічної служби України.
1.3. Юридичні і фізичні особи, які транспортують продовольчу продукцію, є відповідальними за її відповідність вимогам санітарних норм і безпеки для здоров'я і життя населення.
1.4. Державні стандарти, технічні умови, технологічні інструкції та інші нормативно-технічні документи щодо планування, організації та транспортування продовольчої продукції повинні відповідати санітарному законодавству.
2. Вимоги до транспортування
2.1. Продовольча продукція потребує особливих умов перевезення.
2.2. Перевезення продовольчої продукції, а також матеріалів і виробів, які мають контакт з нею, повинно здійснюватися в умовах, що забезпечують збереження їхньої якості і безпеки для здоров'я населення.
2.3. При виборі транспортного засобу та його оснащень враховуються найменування, вид, категорія, сорт, відповідність якісного стану продовольчої продукції нормативним документам; призначення продовольчої продукції (реалізація в торговельній мережі, громадське харчування, промислова переробка), час транспортування, зовнішня температура, кількість і цінність продукту, кінцевий термін реалізації продукту, рекомендована температура транспортування.
2.4. Найбільш придатними для транспортування продовольчої продукції є спеціалізовані транспортні засоби, що мають відповідне маркування.
2.5. Перевезення продовольчої продукції здійснюється залізничним, водним, повітряним або комбінованим видами транспорту в спеціально підготовлених для цього транспортних засобах.
При транспортуванні вантажів, що вимагають захисту (охолодження, вентилювання, обігрів), перевезення здійснюють транспортними засобами, що забезпечують підтримку необхідних параметрів мікроклімату.
2.6. Кожна партія продовольчої продукції повинна відповідати вимогам нормативно-технічної документації, мати документи, що підтверджують її походження, якість і безпеку для здоров'я людини:
2.6.1. Декларацію про відповідність, що видається виробником продукції на кожну партію харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів, або
2.6.2. Сертифікат відповідності чи свідоцтво про визнання відповідності, що видаються на:
а) харчові продукти та супутні матеріали, призначені для реалізації на внутрішньому ринку України;
б) продовольчу продукцію вітчизняного виробництва, призначену для експорту (якщо це передбачено умовами контракту чи міжнародною угодою, в якій бере участь Україна).
2.6.3. Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, свідоцтво про державну реєстрацію, гігієнічний сертифікат, що видаються:
а) висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи - на нові харчові продукти, харчові продукти та продовольчу сировину промислового виробництва, супутні матеріали;
б) свідоцтво про державну реєстрацію - на спеціальні харчові продукти;
в) гігієнічний сертифікат - на кожну партію плодоовочевої, плодово-ягідної та баштанної продукції, вирощеної в Україні та призначеної для реалізації на внутрішньому ринку чи подальшої промислової переробки, кожну партію харчових продуктів, продовольчої сировини та супутніх матеріалів, призначену для експорту (якщо це передбачено умовами контракту чи міжнародною угодою, в якій бере участь Україна).
2.6.4. Ветеринарні документи (ветеринарна довідка, ветеринарне свідоцтво, ветеринарний сертифікат):
а) ветеринарна довідка - на кожну партію (тушу) продовольчої сировини та харчових продуктів тваринного походження (щодо їх ветеринарно-санітарної якості та безпеки), призначену для реалізації в межах адміністративного району;
б) ветеринарне свідоцтво - на кожну партію (тушу) продовольчої сировини та харчових продуктів тваринного походження (щодо їх ветеринарно-санітарної якості та безпеки), призначену для реалізації в межах України;
в) ветеринарний сертифікат (міжнародний ветеринарний сертифікат) - на кожну партію продовольчої сировини та харчових продуктів тваринного походження, призначену для експорту.
2.6.5. Сертифікат якості та карантинний дозвіл, що видаються на:
а) зерно та продукти його переробки;
б) картоплю, овочі, плоди, ягоди і баштанні культури (крім харчових продуктів зазначеної групи промислового виробництва).
2.7. При ввезенні на територію України продовольчої продукції в пункті пропуску надаються товаросупроводжувальні, товаротранспортні документи (вантажна декларація, вантажний план).
2.8. Транспортні засоби (ізотермічні вагони, рефрижераторні вагони і контейнери, вагони-борошновози тощо, водні та повітряні судна), що використовуються для перевезення продовольчої продукції, повинні мати санітарний паспорт встановленого зразка (додаток), виданий відповідною установою Держсанепідемслужби терміном не більше ніж на один рік, а для швидкопсувної продукції - терміном на 6 місяців у встановленому порядку.
