- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування
Згідно із Концепцією розвитку внутрішньої торгівлі України, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.97
N 1449, і Правилами роботи закладів (підприємств) громадського харчування, затвердженими наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002
N 219, а також з метою удосконалення методичної бази з питань технічного оснащення закладів громадського харчування
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування, що додаються.
2. Керівнику департаменту політики внутрішньої торгівлі і побутових послуг Родіонову Ю.Ф.:
довести цей наказ до Республіканського комітету з торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування Автономної Республіки Крим, управлінь з питань торгівлі та побутового обслуговування населення обласних (міських) державних адміністрацій;
забезпечити опублікування цих Рекомендованих норм у друкованих засобах масової інформації відповідно до законодавства.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства економіки
та з питань європейської
інтеграції України
03.01.2003 N 2
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення закладів громадського харчування
I. Загальні положення
1. Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування (далі - Норми) розроблено відповідно до вимог організації і роботи закладів громадського харчування, які визначені Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95
N 108, і Правилами роботи закладів (підприємств) громадського харчування, затвердженими наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002
N 219, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.08.2002 за N 680/6968.
2. Зазначені Норми розраховані для найбільш поширених закладів громадського харчування різних типів, які складають основу виробничо-торговельної сфери (громадського харчування) на території України.
3. Норми призначено для застосування під час проектування, будівництва, реконструкції або технічного переобладнання закладів громадського харчування різних типів усіх організаційно-правових форм.
4. Дані Норми є інструментом забезпечення відповідного рівня технологічності виробничо-торговельного процесу, механізації та автоматизації технологічних операцій з дотриманням вимог санітарно-гігієнічних норм, правил техніки безпеки, охорони праці, протипожежних вимог, що підвищує рівень захисту прав працівників закладів громадського харчування і споживачів.
5. Одночасно Норми рекомендовано для використання відповідними державними органами з метою визначення достатнього рівня технічного оснащення під час введення в експлуатацію закладів громадського харчування суб'єктами господарської діяльності різних організаційно-правових форм.
6. У Нормах прийнята за базу номенклатура найбільш прогресивного торговельно-технологічного устаткування вітчизняного виробництва, країн Західної та Східної Європи, що дозволить забезпечити необхідний технічний рівень виробничих і технологічних процесів закладів громадського харчування. Вона відповідає вимогам санітарно-гігієнічних норм і правил техніки безпеки.
7. Номенклатура містить устаткування, яке належить до європейського стандарту GN за серіями M600, M700, M750, M800, M900, номер яких відповідає ширині (глибині) устаткування:
серія M600 - M700 застосовується для закладів громадського харчування місткістю зали до 80 місць;
серія M750 - M800 застосовується для закладів громадського харчування місткістю зали понад 80 місць;
серія M900 застосовується для закладів громадського харчування місткістю зали понад 150 місць.
8. Норми технічного оснащення призначено для наступних типорозмірів закладів сфери громадського харчування:
Тип закладу |
Градація за місткістю зали, місць |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Ресторан |
24 - 50 |
51 - 80 |
81 - 100 |
101 - 150 |
151 - 200 |
понад 200 |
Ресторан-бар |
24 - 50 |
51 - 80 |
81 - 100 |
101 - 150 |
- |
- |
Ресторан швидкого обслуговування (фаст-фуд) |
- |
50 - 80 |
81 - 100 |
101 - 150 |
151 - 200 |
- |
Кафетерій (ресторан самообслуговування) |
- |
50 - 80 |
81 - 100 |
101 - 150 |
151 - 200 |
- |
Кафе |
24 - 50 |
51 - 80 |
81 - 100 |
101 - 150 |
151 - 200 |
- |
Бар |
24 - 49 |
50 - 80 |
- |
- |
- |
- |
Пивний бар |
24 - 49 |
50 - 80 |
81 - 100 |
- |
- |
- |
Гриль-бар |
- |
50 - 80 |
81 - 100 |
- |
- |
- |
Закусочна (шинок) |
- |
50 - 80 |
81 - 100 |
- |
- |
- |
Їдальня |
- |
50 - 80 |
81 - 100 |
101 - 150 |
151 - 200 |
- |
Дієтична їдальня |
24 - 50 |
51 - 80 |
81 - 100 |
- |
- |
- |
Їдальня-роздавальня |
24 - 50 |
51 - 80 |
81 - 100 |
- |
- |
- |
Буфет |
8 - 24 |
24 - 50 |
|
- |
- |
- |
Кіоск спеціалізований типу: |
"хот-дог", "поп-корн", "бокс-ланч", "фроузен-кустард", "гамбургер", "чіп-моубіл", "софт-дрінк", "оранж-джус" тощо |
9. Нормами враховано реальний стан товаропостачання закладів громадського харчування в Україні:
комплексне використання напівфабрикатів високого ступеня готовності (м'ясних, рибних, з птиці), готових кулінарних, кондитерських і борошняних виробів;
високий рівень використання заморожених продуктів і напівфабрикатів;
використання овочів у необробленому вигляді.
10. У Норми включено: теплове, механічне, холодильне, роздавальне, барне, мийне, ваговимірювальне, підйомно-транспортне устаткування.
11. У Нормах для кожного типорозміру закладу громадського харчування указано сумарні показники основного параметра устаткування залежно від його виду і технологічного призначення (продуктивність, площа для смаження, ємність тощо).
12. Норми розроблено на підставі дослідження виробничих програм і форм обслуговування з урахуванням обсягу, структури і асортименту страв і напоїв, що продаються, а також питомої ваги напівфабрикатів високого ступеня готовності й готових кулінарних, кондитерських і борошняних виробів у загальному обсязі харчових продуктів, що використовуються у виробництві.
13. У Нормах технічного оснащення закладів громадського харчування різних типів визначено таке устаткування:
теплове - з урахуванням кількості страв і виробів, які продаються в години максимального завантаження торговельної зали, термінів зберігання готової продукції, погодинної продуктивності теплових апаратів і способів теплового оброблення;
механічне - з урахуванням асортименту одержуваних напівфабрикатів високого ступеня готовності й готових кулінарних, кондитерських і борошняних виробів, обсягів робіт з механічного обробляння продуктів і кратності обробляння в години максимального завантаження закладів;
холодильне - для зберігання продукції, що швидко псується, а також для продажу морозива і напоїв;
роздавальне і барне - з урахуванням потоку споживачів у години максимального завантаження торговельної зали і пропускної спроможності роздавальні з наступним або попереднім розрахунком;
ваговимірювальне - відповідно до маси продуктів, які підлягають зважуванню під час надходження до закладу, а також для зважування в процесі виготовлення і порціювання страв;
підйомно-транспортне - лише для тих видів устаткування, які не залежать від архітектурно-будівельного виконання будівлі, а визначаються типорозміром закладу громадського харчування (візки вантажні, стелажі пересувні, візки для збору посуду, візки офіціантські);
мийне - з урахуванням максимального обсягу робіт з миття столового посуду за одну годину максимального завантаження зали. Мийне устаткування передбачено у випадку використання в закладах громадського харчування стандартного посуду багаторазового використання.
