- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Лист
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
Л И С Т
17.08.2010 N 29/2-10.2/3526-ЕП |
Начальникам регіональних
митниць, митниць
Відповідно до вимог наказу Держмитслужби України від 14.01.2009
N 19 щодо обміну інформацією, визначальною для класифікації та ідентифікації товарів, надаємо для використання в роботі розроблені спеціалістами Управління "Методичні рекомендації щодо відбору проб та зразків сирих і перероблених тваринних і рослинних жирів та олій" (додаток).
Т.в.о. начальника Управління | О.М.Литвин |
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
по відбору проб і зразків сирих і перероблених тваринних і рослинних жирів та олій
Київ - 2010
Вступ
Методичні рекомендації по відбору проб і зразків сирих і перероблених тваринних і рослинних жирів та олій (далі - жирів та олій) розроблено для використання в роботі підрозділів митних органів та експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи, а також регіональних служб з експертного забезпечення митних органів. У методичних рекомендаціях зібрані методи відбору проб і зразків жирів та олій залежно від способу та умов постачання.
Основною метою дослідження проб і зразків товарів є ідентифікація товарів та встановлення відповідності визначених показників (параметрів) заявленому у документації для митного оформлення товару.
Для ідентифікації жирів та олій з метою їх подальшої класифікації, згідно з
УКТ ЗЕД, необхідною умовою є правильний відбір проб і зразків відповідно до вимог ГОСТ, ДСТУ, інших чинних нормативних документів тощо.
1 Загальні положення
1.1 Сфера застосування
Методичні рекомендації призначені для посадових осіб митних органів, які здійснюють відбір проб і зразків та надають їх для проведення досліджень до експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи.
1.2 Нормативні посилання
У цих Методичних рекомендаціях є посилання на наступні законодавчі та нормативні документи:
Митний кодекс України від 11.07.2002
N 92-IV зі змінами й доповненнями.
Постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.2002
N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" зі змінами й доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 18.01.2003
N 92 та від 07.05.2008
N 437.
Наказ Державної митної служби України від 14.01.2009
N 19 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів".
Наказ Державної митної служби України від 18.04.2005
N 302 "Про затвердження форми Акта про взяття проб і зразків товарів".
Наказ Державної митної служби від 23.12.2002
N 719 "Про затвердження Нормативів відбору проб і зразків товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи)" зі змінами й доповненнями, внесеними наказом Державної митної служби України від 14.09.2007
N 760.
ДСТУ ISO5555:2003 Жири тваринні і рослинні та олії. Відбирання проб.
ДСТУ 4463:2005 Маргарини, жири кондитерські та для молочної промисловості. Правила приймання та методи випробування.
1.3 Терміни та визначення
1.3.1. Партія - кількість товару, однорідного за якістю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного інтервалу часу в одних і тих же умовах, призначеного для імпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвідчує якість, та однією
ВМД.
1.3.2. Вибірка - кількість одиниць товару, які відбирають від загальної кількості товарних одиниць, для перевірки.
1.3.3. Об'єм вибірки - кількість товару, що відбирають із кожної партії.
1.3.4. Зразок - окрема одиниця досліджуваного об'єкту (товару). У випадку, коли тара герметично запакована в ємності або пакунки для роздрібної торгівлі, то найменший пакунок уважають зразком для дослідження.
1.3.5. Проба - кількість нештучного товару або частина зразка, яка відібрана з партії, що досліджується, тотожна складу й ознакам партії.
1.3.6. Точкова проба - проба, відібрана за один прийом з одного місця від партії товару. Вона характеризує якість товару в одному об'єкті чи тарному місці, або на певному заданому рівні резервуару чи транспортного засобу.
1.3.7. Об'єднана проба - проба, складена з ретельно перемішаних точкових проб, відібраних у відповідному порядку, об'єднаних у вказаному співвідношенні та для якої характерні середні значення характеристик товару.
1.3.8. Середня проба - частина об'єднаної проби, що складається із двох рівноцінних проб - аналітичної та контрольної.
1.3.9. Аналітична проба - частина середньої проби, яка використовується для лабораторного дослідження.
1.3.10. Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберігається в лабораторії протягом двох місяців і використовується для арбітражних досліджень.
1.4 Загальні правила відбору проб та зразків жирів та олій для проведення досліджень з метою ідентифікації та подальшої класифікації згідно з
УКТЗЕД1.4.1. Взяття проб і зразків товарів проводиться відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2002
N 1862 (зі змінами та доповненнями) "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками" та наказу Державної митної служби України від 14.01.2009
N 19 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів".
1.4.2. Згідно ст. 75
Митного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2002
N 1862 проби та зразки товарів відбираються в мінімальний кількості, яка забезпечує можливість проведення їхнього дослідження за нормами, затвердженими відповідними нормативними документами.
Згідно наказу Державної митної служби від 23.12.2002
N 719 "Про затвердження Нормативів відбору проб і зразків товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи)" зі змінами й доповненнями, внесеними наказом Державної митної служби України від 14.09.2007
N 760, мінімальна кількість жирів та олій, потрібна для проведення дослідження (аналітична проба), складає 0,5 кг.
1.4.3. Мета відбирання і готування проб полягає в отриманні з партії товару такої зручної в роботі кількості, яка б за своїми властивостями якнайбільше наближалася до властивостей всієї партії товару. Це обумовлює визначення єдиних вимог до підготовки конкретного товару перед відбором проб (перемішування, збовтування, струшування, тощо), а також вибору методу відбору проб та зразків. З партії товару точкові проби відбирають із різних місць, створюють із них об'єднану пробу та виділяють середню пробу, яка використовуватиметься для проведення лабораторних досліджень.
1.4.4. Проби (зразки) відбирають таким чином, щоб завдана шкода партії товару була мінімальною.
1.4.5. Після процедури відбору проб та зразків уживають запобіжних заходів для унеможливлення їх заміни чи підробки.
1.4.6. Маркувальні етикетки прикріплюють до зразків таким чином, щоб вони не могли відірватись або пошкодитись при відкритті зразка для дослідження й при знятті митного забезпечення.
................Перейти до повного тексту