1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Інструкція


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики України
16.07.2003 № 242
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 серпня 2003 р.
за № 680/8001
ІНСТРУКЦІЯ
з ведення племінного обліку у вівчарстві
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства аграрної політики та продовольства № 50 від 10.02.2017 № 104 від 28.02.2018 ) ( У назві та тексті Інструкції слова "та козівництві" виключено; у тексті Інструкції слова "Форма № 3-вкз", "№ 3-вкз", "Форма № 4-вкз", "(форма № 5-вкз)", "форма № 5-вкз", "Форма № 7-вкз", "(Форма № 9-вкз)", "Форма № 9-вкз", "форм № 3-вкз та № 9-вкз", "Форма № 10-вкз", "форм № 3-вкз та № 10-вкз", "Форма № 11-вкз", "форм № 3-вкз та № 11-вкз", "Форма № 12-вкз", "Форма № 13-вкз" в усіх відмінках замінено відповідно словами "Форма № 3-в", "№ 3-в", "Форма № 4-в", "(форма № 5-в)" "Форма № 5-в", "Форма № 7-в", "(Форма № 9-в)", "Форма № 9-в", "форм № 3-в та № 9-в", "Форма № 10-в", "форм № 3-в та № 10-в", "Форма № 11-в", "форм № 3-в та № 11-в", "Форма № 12-в", "Форма № 13-в" у відповідних відмінках; слова "(кіз)" "(кличку у козівництві)", ", № 2-кз", "(козеня)", "та кіз", "№ 1-кз; № 2-кз і", "показники молочної продуктивності для кіз", "(цапів)", "(цапом)", "(окоту)", "(козенят)", "(цап)", "(кізка)", "і кіз" в усіх відмінках виключено згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 104 від 28.02.2018 )
1. Загальні положення
1.1. Ця Інструкція, розроблена на виконання Закону України "Про племінну справу у тваринництві" , визначає порядок ведення форм племінного обліку, що застосовуються у вівчарстві, з метою організації точного, систематичного обліку продуктивності, походження кожної тварини, інших селекційних ознак для проведення селекційно-племінної роботи.
1.2. Племінний облік - це індивідуальна реєстрація суб'єктами племінної справи у тваринництві даних про племінну цінність тварин з метою одержання систематизованих відомостей, необхідних для ведення племінної справи.
1.3. Племінний облік узгоджується з бухгалтерським обліком і складається з таких елементів: зважування, мічення, запису інформації про тварину у відповідні форми племінного обліку.
1.3.1. У племінних господарствах ведуть індивідуальний облік походження і продуктивності овець усіх статевих і вікових груп.
1.3.2. У товарних стадах індивідуальний облік проводиться за групою баранів-плідників, селекційною отарою вівцематок та їх потомством, індивідуально враховується настриг вовни і жива маса, а за рештою поголів'я складаються зведені поотарні відомості зоотехнічного обліку за настригом вовни, одержанням приплоду тощо.
1.4. Форми племінного обліку тварин ведуть спеціалісти підприємств (об'єднань) з племінної справи у тваринництві, суб'єкти племінної справи у тваринництві всіх форм власності незалежно від підпорядкованості та належності до вибуття тварин, після чого форми передаються і зберігаються в архіві.
1.5. Племінний облік у племінних вівчарських господарствах ведуть за такими формами:
форма № 1-в "Картка племінного барана" (крім смушкових порід);
форма № 2-в "Картка племінної вівцематки" (крім смушкових порід);
форма № 1-всм "Картка племінного барана" (для смушкових порід);
форма № 2-всм "Картка племінної вівцематки" (для смушкових порід);
форма № 3-в "Журнал з відтворення стада овець за 20__ рік";
форма № 3-всм "Журнал обліку осіменіння, ягніння вівцематок і бонітування смушкових ягнят за 20__ рік";
форма № 4-в "Журнал обліку вирощування і продуктивності племінного молодняку овець народження 20__ року";
форма № 4-всм "Акт №__ про результати бонітування смушкових ягнят від "__"__ 20__ року";
форма № 5-в "Журнал індивідуального бонітування та продуктивності овець за 20__ рік";
форма № 5-всм "Остаточна відомість обліку якості каракульських смушків від "__"__ 20__ року";
форма № 6-в "Зведена відомість результатів бонітування овець за 20__ рік" (крім смушкових порід);
форма № 6-всм "Відомість якісного складу стада смушкових овець за 20__ рік";
форма № 7-в "Акт №__ про підсумки класного бонітування овець від "__"__ 20__ року";
форма № 8-всм "Акт №__ про ягніння смушкових вівцематок з "__"____ до "__" ___ 20__ року";
форма № 9-в "Відомість закріплення плідників за матками на період парування (осіменіння) за 20__ рік";
форма № 10-в "Остаточна відомість з парування (осіменіння) овець за 20__ рік";
форма № 11-в "Остаточна відомість про результати ягніння овець за 20__ рік";
форма № 12-в "Остаточна відомість про відлучення ягнят від маток за 20__ рік";
форма № 13-в "Остаточна відомість про результати весняного (осіннього) стриження овець за 20__ рік".
