1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
03.01.2003 N 2
Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування
Згідно із Концепцією розвитку внутрішньої торгівлі України, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.97 N 1449, і Правилами роботи закладів (підприємств) громадського харчування, затвердженими наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 N 219, а також з метою удосконалення методичної бази з питань технічного оснащення закладів громадського харчування
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування, що додаються.
2. Керівнику департаменту політики внутрішньої торгівлі і побутових послуг Родіонову Ю.Ф.:
довести цей наказ до Республіканського комітету з торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування Автономної Республіки Крим, управлінь з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних (міських) державних адміністрацій;
забезпечити опублікування цих Рекомендованих норм у друкованих засобах масової інформації відповідно до законодавства.
Міністр В.Хорошковський
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства економіки
та з питань європейської
інтеграції України
03.01.2003 N 2
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення закладів громадського харчування
I. Загальні положення
1. Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування (далі - Норми) розроблено відповідно до вимог організації і роботи закладів громадського харчування, які визначені Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108, і Правилами роботи закладів (підприємств) громадського харчування, затвердженими наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 N 219, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.08.2002 за N 680/6968.
2. Зазначені Норми розраховані для найбільш поширених закладів громадського харчування різних типів, які складають основу виробничо-торговельної сфери (громадського харчування) на території України.
3. Норми призначено для застосування під час проектування, будівництва, реконструкції або технічного переобладнання закладів громадського харчування різних типів усіх організаційно-правових форм.
4. Дані Норми є інструментом забезпечення відповідного рівня технологічності виробничо-торговельного процесу, механізації та автоматизації технологічних операцій з дотриманням вимог санітарно-гігієнічних норм, правил техніки безпеки, охорони праці, протипожежних вимог, що підвищує рівень захисту прав працівників закладів громадського харчування і споживачів.
5. Одночасно Норми рекомендовано для використання відповідними державними органами з метою визначення достатнього рівня технічного оснащення під час введення в експлуатацію закладів громадського харчування суб'єктами господарської діяльності різних організаційно-правових форм.
6. У Нормах прийнята за базу номенклатура найбільш прогресивного торговельно-технологічного устаткування вітчизняного виробництва, країн Західної та Східної Європи, що дозволить забезпечити необхідний технічний рівень виробничих і технологічних процесів закладів громадського харчування. Вона відповідає вимогам санітарно-гігієнічних норм і правил техніки безпеки.
7. Номенклатура містить устаткування, яке належить до європейського стандарту GN за серіями M600, M700, M750, M800, M900, номер яких відповідає ширині (глибині) устаткування:
серія M600 - M700 застосовується для закладів громадського харчування місткістю зали до 80 місць;
серія M750 - M800 застосовується для закладів громадського харчування місткістю зали понад 80 місць;
серія M900 застосовується для закладів громадського харчування місткістю зали понад 150 місць.
8. Норми технічного оснащення призначено для наступних типорозмірів закладів сфери громадського харчування:
Тип закладу Градація за місткістю зали, місць
1 2 3 4 5 6 7
Ресторан 24 - 50 51 - 80 81 - 100 101 - 150 151 - 200 понад 200
Ресторан-бар 24 - 50 51 - 80 81 - 100 101 - 150 - -
Ресторан швидкого
обслуговування
(фаст-фуд)
- 50 - 80 81 - 100 101 - 150 151 - 200 -
Кафетерій (ресторан
самообслуговування)
- 50 - 80 81 - 100 101 - 150 151 - 200 -
Кафе 24 - 50 51 - 80 81 - 100 101 - 150 151 - 200 -
Бар 24 - 49 50 - 80 - - - -
Пивний бар 24 - 49 50 - 80 81 - 100 - - -
Гриль-бар - 50 - 80 81 - 100 - - -
Закусочна (шинок) - 50 - 80 81 - 100 - - -
Їдальня - 50 - 80 81 - 100 101 - 150 151 - 200 -
Дієтична їдальня 24 - 50 51 - 80 81 - 100 - - -
Їдальня-роздавальня 24 - 50 51 - 80 81 - 100 - - -
Буфет 8 - 24 24 - 50 - - -
Кіоск спеціалізований
типу:
"хот-дог", "поп-корн", "бокс-ланч", "фроузен-кустард",
"гамбургер", "чіп-моубіл", "софт-дрінк", "оранж-джус"
тощо
9. Нормами враховано реальний стан товаропостачання закладів громадського харчування в Україні:
комплексне використання напівфабрикатів високого ступеня готовності (м'ясних, рибних, з птиці), готових кулінарних, кондитерських і борошняних виробів;
високий рівень використання заморожених продуктів і напівфабрикатів;
використання овочів у необробленому вигляді.
10. У Норми включено: теплове, механічне, холодильне, роздавальне, барне, мийне, ваговимірювальне, підйомно-транспортне устаткування.
11. У Нормах для кожного типорозміру закладу громадського харчування указано сумарні показники основного параметра устаткування залежно від його виду і технологічного призначення (продуктивність, площа для смаження, ємність тощо).
12. Норми розроблено на підставі дослідження виробничих програм і форм обслуговування з урахуванням обсягу, структури і асортименту страв і напоїв, що продаються, а також питомої ваги напівфабрикатів високого ступеня готовності й готових кулінарних, кондитерських і борошняних виробів у загальному обсязі харчових продуктів, що використовуються у виробництві.