Внутрішня поверхня вантажного приміщення повинна мати покриття, виконане з матеріалів, що легко піддаються миттю і дезінфекції, дозволені головним державним санітарним лікарем на підставі позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
2.9. Експедитор, вантажники та інші особи, що причетні до перевезення, повинні мати при собі особисту медичну книжку встановленого зразка, працювати в спецодязі, дотримуватися правил особистої гігієни, забезпечувати схоронність, якість, безпеку і виконання правил транспортування (завантаження) продовольчої продукції.
Умови транспортування (температура, вологість та ін.) повинні відповідати вимогам нормативно-технічної документації на кожний вид продовольчої продукції, а також
Правилам перевезень швидкопсувних вантажів (наказ Міністерства транспорту України від 09.12.2002
N 873, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29.12.2002 за N 1031/7319).
2.10. Продовольча продукція повинна транспортуватися в умовах, що унеможливлюють її псування і забруднення.
2.11. Забороняється ввезення в Україну продовольчої продукції без маркування державною мовою України, що містить у доступній для сприйняття споживачем формі інформацію відповідно до вимог санітарного законодавства.
2.12. Підготовка продовольчої продукції до перевезення здійснюється відповідно до вимог державних стандартів, технічних умов, сертифікатів та інших нормативно-технічних документів, що містять вимоги до її якості.
2.13. Продовольча продукція повинна пред'являтися до перевезення у справній тарі й упаковці, що відповідають вимогам державних стандартів, технічних умов, умов торговельних контрактів. Додаткові вимоги до тари й упаковки продовольчої продукції регламентуються відповідно до чинного законодавства.
2.14. Пред'явлення продовольчої продукції до перевезення здійснюється в транспортабельному стані. Тара та упаковка повинні захищати вантаж від механічних впливів, бути справними, міцними та чистими.
2.15. Продовольча продукція не приймається до перевезення, якщо термін реалізації, що зазначений у сертифікаті або документі про якість продукції, менше, ніж термін доставки.
2.16. Завантаженню продовольчої продукції для подальшого перевезення передує обов'язкова санітарна обробка, що є одним із обов'язкових етапів додаткової підготовки транспортних засобів, що складаються із заходів профілактичної дезінфекції або дезінсекції, а в необхідних випадках - дератизації та дезодорації внутрішніх ємностей транспортних засобів, в яких здійснюється перевезення продовольчої продукції, дозволеними в установленому порядку засобами.
2.17. Санітарна обробка транспортних засобів здійснюється безпосередньо перед кожним вантажоперевезенням продовольчої продукції.
2.18. Санітарна обробка здійснюється спеціалізованими підрозділами закладів державної санітарно-епідеміологічної служби України, а також суб'єктами підприємницької діяльності акредитованими в установленому порядку Міністерством охорони здоров'я України, за наявності ліцензії Міністерства охорони здоров'я України на проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт (крім робіт на об'єктах ветеринарного контролю), ліцензії Державного департаменту ветеринарної медицини на проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт (на об'єктах ветеринарного контролю) (далі - установи). Санітарна обробка транспортного засобу проводиться на підставі відповідних договорів установ з вантажовласниками або вантажовідправниками, або належним чином уповноваженими ними особами незалежно від їх форм власності та відомчої підпорядкованості за їх рахунок.
2.19. Санітарна обробка транспортних засобів повинна здійснюватися у спеціально виділених місцях, у спеціальних миючих блоках або в місцях завантаження із застосуванням дезінфекційних засобів, зареєстрованих у встановленому порядку.
2.20. Особи, які здійснюють санітарну обробку транспорту, проходять медичне обстеження відповідно до діючого законодавства.
2.21. На період проведення санітарної обробки транспортного засобу повинно бути забезпечено виконання правил техніки безпеки та дотримання вимог екологічної безпеки.
2.22. Факт проведення санітарної обробки транспортного засобу посвідчується довідкою. Довідки надаються установами, що здійснюють санітарну обробку, та повинні містити таку інформацію: найменування установи, що здійснювала санітарну обробку; номер та термін дії ліцензії; вид транспортного засобу, який проходив обробку, його номер; найменування вантажовідправника або вантажовласника, з яким укладено договір на проведення санітарної обробки транспортного засобу, його адреса, інші реквізити; вид продовольчої продукції, яку передбачається перевозити транспортним засобом; дата проведення санітарної обробки транспортного засобу та назви засобів, що використовувались; підпис відповідальної особи та печатка організації.
2.23. Забороняється перевезення продовольчої продукції транспортом, що не відповідає санітарним нормам.
2.24. Не допускається транспортування продовольчої продукції транспортом, на якому раніше перевозилися отрутохімікати, бензин, газ та інші отруйні речовини та ті, що мають сильний запах, а також разом з непродовольчими товарами.
................Перейти до повного тексту