( Пункт 1.5 розділу 1 в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 104 від 28.02.2018 )
2. Загальні вимоги до заповнення форм племінного обліку
2.1. Усі графи у формах заповнюються чітко і розбірливо. Необхідні виправлення здійснюють тільки чітким перекресленням попередньої інформації. Не допускаються зафарбування та підтирання даних.
2.2. Примітки при заповненні форм племінного обліку не допускаються.
2.3. Кожна з ознак, що є у формах, записується певним числом цифр у залежності від точності зважування чи вимірювання. Жива маса племінних тварин і молодняку записується лише цілими числами з точністю до 1 кілограма, настриг вовни у фізичній масі з точністю до однієї десятої кілограма (один знак після коми), митої вовни - з точністю до однієї сотої кілограма (два знаки після коми), вихід чистого волокна у відсотках з точністю до однієї сотої відсотка (два знаки після коми), жива маса ягнят при народженні та відлученні від маток з точністю до одного кілограма, довжина вовни визначається в сантиметрах з точністю до однієї десятої сантиметра (один знак після коми). Усі відносні показники обчислюються у процентах з точністю до однієї десятої (один знак після коми).
3. Основні положення заповнення форм племінного обліку
3.1. Форма № 1-в "Картка племінного барана" (крім смушкових порід) (далі - картка барана) - це основний документ індивідуального обліку від народження до кінця використання тварини. Призначена для накопичення усіх відомостей, що характеризують індивідуальні і племінні якості, його родовід, лінійну належність, використання барана, загальну оцінку приплоду при народженні та відлученні, характеристику приплоду при бонітуванні. Картка барана є основним документом для запису тварини до державної книги племінних тварин (далі - ДКПТ). До складу форми входять таблиці, що мають певну інформацію.
3.1.1. Картка барана заповнюється на всіх племінних баранів-плідників і баранів-пробників, з якими ведеться індивідуальна племінна робота.
У формі зазначають:
ідентифікаційний номер позначений на правому та лівому вухах (рогах);
назву породи і породність барана відповідно до кодування порід згідно з Інструкцією з бонітування овець;
лінію, що визначається за лінією батька;
число, місяць і рік народження барана - у графі "Дата народження";
у числі скількох ягнят народився баран (цифрами) - у графі "Народився в числі";
марку і номер у ДКПТ, дату і номер наказу про запис до ДКПТ;
назву господарства, район, область - у графі "Місце народження";
назву господарства або прізвище власника тварини - у графі "Власник";
число, місяць і рік надходження барана в господарство (до власника) - у графі "Дата надходження в господарство".
3.1.2. У табл. I "Походження" заноситься інформація про продуктивність предків до третього покоління включно.
У таблиці зазначають:
ідентифікаційний номер, марку і номер у ДКПТ;
породу і породність барана за матір'ю і батьком за другим рядом родоводу.
3.1.3. У табл. II "Продуктивність предків" заноситься інформація про продуктивність предків до третього покоління включно.
У таблиці зазначають:
за яким предком заповнюють інформацію (Б-батько, М-мати, ББ-батько батька, ММ-мати матері тощо), ідентифікаційний номер і ступінь спорідненості - у першій колонці;
вік визначення продуктивності - у другій колонці;
максимальну живу масу - у третій колонці;
максимальний річний настриг немитої і митої вовни - у четвертій і п'ятій колонках;
характеристику вовни - у шостій, сьомій і восьмій колонках;
клас за результатами бонітування - словами ("еліта", перший, другий тощо) - у дев'ятій колонці.