13. У Нормах технічного оснащення закладів громадського харчування різних типів визначено таке устаткування:
теплове - з урахуванням кількості страв і виробів, які продаються в години максимального завантаження торговельної зали, термінів зберігання готової продукції, погодинної продуктивності теплових апаратів і способів теплового оброблення;
механічне - з урахуванням асортименту одержуваних напівфабрикатів високого ступеня готовності й готових кулінарних, кондитерських і борошняних виробів, обсягів робіт з механічного обробляння продуктів і кратності обробляння в години максимального завантаження закладів;
холодильне - для зберігання продукції, що швидко псується, а також для продажу морозива і напоїв;
роздавальне і барне - з урахуванням потоку споживачів у години максимального завантаження торговельної зали і пропускної спроможності роздавальні з наступним або попереднім розрахунком;
ваговимірювальне - відповідно до маси продуктів, які підлягають зважуванню під час надходження до закладу, а також для зважування в процесі виготовлення і порціювання страв;
підйомно-транспортне - лише для тих видів устаткування, які не залежать від архітектурно-будівельного виконання будівлі, а визначаються типорозміром закладу громадського харчування (візки вантажні, стелажі пересувні, візки для збору посуду, візки офіціантські);
мийне - з урахуванням максимального обсягу робіт з миття столового посуду за одну годину максимального завантаження зали. Мийне устаткування передбачено у випадку використання в закладах громадського харчування стандартного посуду багаторазового використання.
14. У закладах громадського харчування передбачається застосування реєстраторів розрахункових операцій (електронних контрольно-касових апаратів). Їхня кількість визначається відповідно до нормативно-правових актів.
15. Технічне оснащення спеціалізованих закладів громадського харчування, які не увійшли до визначеного Нормами переліку закладів громадського харчування рекомендується здійснювати виходячи з потреби за умови дотримання належного рівня торговельно-виробничого процесу та вимог санітарно-гігієнічних норм і правил охорони праці й техніки безпеки.
У зв'язку з тим, що в основу Норм покладено номенклатуру устаткування, яке належить до європейського стандарту, надаємо пояснення деяких технічних термінів, на які є посилання у текстах таблиць:
1) За одиницю "деко" прийнята гастроємність євростандарту (модуля) GN 1/1, габаритні розміри 530 х 325 мм.
2) За одиницю "лист" прийнято модуль, габаритні розміри 400 х 600 мм.
3) Можлива взаємозаміна указаного устаткування.
4) Ваги настільні в зоні роздавальні у складі барної чи буфетної стойки, верхня межа зважування 0,2 кг; 2 кг.
5) Ваги настільні технологічні, верхня межа зважування 2 кг; 10 кг.
* Саламандер - шафа з інфрачервоним підігрівом продуктів.
** Блендер - апарат для приготування коктейлів.
Рекомендований склад устаткування для роздавання готових страв
*** Барні (буфетні, коктейльні) стойки:
охолоджувальна вітрина для кондитерських виробів і закусок;
охолоджувальний елемент барної стойки;
нейтральний елемент барної стойки;
пристінні шафи;
пристінні вітрини.
**** Лінії для роздавання готових страв (комплект):
охолоджувальний прилавок-вітрина;
прилавок для перших страв;
прилавок для других страв;
нейтральний елемент;
прилавок для касира;
візок для приборів;
пристрої для підігріву тарілок - 1-2 шт.;
термостати - 2 шт.
***** Лінія для роздавання готових страв "шведський стіл":
вітрини охолоджувальні - 1-2 шт.;
марміти для гарячих страв: комплект на 4-8 мармітів GN 1/1 - 1-2 шт.;
нейтральні елементи (прилавки), 4 GN 1/1 - 1-3 шт.;
термостати - 2 шт.;
сокоохолоджувачі - 1-3 шт.;
пристрої для підігріву тарілок - 1-2 шт.;
супниці настільні (10 л) - 2-4 шт.
II. Номенклатура торговельно-технологічного устаткування, рекомендованого для технічного оснащення закладів (підприємств) громадського харчування різних типів
N
п/п
Найменування устаткування Основний
параметр
Коротка технічна