14. У закладах громадського харчування передбачається застосування реєстраторів розрахункових операцій (електронних контрольно-касових апаратів). Їхня кількість визначається відповідно до нормативно-правових актів.
15. Технічне оснащення спеціалізованих закладів громадського харчування, які не увійшли до визначеного Нормами переліку закладів громадського харчування рекомендується здійснювати виходячи з потреби за умови дотримання належного рівня торговельно-виробничого процесу та вимог санітарно-гігієнічних норм і правил охорони праці й техніки безпеки.
У зв'язку з тим, що в основу Норм покладено номенклатуру устаткування, яке належить до європейського стандарту, надаємо пояснення деяких технічних термінів, на які є посилання у текстах таблиць:
1) За одиницю "деко" прийнята гастроємність євростандарту (модуля) GN 1/1, габаритні розміри 530 х 325 мм.
2) За одиницю "лист" прийнято модуль, габаритні розміри 400 х 600 мм.
3) Можлива взаємозаміна указаного устаткування.
4) Ваги настільні в зоні роздавальні у складі барної чи буфетної стойки, верхня межа зважування 0,2 кг; 2 кг.
5) Ваги настільні технологічні, верхня межа зважування 2 кг; 10 кг.
* Саламандер - шафа з інфрачервоним підігрівом продуктів.
** Блендер - апарат для приготування коктейлів.
Рекомендований склад устаткування для роздавання готових страв
*** Барні (буфетні, коктейльні) стойки:
охолоджувальна вітрина для кондитерських виробів і закусок;
охолоджувальний елемент барної стойки;
нейтральний елемент барної стойки;
пристінні шафи;
пристінні вітрини.
**** Лінії для роздавання готових страв (комплект):
охолоджувальний прилавок-вітрина;
прилавок для перших страв;
прилавок для других страв;
нейтральний елемент;
прилавок для касира;
візок для приборів;
пристрої для підігріву тарілок - 1-2 шт.;
термостати - 2 шт.
***** Лінія для роздавання готових страв "шведський стіл":
вітрини охолоджувальні - 1-2 шт.;
марміти для гарячих страв: комплект на 4-8 мармітів GN 1/1 - 1-2 шт.;
нейтральні елементи (прилавки), 4 GN 1/1 - 1-3 шт.;
термостати - 2 шт.;
сокоохолоджувачі - 1-3 шт.;
пристрої для підігріву тарілок - 1-2 шт.;
супниці настільні (10 л) - 2-4 шт.
II. Номенклатура торговельно-технологічного устаткування, рекомендованого для технічного оснащення закладів (підприємств) громадського харчування різних типів
N п/п |
Найменування устаткування |
Основний параметр |
Коротка технічна характеристика |
Примітка |
продук- тивність |
габарити, мм |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
1 |
Теплове устаткування |
- |
1.1 |
Тип: печі конвекційні (конвектомати) спеціалізовані 1) |
|
|
|
|
1.1.1 |
Печі конвекційні спеціалізовані (конвектомати) |
деко 1) |
3 2/3 |
580 х 549 х 362 |
- |
1.1.2 |
- " - |
деко 1) |
4 2/3 |
595 х 590 х 570 |
- |
1.1.3 |
- " - |
деко 1) |
6 2/3 |
835 х 740 х 570 |
- |
1.2 |
Тип: печі конвекційні (конвектомати) універсальні |
|
|
|
- |
1.2.1 |
Печі конвекційні універсальні (конвектомати) |
деко 1) |
4 1/1 |
820 х 640 х 580 |
- |
1.2.2 |
- " - |
деко |
5 2/3 |
595 х 580 х 670 |
- |
1.2.3 |
- " - |
деко 1) |
6 1/1 |
940 х 820 х 690 |
- |
1.2.4 |
- " - |
деко 1) |
12 1/1 |
940 х 830 х 1165 |
- |
1.3 |
Тип: печі пароконвекційні (пароконвектомати) універсальні |
|
|
|
- |
1.3.1 |
Печі пароконвекційні універсальні (пароконвектомати) |
деко 1) |
5 2/3 |
625 х 692 х 630 |
- |
1.3.2 |
- " - |
деко 1) |
5 1/1 |
830 х 662 х 630 |
- |
1.3.3 |
Печі пароконвекційні універсальні (пароконвектомати) |
деко 1) |
5 3/2 |
940 х 816 х 630 |
- |
1.3.4 |
- " - |
деко 1) |
7 1/1 |
940 х 816 х 816 |
- |
1.3.5 |
- " - |
деко 1) |
10 1/1 |
830 х 662 х 960 |
- |
1.3.6 |
- " - |
деко 1) |
12 1/1 |
940 х 816 х 1138 |
- |
1.4 |
Тип: фритюрниці |
|
- |
1.4.1 |
Фритюрниці |
л |
4 |
210 х 370 х 250 |
- |
1.4.2 |
- " - |
л |
2 х 4 |
390 х 370 х 250 |
- |
1.4.3 |
- " - |
л |
6 |
260 х 320 х 230 |
- |
1.4.4 |
- " - |
л |
2 х 6 |
525 х 320 х 230 |
- |
1.4.5 |
- " - |
л |
8 |
260 х 320 х 250 |
- |
1.4.6 |
- " - |
л |
2 х 8 |
525 х 320 х 250 |
- |
1.4.7 |
- " - |
л |
10 |
265 х 370 х 355 |
- |
1.4.8 |
- " - |
л |
2 х 10 |
525 х 320 х 330 |
- |
1.4.9 |
- " - |
л |
15 |
400 х 750 х 850 |
- |
1.4.10 |
- " - |
л |
2 х 12,5 |
600 х 850 х 850 |
- |
1.4.11 |
- " - |
л |
30 |
600 х 850 х 850 |
- |
1.5 |
Тип: сковороди (жаровні) 2) |
|
- |
1.5.1 |
Сковороди (жаровні) |
л |
21 |