3.1.4. У табл. III "Продуктивність барана" зазначають інформацію про: настриг вовни немитої та митої; вихід чистого волокна щорічно, дату зважування (число, місяць, рік), живу масу.
3.1.5. У табл. IV "Бонітування" зазначають:
дату бонітування, вік барана та його батьків, результати індивідуальної оцінки за бонітувальним ключем (відповідно до Інструкції з бонітування овець) таких селекційних ознак:
типі складчастість шкіри для тонкорунних порід овець: "С" - тварини з нормальним запасом шкіри; "С+" - тварини з підвищеним запасом шкіри; "С-" - тварини з малим запасом шкіри;
якість вовни:
густоту: "М" - задовільна; "М+" - густа; "ММ" - дуже густа; "М-" - рідка;
довжину (см);
звивистість: "З+" - висока; "З-" - змитий характер; "З" - завитки бажаної форми; "Зч" - завитки рівномірні й чіткі; "Зм" - маркіртна;
тонину (у якості: 60; 64; 70 тощо);
вирівняність: "В" - вирівняна; "В+" - добре вирівняна; "В-" - не вирівняна;
кількість жиропоту: "Ж" - нормальна; "Ж-" - недостатня; "Ж+" - надлишок; кількість, через косу лінію відмічають колір жиропоту ("/Б" - білий, "/С" - світлий, "/К" - кремовий, "/Ж" - жовтий);
пружність вовни: "П-" - недостатня; "П" - середня; "П+" - висока;
блиск: "Б" - нормальний; "Б+" - люстровий; "БВ" - відсутній; "Б-" - слабкий;
закритість руна (для овець гірськокарпатської породи): "З" - добре закрите; "З-" - недостатньо закрите;
тип конституції: М - міцна, Г - груба, Н - ніжна;
кістяк: "К" - міцний, "КН" - ніжний, "КГ" - грубий; масивний;
величину тварини - оцінка, балів: посередня - 3; добра - 4; відмінна - 5;
екстер'єр - оцінка, балів (максимально - 5);
оброслість - оцінка, балів (максимально - 5);
клас за результатами бонітування - словами;
прізвище та ініціали бонітера.
3.1.6. У табл. V "Використання барана та характеристика приплоду" зазначають інформацію про:
дату (число, місяць, рік) використання для відтворення; спосіб використання - парування чи штучне осіменіння;
оцінку сперми: "Г" - густа, "С" - середня, "Р" - рідка, "А" - відсутність сперматозоїдів;
кількість спарованих та осіменених маток, народжених ягнят та загальну оцінку приплоду при відлученні від матері.
3.1.7. У табл. VI "Характеристика приплоду при бонітуванні у віці 1 року" зазначають інформацію про: рік народження приплоду; розподіл молодняку за класами; розподіл ягнят за густотою вовни (питома вага); про довжину вовни, середній настриг немитої вовни, середню живу масу.
3.1.8. У графу "Участь у виставках, нагороди" записують нагороди за участь в регіональних, міжрегіональних, державних і міжнародних виставках.
3.1.9. У графу "Особливі примітки" записують призначення барана.
3.1.10. У графу "Дата та причина вибуття" записують: число, місяць, рік і причину вибуття тварини (племінна реалізація, захворювання чи вибуття за віком та ін.).
3.2. Форма № 2-в "Картка племінної вівцематки" (крім смушкових порід) (далі - картка вівцематки) - це основний документ індивідуального обліку від народження до кінця використання тварини. Призначена для накопичення усіх відомостей, що характеризують продуктивність і племінні якості тварини, її родовід, лінійну належність, використання, загальну оцінку приплоду при відлученні, характеристику приплоду при бонітуванні. Картка вівцематки є основним документом для запису тварини до ДКПТ.
3.2.1. Картка вівцематки заповнюється на всіх племінних вівцематок, з якими ведеться індивідуальна племінна робота аналогічно до картки барана.