характеристика
Примітка
продук-
тивність
габарити, мм
1 2 3 4 5 6
1 Теплове устаткування -
1.1 Тип: печі конвекційні (конвектомати)
спеціалізовані 1)
1.1.1 Печі конвекційні спеціалізовані
(конвектомати)
деко 1) 3 2/3 580 х 549 х 362 -
1.1.2 - " - деко 1) 4 2/3 595 х 590 х 570 -
1.1.3 - " - деко 1) 6 2/3 835 х 740 х 570 -
1.2 Тип: печі конвекційні (конвектомати)
універсальні
-
1.2.1 Печі конвекційні універсальні
(конвектомати)
деко 1) 4 1/1 820 х 640 х 580 -
1.2.2 - " - деко 5 2/3 595 х 580 х 670 -
1.2.3 - " - деко 1) 6 1/1 940 х 820 х 690 -
1.2.4 - " - деко 1) 12 1/1 940 х 830 х 1165 -
1.3 Тип: печі пароконвекційні
(пароконвектомати) універсальні
-
1.3.1 Печі пароконвекційні універсальні
(пароконвектомати)
деко 1) 5 2/3 625 х 692 х 630 -
1.3.2 - " - деко 1) 5 1/1 830 х 662 х 630 -
1.3.3 Печі пароконвекційні універсальні
(пароконвектомати)
деко 1) 5 3/2 940 х 816 х 630 -
1.3.4 - " - деко 1) 7 1/1 940 х 816 х 816 -
1.3.5 - " - деко 1) 10 1/1 830 х 662 х 960 -
1.3.6 - " - деко 1) 12 1/1 940 х 816 х 1138 -
1.4 Тип: фритюрниці -
1.4.1 Фритюрниці л 4 210 х 370 х 250 -
1.4.2 - " - л 2 х 4 390 х 370 х 250 -
1.4.3 - " - л 6 260 х 320 х 230 -
1.4.4 - " - л 2 х 6 525 х 320 х 230 -
1.4.5 - " - л 8 260 х 320 х 250 -
1.4.6 - " - л 2 х 8 525 х 320 х 250 -
1.4.7 - " - л 10 265 х 370 х 355 -
1.4.8 - " - л 2 х 10 525 х 320 х 330 -
1.4.9 - " - л 15 400 х 750 х 850 -
1.4.10 - " - л 2 х 12,5 600 х 850 х 850 -
1.4.11 - " - л 30 600 х 850 х 850 -
1.5 Тип: сковороди (жаровні) 2) -
1.5.1 Сковороди (жаровні) л 21 600 х 800 х 850 -
1.5.2 - " - л 33 800 х 800 х 850 -
1.6 Тип: сковороди перекидні 2) -
1.6.1 Сковороди перекидні л 44 600 х 800 х 850 -
1.6.2 Сковороди перекидні л 59 800 х 800 х 850 -
1.6.3 - " - л 85 1100 х 800 х 850 -
1.6.4 - " - л 93 1300 х 800 х 850 -
1.7 Тип: плити конфоркові -
1.7.1 Плити конфоркові (поверхня різна) 2) кв. м площа для
смаження
0,46 400 х 800 х 850 -
1.7.2 - " - кв. м площа для
смаження
0,36 600 х 800 х 850 -
1.7.3 - " - кв. м площа для
смаження
0,52 800 х 800 х 850 -
1.7.4 - " - кв. м площа для
смаження
0,64 1000 х 800 х 850 -
1.7.5 - " - кв. м площа для
смаження
0,77 1200 х 800 х 850 -
1.8 Тип: плити безпосереднього
смаження 2)
кв. м площа для
смаження
-
1.8.1 Плита електрична безпосереднього
смаження
кв. м площа для
смаження
0,29 400 х 800 х 850 -
1.8.2 - " - кв. м площа для
смаження
0,43 600 х 800 х 850 -
1.8.3 - " - кв. м площа для
смаження
0,58 800 х 800 х 850 -
1.9 Тип: плити (жаровні)-гриль -
1.9.1 Плити (жаровні)-гриль кв. м площа для
смаження
0,22 400 х 800 х 850 -
1.9.2 - " - кв. м площа для
смаження
0,35 600 х 800 х 850 -
1.9.3 Плити (жаровні)-гриль кв. м площа для
смаження
0,59 800 х 800 х 850
1.10 Тип: гриль прижимний (контактний) -
1.10.1 Гриль прижимний (контактний) кв. м робочої
поверхні
0,08 430 х 420 х 270 ребристий
або гладкий
+ ребристий
1.10.2 - " - кв. м робочої
поверхні
0,13 560 х 430 х 270 гладкий +
ребристий
1.10.3 - " - кв. м робочої
поверхні
0,05 310 х 420 х 270 ребристий
або гладкий
1.11 Тип: гриль ротаційний (планетарний) -
1.11.1 Гриль ротаційний (планетарний) кільк. шпажок 3 400 х 700 х 480 -
1.11.2 - " - кільк. шпажок 4 400 х 800 х 550 -
1.11.3 - " - кільк. шпажок 6 450 х 800 х 550 -
1.11.4 - " - кільк. шпажок 12 - 22 1000 х 710 х 780 -
1.12 Тип: котли -
1.12.1 Котли л 40/60 800 х 850 х 850 -
1.12.2 - " - л 80/100 800 х 850 х 850 -
1.12.3 - " - л 150 1000 х 850 х 850 -
1.12.4 - " - л 300 1400 х 850 х 850 -
1.13.1 Кип'ятильники л/год. 25 Ф320 -
1.13.2 - " - л/год. 40 Ф400 -
1.13.3 Кип'ятильники л/год. 50 Ф420 -
1.13.4 - " - л/год. 100 Ф550 -
1.14 Тип: пекарські, кондитерські шафи і шафи для смаження -
1.14.1 Пекарські, кондитерські шафи і шафи
для смаження
деко 1) 4 650 х 700 х 850 -
1.14.2 - " - деко 1) 6 670 х 700 х 1020 -
1.14.3 - " - деко 1) 10 1015 х 775 х 1025 -
1.14.4 - " - деко 1) 12 1015 х 775 х 1625 -
1.14.5 - " - деко 1) 24 1450 х 940 х 1845 -
2 Роздавальне та барне устаткування
2.1 Тип: печі мікрохвильові (НВЧ) -