600 х 800 х 850 |
- |
1.5.2 |
- " - |
л |
33 |
800 х 800 х 850 |
- |
1.6 |
Тип: сковороди перекидні 2) |
|
|
|
- |
1.6.1 |
Сковороди перекидні |
л |
44 |
600 х 800 х 850 |
- |
1.6.2 |
Сковороди перекидні |
л |
59 |
800 х 800 х 850 |
- |
1.6.3 |
- " - |
л |
85 |
1100 х 800 х 850 |
- |
1.6.4 |
- " - |
л |
93 |
1300 х 800 х 850 |
- |
1.7 |
Тип: плити конфоркові |
|
- |
1.7.1 |
Плити конфоркові (поверхня різна) 2) |
кв. м площа для смаження |
0,46 |
400 х 800 х 850 |
- |
1.7.2 |
- " - |
кв. м площа для смаження |
0,36 |
600 х 800 х 850 |
- |
1.7.3 |
- " - |
кв. м площа для смаження |
0,52 |
800 х 800 х 850 |
- |
1.7.4 |
- " - |
кв. м площа для смаження |
0,64 |
1000 х 800 х 850 |
- |
1.7.5 |
- " - |
кв. м площа для смаження |
0,77 |
1200 х 800 х 850 |
- |
1.8 |
Тип: плити безпосереднього смаження 2) |
кв. м площа для смаження |
|
|
- |
1.8.1 |
Плита електрична безпосереднього смаження |
кв. м площа для смаження |
0,29 |
400 х 800 х 850 |
- |
1.8.2 |
- " - |
кв. м площа для смаження |
0,43 |
600 х 800 х 850 |
- |
1.8.3 |
- " - |
кв. м площа для смаження |
0,58 |
800 х 800 х 850 |
- |
1.9 |
Тип: плити (жаровні)-гриль |
|
|
|
- |
1.9.1 |
Плити (жаровні)-гриль |
кв. м площа для смаження |
0,22 |
400 х 800 х 850 |
- |
1.9.2 |
- " - |
кв. м площа для смаження |
0,35 |
600 х 800 х 850 |
- |
1.9.3 |
Плити (жаровні)-гриль |
кв. м площа для смаження |
0,59 |
800 х 800 х 850 |
|
1.10 |
Тип: гриль прижимний (контактний) |
|
|
|
- |
1.10.1 |
Гриль прижимний (контактний) |
кв. м робочої поверхні |
0,08 |
430 х 420 х 270 |
ребристий або гладкий + ребристий |
1.10.2 |
- " - |
кв. м робочої поверхні |
0,13 |
560 х 430 х 270 |
гладкий + ребристий |
1.10.3 |
- " - |
кв. м робочої поверхні |
0,05 |
310 х 420 х 270 |
ребристий або гладкий |
1.11 |
Тип: гриль ротаційний (планетарний) |
|
- |
1.11.1 |
Гриль ротаційний (планетарний) |
кільк. шпажок |
3 |
400 х 700 х 480 |
- |
1.11.2 |
- " - |
кільк. шпажок |
4 |
400 х 800 х 550 |
- |
1.11.3 |
- " - |
кільк. шпажок |
6 |
450 х 800 х 550 |
- |
1.11.4 |
- " - |
кільк. шпажок |
12 - 22 |
1000 х 710 х 780 |
- |
1.12 |
Тип: котли |
|
|
|
- |
1.12.1 |
Котли |
л |
40/60 |
800 х 850 х 850 |
- |
1.12.2 |
- " - |
л |
80/100 |
800 х 850 х 850 |
- |
1.12.3 |
- " - |
л |
150 |
1000 х 850 х 850 |
- |
1.12.4 |
- " - |
л |
300 |
1400 х 850 х 850 |
- |
1.13.1 |
Кип'ятильники |
л/год. |
25 |
Ф320 |
- |
1.13.2 |
- " - |
л/год. |
40 |
Ф400 |
- |
1.13.3 |
Кип'ятильники |
л/год. |
50 |
Ф420 |
- |
1.13.4 |
- " - |
л/год. |
100 |
Ф550 |
- |
1.14 |
Тип: пекарські, кондитерські шафи і шафи для смаження |
|
- |
1.14.1 |
Пекарські, кондитерські шафи і шафи для смаження |
деко 1) |
4 |
650 х 700 х 850 |
- |
1.14.2 |
- " - |
деко 1) |
6 |
670 х 700 х 1020 |
- |
1.14.3 |
- " - |
деко 1) |
10 |
1015 х 775 х 1025 |
- |
1.14.4 |
- " - |
деко 1) |
12 |
1015 х 775 х 1625 |
- |
1.14.5 |
- " - |
деко 1) |
24 |
1450 х 940 х 1845 |
- |
2 |
Роздавальне та барне устаткування |
2.1 |
Тип: печі мікрохвильові (НВЧ) |
|
|
|
- |
2.1.1 |
Печі мікрохвильові (НВЧ) |
л |
20 |
430 х 420 х 460 |
- |
2.1.2 |
- " - |
л |
30 |
430 х 530 х 526 |
- |
2.2 |
Тип: тостери |
|
|
|
- |
2.2.1 |
Тостери |
завантажено тостів |
4 |
360 х 250 х 240 |
- |
2.2.2 |
- " - |
завантажено тостів |
6 |
480 х 250 х 240 |
- |
2.2.3 |
- " - |
завантажено тостів |
12 |
480 х 250 х 330 |
- |
2.3 |
Тип: саламендери (гриль повітряний чи поверхневий) |
нагрівальний елемент |
2.3.1 |
Саламандер |
- |
- |
520 х 510 х 430 |
*стаціонарний |
2.3.2 |
- " - |
- |
- |
400 х 510 х 505 |
*пересувний |
2.4 |
Тип: Марміти водяні |
|
- |
2.4.1 |
Марміти водяні |
деко 1) |
2 |
800 х 820 х 885 |
- |
2.4.2 |
Марміти водяні |
деко 1) |
3 |
1100 х 820 х 885 |
- |
2.4.3 |
- " - |
деко 1) |
4 |
1400 х 820 х 885 |
- |
2.4.4 |
- " - |
деко 1) |
5 |
1800 х 820 х 885 |
- |
2.5 |
Тип: марміти сухі |
|
- |
2.5.1 |
Марміти сухі |
л |
1 |
400 х 800 х 900 |
- |
2.5.2 |
- " - |
л |
2 |
800 х 800 х 900 |
- |
2.5.3 |
- " - |
л |
3 |
1100 х 800 х 900 |
- |
2.6 |
Тип: термостати |
|
- |
2.6.1 |
Термостати |
л |
10 |
Ф300 |
- |
2.6.2 |
- " - |
л |
20 |
Ф400 |
- |
2.7 |
Тип: пристрої підігріву посуду |
|
- |
2.7.1 |
Пристрої підігріву посуду |
тарілок |
50 |
400 х 600 х 900 |
- |
2.7.2 |
- " - |
тарілок |
80 |
800 х 600 х 900 |
- |
2.8 |
Тип: каво(чає)варка |
|
- |
2.8.1 |
Каво(чає)варка |
блок |
1 |
330 х 450 х 450 |