3.2.2. У табл.: I "Походження", II "Продуктивність предків", III "Продуктивність вівцематки", IV "Бонітування" - зазначають інформацію за позиціями, як і для барана, форма № 1-в.
3.2.3. У табл. V "Використання вівцематки та характеристика приплоду" зазначають інформацію про:
дату (число, місяць, рік) парування (осіменіння) матки;
барана, яким спарована (осімінена) вівцематка, - ідентифікаційний номер і клас плідника за результатами бонітування;
дату ягніння (число, місяць, рік);
характеристику приплоду - стать (баранчик, ярка), ідентифікаційний номер, жива маса (при народженні, відлученні, у віці 1 року, 2 років), дата відлучення, настриг немитої вовни (весняного поярку, у віці 1 року, 2 років (тільки для грубововнових), результати бонітування - за бонітувальним ключем відповідно до пункту 3.1.5 цієї Інструкції (при відлученні та у віці 1 року).
3.2.4. У графу "Участь у виставках, нагороди" записують нагороди за участь в регіональних; міжрегіональних; державних і міжнародних виставках.
3.2.5. У графу "Особливі примітки" записують призначення вівцематки.
3.2.6. У графу "Дата та причина вибуття" записують: число, місяць, рік і причину вибуття тварини (племінна реалізація, захворювання чи вибуття за віком та ін.)
3.3. Форма № 1-всм "Картка племінного барана" (для смушкових порід) - це основний документ індивідуального обліку від народження до кінця використання тварини. Призначена для накопичення усіх відомостей, що характеризують індивідуальні і племінні якості барана, його родовід, лінійну належність, використання барана, оцінку приплоду. Картка барана є основним документом для запису тварини до ДКПТ. До складу форми входять таблиці, що мають певну інформацію.
3.3.1. Картка барана заповнюється на всіх племінних баранів-плідників і баранів-пробників, з якими ведеться індивідуальна племінна робота.
У формі зазначають:
ідентифікаційний номер, позначений на правому та лівому вухах (рогах);
назву породи і породність;
лінію, що визначається за лінією батька;
число, місяць, рік народження - у графі "Дата народження";
у числі скількох ягнят народився баран (цифрами) - у графі "Народився в числі";
марку і номер у ДКПТ, дату і номер наказу про запис до ДКПТ;
назву господарства, район, область - у графі "Місце народження";
назву господарства або прізвище власника тварини - у графі "Власник";
число, місяць і рік надходження барана в господарство (до власника) - у графі "Дата надходження в господарство";
характеристику: рогів (розвиток, відсутність тощо); вух (розмір, звислість); хвоста (жирний, короткий, довгий).
3.3.2. У табл. I "Походження" заноситься інформація про продуктивність предків до третього покоління включно.
У таблиці зазначають:
ідентифікаційний номер, марку і номер у ДКПТ, багатоплідність, живу масу, настриг немитої вовни, забарвлення, тип, форму та розмір завитка, клас за результатами бонітування - словами.
3.3.3. У табл. II "Продуктивність барана" зазначають інформацію про:
живу масу;
настриг вовни.
3.3.4. У табл. III "Бонітування" заноситься інформація за результатами бонітування барана у віці 2 дні, при відлученні та у віці 1 року. Селекційні ознаки при заповненні таблиці, записуються скорочено за бонітувальним ключем відповідно до пункту 4 цієї Інструкції.
У таблиці зазначають:
вік бонітування;
забарвлення, відтінок, розцвітку, вирівняність;
ширину (розмір) та щільність завитка;
тип і форму завитка;
довжину валька;
смушковий тип;
шовковистість, блиск, густоту та пігментацію волосу;
строкатість;
конституцію, товщину та щільність шкіри;
чіткість рисунка, фігурність смушка, оброслість;
загальну оцінку;
клас за результатами бонітування - словами;
висновки щодо призначення тварини - у графі "Призначення";
прізвище та ініціали бонітера.
3.3.5. У табл. IV "Використання барана та характеристика приплоду" (з форм № 3-всм, № 4-всм, №-5 всм) зазначають інформацію про:
дату використання барана, кількість спарованих (осіменених) та що ягнилися вівцематок;
народжених ягнят та їх розподілення за забарвленням, розцвіткою, типом смушків, конституцією, класами;
одержання смушків.