2.1.1 Печі мікрохвильові (НВЧ) л 20 430 х 420 х 460 -
2.1.2 - " - л 30 430 х 530 х 526 -
2.2 Тип: тостери -
2.2.1 Тостери завантажено
тостів
4 360 х 250 х 240 -
2.2.2 - " - завантажено
тостів
6 480 х 250 х 240 -
2.2.3 - " - завантажено
тостів
12 480 х 250 х 330 -
2.3 Тип: саламендери (гриль повітряний чи поверхневий) нагрівальний
елемент
2.3.1 Саламандер - - 520 х 510 х 430 *стаціонарний
2.3.2 - " - - - 400 х 510 х 505 *пересувний
2.4 Тип: Марміти водяні -
2.4.1 Марміти водяні деко 1) 2 800 х 820 х 885 -
2.4.2 Марміти водяні деко 1) 3 1100 х 820 х 885 -
2.4.3 - " - деко 1) 4 1400 х 820 х 885 -
2.4.4 - " - деко 1) 5 1800 х 820 х 885 -
2.5 Тип: марміти сухі -
2.5.1 Марміти сухі л 1 400 х 800 х 900 -
2.5.2 - " - л 2 800 х 800 х 900 -
2.5.3 - " - л 3 1100 х 800 х 900 -
2.6 Тип: термостати -
2.6.1 Термостати л 10 Ф300 -
2.6.2 - " - л 20 Ф400 -
2.7 Тип: пристрої підігріву посуду -
2.7.1 Пристрої підігріву посуду тарілок 50 400 х 600 х 900 -
2.7.2 - " - тарілок 80 800 х 600 х 900 -
2.8 Тип: каво(чає)варка -
2.8.1 Каво(чає)варка блок 1 330 х 450 х 450 -
2.8.2 - " - блок 2 600 х 580 х 495 -
2.8.3 - " - блок 3 700 х 580 х 550 -
2.9 Тип: комбайни барні -
2.9.2 (міксер + блендер) 300 х 160 х 500 -
2.9.2 (міксер + блендер + соковижималка) 420 х 330 х 520 -
2.9.3 (міксер + блендер + соковижималка
оранж-фреш + льодопокривач)
530 х 350 х 540 -
2.10 Тип: соковижималки -
2.10.1 Соковижималка л 0,8 280 х 440 х 500 -
2.10.2 - " - л 0,5 250 х 400 х 460 -
2.11 Тип: блендери -
2.11.1 Блендери л 1 х 1,5
(1,2)
200 х 200 х 500 споживацький
пластиковий
стакан
2.11.2 - " - л 1 х 2 150 х 150 х 500 інвентарний
металевий
стакан
2.11.3 - " - л 2 х 2 140 х 300 х 520 інвенарний
металевий
стакан
2.12 Тип: соковижималки для цитрусових (оранж-фреш) -
2.12.1 Соковижималки для цитрусових
(оранж-фреш)
л 0,4 210 х 210 х 250 -
2.12.2 - " - л 0,6 200 х 310 х 360 -
2.13 Тип: міксери -
2.13.1 Міксери л 1 х 0,5 160 х 300 х 500 -
2.13.2 - " - л 2 х 0,5 320 х 300 х 50 -
2.14 Тип: льодогенератори -
2.14.1 Льодогенератор кг/добу 10 350 х 400 х 500 -
2.14.2 - " - кг/добу 20 353 х 400 х 583 -
2.14.3 - " - кг/добу 28 380 х 520 х 620 -
2.14.4 - " - кг/добу 38 490 х 630 х 675 -
2.14.5 - " - кг/добу 50 490 х 630 х 785 -
2.14.6 - " - кг/добу 90 496 х 680 х 885 лускоподібний
лід
2.15 Тип: охолоджувачі напоїв і пива -
2.15.1 Охолоджувачі напоїв і пива кільк. напоїв 2 х 10 230 х 340 х 580 -
2.15.2 - " - кільк. напоїв 2 500 х 400 х 350 надстіковий
2.15.3 - " - кільк. напоїв 4 630 х 400 х 350 надстіковий
3 Холодильне устаткування
3.1 Тип: модульні холодильні камери (середньо- та низькотемпературні) модуль панель
1200/1500 та
900/1200 Н=
2200 (2150),
2600 (2550),
3200 (3150)
Модульні холодильні камери куб. м 6,0 1800 х 1500 х
2150
- " - куб. м 86,4 7350 х 6150 х
2200
3.2 Тип: шафи холодильні (середньотемпературні і низькотемпературні) варіанти:
глухі двері,
скляні двері,
розсувні
двері
3.2.1 Шафи холодильні
(середньотемпературні і
низькотемпературні)
л 500 655 х 735 х 2000
3.2.2 - " - л 600 745 х 735 х 2000
3.2.3 - " - л 700 845 х 740 х 2000
3.2.4 - " - л 1200 1260 х 780 х 2000
3.2.5 - " - л 1400 1430 х 780 х 2000
3.3 Тип: ларі (прилавки) морозильні (низькотемпературні) розсувні
верхні
кришки
3.3.1 Ларі (прилавки) морозильні
(низькотемпературні)
л 180/130 720 х 600 х 850 -
3.3.2 - " - л 200/170 905 х 600 х 850 *скляні
3.3.3 - " - л 300/270 1200 х 600 х 850 *глухі
3.3.4 - " - л 450/550 1450 х 665 х 930 -
3.4 Тип: Столи з охолоджувальними шафами -
3.4.1 Столи з охолоджувальними шафами л 220 1250 х 600 х 850 -
3.4.2 - " - л 120 790 х 700 х 850 -
3.4.3 - " - л 270 1250 х 700 х 850 -
3.4.4 - " - л 420 1725 х 700 х 850 -
3.4.5 - " - л 670 2195 х 700 х 850 -
3.4.6 - " - л 270 1250 х 700 х 1220 салатний
4 Механічне устаткування
4.1 Тип: Машини чищення овочів продуктив-
ність
4.1.1 Машини чищення овочів завантаження,
кг
3,5 450 х 340 х 550 до 70 к/год.
4.1.2 - " - завантаження,
кг
4 320 х 420 х 560 до 80 кг/год.
4.1.3 - " - завантаження,
кг
8 400 х 400 х 830 до 200
кг/год.