- |
2.8.2 |
- " - |
блок |
2 |
600 х 580 х 495 |
- |
2.8.3 |
- " - |
блок |
3 |
700 х 580 х 550 |
- |
2.9 |
Тип: комбайни барні |
|
- |
2.9.2 |
(міксер + блендер) |
|
|
300 х 160 х 500 |
- |
2.9.2 |
(міксер + блендер + соковижималка) |
|
|
420 х 330 х 520 |
- |
2.9.3 |
(міксер + блендер + соковижималка оранж-фреш + льодопокривач) |
|
|
530 х 350 х 540 |
- |
2.10 |
Тип: соковижималки |
|
- |
2.10.1 |
Соковижималка |
л |
0,8 |
280 х 440 х 500 |
- |
2.10.2 |
- " - |
л |
0,5 |
250 х 400 х 460 |
- |
2.11 |
Тип: блендери |
|
- |
2.11.1 |
Блендери |
л |
1 х 1,5 (1,2) |
200 х 200 х 500 |
споживацький пластиковий стакан |
2.11.2 |
- " - |
л |
1 х 2 |
150 х 150 х 500 |
інвентарний металевий стакан |
2.11.3 |
- " - |
л |
2 х 2 |
140 х 300 х 520 |
інвенарний металевий стакан |
2.12 |
Тип: соковижималки для цитрусових (оранж-фреш) |
|
- |
2.12.1 |
Соковижималки для цитрусових (оранж-фреш) |
л |
0,4 |
210 х 210 х 250 |
- |
2.12.2 |
- " - |
л |
0,6 |
200 х 310 х 360 |
- |
2.13 |
Тип: міксери |
|
- |
2.13.1 |
Міксери |
л |
1 х 0,5 |
160 х 300 х 500 |
- |
2.13.2 |
- " - |
л |
2 х 0,5 |
320 х 300 х 50 |
- |
2.14 |
Тип: льодогенератори |
|
- |
2.14.1 |
Льодогенератор |
кг/добу |
10 |
350 х 400 х 500 |
- |
2.14.2 |
- " - |
кг/добу |
20 |
353 х 400 х 583 |
- |
2.14.3 |
- " - |
кг/добу |
28 |
380 х 520 х 620 |
- |
2.14.4 |
- " - |
кг/добу |
38 |
490 х 630 х 675 |
- |
2.14.5 |
- " - |
кг/добу |
50 |
490 х 630 х 785 |
- |
2.14.6 |
- " - |
кг/добу |
90 |
496 х 680 х 885 |
лускоподібний лід |
2.15 |
Тип: охолоджувачі напоїв і пива |
|
- |
2.15.1 |
Охолоджувачі напоїв і пива |
кільк. напоїв |
2 х 10 |
230 х 340 х 580 |
- |
2.15.2 |
- " - |
кільк. напоїв |
2 |
500 х 400 х 350 |
надстіковий |
2.15.3 |
- " - |
кільк. напоїв |
4 |
630 х 400 х 350 |
надстіковий |
3 |
Холодильне устаткування |
3.1 |
Тип: модульні холодильні камери (середньо- та низькотемпературні) |
модуль панель 1200/1500 та 900/1200 Н= 2200 (2150), 2600 (2550), 3200 (3150) |
|
Модульні холодильні камери |
куб. м |
6,0 |
1800 х 1500 х 2150 |
|
- " - |
куб. м |
86,4 |
7350 х 6150 х 2200 |
3.2 |
Тип: шафи холодильні (середньотемпературні і низькотемпературні) |
варіанти: глухі двері, скляні двері, розсувні двері |
3.2.1 |
Шафи холодильні (середньотемпературні і низькотемпературні) |
л |
500 |
655 х 735 х 2000 |
3.2.2 |
- " - |
л |
600 |
745 х 735 х 2000 |
3.2.3 |
- " - |
л |
700 |
845 х 740 х 2000 |
3.2.4 |
- " - |
л |
1200 |
1260 х 780 х 2000 |
3.2.5 |
- " - |
л |
1400 |
1430 х 780 х 2000 |
3.3 |
Тип: ларі (прилавки) морозильні (низькотемпературні) |
розсувні верхні кришки |
3.3.1 |
Ларі (прилавки) морозильні (низькотемпературні) |
л |
180/130 |
720 х 600 х 850 |
- |
3.3.2 |
- " - |
л |
200/170 |
905 х 600 х 850 |
*скляні |
3.3.3 |
- " - |
л |
300/270 |
1200 х 600 х 850 |
*глухі |
3.3.4 |
- " - |
л |
450/550 |
1450 х 665 х 930 |
- |
3.4 |
Тип: Столи з охолоджувальними шафами |
|
- |
3.4.1 |
Столи з охолоджувальними шафами |
л |
220 |
1250 х 600 х 850 |
- |
3.4.2 |
- " - |
л |
120 |
790 х 700 х 850 |
- |
3.4.3 |
- " - |
л |
270 |
1250 х 700 х 850 |
- |
3.4.4 |
- " - |
л |
420 |
1725 х 700 х 850 |
- |
3.4.5 |
- " - |
л |
670 |
2195 х 700 х 850 |
- |
3.4.6 |
- " - |
л |
270 |
1250 х 700 х 1220 |
салатний |
4 |
Механічне устаткування |
4.1 |
Тип: Машини чищення овочів |
продуктив- ність |
4.1.1 |
Машини чищення овочів |
завантаження, кг |
3,5 |
450 х 340 х 550 |
до 70 к/год. |
4.1.2 |
- " - |
завантаження, кг |
4 |
320 х 420 х 560 |
до 80 кг/год. |
4.1.3 |
- " - |
завантаження, кг |
8 |
400 х 400 х 830 |
до 200 кг/год. |
4.2 |
Тип: м'ясорубка |
|
- |
4.2.1 |
М'ясорубка |
кг/год. |
16 - 30 |
270 х 280 х 380 |
- |
4.2.2 |
- " - |
кг/год. |
60 - 120 |
370 х 210 х 380 |
- |
4.2.3 |
- " - |
кг/год. |
150 - 300 |
550 х 310 х 420 |
- |
4.3 |
Тип: куттери |
|
- |
4.3.1 |
Куттер |
завантаження, кг |
3,5 |
400 х 330 х 270 |
- |
4.3.2 |
- " - |
завантаження, кг |
5,5 |
410 х 330 х 350 |
- |
4.4 |
Тип: овочерізка |
|
- |
4.4.1 |
Овочерізка |
кг/год. |
50 - 180 |
355 х 310 х 48 |
- |
4.4.2 |
- " - |
кг/год. |
180 - 200 |
530 х 310 х 520 |
- |
4.4.3 |
- " - |
кг/год. |
250 - 350 |
355 х 640 х 605 |
- |
4.5 |
Тип: машини нарізки гастрономії (слайсери) |
|
- |
4.5.1 |
Машини нарізки гастрономії (слайсери) |
рад. ножа, см |
22 |
380 х 360 х 290 |
- |
4.5.2 |
- " - |
рад. ножа, см |
25 |
440 х 400 х 300 |
