1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
12.07.2007 N 11/4-27/7084-ЕП
Начальникам регіональних
митниць,
митниць
( Лист відкликано на підставі Листа Державної митної служби N 11/2-27/6027-ЕП від 31.05.2008 )
Держмитслужба України на виконання доручення Першого віце-прем'єр-міністра України М.Я.Азарова від 23.01.2007 N 3279/2/1-07 щодо централізації контролю цінових, кількісних та якісних показників продукції, яка імпортується в Україну, вжиття невідкладних заходів до узгодження та координованості дій органів виконавчої влади під час здійснення відповідних контрольних та наглядових процедур, рішень наради у Першого віце-прем'єр-міністра України від 05.07.2007 р. (протокол від 11.07.2007 N 30382) та доручення Кабінету Міністрів України від 28.03.2007 N 3279/6/1-07 щодо забезпечення ефективної взаємодії правоохоронних та контролюючих органів при виконанні покладених на робочу групу завдань, відповідно до спільного наказу Державної податкової адміністрації та Державної митної служби України від 16.10.2006 N 620/891 та наказу Мінагрополітики від 21.11.2006 N 689 "Про додаткові заходи щодо посилення контролю та нагляду якості та безпеки товарів продовольчої групи", з метою належного виконання плану заходів робочої групи на 2007 р. повідомляє.
Для посилення контролю за якісними та кількісними показниками при імпорті в Україну товарів продовольчої групи, що потребують особливих умов зберігання (а також при ввезенні продукції морського промислу, яка вироблена (видобута) українськими судами), забезпечити починаючи з 16.07.2007 р. обов'язкове проведення комісійного огляду зі складанням відповідного акта за присутності інспекторів, представників відділу боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил разом з представниками служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті Держветдепартаменту, управління аудиту юридичних осіб та податкової міліції ДПА при митному оформленні продовольчих товарів згідно кодів УКТ ЗЕД: 0301 - 0307, 1604, 1605, 0202, 0203, 0207, 0403, 2004 та 2009.
Також для використання в роботі регіональних робочих груп надсилаються такі документи:
- Відкоригований склад спільної робочої групи на центральному та регіональному рівнях;
- Регламент спільної робочої групи;
- Порядок взаємодії робочих груп на центральному та регіональному рівнях під час виконання покладених на них завдань;
- Зміни та доповнення до листа від 04.05.2007 N 11/4-27/4574-ЕП.
- Порядок дій посадових осіб регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті при здійсненні контролю при ввезенні на митну територію України товарів груп ризику, що включені до плану заходів спільної робочої групи;
- Порядок дій посадових осіб органів ДПА України при здійсненні контролю за ціновими, кількісними та якісними показниками товарів, включених до плану заходів спільної робочої групи, що ввозяться на митну територію України, під час його комісійного огляду, оформлення, документування, завершення митного оформлення в присутності працівників ДПА, та подальші кроки структурних підрозділів ДПА;
- Інструкція з перевірки партій м'яса свійської птиці;
- Список обов'язкових товаросупроводжувальних документів на партію м'яса свійської птиці, опис основних порушень і ознак підробки документів;
- Інструкція з перевірки партій риби;
- Список обов'язкових товаросупроводжувальних документів на партію риби, опис основних порушень і ознак підробки документів.
Заступник Голови Державної
митної служби України,
заступник керівника робочої групи


О.П.Шейко
Додаток
ПОРЯДОК
дій посадових осіб регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті при здійсненні контролю при ввезенні на митну територію України товарів ризикових груп
Цей Порядок регламентує дії посадових осіб регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті при здійсненні контролю при ввезенні на митну територію України товарів ризикових (по товарах 1-24 згідно кодів УКТЗЕД).
У разі отримання від митних органів інформації про подання документів суб'єктом господарської діяльності (далі - СГД) до митного оформлення визначених планом заходів товарних груп (груп ризику), керівникам регіональних робочих груп забезпечити своєчасну присутність спеціалістів регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті в митниці оформлення та участь їх разом з представниками митниці та ДПА під час комісійного огляду товарів груп ризику відповідно до листів Держмитслужби від 12.07.2007 N 11/4-27/7084-ЕП та ДПА від 12.07.2007 N 13951/7/23-4017.