4.2 Тип: м'ясорубка -
4.2.1 М'ясорубка кг/год. 16 - 30 270 х 280 х 380 -
4.2.2 - " - кг/год. 60 - 120 370 х 210 х 380 -
4.2.3 - " - кг/год. 150 - 300 550 х 310 х 420 -
4.3 Тип: куттери -
4.3.1 Куттер завантаження,
кг
3,5 400 х 330 х 270 -
4.3.2 - " - завантаження,
кг
5,5 410 х 330 х 350 -
4.4 Тип: овочерізка -
4.4.1 Овочерізка кг/год. 50 - 180 355 х 310 х 48 -
4.4.2 - " - кг/год. 180 - 200 530 х 310 х 520 -
4.4.3 - " - кг/год. 250 - 350 355 х 640 х 605 -
4.5 Тип: машини нарізки гастрономії (слайсери) -
4.5.1 Машини нарізки гастрономії
(слайсери)
рад. ножа, см 22 380 х 360 х 290 -
4.5.2 - " - рад. ножа, см 25 440 х 400 х 300 -
4.5.3 - " - рад. ножа, см 27,5 570 х 480 х 420 -
4.6 Тип: машини збивальні (планетарні) -
4.6.1 Машини збивальні (планетарні) л 5 - 7 380 х 230 х 250 -
4.6.2 - " - л 20 573 х 630 х 107 -
4.6.3 - " - л 30 840 х 560 х 805 -
4.6.4 - " - л 40 740 х 750 х 131 -
4.7 Тип: машини тістомісильні -
4.7.1 Машини тістомісильні л 28 450 х 650 х 965 -
4.7.2 - " - л 32 440 х 640 х 750 -
4.7.3 - " - л 50 530 х 800 х 800 -
4.7.4 - " - л 80 80 х 1400 х 1100 -
4.7.5 - " - л 140 50 х 1245 х 1100 -
5 Мийне устаткування
5.1 Тип: спеціалізовані мийні машини
5.1.1 Спеціалізовані мийні машини для
тарілок
шт./год. 400 600 х 600 х 850 розмір без
столика
попереднього
оброблення
посуду
5.1.2 - " - шт./год. 720 600 х 600 х 1120
5.1.3 Спеціалізовані мийні машини для
скляного посуду
шт./год. 1500 460 х 550 х 700
5.1.4 - " - шт./год. 2100 600 х 600 х 850
5.1.5 Спеціалізовані мийні машини для
скляного посуду (моноблок)
шт./год. 400 1800 х 600 х 850 розмір зі
столиком
попереднього
оброблення
посуду
5.2 Тип: універсальні мийні машини
5.2.1 Універсальні мийні машини шт./год. 430 460 х 550 х 700 розмір без
столика
попереднього
оброблення
посуду
5.2.2 - " - шт./год. 540 600 х 600 х 850
5.2.3 - " - шт./год. 720 600 х 600 х 1250
5.2.4 Універсальні мийні машини
періодичної дії (камерні)
шт./год. 540 635 х 750 х 1965
5.2.5 Універсальні мийні машини
періодичної дії (камерні)
шт./год. 1080 335 х 750 х 1965 розмір зі
столиком
попереднього
оброблення
посуду
5.2.6 - " - шт./год. 1200 835 х 750 х 1965 розмір зі
столиком
попереднього
оброблення
посуду
5.2.7 - " - шт./год. 2400 380 х 750 х 1870 -
5.2.8 - " - шт./год. 2160 380 х 750 х 1870 -
5.2.9 Універсальні мийні машини
(моноблоки)
шт./год. 400 1800 х 600 х 850 -
5.2.10 - " - шт./год. 720 1800 х 600 х 850 -
5.2.11 Універсальні мийні машини
(конвеєрно-транспортні)
шт./год. 1600 - 1800 380 х 900 х 1650 -
5.2.12 - " - шт./год. 1600 - 2400 350 х 900 х 1650 -
5.3 Тип: ванни мийні
5.3.1 Ванни мийні односекційні - - 600 х 600 глибина 250
5.3.2 - " - - - 700 х 700 глибина 300
5.3.3 - " - - - 700 х 800 глибина 300
5.3.4 Ванни мийні двосекційні - - 1200 х 600 глибина 250
5.3.5 - " - - - 1200 (1400) х 700 глибина 300
5.3.6 - " - - - 1200 (1400) х 800 глибина 300
5.3.7 Ванни мийні зі столиком (полицею) - - 1200 (1400) х 600 1-секційні
5.3.8 - " - - - 1600 (1800) х 600 2-секційні
5.3.9 - " - - - 1900 х 600 3- та
4-секційні
5.3.10 Ванни мийні зі столиком (полицею) - - 1200 (1400) х 700 1-секційні
5.3.11 - " - - - 1600 (1800) х 700 2-секційні
5.3.12 - " - - - 2400 х 700 3-секційні
5.3.13 Ванни мийні трисекційні - - 1900 х 800 2-секційні
5.3.14 - " - - - 1600 (1800) х 600 глибина 250
5.3.15 - " - - - 1000 х 700 глибина 300
5.4 Тип: столи з мийними ваннами -
5.4.1 Столи з мийними ваннами (серія 500) - - L = 1000, 1500 -
5.4.2 Столи з мийними ваннами (серії 600,
700, 800)
- - L = 1200, 1500,
1800
-
6 Ваговимірювальне та підйомно-транспортне устаткування
6.1 Тип: ваги механічні розмір платформи:
6.1.1 Ваги механічні межа
зважування, кг
6 - 10 260 х 275 -
6.1.2 - " - межа
зважування, кг
100, 200 450 х 600 -
6.1.3 - " - межа
зважування, кг
500, 1000 265 х 795 -