- |
4.5.3 |
- " - |
рад. ножа, см |
27,5 |
570 х 480 х 420 |
- |
4.6 |
Тип: машини збивальні (планетарні) |
|
- |
4.6.1 |
Машини збивальні (планетарні) |
л |
5 - 7 |
380 х 230 х 250 |
- |
4.6.2 |
- " - |
л |
20 |
573 х 630 х 107 |
- |
4.6.3 |
- " - |
л |
30 |
840 х 560 х 805 |
- |
4.6.4 |
- " - |
л |
40 |
740 х 750 х 131 |
- |
4.7 |
Тип: машини тістомісильні |
|
- |
4.7.1 |
Машини тістомісильні |
л |
28 |
450 х 650 х 965 |
- |
4.7.2 |
- " - |
л |
32 |
440 х 640 х 750 |
- |
4.7.3 |
- " - |
л |
50 |
530 х 800 х 800 |
- |
4.7.4 |
- " - |
л |
80 |
80 х 1400 х 1100 |
- |
4.7.5 |
- " - |
л |
140 |
50 х 1245 х 1100 |
- |
5 |
Мийне устаткування |
5.1 |
Тип: спеціалізовані мийні машини |
|
|
5.1.1 |
Спеціалізовані мийні машини для тарілок |
шт./год. |
400 |
600 х 600 х 850 |
розмір без столика попереднього оброблення посуду |
5.1.2 |
- " - |
шт./год. |
720 |
600 х 600 х 1120 |
5.1.3 |
Спеціалізовані мийні машини для скляного посуду |
шт./год. |
1500 |
460 х 550 х 700 |
5.1.4 |
- " - |
шт./год. |
2100 |
600 х 600 х 850 |
5.1.5 |
Спеціалізовані мийні машини для скляного посуду (моноблок) |
шт./год. |
400 |
1800 х 600 х 850 |
розмір зі столиком попереднього оброблення посуду |
5.2 |
Тип: універсальні мийні машини |
|
|
5.2.1 |
Універсальні мийні машини |
шт./год. |
430 |
460 х 550 х 700 |
розмір без столика попереднього оброблення посуду |
5.2.2 |
- " - |
шт./год. |
540 |
600 х 600 х 850 |
|
5.2.3 |
- " - |
шт./год. |
720 |
600 х 600 х 1250 |
|
5.2.4 |
Універсальні мийні машини періодичної дії (камерні) |
шт./год. |
540 |
635 х 750 х 1965 |
|
5.2.5 |
Універсальні мийні машини періодичної дії (камерні) |
шт./год. |
1080 |
335 х 750 х 1965 |
розмір зі столиком попереднього оброблення посуду |
5.2.6 |
- " - |
шт./год. |
1200 |
835 х 750 х 1965 |
розмір зі столиком попереднього оброблення посуду |
5.2.7 |
- " - |
шт./год. |
2400 |
380 х 750 х 1870 |
- |
5.2.8 |
- " - |
шт./год. |
2160 |
380 х 750 х 1870 |
- |
5.2.9 |
Універсальні мийні машини (моноблоки) |
шт./год. |
400 |
1800 х 600 х 850 |
- |
5.2.10 |
- " - |
шт./год. |
720 |
1800 х 600 х 850 |
- |
5.2.11 |
Універсальні мийні машини (конвеєрно-транспортні) |
шт./год. |
1600 - 1800 |
380 х 900 х 1650 |
- |
5.2.12 |
- " - |
шт./год. |
1600 - 2400 |
350 х 900 х 1650 |
- |
5.3 |
Тип: ванни мийні |
|
|
5.3.1 |
Ванни мийні односекційні |
- |
- |
600 х 600 |
глибина 250 |
5.3.2 |
- " - |
- |
- |
700 х 700 |
глибина 300 |
5.3.3 |
- " - |
- |
- |
700 х 800 |
глибина 300 |
5.3.4 |
Ванни мийні двосекційні |
- |
- |
1200 х 600 |
глибина 250 |
5.3.5 |
- " - |
- |
- |
1200 (1400) х 700 |
глибина 300 |
5.3.6 |
- " - |
- |
- |
1200 (1400) х 800 |
глибина 300 |
5.3.7 |
Ванни мийні зі столиком (полицею) |
- |
- |
1200 (1400) х 600 |
1-секційні |
5.3.8 |
- " - |
- |
- |
1600 (1800) х 600 |
2-секційні |
5.3.9 |
- " - |
- |
- |
1900 х 600 |
3- та 4-секційні |
5.3.10 |
Ванни мийні зі столиком (полицею) |
- |
- |
1200 (1400) х 700 |
1-секційні |
5.3.11 |
- " - |
- |
- |
1600 (1800) х 700 |
2-секційні |
5.3.12 |
- " - |
- |
- |
2400 х 700 |
3-секційні |
5.3.13 |
Ванни мийні трисекційні |
- |
- |
1900 х 800 |
2-секційні |
5.3.14 |
- " - |
- |
- |
1600 (1800) х 600 |
глибина 250 |
5.3.15 |
- " - |
- |
- |
1000 х 700 |
глибина 300 |
5.4 |
Тип: столи з мийними ваннами |
|
- |
5.4.1 |
Столи з мийними ваннами (серія 500) |
- |
- |
L = 1000, 1500 |
- |
5.4.2 |
Столи з мийними ваннами (серії 600, 700, 800) |
- |
- |
L = 1200, 1500, 1800 |
- |
6 |
Ваговимірювальне та підйомно-транспортне устаткування |
6.1 |
Тип: ваги механічні |
розмір платформи: |
|
6.1.1 |
Ваги механічні |
межа зважування, кг |
6 - 10 |
260 х 275 |
- |
6.1.2 |
- " - |
межа зважування, кг |
100, 200 |
450 х 600 |
- |
6.1.3 |
- " - |
межа зважування, кг |
500, 1000 |
265 х 795 |
- |
6.2 |
Тип: ваги електронні (торговельні, порційні та товарні) |
розмір платформи: |
|
6.2.1 |
Ваги електронні (торговельні, порційні та товарні) |
межа зважування, кг |
3 |
220 х 150 |
- |
6.2.2 |
- " - |
межа зважування, кг |
6 |
350 х 290 |
- |
6.2.3 |
- " - |
межа зважування, кг |
15 |
250 х 380 |
- |
6.2.4 |
- " - |
межа зважування, кг |
15 |
357 х 426 |
з чекодрукую- чим пристроєм |
6.2.5 |
- " - |
межа зважування, кг |
60 |
300 х 300 |
- |
6.2.6 |
- " - |
межа зважування, кг |
150 |
600 х 400 |
- |
6.2.7 |
- " - |
межа зважування, кг |
300, 600 |
