- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
Н А К А З
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 липня 2003 р.
за N 541/7862
Про затвердження нормативно-правових актів, що стосуються Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України"
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державного комітету
з питань технічного регулювання та споживчої політики
N 150 від 20.07.2004
N 46 від 16.02.2005
N 339 від 25.09.2009 )
Відповідно до Указів Президента України від 23.02.2001
N 113 "Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції" та від 18.03.2003
N 225 "Питання Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики", постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2001
N 1502 "Про щорічний Всеукраїнський конкурс якості", Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг), яка затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.08.2002
N 447-р, та з метою вдосконалення організації проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України", що додається.
2. Затвердити Положення про Головну конкурсну комісію Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України", що
додається.
3. Затвердити Положення про Регіональну конкурсну комісію Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України", що
додається.
4. Управлінню стандартизації (А.Нелепов) у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Прес-секретарю Держспоживстандарту України (Корчагіна А.М.) організувати висвітлення у засобах масової інформації проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" та його результатів.
6. Організаційно-методичне забезпечення проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" у 2003 році покласти на Український учбово-науковий центр Держстандарту України (Жарков Ю.В.) та Український інститут якості (Топольницький О.Г.).
7. Державному підприємству "Редакція журналу "Стандартизація, сертифікація, якість" (Фісун В.П.) у науково-технічному журналі "Стандартизація, сертифікація, якість" та Харківському науково-дослідному інституту метрології (Оголюк В.П.) в "Українському метрологічному журналі" забезпечити висвітлення проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" та його результатів.
8. Українському науково-дослідному інституту стандартизації, сертифікації та інформатики (В.Камінський) після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України цього наказу забезпечити розміщення його на WEB-сторінці Держспоживстандарту України.
9. Уважати такими, що втратили чинність, накази Держстандарту України від 27.02.2002
N 112 та Держспоживстандарту України від 19.12.2002
N 23, які були зареєстровані в Міністерстві юстиції України відповідно 14.03.2002 за N 250/6538 та 25.12.2002 за N 1003/7291.
10. Відповідальність за виконання наказу покласти на першого заступника Голови Г.Сидоренка.
11. Контроль за виконанням цього наказу покласти на управління організаційно-аналітичного забезпечення діяльності Голови.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держспоживстандарту
України
19.05.2003 N 89
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 липня 2003 р.
за N 541/7862
ПОРЯДОК
проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України"
( У тексті Порядку слова "система управління довкіллям" в усіх відмінках і числах замінено словами "система екологічного управління" у відповідних відмінках і числах згідно з Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики
N 339 від 25.09.2009 )
1. Загальні положення
1.1. Цей Порядок розроблений на виконання Указу Президента України від 23.02.2001
N 113 "Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції", постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2001
N 1502 "Про щорічний Всеукраїнський конкурс якості" та Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг), затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.08.2002
N 447-р.
1.2. Всеукраїнський конкурс якості продукції (товарів, робіт, послуг) - "100 кращих товарів України" (далі - Конкурс) проводиться з метою об'єднання зусиль, спрямованих на поліпшення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції, сприяння впровадженню на підприємствах України сучасних методів управління якістю.
1.3. Щороку в Програмі проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції - "100 кращих товарів України" (далі - Програма проведення Конкурсу) встановлюються мета Конкурсу, завдання, етапи та їх зміст, заходи та строки їх здійснення, розміри реєстраційних та цільових внесків.
1.4. За підсумками Конкурсу визначаються 100 кращих товарів (робіт, послуг) України за такими номінаціями:
продовольчі товари;
промислові товари для населення;
товари виробничо-технічного призначення;
роботи або послуги, які виконуються чи надаються у побутовій та виробничій сферах.
Номінації Конкурсу уточнюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
( Пункт 1.4 доповнено абзацом згідно з Наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики
N 150 від 20.07.2004 )
1.5. Конкурс проводиться на загальнодержавному та регіональному рівнях.