6.2 Тип: ваги електронні (торговельні, порційні та товарні) розмір платформи:
6.2.1 Ваги електронні (торговельні,
порційні та товарні)
межа
зважування, кг
3 220 х 150 -
6.2.2 - " - межа
зважування, кг
6 350 х 290 -
6.2.3 - " - межа
зважування, кг
15 250 х 380 -
6.2.4 - " - межа
зважування, кг
15 357 х 426 з чекодрукую-
чим пристроєм
6.2.5 - " - межа
зважування, кг
60 300 х 300 -
6.2.6 - " - межа
зважування, кг
150 600 х 400 -
6.2.7 - " - межа
зважування, кг
300, 600 815 х 620 -
6.3 Тип: візки вантажні (платформи) платформа:
6.3.1 Візки вантажні (платформи) кг 100 460 х 360 міжприлавочні
6.3.2 - " - кг 100 700 х 450 -
6.3.3 - " - кг 200 850 х 550 -
6.3.4 - " - кг 300 1000 х 650 -
6.3.5 - " - кг 400 1150 х 750 з бортом або
без нього
6.3.6 Візок з гідравлічним підйомом кг 1250 1240 х 640 х 380 -
6.3.7 Штабелер кг 400, 1000 -
6.4 Тип: Візки спеціальні та стелажі пересувні -
6.4.1 Візок з підйомною платформою кг 80 -
6.4.2 Візок для збору посуду кг 500 х 600 х 1100 -
6.4.3 Візок офіціантський кг 420 х 640 х 1100 -
6.4.4 Стелаж кондитерський пересувний деко 1) 8 - 1/1 425 х 600 х 850 -
6.4.5 - " - деко 1) 16 - 1/1 800 х 600 х 850 -
6.4.6 - " - деко 1) 8 - 3/2 500 х 670 х 850 -
6.4.7 - " - деко 1) 16 - 3/2 950 х 670 х 850 -
6.4.8 - " - деко 1) 20 - 1/1 400 х 570 х 1650 -
6.4.9 - " - деко 1) 40 - 1/1 800 х 600 х 1650 -
6.4.10 - " - деко 1) 20 - 3/2 500 х 670 х 1650 -
6.4.11 - " - деко 1) 40 - 3/2 950 х 670 х 1650 -
Примітки:
1. За одиницю "деко" прийнята гастроємність євростандарту (модуля) (GN 1/1, габаритні розміри:
1/1 - 530 х 325 мм;
2/3 - 435 х 315 мм;
3/2 - 600 х 400 мм.
2. Показник характеристики прийнятий для найбільш поширеного устаткування серії M800. У разі використання устаткування інших серій слід використовувати поправочні коефіцієнти для серій:
M600 - 0,75;
M700 - 0,88;
M850 - 1,06;
M900 - 1,13;
M1000 - 1,25.
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу "Ресторан"
Таблиця 1
N
п/п
Устаткування: тип,
вид, найменування
Показник
потужності,
продуктивності
Градація за місткістю зали, місць
24-50 51-80 81-100 101-150 151-200 понад
200
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Теплове (електричне або газове) M600 M700 серії M800-M900
1.1 Печі конвекційні
спеціалізовані
(конвектомати)
деко 1) - - - 10 10 10
1.2 Печі конвекційні
універсальні
(конвектомати)
деко 1) 4 6 6 10 10 10
1.3 Печі пароконвекційні
універсальні
(пароконвектомати)
деко 1) 4 6 6 10 10 12
1.4 Фритюрниці л 4 6 6 8 10 12
1.5 Сковороди (жаровні) л 21 21 33 33 33 33
1.6 Сковороди перекидні л - - 44 44 63 63
1.7 Плити конфоркові
(поверхня різна)
кв. м площа для
смаження
0,36 0,36 0,72 0,72 1,44 1,44
1.8 Плити
безпосереднього
смаження
кв. м площа для
смаження
0,22 0,35 0,35 0,35 0,59 0,7
1.9 Плити
(жаровні)-гриль
кв. м площа для
смаження
0,22 0,35 0,35 0,35 0,59 0,7
1.10 Гриль прижимний шт. - - - 1 1 1
1.11 Гриль ротаційний
(планетарний)
кільк. шпажок - - 4 4 4 6
1.12 Котли л - - - 40 60 100
1.13 Кип'ятильники л/год. 25 50 50 100 100 100
1.14 Шафи для смаження деко 2) 4 6 6 10 10 12
1.15 Пекарські
(кондитерська) шафи
деко 2) 4 6 6 10 10 12
2 Роздавальне і барне
2.1 Печі мікрохвильові
(НВЧ)
л 20 20 20 30 30 30
2.2 Тостер шт. - 1 1 1 1 1
2.3 Саламандер* шт. - 1 1 1 1 1
2.4 Марміти водяні деко 1) 2 2 4 4 6 8
2.5 Марміти сухі л 1 1 1 1,5 1,5 2
2.6 Термостати л - 10 10 20 20 40
2.7 Барні (буфетні,
коктейльні)
стойки***
компл. (1) 1 1 1 1 - 2 1-3
2.8 Комплект "шведський
стіл"****
компл. - - 1 1 1 1
2.9 Пристрої підігріву
посуду
тарілок 50 50 50 80 100 160
2.10 Каво(чає)варка блок 1 2 3 3 3 3-5
2.11 Кавомолки (млинки
кавові)
шт. 1 1 1 1 1 2-5
2.12 Соковижималки шт. 1 1 1 1 2 3
2.13 Блендери** шт. 1 1 1 1 2 2
2.14 Соковижималки
оранж-фреш
шт. - - - 1 1 1
2.15 Міксери шт. 1 1 1 1 1 2
2.16 Льодогенератори кг/добу 10 10 10 25 25 40
