1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Л И С Т
24.04.2008 N 91-22/176
Депутату Харківської
обласної ради
<...>
61002, м. Харків
Щодо порядку реалізації кулінарних виробів з вмістом алкоголю та роз'яснення Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами
Мінекономіки розглянуло Ваш лист від 08.04.2008 N 23 щодо роз'яснення порядку реалізації кулінарних виробів з вмістом алкоголю та Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами і повідомляє наступне.
Щодо умов продажу кулінарних, кондитерських виробів і тонізуючих напоїв власного виробництва, виготовлених в закладах (підприємствах) ресторанного господарства з додаванням алкогольних напоїв.
Згідно з Правилами роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затвердженими наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 N 219 і зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 20.08.2002 за N 680/6968, суб'єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції, визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).
Суб'єкти господарської діяльності також можуть самостійно розробляти та затверджувати фірмові страви та вироби з урахуванням вимог нормативно-правових актів, заміняти (виключати) у рецептурах відсутні види продовольчої сировини та харчових продуктів (крім основних складників страви) або додатково включати їх у необхідних кількостях, не погіршуючи смакових властивостей страв (виробів), при цьому не допускати порушення Санітарних правил, технологічного режиму виробництва продукції, погіршення споживних властивостей та якості страв (виробів). Зміни до рецептур в обов'язковому порядку вносяться в технологічні і калькуляційні карти.
При виготовленні в закладах ресторанного господарства кулінарних виробів та/або напоїв з додаванням алкоголю слід зазначити, що оскільки разом з іншими компонентами (крім чаю, кави, какао тощо), запропонованих рецептурою, до складу кулінарних, кондитерських виробів і напоїв власного виробництва входять у запропонованій пропорції і, відповідно, реалізуються алкогольні напої, тобто фактично здійснюється роздрібна торгівля алкогольними напоями, в тому числі на розлив, придбання для потреб виробництва і реалізація таких напоїв, згідно із законодавством, вимагає ліцензування, тобто для виготовлення такої продукції суб'єктам господарювання необхідно придбавати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Також повідомляємо, що питання збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є компетенцією Державної податкової адміністрації.
Щодо розміщення інформації у куточку споживача.
Відповідно до пункту 41 Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами та пункту 10 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 N 833, у куточку покупця розміщується інформація про найменування власника або вповноваженого ним органу, книга відгуків та пропозицій, місцезнаходження і номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів.

................
Перейти до повного тексту