Усі об'єкти ветеринарно-санітарного контролю і нагляду, що ввозяться на територію України чи переміщуються територією України, підлягають контролю у формі інспектування, яке проводиться шляхом:
- перевірки дійсності дозволу на ввезення на територію України, який супроводжує вантаж, якщо такий дозвіл вимагається згідно з ветеринарно-санітарними заходами;
- якщо згідно з ветеринарно-санітарними заходами вимагається міжнародний ветеринарний сертифікат, - перевірки того, що такий сертифікат, яким супроводжується вантаж, є повним та автентичним, а також того, що товари, зазначені в міжнародному ветеринарному сертифікаті, відповідають тим, що містяться у вантажі;
- виявлення у тварин ознак хвороб, що підлягають повідомленню.
Ввезення вантажу на територію України здійснюється за таких умов:
- вантаж супроводжується дійсним дозволом на ввезення на територію України, якщо такий дозвіл вимагається згідно з ветеринарно-санітарними заходами;
- міжнародний ветеринарний сертифікат є повним, автентичним та відповідає товарам, які містяться у вантажі, якщо міжнародний ветеринарний сертифікат вимагається згідно з ветеринарно-санітарними заходами;
- у товарах не виявлено симптомів або інших ознак хвороб, що підлягають повідомленню;
Після проведення вищезазначеного інспектування складається акт про обстеження вантажу.
У митниці призначення оформлення вантажів проводиться лише при наявності свідоцтва за формою Ф-2, яке видається спеціалістами структурних підрозділів регіональних служб державного ветеринарного контролю на державному кордоні та транспорті після проведення ветеринарно-санітарної експертизи у державній лабораторії ветеринарної медицини за місцем одержання вантажу.
При ввезенні тварин ветеринарне свідоцтво за формою Ф-1 видається органами державної ветеринарної медицини за місцем акредитації отримувача у митниці призначення.
Відбір проб для проведення аналізу в державних лабораторіях ветеринарної медицини проводиться спеціалістами регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю на державному кордоні та транспорті за обов'язковою участю представників державної ветеринарної медицини, митниці, податкової служби і власника товару, про що складається відповідний акт.
Щоденно подається звіт до Державного департаменту ветеринарної медицини про оформлення підконтрольних вантажів.
ПОРЯДОК
дій посадових осіб органів ДПС при здійсненні контролю щодо правильності обчислення об'єкта оподаткування при ввезенні на митну територію України товарів ризикових груп
Цей Порядок регламентує дії посадових осіб державної податкової служби щодо правильності обчислення об'єкта оподаткування під час ввезення на митну територію України товарів ризикових груп (згідно затвердженого плану заходів).
У разі отримання від митних органів інформації про подання документів суб'єктом господарської діяльності (далі - СГД) до митного оформлення визначених планом заходів товарних груп (груп ризику), керівникам регіональних робочих груп забезпечити своєчасну присутність представників підрозділів аудиту юридичних осіб та податкової міліції на відповідні зони митного контролю.
Працівникам органів ДПС під час отримання інформації від ДМСУ про подання документів до митного оформлення товарів груп ризику, що включені до плану заходів спільної робочої групи необхідно:
- разом з працівниками митниці, а також представниками державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на держкордоні та транспорті (по групам товарів 1-24 згідно кодів УКТЗЕД), відповідно до листів Держмитслужби від 12.07.2007 N 11/4-27/7084-ЕП та Держветдепартаменту від 12.07.2007 N 15-2/2986, обов'язково прийняти участь в проведенні комісійного митного огляду ризикових груп товарів;
- за результатами комісійного митного огляду митною службою складається акт митного огляду де фіксується факт присутності відповідних представників податкової служби, який підписується декларантом та службовими особами ДПА, ДМСУ та Держветдепартаменту (по групах товарів 1-24 згідно кодів УКТЗЕД);
- після завершення митного оформлення отримати копії повного пакета документів, який був поданий декларантом на митницю для здійснення митного оформлення, та копію акта комісійного огляду;
- отримати копії документів щодо подальшого переміщення товару до пункту фактичного розвантаження (товарно-транспортні накладні, видаткові накладні, податкові накладні, договори тощо);
- отримані матеріали направити до органів ДПС за місцем реєстрації імпортера а також за місцем реєстрації вантажоотримувача для проведення комплексних заходів стосовно перевірки повноти та правильності відображення в податковому обліку даних операцій;
- в разі виникнення необхідності перевірки відомостей щодо імпортера товару та легітимності фірми нерезидента, направити спеціальні запити відповідно до діючого порядку;
- державним податковим органам в разі отримання матеріалів по підприємствам імпортерам або вантажоотримувачам вжити відповідних заходів щодо їх опрацювання;
- керівникам регіональних груп організувати подання до ДПА України звіту про результати проведеної роботи в термін та за формою, визначеною окремим контрольним завданням.