2.17 Охолоджувачі напоїв
та соків
л 6 6 12 12 18 18
2.18 Ларі морозильні л 200 200 200 370 400 440
2.19 Спеціалізоване
охолоджувальне
устаткування
шт. - - 1 1 1 2
2.20 Візки офіціантські шт. - 1 2 2 4 4
2.21 Візки для посуду шт. 1 1 2 2 4 4
3 Холодильне (технологічне)
3.1 Камери
середньотемпературні
кв. м 4 8 12 16 20 24
3.2 Камери
низькотемпературні
кв. м - 4 4 8 8 12
3.3 Шафи холодильні
середньотемпературні
куб. л 600 2 2 2 - - -
1200 - 1 1 2 1 -
1400 - - - 2 3 5
3.4 Шафи
низькотемпературні
куб. л - 600
3)
600
3)
600 3) 700 1200
3.5 Ларі морозильні куб. л 200 200
3)
200
3)
370 3) 400 440
3.6 Столи з
охолоджувальними
шафами
л 140 140 270 540 680 1080
3.7 Льодогенератор кг/добу - - - 25 25 25
4 Механічне
4.1 Машини очищення
овочів
ємність заван-
таження, кг
4 8 15 15 30 30
4.2 М'ясорубка кг/год. 50 50 150 150 150 150
4.3 Куттер м'ясний шт. - - - 1 1 1
4.4 Куттер кухонний шт. - - - 1 1 1
4.5 Овочерізка кг/год. 50 50 50 200 200 200
4.6 Машини універсальні
кухонні та
спеціалізовані
(приводи)
компл. - - 1 1 2 2
4.7 Машини нарізки
гастрономії
(слайсери)
шт. 1 1 1 1 1 2
4.8 Машини збивальні
(міксери
планетарні)
л 5 5 5 10 20 20
4.9 Машини
тістомісильні
л - - - 20 45-65 45-65
4.10 Машини
тісторозкатувальні
шт. - - - - - 1
4.11 Хліборізки компл. - - - 1 1 1
4.12 Спеціалізоване
механічне
компл. - - - 1 1 1
5 Мийне
5.1 Спеціалізовані
посудомийні машини
шт./год. - - 400 540 1000 1000
5.2 Універсальні
посудомийні машини
шт./год. 400 540 540 1000 1200 1500-
1200
5.3 Ванни мийні шт. 9 9 11 11 13 13
5.4 Столи з мийними
ваннами
шт. - - 1 1 2 3
5.5 Утилізатори харчових
відходів
кг/год. 25 25 50 80 150 300
6 Ваговимірювальне і
підйомно-транспортне (технологічне)
6.1 Ваги товарні кг 200 200 200 400 400 500
6.2 Ваги настільні
електронні 5)
шт. 1 2 3 4 4 6
6.3 Візки вантажні шт. 1 1 1 2 2 2
6.4 Стелажі пересувні шт. - - - 2 2 2
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу "Ресторан-бар"
Таблиця 2
N
п/п
Устаткування: тип,
вид, найменування
Показник
потужності,
продуктивності
Градація за місткістю
зали, місць
24-50 51-80 81-100 101-150
1 2 3 4 5 6 7
1 Теплове (електричне або газове) серії
M600-M700
серія M800
1.1 Печі конвекційні
спеціалізовані
(конвектомати)
деко 1) - - - 10
1.2 Печі конвекційні
універсальні
(конвектомати)
деко 1) 4 6 6 10
1.3 Печі пароконвекційні
універсальні
(пароконвектомати)
деко 1) 4 6 6 10
1.4 Фритюрниці л 4 6 6 8
1.5 Сковороди (жаровні) л 21 21 33 33
1.6 Сковороди перекидні л - - 44 44
1.7 Плити конфоркові
(поверхня різна)
кв. м площа для
смаження
0,36 0,36 0,72 0,72
1.8 Плити
безпосереднього
смаження
кв. м площа для
смаження
0,22 0,35 0,35 0,35
1.9 Плити
(жаровні)-гриль
кв. м площа для
смаження
0,22 0,35 0,35 0,35
1.10 Гриль прижимний шт. - - - 1
1.11 Гриль ротаційний
(планетарний)
кільк. шпажок - - 4 4
1.12 Котли л - - - 40
1.13 Кип'ятильники л/год. 25 50 50 100
1.14 Шафи для смаження деко 2) 4 6 6 10
1.15 Пекарські
(кондитерська) шафи
деко 2) 4 6 6 10
2 Роздавальне і барне 4)
2.1 Печі мікрохвильові
(НВЧ)
л 20 20 20 30
2.2 Тостер шт. - 1 1 1
2.3 Саламандер* шт. - 1 1 1
2.4 Марміти водяні деко 1) 2 2 4 4
2.5 Марміти сухі л 1 1 1 1,5
2.6 Термостати л - 10 10 20
2.7 Барні (буфетні,
коктейльні)
стойки***
компл. 1 1 1 1
2.8 Комплект "шведський
стіл"****
компл. - - 1 1
2.9 Пристрої підігріву
посуду
тарілок 50 50 50 80
2.10 Каво(чає)варка блок 1 2 3 3
2.11 Кавомолки (млинки
кавові)
шт. 1 1 1 1
2.12 Соковижималки шт. 1 1 1 1
2.13 Блендери** шт. 1 1 1 1
2.14 Соковижималки
оранж-фреш
шт. - - - 1
2.15 Міксери шт. 1 1 1 1
2.16 Льодогенератори кг/добу 10 10 10 25
2.17 Вітрини (прилавки)
охолоджувальні
довжина, м - 1 1,2 2-2,4
2.18 Охолоджувачі напоїв
та соків
л 6 6 12 12
2.19 Ларі морозильні л 200 200 200 370
2.20 Спеціалізоване
охолоджувальне
устаткування