3.3.6. У табл. V "Спермопродуктивність барана" зазначають інформацію про об'єм і оцінку еякуляту.
3.3.7. У графу "Нагороди на виставках" записують нагороди за участь у регіональних, міжрегіональних, державних і міжнародних виставках.
3.3.8. У графу "Особливі примітки" записують призначення барана.
3.3.9. У графу "Дата та причина вибуття" записують: число, місяць, рік і причину вибуття тварини (племінна реалізація, захворювання чи вибуття за віком та ін.).
3.4. Форма № 2-всм "Картка племінної вівцематки" (для смушкових порід) - це основний документ індивідуального обліку від народження до кінця використання тварини. Призначена для накопичення усіх відомостей, що характеризують продуктивність і племінні якості тварини, її родовід, лінійну належність, використання вівцематки, загальну оцінку приплоду при відлученні, характеристику приплоду при бонітуванні. Картка вівцематки є основним документом для запису тварини до ДКПТ. До складу форми входять таблиці, що мають певну інформацію.
3.4.1. Картка вівцематки заповнюється на всіх племінних вівцематок, з якими ведеться індивідуальна племінна робота, аналогічно до картки барана.
3.4.2. У табл.: I "Походження", II "Продуктивність вівцематки", III "Бонітування" зазначають інформацію за позиціями, як для барана, форма № 1-всм.
3.4.3. У табл. IV "Використання вівцематки та характеристика приплоду" зазначають інформацію про:
дату (число, місяць, рік) парування (осіменіння) вівцематки;
характеристику барана, яким була спарована матка;
дату ягніння;
характеристику приплоду - стать (баранчик, ярка), ідентифікаційний номер, жива маса при народженні, селекційні ознаки.
3.4.4. У графу "Нагороди на виставках" записують нагороди за участь у регіональних, міжрегіональних, державних і міжнародних виставках.
3.4.5. У графу "Особливі примітки" записують призначення вівцематки.
3.4.6. У графу "Дата та причина вибуття" записують: число, місяць, рік і причину вибуття тварини (племінна реалізація, захворювання чи вибуття за віком та ін.).
( Пункт 3.5 виключено на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 104 від 28.02.2018 ) ( Пункт 3.6 виключено на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 104 від 28.02.2018 )
3.5. Форма № 3-в "Журнал з відтворення стада овець за 20__ рік" призначена для накопичення даних про парування (осіменіння), ягніння (окіт) і вирощування приплоду овець.
3.5.1. У формі зазначають:
ідентифікаційний номер і рік народження;
породу та клас матки;
ідентифікаційний номер закріпленого (основного/резервного) плідника у відповідності до відомості закріплення плідників за матками на період парування (осіменіння) (форма № 9-в);
дати парування (осіменіння), ягніння та ідентифікаційний номер плідника, яким була спарована (осімінена) матка;
характеристику приплоду при народженні та відлученні (стать, ідентифікаційний номер, жива маса, вгодованість, господарське призначення).
3.5.2. Форма заповнюється на основі даних форм № 2-в. Облік приплоду після народження (мічення ягнят, присвоєння ідентифікаційного номера та відповідні записи в журнал) проводиться протягом 2 тижнів.
3.6. Форма № 3-всм "Журнал обліку осіменіння, ягніння вівцематок і бонітування смушкових ягнят за 20__ рік" призначена для накопичення інформації про осіменіння, ягніння вівцематок і бонітування смушкових ягнят.
У формі зазначають:
характеристику вівцематки та барана, дату парування (осіменіння) та ягніння;
характеристику приплоду, додаткову характеристику племінних баранчиків класів - "еліта" та I, господарське призначення ягняти.
3.7. Форма № 4-в "Журнал обліку вирощування і продуктивності племінного молодняку овець народження 20__ року". Форма призначена для обліку вирощування племінного молодняку овець.
У формі зазначають:
ідентифікаційний номер тварини, стать;
інформацію про походження - ідентифікаційні номери батьків, (заповнюють на основі форм № 1-в, № 2-в, № 3-в);
належність до лінії і дату народження;
у числі скількох народжене (цифрами) ягня, живу масу при відлученні та у віці 1-1,5 року;
для овець - настриг вовни митої та немитої у віці 1-1,5 року згідно з даними індивідуальної оцінки селекційних ознак за бонітувальним ключем (форма № 5-в), відповідно до Інструкції з бонітування овець. Скорочений бонітувальний ключ - зазначаються показники: маса вовни, довжина, тонина, колір жиропоту, блиск, комплексна оцінка тварини.
