- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ,
АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
Н А К А З
N 25 від 13.03.2000 м.Київ | Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 квітня 2000 р. за N 234/4455 |
Про затвердження Інструкції про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції та Інструкції про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві
Відповідно до пункту 4 розділу 3 Положення про Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Указом Президента України від 2 серпня 1999 року N 941/99, з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за використанням спирту етилового за цільовим призначенням
НАКАЗУЮ:
2. Зазначені Інструкції поширюються на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які зберігають, виробляють і транспортують лікеро-горілчану, безалкогольну продукцію, спиртовмісні сировину та напівфабрикати.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Комітету Негрича М.М.
Голова Комітету | В.Я.Гончарук |
Затверджено
Наказ Комітету України з
монополії на виробництво та
обіг спирту, алкогольних
напоїв і тютюнових виробів
13.03.2000 N 25
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 квітня 2000 р.
за N 234/4455
Інструкція про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції
1. Загальні положення
1.1. Норми граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції (далі - Норми втрат) - це максимально допустима величина їх природних втрат у процесі виробництва, транспортування і зберігання.
1.2. Інструкція про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції (далі - Інструкція) розроблена з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за зберіганням, переміщенням, транспортуванням спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції і поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які їх виробляють, зберігають, використовують та транспортують.
1.3. Норми втрат застосовуються при зберіганні, переміщенні, транспортуванні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції, якщо на них не встановлені окремі норми.
1.4. Втрати спиртовмісних сировини і напівфабрикатів у виробництві безалкогольної продукції - це різниця (у відсотках безводного спирту) між кількістю сировини і напівфабрикатів, які надійшли у виробництво, і їх кількістю в безалкогольній продукції, прийнятої на склад готової продукції, пробах, узятих на аналіз в лабораторію, та спиртовмісних залишках у виробництві.
1.5. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчини спирту етилового, ароматичні спирти та інші спиртовмісні розчини [напівфабрикати, які містять спирт і продукти з об'ємною часткою спирту не менше 80%]) при зберіганні, переміщенні встановлені для двох кліматичних зон у залежності від пори року: весняно-літньої, рахуючи з 1 квітня до 30 вересня; осінньо-зимової - з 1 жовтня до 31 березня включно.
При застосуванні Норм втрат слід ураховувати, що до південної зони належать Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька обл.), Мелітопольський (Запорізька обл.).
1.6. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки у разі фактичної нестачі спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції. Забороняється списання спирту за цими Нормами втрат до встановлення фактичних втрат. При виявленні надлишків або відсутності втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції їх списання не проводиться, а виявлені надлишки спирту оприбутковуються.
1.7. Фактичні втрати визначаються шляхом порівняння фактичної наявності спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції з даними бухгалтерського обліку.
1.8.Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на підставі матеріалів інвентаризацій та інших документів, що підтверджують проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної сировини, напівфабрикатів та продукції в процесі виробництва, зберігання та їх транспортування.
1.9. Розрахунок граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів за Нормами проводиться в декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше - приймаються за одну соту декалітра, якщо інше не передбачено Нормами.
1.10. Розрахунок об'єму спиртовмісних сировини і напівфабрикатів здійснюється за температури +20 град. C.
2. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчини спирту етилового, ароматичні спирти та інші спиртовмісні розчини (напівфабрикати, які містять спирт і продукти з об'ємною часткою спирту не менше 80%)
2.1. Норми втрат установлюються залежно від місця розміщення резервуарів, ємкостей, цистерн (далі - цистерни), а саме:
................Перейти до повного тексту