шт. - 2 2 3
2.21 Візки офіціантські шт. - 1 2 2
2.22 Візки для посуду шт. 1 1 2 2
3 Холодильне (технологічне)
3.1 Камери
середньотемпературні
кв. м 4 8 12 16
3.2 Камери
низькотемпературні
кв. м - 4 4 8
3.3 Шафи холодильні
середньотемпературні
куб. л 600 2 2 2 -
1200 - 1 1 1
1400 - - - 2
3.4 Шафи
низькотемпературні
куб. л - 600
3)
600
3)
600 3)
3.5 Ларі морозильні куб. л 200 200
3)
200
3)
370 3)
3.6 Столи з
охолоджувальними
шафами
л 140 140 270 540
3.7 Льодогенератор кг/добу - - - 25
4 Механічне
4.1 Машини очищення
овочів
ємність заван-
таження, кг
4 8 15 15
4.2 М'ясорубка кг/год. 50 50 150 150
4.3 Куттер м'ясний шт. - - - 1
4.4 Куттер кухонний шт. - - - 1
4.5 Овочерізка кг/год. 50 50 50 200
4.6 Машини універсальні
кухонні та
спеціалізовані
(приводи)
компл. - - 1 1
4.7 Машини нарізки
гастрономії
(слайсери)
шт. 1 1 1 1
4.8 Машини збивальні
(міксери
планетарні)
л 5 5 5 10
4.9 Машини
тістомісильні
л - - - 20
4.10 Машини
тісторозкатувальні
шт. - - - -
4.11 Хліборізки компл. - - - 1
4.12 Спеціалізоване
механічне
компл. - - - 1
5 Мийне
5.1 Спеціалізовані
посудомийні машини
шт./год. - - 400 540
5.2 Універсальні
посудомийні машини
шт./год. 400 540 540 1000
5.3 Ванни мийні шт. 9 9 11 11
5.4 Столи з мийними
ваннами
шт. - - 1 1
5.5 Утилізатори харчових
відходів
кг/год. 25 25 50 80
6 Ваговимірювальне і
підйомно-транспортне (технологічне)
6.1 Ваги товарні кг 200 200 200 400
6.2 Ваги настільні
електронні 5)
шт. 1 2 3 4
6.3 Візки вантажні шт. 1 1 1 2
6.4 Стелажі пересувні шт. - - - 2
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу "Ресторан швидкого обслуговування (фаст-фуд)"
Таблиця 3
N
п/п
Устаткування: тип,
вид, найменування
Показник
потужності,
продуктивності
Градація за місткістю зали,
місць
50-80 81-100 101-150 151-200
1 2 3 4 5 6 7
1 Теплове (електричне або газове) серія
М700
серія М800 серія
М900
1.1 Печі пароконвекційні
універсальні
(пароконвектомати)
деко 1) 4 6 10 10
1.2 Фритюрниці л 4 6 8 10
1.3 Плити конфоркові
(поверхня різна)
кв. м площа для
смаження
0,36 0,72 0,72 1,08
1.4 Плити
безпосереднього
смаження
кв. м площа для
смаження
0,22 0,35 0,42 0,64
1.5 Плити
(жаровні)-гриль
кв. м площа для
смаження
0,22 0,35 0,42 0,64
1.6 Гриль прижимний шт. 1 2 2 3
1.7 Гриль ротаційний
(планетарний)
кільк. шпажок - 4 4 4
1.8 Кип'ятильники л/год. 25 25 50 50
1.9 Макароноварки л 25 50 50 100
2 Роздавальне і барне 4)
2.1 Печі мікрохвильові
(НВЧ)
л 20 20 20 20
2.2 Тостер шт. 1 1 2 2
2.3 Саламандер* шт. 1 1 1 1
2.4 Марміти сухі шт. 1 1 1 1
2.5 Термостати л 5 10 10 15
2.6 Теплові шафи деко 1) 4 6 10 12
2.7 Барні (буфетні,
коктейльні)
стойки***
компл. 1 1 1 1
2.8 Лінії роздавальні
(комплект)****
компл. 1 1 1 1
2.9 Пристрої підігріву
посуду
тарілок 50 50 50 100
2.10 Каво(чає)варка блок 2 2 4 4
2.11 Кавомолки (млинки
кавові)
шт. 1 1 2 2
2.12 Льодогенератори кг/добу 10 10 20 20
2.13 Вітрини (прилавки)
охолоджувальні
довжина, м 1 1,2 1,4 1,4
2.14 Охолоджувачі напоїв
та соків
л 6 10 12 16
2.15 Ларі морозильні л 200 200 200 200
2.16 Спеціалізоване
охолоджувальне
устаткування
шт. 1 1 1 1
2.17 Ваги настільні
електронні
шт. 2 2 3 4
3 Холодильне (технологічне)
3.1 Камери
середньотемпературні
куб. м - - 6 8
3.2 Камери
низькотемпературні
куб. м - - 6 8
3.3 Шафи холодильні
середньотемпературні
л 1400 1800 - -
3.4 Шафи
низькотемпературні
л 400 400 - -
3.5 Ларі морозильні л 200 200 300 400
3.6 Столи з
охолоджувальними
шафами
л 140 140 180 200
4 Механічне
4.1 Машини нарізки
гастрономії
(слайсери)
шт. 1 1 1 1
5 Мийне - 1 2 2
5.1 Столи з мийними
ваннами
шт. 2 2 2 2
5.2 Ванни мийні шт. 2 3 3 4
5.3 Утилізатори харчових
відходів
кг/год. 25 25 25 25
6 Ваговимірювальне і
підйомно-транспортне (технологічне)
6.1 Ваги настільні 5) шт. 1 1 2 2
6.2 Візки вантажні шт. 1 1 1 1

................
Перейти до повного тексту