1.6. Держспоживстандарт України здійснює організаційно-методичне та інформаційне забезпечення проведення Конкурсу щодо:
розроблення проекту щорічної Програми проведення Конкурсу;
визначення вимог до учасників Конкурсу та їх продукції (товарів, робіт, послуг);
розроблення рекомендацій (роз'яснень) щодо цільового фінансування щорічної Програми проведення Конкурсу, методичних матеріалів для проведення експертизи продукції (товарів, робіт, послуг) та оцінки її якості;
підготовки експертів Конкурсу;
розроблення пропозицій щодо логотипу Конкурсу, зразків призів (нагород) та дипломів Конкурсу, голограми Конкурсу тощо.
Держспоживстандарт України визначає уповноважену організацію, яка за його дорученням здійснює поточну організаційно-методичну роботу щодо забезпечення Конкурсу та виконання Програми проведення Конкурсу. Завдання зазначеної організації встановлюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
2. Учасники Конкурсу
2.1. Участь у Конкурсі підприємств, організацій і установ усіх форм власності здійснюється на добровільних засадах.
2.2. У Конкурсі може брати участь підприємство (організація, установа), яке зареєстроване як юридична особа (філія юридичної особи) та займається виробництвом продукції (товарів, робіт, послуг) на території України.
( Пункт 2.2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики
N 150 від 20.07.2004 )
3. Конкурсні комісії
3.1. Для організації проведення Конкурсу та визначення переможців утворюються конкурсні комісії.
На загальнодержавному рівні утворюється Головна конкурсна комісія (далі - ГКК). На регіональному рівні в Автономній Республіці Крим, областях України, містах Києві та Севастополі утворюються регіональні конкурсні комісії (далі - РКК).
3.2. ГКК очолює голова - Голова Держспоживстандарту України. Голова ГКК має заступників. Діяльність ГКК регламентується Положенням про ГКК Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) -
"100 кращих товарів України". Склад ГКК формується з (за їх згодою) представників центральних органів виконавчої влади, Секретаріату Кабінету Міністрів України, народних депутатів України, представників Федерації роботодавців України, Українського союзу промисловців і підприємців, Торгово-промислової палати України, громадських організацій.
ГКК затверджує Програму проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції - "100 кращих товарів України" на рік.
3.3. Кожна РКК діє на підставі Положення про РКК Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) -
"100 кращих товарів України", яке затверджено цим наказом. Склад РКК формується із представників органів виконавчої влади відповідних регіонів, територіальних органів Держспоживстандарту України, а також зацікавлених державних і громадських організацій, засобів масової інформації (за їх згодою).
Організаційно-методичне та інформаційне забезпечення Конкурсу на регіональному рівні здійснюють територіальні органи Держспоживстандарту України.
4. Порядок проведення Конкурсу
4.1. Конкурс проводиться на загальнодержавному та регіональному рівні в три етапи:
підготовчий;
регіональний;
загальнодержавний.
Етапи, конкретні заходи, які проводяться в рамках цих етапів, та терміни їх здійснення уточнюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
4.2. Під час підготовчого етапу ГКК затверджує Програму проведення Конкурсу на рік, методичні та інші матеріали, організовує публікацію у засобах масової інформації повідомлення про початок та умови проведення Конкурсу.
4.3. На основі щорічної Програми проведення Конкурсу РКК здійснює визначення та реалізацію необхідних заходів щодо організації та проведення регіонального етапу Конкурсу.
4.3.1. Для участі в Конкурсі підприємство (організація або установа) подає до РКК заявку встановленого зразка (додаток 1) та сплачує реєстраційний внесок.
4.3.2. РКК у тижневий термін після отримання заявки та сплати реєстраційного внеску надсилає підприємству (організації, установі) (далі - учасник Конкурсу) матеріали для учасників Конкурсу та свідоцтво учасника Конкурсу встановленого зразка (додаток 2).
4.3.3. Згідно з Програмою проведення Конкурсу на рік учасник Конкурсу готує та надсилає до РКК матеріали для участі в Конкурсі.
4.3.4. РКК організовує проведення:
експертизи матеріалів учасників Конкурсу в терміни, які встановлюються у щорічній Програмі проведення Конкурсу;
огляду підприємств та їх продукції (товарів, робіт, послуг), що представлена на Конкурс.