ІНСТРУКЦІЯ
з перевірки партій м'яса свійської птиці
Відповідно до норм збереження для проведення робіт з кількісного та якісного контролю збереження товарів на складі проходи між штабелями м'яса свійської птиці повинні бути не менше 1,5 метра, а упакування продукції покладені таким чином, щоб вони були орієнтовані етикетками (маркіруванням) до проходу.
У випадку, якщо ці вимоги не дотримуються, це є не тільки порушенням норм розміщення м'яса свійської птиці в холодильних камерах, але й ознакою навмисного приховування контрабандних партій м'яса свійської птиці або партій продукції з простроченими термінами придатності.
1. Переписати в інвентаризаційну відомість наступні реквізити маркування з упаковок м'ясної продукції:
1) вид м'яса свійської птиці
2) тип переробки
3) найменування виробник/номер ліцензії
4) вага нетто
5) N митної декларації та/або N коносаменту (інший транспортний документ).
Указати кількість упаковок.
2. Згрупувати дані по партіях:
1) по групам (відповідно до класифікації УКТЗЕД
2) по виробниках
3) по датах виробництва.
3. Вимагати супровідні документи на партії
1) Міжнародний ветеринарний сертифікат м'яса свійської птиці (на партії м'яса свійської птиці на Митних ліцензійних складах, на яких на дату перевірки не видані експертні висновки ветеринарною лабораторією)
2) ВМД
3) Ветеринарні свідоцтва (форми N 2)
4) Експертні висновки ветеринарних лабораторій
5) Свідоцтво про якість/Сертифікат якості
6) Сертифікат відповідності
7) Гігієнічний висновок Міністерства охорони здоров'я
4. Зробити кількісне звірення:
По інвентаризаційній відомості і супровідних документах.
Кількість у партії м'яса свійської птиці, по якій не оформлено ВМД у вільний обіг (на митному ліцензійному складі або на відповідальному зберіганні під митним контролем), повинне зберігатися з зазначеним у міжнародному ветеринарному сертифікаті.
Кількість у партії м'яса свійської птиці не повинна перевищувати зазначеної в ВМД, оформленої у вільний обіг.
Кількість у партіях м'яса свійської птиці, що зазначені у ветеринарному свідоцтві Ф N 2, не повинна перевищувати кількості у вантажній митній декларації.
Кількість у залишку в партії м'яса свійської птиці повинна дорівнювати різниці між кількістю, зазначеною у ветеринарному свідоцтві Форми N 2, і сумою дублікатів ветеринарних свідоцтв.
Звірити кількість партії м'яса свійської птиці у Ветеринарному свідоцтві з кількістю, зазначеною в Експертному висновку ветеринарної лабораторії.
5. Зробити перевірку показників якості і безпеки продукції з м'яса свійської птиці.
Дати виробництва на маркуванні (етикетках) звірити з датами, зазначеними в експертних висновках, виданих лабораторією ветеринарної медицини.
Температура в тілі м'яса свійської птиці або блоку повинна бути не вище за мінус 18 градусів Цельсія.
6. Провести перевірку справжності м'ясних товарів органолептичним та лабораторним способом.
До органолептичних способів відносяться:
1) Контроль асортиментної фальсифікації м'яса свійської птиці - підміна одного виду іншим (відповідність виду м'яса свійської птиці маркуванні на упаковці)
2) Контроль фальсифікації якості - м'ясо свійської птиці, заборонене в їжу людині, за сфальсифікованими документами оголошується придатним в їжу.
Лабораторний спосіб включає контроль на вміст токсичних елементів, гістаміна, різних мікроорганізмів та паразитів.
7. Оформлення актів перевірок.
Відобразити результати звірок
Зазначити ті партії, по яких:
- відсутнє організаційне маркування дат, виробника,
- на оригінальні етикетки зверху наклеєні етикетки українською мовою.
- прострочений термін зберігання
- вид м'яса свійської птиці в упаковці не відповідає назві.
Відобразити порушення норм зберігання м'яса свійської птиці (для співробітників ветеринарної служби), Додаток N 2.
СПИСОК
обов'язкових товаросупроводжувальних документів на партію м'яса свійської птиці, опис основних порушень і ознак підробки документів
1. Маркування упакувань продукції м'яса свійської птиці (етикетки)
Маркування наноситься на упаковку в момент виробництва (оригінальна), крім того, при відвантаженні в Україну наноситься маркування (етикетка) українською мовою, відповідно до Закону "Про безпечність та якість харчових продуктів".
