- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Інструкція
КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ,
АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
N 25 від 13.03.2000 м.Київ | Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 квітня 2000 р. за N 235/4456 |
Затверджено
Наказ Комітету України з монополії
на виробництво та обіг спирту,
алкогольних напоїв і тютюнових
виробів
13.03.2000 N 25 ( z0234-00 )
Інструкція про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві
1. Загальні положення
1.1. Інструкція про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві (далі - Інструкція) розроблена з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за повнотою використання спирту етилового (далі - спирт) при виробництві лікеро-горілчаної продукції, її зберіганні, переміщенні і транспортуванні.
1.2. Дія Інструкції поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, що виробляють, зберігають, переміщують і транспортують лікеро-горілчану продукцію.
1.3. Норми втрат спирту і готової продукції при виробництві, зберіганні, переміщенні і транспортуванні лікеро-горілчаної продукції (далі - Норми втрат) - це максимально допустима величина їх втрат у процесі виробництва, транспортування і зберігання.
1.4. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення інвентаризації та порівняння фактичної наявності спирту або лікеро-горілчаної продукції з даними бухгалтерського обліку. Їх списання в межах норм здійснюється керівником підприємства за поданням комісією матеріалів інвентаризації з відповідними пропозиціями.
1.5. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки у разі фактичної нестачі спирту або лікеро-горілчаної продукції при транспортуванні, зберіганні та виробництві. Забороняється списання спирту або лікеро-горілчаної продукції за даними Нормами втрат до встановлення фактичних втрат.
При виявленні надлишків або відсутності фактичних втрат списання спирту або лікеро-горілчаної продукції не проводиться, а виявлені надлишки оприбутковуються.
1.6. Розрахунок граничнодопустимих втрат спирту та лікеро-горілчаної продукції за Нормами втрат проводиться в декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра, якщо інше не передбачено Нормами.
1.7. Розрахунок об'єму б. с. в лікеро-горілчаної продукції здійснюється за температури +20 град. C.
1.8. Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на підставі матеріалів інвентаризацій та інших документів, що підтверджують проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної сировини, напівфабрикатів та продукції в процесі виробництва, зберігання та їх транспортування.
................Перейти до повного тексту