3.8. Форма № 4-всм "Акт №__ про результати бонітування смушкових ягнят від "__" ___ 20__ року" призначена для накопичення інформації про результати бонітування смушкових ягнят.
У формі зазначають:
номер отари, кількість вівцематок, що ягнилися, кількість народжених ягнят;
характеристику та розподіл ягнят за селекційними ознаками і класами;
кількість ягнят, що залишені в стаді на вирощування за результатами бонітування;
кількість ягнят, що використані для забою на смушки;
кількість пробонітованого поголів'я ярок і баранчиків.
3.9. Форма № 5-в "Журнал індивідуального бонітування та продуктивності овець за 20__ рік" призначена для накопичення інформації про індивідуальне бонітування та продуктивність овець, крім смушкових порід.
У формі зазначають:
дату народження;
ідентифікаційний номер і стать тварини, що бонітується, ідентифікаційні номери батька та матері;
дані бонітування - за бонітувальним ключем (відповідно до Інструкції з бонітування овець). Загальна оцінка тварини зазначається умовно "0", що відповідає:
"00000" - для тварин з видатною вовновою продуктивністю і хорошими екстер'єрними формами, "0000" - для тварин з хорошою вовновою продуктивністю і екстер'єром, "000" - для тварин із задовільною продуктивністю та екстер'єром, "00" - для тварин з незадовільною продуктивністю та екстер'єром, яких вибраковують.
Особливі позначки, що застосовуються при загальній оцінці:
( Див. текст )
3.10. Форма № 5-всм "Остаточна відомість обліку якості каракульських смушків від "__" ___ 20 року" призначена для обліку якості каракульських смушків.
У формі зазначають:
номер отари, інформацію про кількість каракульських смушків, що віднесені до певних груп та сортів:
чистопородні - чорні та сірі;
кольорові та помісні.
3.11. Форма № 6-в "Зведена відомість результатів бонітування овець за 20__ рік" (крім смушкових порід).
Форма заповнюється у племінних господарствах за результатами бонітування і стриження овець на основі даних Форми № 5-в. За наявності в господарстві двох або більше порід овець форма заповнюється у розрізі порід.
3.11.1. У формі зазначають акт про результати бонітування овець з висновками та зауваженнями.
3.11.2. У табл. I "Відомість породного та класного складу стада овець" за результатами бонітування поточного року і минулих років заноситься інформація про:
розподіл поголів'я на класи за всіма статево-віковими групами овець. При обчисленні питомої ваги тварин окремих класів валахи не враховують. У графі 23 враховуються вівці, на яких ведеться індивідуальні племінний облік та облік продуктивності;
тварин, що йдуть перший раз на парування у віці 2,5 року - у рядку "переярки".
3.11.3. У табл. II "Характеристика баранів, маток, ярок і переярок за живою масою та настригом вовни" на основі даних весняного та осіннього зважування і результатів стриження овець у поточному році форми № 5-в заноситься інформація про:
живу масу тварин класів "еліта" та I - за даними індивідуального обліку; на овець II, III, IV класів - за даними вибіркового зважування;
середній настриг немитої вовни на 1 голову - класів "еліта" та I, за даними індивідуального обліку; на овець II, III, IV класів і на овець, що не бонітувалися індивідуально, - за даними поотарного обліку настригу вовни.
3.11.4. У табл. III "Характеристика стада овець за результатами індивідуального бонітування" заноситься інформація за результатами індивідуального бонітування поточного та минулих років за спеціальним бонітувальним ключем відповідно до пункту 3.1.5 цієї Інструкції (форма № 5-в) за статево-віковими групами тварин.
Розподіл тварин за тониною (якістю) вовни проводиться за брадфордською класифікацією.
Брадфордська система - це система, що призначена для класифікації однорідної вовни - тонкої та напівтонкої. (Кількість мотків пряжі довжиною 512 м, одержаної з одного англійського фунта/ 453,6 г/ митої розчесаної вовни /топса/. Число мотків топса, яке одержують з одного англофунта вовни - якість).