4.3.5. РКК здійснює оцінку якості заявленої на Конкурс продукції (товарів, робіт, послуг) за бальною системою відповідно до положень Програми проведення Конкурсу на рік та визначає кращу продукцію регіону з числа заявлених. На регіональному рівні Конкурсу в кожній номінації визначаються фіналісти Конкурсу. Фіналістами Конкурсу в кожній номінації є учасники Конкурсу, які визначені рішенням РКК і продукція (товари, роботи, послуги) яких за результатами оцінки матеріалів та огляду отримала найбільшу кількість балів.
Кількість фіналістів в кожній номінації на регіональному рівні Конкурсу установлюється у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
4.3.6. Кількість фіналістів Конкурсу на регіональному рівні, які представляються для участі в Конкурсі на загальнодержавному рівні, установлюється у щорічній Програмі проведення Конкурсу.
РКК представляє ГКК підсумкові документи та матеріали щодо проведення Конкурсу, фіналістів на регіональному рівні.
4.4. Згідно зі щорічною Програмою проведення Конкурсу ГКК організовує реалізацію заходів щодо проведення загальнодержавного етапу Конкурсу.
4.4.1. Під час загальнодержавного етапу ГКК:
розглядає підсумкові матеріали РКК та інформацію щодо фіналістів Конкурсу на регіональному рівні;
організовує проведення експертизи (оцінки) матеріалів учасників Конкурсу. За взаємною згодою між ГКК та учасником Конкурсу проводиться огляд підприємств (організацій, установ) та їх продукції (товарів, робіт, послуг);
визначає в кожній номінації кращу продукцію (товари, роботи, послуги) та їх виробників;
підбиває підсумки та організовує нагородження переможців Конкурсу;
оприлюднює результати Конкурсу через засоби масової інформації.
4.4.2. Учасники Конкурсу, які визначені фіналістами Конкурсу на регіональному рівні та продукція (товари, роботи, послуги) яких рішенням РКК подається для участі в Конкурсі на загальнодержавному рівні, оплачують цільовий внесок за кожну позицію у відповідності до підсумкового протоколу РКК.
4.4.3. Переможцями Конкурсу на загальнодержавному рівні визначаються учасники Конкурсу, продукція (товари, роботи, послуги) яких за результатами оцінки матеріалів та огляду отримала найбільшу кількість балів серед фіналістів певної номінації з урахуванням розподілу на малі, середні і великі підприємства.
( Пункт 4.4.3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики
N 150 від 20.07.2004 )
4.4.4. Інформація щодо продукції (товарів, робіт, послуг) переможців Конкурсу включається до переліку "100 кращих товарів України", розміщується у каталозі "100 кращих товарів України" та на Інтернет-сайті (WEB-сторінці) Конкурсу. Створення та ведення каталогу, Інтернет-сайту (WEB-сторінки) Конкурсу здійснюють за рахунок реєстраційних та цільових внесків учасників Конкурсу, а також інших, не заборонених законом, джерел фінансування.
4.5. Доступ до інформації, яку представляють учасники Конкурсу, під час проведення Конкурсу мають члени РКК, ГКК та експерти, які призначаються зазначеними комісіями.
5. Оцінка якості продукції (товарів, робіт, послуг) та критерії Конкурсу
5.1. Для проведення оцінки продукції (товарів, робіт, послуг), яка представлена на Конкурс, РКК та ГКК формують експертні групи. До складу експертних груп включають фахівців Держспоживстандарту України та його територіальних органів, науково-дослідних організацій, підприємств, інших компетентних організацій.
Фахівці, які входять до складу експертних груп, проходять навчання відповідно до Програми проведення Конкурсу на основі документів та методичних матеріалів, що затверджують ГКК та РКК. Після закінчення навчання кожний експерт отримує свідоцтво встановленого зразка.
5.2. Продукція (товари, роботи, послуги), яка подається на Конкурс його учасниками, оцінюється за встановленими в щорічній Програмі проведення Конкурсу критеріям:
якість продукції (товарів) або наданої послуги (виконаної роботи);
................Перейти до повного тексту