Упаковка експортного товару повинна мати наступне оригінальне маркування виробника:
Країна-експортер "наприклад - Norge" (можливе скорочення до букви "N");
Інформація про зв'язок з регіональною організацією економічного співробітництва, виражена скороченням "наприклад EU або EFTA";
Офіційний номер ліцензії підприємства виробника;
Крім того:
1) назву харчового продукту;
2) назву, повну адресу і телефон імпортера;
3) кількість нетто/брутто харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об'єм або поштучно);
4) склад харчового продукту у порядку переваги складників, у тому числі харчових добавок та ароматизаторів, що використовувались у його виробництві;
5) калорійність та поживну цінність із вказівкою на кількість білка, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 грамів харчового продукту;
6) кінцеву дату споживання "Вжити до" або дату виробництва та строк придатності;
7) номер партії виробництва;
8) умови зберігання та використання, якщо харчовий продукт потребує певних умов зберігання та використання для забезпечення його безпечності та якості;
9) застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров'я при його споживанні.
1.2. Етикетування нефасованих харчових продуктів здійснюється державною мовою України.
1.3. Забороняється надавати на етикетці інформацію про дієтичні та функціональні властивості харчового продукту без дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.
1.4. Текст для етикетування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок підлягає обов'язковому затвердженню центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я. Порядок затвердження тексту для етикетування харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок встановлюється центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.
1.5. Етикетки харчових продуктів, на яких використовуються символи, повинні містити тільки такі символи, які були затверджені відповідними міжнародними та регіональними організаціями з питань стандартизації.
1.6. Написи на етикетці харчового продукту, що представляють інтерес для споживачів та призначені запобігати шахрайству або відрізняти один харчовий продукт від іншого, такі як "повністю натуральний", "органічний", "оригінальний", "без ГМО" (генетично модифікованих організмів) тощо, та інша інформація, підлягає перевірці у порядку, встановленому відповідними нормативно-правовими актами, виданими на виконання Закону "Про безпечність та якість харчових продуктів".
1.7. Неможливість ідентифікувати по маркуванню на упаковці партії м'яса свійської птиці дає можливість ввезти м'ясо свійської птиці з простроченими термінами придатності під іншим найменуванням або неналежної якості і легалізувати контрабандну продукцію при реалізації її в Україні.
Товаросупроводжувальні та дозвільні документи.
Невідповідність маркування на упаковці товаросупроводжувальним і дозвільним документам (ВМД, міжнародний ветеринарний сертифікат, ветеринарне свідоцтво, видане в Україні) також дає можливість ввезти м'ясо свійської птиці з простроченими термінами придатності під іншим найменуванням або неналежної якості і легалізувати контрабандну продукцію при реалізації її в Україні.
2. Міжнародний ветеринарний (санітарний) сертифікат - Оригінал
Видається організацією, уповноваженою контролювати якість і безпеку продукції в країні виробника.
Навіть, якщо вантаж знаходиться на транзитному складі в іншій країні, то транспортний агент звертається в уповноважену організацію в країні виробника, що виписує на підставі даних, отриманих від агента, міжнародний ветеринарний сертифікат і передає його агентові. Сертифікат надходить з вантажем.
Підробка сертифіката здійснюється з метою фальсифікації виробника, дат виробництва на ті партії м'яса свійської птиці, термін придатності яких минув згідно українських нормативних документів, або з метою заміни більш коштовної продукції на більш дешеву (для зниження розміру мита та податків, що сплачуються при імпорті).
Підробляються реквізити в графах "Дати заморозки", "Одержувач", Кількість", "Найменування/номер виробника", "Найменування відправника", "Дата видачі". За звичай печатка підробляється на високому рівні - виготовляється фальшивий дублікат печатки уповноваженого органа. Підпис інспектора підробляється вручну або на високоякісному сканері.
Підробка спрощена тим, що Форми Бланків сертифіката в електронному виді розміщені на сайтах деяких уповноважених органів.
По можливості надати вет. службам та митниці зразки печаток, підписів уповноваженого органу для верифікації.
3. Додаток до ветеринарного (санітарного сертифіката) - Сертифікат здоров'я домашніх і диких тварин - Оригінал
4. Додаток до ветеринарного (санітарного) сертифіката - Ветеринарні дослідження на радіоактивність - Оригінал
5. Додаток до ветеринарного (санітарного) сертифіката - Ветеринарні дослідження на наявність металів - Оригінал
6. Додаток до ветеринарного (санітарного) сертифіката - Ветеринарні дослідження на наявність антибіотиків (для птиці, що вирощується) - Оригінал

................
Перейти до повного тексту