815 х 620 |
- |
6.3 |
Тип: візки вантажні (платформи) |
платформа: |
|
6.3.1 |
Візки вантажні (платформи) |
кг |
100 |
460 х 360 |
міжприлавочні |
6.3.2 |
- " - |
кг |
100 |
700 х 450 |
- |
6.3.3 |
- " - |
кг |
200 |
850 х 550 |
- |
6.3.4 |
- " - |
кг |
300 |
1000 х 650 |
- |
6.3.5 |
- " - |
кг |
400 |
1150 х 750 |
з бортом або без нього |
6.3.6 |
Візок з гідравлічним підйомом |
кг |
1250 |
1240 х 640 х 380 |
- |
6.3.7 |
Штабелер |
кг |
400, 1000 |
|
- |
6.4 |
Тип: Візки спеціальні та стелажі пересувні |
- |
6.4.1 |
Візок з підйомною платформою |
кг |
80 |
|
- |
6.4.2 |
Візок для збору посуду |
кг |
|
500 х 600 х 1100 |
- |
6.4.3 |
Візок офіціантський |
кг |
|
420 х 640 х 1100 |
- |
6.4.4 |
Стелаж кондитерський пересувний |
деко 1) |
8 - 1/1 |
425 х 600 х 850 |
- |
6.4.5 |
- " - |
деко 1) |
16 - 1/1 |
800 х 600 х 850 |
- |
6.4.6 |
- " - |
деко 1) |
8 - 3/2 |
500 х 670 х 850 |
- |
6.4.7 |
- " - |
деко 1) |
16 - 3/2 |
950 х 670 х 850 |
- |
6.4.8 |
- " - |
деко 1) |
20 - 1/1 |
400 х 570 х 1650 |
- |
6.4.9 |
- " - |
деко 1) |
40 - 1/1 |
800 х 600 х 1650 |
- |
6.4.10 |
- " - |
деко 1) |
20 - 3/2 |
500 х 670 х 1650 |
- |
6.4.11 |
- " - |
деко 1) |
40 - 3/2 |
950 х 670 х 1650 |
- |
Примітки:
1. За одиницю "деко" прийнята гастроємність євростандарту (модуля) (GN 1/1, габаритні розміри:
1/1 - 530 х 325 мм;
2/3 - 435 х 315 мм;
3/2 - 600 х 400 мм.
2. Показник характеристики прийнятий для найбільш поширеного устаткування серії M800. У разі використання устаткування інших серій слід використовувати поправочні коефіцієнти для серій:
M600 - 0,75;
M700 - 0,88;
M850 - 1,06;
M900 - 1,13;
M1000 - 1,25.
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу "Ресторан"
Таблиця 1
N п/п |
Устаткування: тип, вид, найменування |
Показник потужності, продуктивності |
Градація за місткістю зали, місць |
24-50 |
51-80 |
81-100 |
101-150 |
151-200 |
понад 200 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
1 |
Теплове (електричне або газове) |
M600 |
M700 |
серії M800-M900 |
1.1 |
Печі конвекційні спеціалізовані (конвектомати) |
деко 1) |
- |
- |
- |
10 |
10 |
10 |
1.2 |
Печі конвекційні універсальні (конвектомати) |
деко 1) |
4 |
6 |
6 |
10 |
10 |
10 |
1.3 |
Печі пароконвекційні універсальні (пароконвектомати) |
деко 1) |
4 |
6 |
6 |
10 |
10 |
12 |
1.4 |
Фритюрниці |
л |
4 |
6 |
6 |
8 |
10 |
12 |
1.5 |
Сковороди (жаровні) |
л |
21 |
21 |
33 |
33 |
33 |
33 |
1.6 |
Сковороди перекидні |
л |
- |
- |
44 |
44 |
63 |
63 |
1.7 |
Плити конфоркові (поверхня різна) |
кв. м площа для смаження |
0,36 |
0,36 |
0,72 |
0,72 |
1,44 |
1,44 |
1.8 |
Плити безпосереднього смаження |
кв. м площа для смаження |
0,22 |
0,35 |
0,35 |
0,35 |
0,59 |
0,7 |
1.9 |
Плити (жаровні)-гриль |
кв. м площа для смаження |
0,22 |
0,35 |
0,35 |
0,35 |
0,59 |
0,7 |
1.10 |
Гриль прижимний |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1.11 |
Гриль ротаційний (планетарний) |
кільк. шпажок |
- |
- |
4 |
4 |
4 |
6 |
1.12 |
Котли |
л |
- |
- |
- |
40 |
60 |
100 |
1.13 |
Кип'ятильники |
л/год. |
25 |
50 |
50 |
100 |
100 |
100 |
1.14 |
Шафи для смаження |
деко 2) |
4 |
6 |
6 |
10 |
10 |
12 |
1.15 |
Пекарські (кондитерська) шафи |
деко 2) |
4 |
6 |
6 |
10 |
10 |
12 |
2 |
Роздавальне і барне |
|
|
|
|
|
|
2.1 |
Печі мікрохвильові (НВЧ) |
л |
20 |
20 |
20 |
30 |
30 |
30 |
2.2 |
Тостер |
шт. |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.3 |
Саламандер* |
шт. |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.4 |
Марміти водяні |
деко 1) |
2 |
2 |
4 |
4 |
6 |
8 |
2.5 |
Марміти сухі |
л |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
1,5 |
2 |
2.6 |
Термостати |
л |
- |
10 |
10 |
20 |
20 |
40 |
2.7 |
Барні (буфетні, коктейльні) стойки*** |
компл. |
(1) |
1 |
1 |
1 |
1 - 2 |
1-3 |
2.8 |
Комплект "шведський стіл"**** |
компл. |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.9 |
Пристрої підігріву посуду |
тарілок |
50 |
50 |
50 |
80 |
100 |
160 |
2.10 |
Каво(чає)варка |
блок |
1 |
2 |
3 |
3 |
3 |
3-5 |
2.11 |
Кавомолки (млинки кавові) |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2-5 |
2.12 |
Соковижималки |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
3 |
2.13 |
Блендери** |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2.14 |
Соковижималки оранж-фреш |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
2.15 |