Середній річний настриг митої вовни на 1 голову визначається за процентом виходу чистого волокна.
3.11.5. У табл. IV "Характеристика вівцематок і ярок-рекордисток" зазначається характеристика кращих у господарстві за продуктивністю, вовновими якостями та екстер'єром тварин: 20 маток, 20 переярок і 20 ярок у віці 1 року.
У таблиці зазначають:
породу, рік народження, ідентифікаційний номер тварини та у ДКПТ, інформацію про батьків;
продуктивність тварини (настриг вовни, жива маса в поточному році та максимальні показники продуктивності за період життя);
рік і результати останнього бонітування за бонітувальним ключем відповідно до пункту 3.1.5 цієї Інструкції.
3.11.6. У табл. V "Характеристика баранів-плідників" зазначається характеристика баранів-плідників (основні і резервні) у віці 2 років і старше, ремонтних і тих, що працюють у власному стаді.
У таблиці зазначають:
породу, рік народження, ідентифікаційний номер барана та номер у ДКПТ;
інформацію про батьків барана;
продуктивність тварини (настриг вовни і живу масу в поточному році та максимальні показники за період життя);
рік і результати останнього бонітування;
висновки про результати перевірки баранів за якістю потомства - у графі "Результати перевірки баранів за якістю потомства";
закріплення баранів за матками.
Характеристика баранів зазначається в такій послідовності:
основні барани для штучного осіменіння;
резервні барани для штучного осіменіння;
барани для ручного парування;
барани у віці 1,5 року для штучного осіменіння;
барани у віці 1,5 року, яких виділили для ремонту власного стада плідників;
барани у віці 1,5 року для ручного парування.
3.11.7. У табл. VI "Календарний план племінної роботи" зазначають перелік, обсяги та послідовність проведення племінної роботи зі стадом з визначенням виконавців.
3.12. Форма № 6-всм "Відомість якісного складу стада смушкових овець за 20__ рік". Форма призначена для накопичена інформації щодо якісного складу стада смушкових овець.
У формі зазначають:
наявність поголів'я, статево-вікові групи тварин, розподіл поголів'я тварин, їх питому вагу за класами та смушковими типами;
середню живу масу перед осіменінням та вгодованість.
3.13. Форма № 7-в "Акт №__ про підсумки класного бонітування овець від "__"__ 20__ року". Форма заповнюється у товарних господарствах комісією з бонітування овець на основі форми № 5-в після закінчення бонітування овець.
У формі зазначають:
породу;
розподіл пробонітованого поголів'я дорослих овець і молодняку за класами;
призначення баранів (основні плідники, резервні, пробники), спосіб використання;
поголів'я для реалізації;
стан вгодованості та вовнового (пухового) покриву овець.
3.14. Форма № 8-всм "Акт №__ про ягніння смушкових овець з "__" __ до "__" __ 20__ року". Форма призначена для накопичення інформації про хід та наслідки ягніння овець смушкових порід.
3.14.1. У табл. I "Результати ягніння" заноситься інформація про:
дату ягніння, наявність вівцематок на початок року і на початок ягніння;
кількість вівцематок, що ягнилися;
кількість одержаних ягнят під час нормального ягніння, абортів, викиднів;
загибель та доріз суягних вівцематок;
одержання приплоду;
забій живих ягнят на смушки;
кількість пробонітованих та непробонітованих ягнят.
3.14.2. У табл. II "Відправлення ягнят на забійний пункт" заноситься інформація про:
дату відправлення ягнят для забою на смушки;
номер накладної;
забарвлення ягнят;
відправлення поголів'я (живі, мертвонароджені тощо) ягнят на забій;
ягнят, що вибули після бонітування;
кількість викиднів, випоротків з товарною шкуркою.
3.15. Форма № 9-в "Відомість закріплення плідників за матками на період парування (осіменіння) за 20__ рік". Форма призначена для накопичення інформації щодо закріплення плідників за матками на період парування (осіменіння).
У формі зазначають:
прізвище, ім'я та по батькові чабана, номер отари, ферми;

................
Перейти до повного тексту