Міксери |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
2.16 |
Льодогенератори |
кг/добу |
10 |
10 |
10 |
25 |
25 |
40 |
2.17 |
Охолоджувачі напоїв та соків |
л |
6 |
6 |
12 |
12 |
18 |
18 |
2.18 |
Ларі морозильні |
л |
200 |
200 |
200 |
370 |
400 |
440 |
2.19 |
Спеціалізоване охолоджувальне устаткування |
шт. |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
2 |
2.20 |
Візки офіціантські |
шт. |
- |
1 |
2 |
2 |
4 |
4 |
2.21 |
Візки для посуду |
шт. |
1 |
1 |
2 |
2 |
4 |
4 |
3 |
Холодильне (технологічне) |
|
|
|
|
|
|
3.1 |
Камери середньотемпературні |
кв. м |
4 |
8 |
12 |
16 |
20 |
24 |
3.2 |
Камери низькотемпературні |
кв. м |
- |
4 |
4 |
8 |
8 |
12 |
3.3 |
Шафи холодильні середньотемпературні |
куб. л 600 |
2 |
2 |
2 |
- |
- |
- |
1200 |
- |
1 |
1 |
2 |
1 |
- |
1400 |
- |
- |
- |
2 |
3 |
5 |
3.4 |
Шафи низькотемпературні |
куб. л |
- |
600 3) |
600 3) |
600 3) |
700 |
1200 |
3.5 |
Ларі морозильні |
куб. л |
200 |
200 3) |
200 3) |
370 3) |
400 |
440 |
3.6 |
Столи з охолоджувальними шафами |
л |
140 |
140 |
270 |
540 |
680 |
1080 |
3.7 |
Льодогенератор |
кг/добу |
- |
- |
- |
25 |
25 |
25 |
4 |
Механічне |
|
|
|
|
|
|
4.1 |
Машини очищення овочів |
ємність заван- таження, кг |
4 |
8 |
15 |
15 |
30 |
30 |
4.2 |
М'ясорубка |
кг/год. |
50 |
50 |
150 |
150 |
150 |
150 |
4.3 |
Куттер м'ясний |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
4.4 |
Куттер кухонний |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
4.5 |
Овочерізка |
кг/год. |
50 |
50 |
50 |
200 |
200 |
200 |
4.6 |
Машини універсальні кухонні та спеціалізовані (приводи) |
компл. |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
2 |
4.7 |
Машини нарізки гастрономії (слайсери) |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
2 |
4.8 |
Машини збивальні (міксери планетарні) |
л |
5 |
5 |
5 |
10 |
20 |
20 |
4.9 |
Машини тістомісильні |
л |
- |
- |
- |
20 |
45-65 |
45-65 |
4.10 |
Машини тісторозкатувальні |
шт. |
- |
- |
- |
- |
- |
1 |
4.11 |
Хліборізки |
компл. |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
4.12 |
Спеціалізоване механічне |
компл. |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
5 |
Мийне |
|
|
|
|
|
|
5.1 |
Спеціалізовані посудомийні машини |
шт./год. |
- |
- |
400 |
540 |
1000 |
1000 |
5.2 |
Універсальні посудомийні машини |
шт./год. |
400 |
540 |
540 |
1000 |
1200 |
1500- 1200 |
5.3 |
Ванни мийні |
шт. |
9 |
9 |
11 |
11 |
13 |
13 |
5.4 |
Столи з мийними ваннами |
шт. |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
3 |
5.5 |
Утилізатори харчових відходів |
кг/год. |
25 |
25 |
50 |
80 |
150 |
300 |
6 |
Ваговимірювальне і підйомно-транспортне (технологічне) |
|
|
|
|
|
|
6.1 |
Ваги товарні |
кг |
200 |
200 |
200 |
400 |
400 |
500 |
6.2 |
Ваги настільні електронні 5) |
шт. |
1 |
2 |
3 |
4 |
4 |
6 |
6.3 |
Візки вантажні |
шт. |
1 |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
6.4 |
Стелажі пересувні |
шт. |
- |
- |
- |
2 |
2 |
2 |
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу "Ресторан-бар"
Таблиця 2
N п/п |
Устаткування: тип, вид, найменування |
Показник потужності, продуктивності |
Градація за місткістю зали, місць |
24-50 |
51-80 |
81-100 |
101-150 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
1 |
Теплове (електричне або газове) |
серії M600-M700 |
серія M800 |
1.1 |
Печі конвекційні спеціалізовані (конвектомати) |
деко 1) |
- |
- |
- |
10 |
1.2 |
Печі конвекційні універсальні (конвектомати) |
деко 1) |
4 |
6 |
6 |
10 |
1.3 |
Печі пароконвекційні універсальні (пароконвектомати) |
деко 1) |
4 |
6 |
6 |
10 |
1.4 |
Фритюрниці |
л |
4 |
6 |
6 |
8 |
1.5 |
Сковороди (жаровні) |
л |
21 |
21 |
33 |
33 |
1.6 |
Сковороди перекидні |
л |
- |
- |
44 |
44 |
1.7 |
Плити конфоркові (поверхня різна) |
кв. м площа для смаження |
0,36 |
0,36 |
0,72 |
0,72 |
1.8 |
Плити безпосереднього смаження |
кв. м площа для смаження |
0,22 |
0,35 |
0,35 |
0,35 |
1.9 |
Плити (жаровні)-гриль |
кв. м площа для смаження |
0,22 |
0,35 |
0,35 |
0,35 |
1.10 |
Гриль прижимний |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
1.11 |
Гриль ротаційний (планетарний) |
кільк. шпажок |
- |
- |
4 |
4 |
1.12 |
Котли |
л |
- |
- |
- |
40 |
1.13 |
Кип'ятильники |
л/год. |
25 |
50 |
50 |
100 |
1.14 |
Шафи для смаження |
деко 2) |
4 |
6 |
6 |
10 |
1.15 |
Пекарські (кондитерська) шафи |
деко 2) |
4 |
6 |
6 |
10 |
2 |
Роздавальне і барне 4) |
|
|
|
|
2.1 |
Печі мікрохвильові (НВЧ) |
л |
20 |
20 |
20 |
30 |
2.2 |
Тостер |
шт. |
- |
1 |
1 |
1 |
2.3 |
Саламандер* |
шт. |
- |
1 |
1 |
1 |
2.4 |
Марміти водяні |
деко 1) |
2 |
2 |
4 |
4 |
2.5 |
Марміти сухі |
л |
1 |
1 |
1 |
1,5 |
2.6 |
Термостати |
л |
- |
10 |
10 |
20 |
2.7 |
Барні (буфетні, коктейльні) стойки*** |
компл. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.8 |
Комплект "шведський стіл"**** |
компл. |
- |
- |
1 |
1 |
2.9 |
Пристрої підігріву посуду |
тарілок |
50 |
50 |
50 |
80 |
2.10 |
Каво(чає)варка |
блок |
1 |
2 |
3 |
3 |
2.11 |
Кавомолки (млинки кавові) |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.12 |
Соковижималки |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.13 |
Блендери** |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.14 |
Соковижималки оранж-фреш |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
2.15 |
Міксери |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.16 |
Льодогенератори |
кг/добу |
10 |
10 |
10 |
25 |
2.17 |
Вітрини (прилавки) охолоджувальні |
довжина, м |
- |
1 |
1,2 |
2-2,4 |
2.18 |
Охолоджувачі напоїв та соків |
л |
6 |
6 |
12 |
12 |
2.19 |
Ларі морозильні |
л |
200 |
200 |
200 |
370 |
2.20 |
Спеціалізоване охолоджувальне устаткування |
шт. |
- |
2 |
2 |
3 |
2.21 |
Візки офіціантські |
шт. |
- |
1 |
2 |
2 |
2.22 |
Візки для посуду |
шт. |
1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
Холодильне (технологічне) |
|
|
|
|
3.1 |
Камери середньотемпературні |
кв. м |
4 |
8 |
12 |
16 |
3.2 |
Камери низькотемпературні |
кв. м |
- |
4 |
4 |
8 |
3.3 |
Шафи холодильні середньотемпературні |
куб. л 600 |
2 |
2 |
2 |
- |
1200 |
- |
1 |
1 |
1 |
1400 |
- |
- |
- |
2 |
3.4 |
Шафи низькотемпературні |
куб. л |
- |
600 3) |
600 3) |
600 3) |
3.5 |
Ларі морозильні |
куб. л |
200 |
200 3) |
200 3) |
370 3) |
3.6 |
Столи з охолоджувальними шафами |
л |
140 |
140 |
270 |
540 |
3.7 |
Льодогенератор |
кг/добу |
- |
- |
- |
25 |
4 |
Механічне |
|
|
|
|
|
4.1 |
Машини очищення овочів |
ємність заван- таження, кг |
4 |
8 |
15 |
15 |
4.2 |
М'ясорубка |
кг/год. |
50 |
50 |
150 |
150 |
4.3 |
Куттер м'ясний |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
4.4 |
Куттер кухонний |
шт. |
- |
- |
- |
1 |
4.5 |
Овочерізка |
кг/год. |
50 |
50 |
50 |
200 |
4.6 |
Машини універсальні кухонні та спеціалізовані (приводи) |
компл. |
- |
- |
1 |
1 |
4.7 |
Машини нарізки гастрономії (слайсери) |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
4.8 |
Машини збивальні (міксери планетарні) |
л |
5 |
5 |
5 |
10 |
4.9 |
Машини тістомісильні |
л |
- |
- |
- |
20 |
4.10 |
Машини тісторозкатувальні |
шт. |
- |
- |
- |
- |
4.11 |
Хліборізки |
компл. |
- |
- |
- |
1 |
4.12 |
Спеціалізоване механічне |
компл. |
- |
- |
- |
1 |
5 |
Мийне |
|
|
|
|
5.1 |
Спеціалізовані посудомийні машини |
шт./год. |
- |
- |
400 |
540 |
5.2 |
Універсальні посудомийні машини |
шт./год. |
400 |
540 |
540 |
1000 |
5.3 |
Ванни мийні |
шт. |
9 |
9 |
11 |
11 |
5.4 |
Столи з мийними ваннами |
шт. |
- |
- |
1 |
1 |
5.5 |
Утилізатори харчових відходів |
кг/год. |
25 |
25 |
50 |
80 |
6 |
Ваговимірювальне і підйомно-транспортне (технологічне) |
|
|
|
|
6.1 |
Ваги товарні |
кг |
200 |
200 |
200 |
400 |
6.2 |
Ваги настільні електронні 5) |
шт. |
1 |
2 |
3 |
4 |
6.3 |
Візки вантажні |
шт. |
1 |
1 |
1 |
2 |
6.4 |
Стелажі пересувні |
шт. |
- |
- |
- |
2 |
РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМИ
технічного оснащення устаткуванням закладу громадського харчування типу "Ресторан швидкого обслуговування (фаст-фуд)"
Таблиця 3
N п/п |
Устаткування: тип, вид, найменування |
Показник потужності, продуктивності |
Градація за місткістю зали, місць |
50-80 |
81-100 |
101-150 |
151-200 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
1 |
Теплове (електричне або газове) |
серія М700 |
серія М800 |
серія М900 |
1.1 |
Печі пароконвекційні універсальні (пароконвектомати) |
деко 1) |
4 |
6 |
10 |
10 |
1.2 |
Фритюрниці |
л |
4 |
6 |
8 |
10 |
1.3 |
Плити конфоркові (поверхня різна) |
кв. м площа для смаження |
0,36 |
0,72 |
0,72 |
1,08 |
1.4 |
Плити безпосереднього смаження |
кв. м площа для смаження |
0,22 |
0,35 |
0,42 |
0,64 |
1.5 |
Плити (жаровні)-гриль |
кв. м площа для смаження |
0,22 |
0,35 |
0,42 |
0,64 |
1.6 |
Гриль прижимний |
шт. |
1 |
2 |
2 |
3 |
1.7 |
Гриль ротаційний (планетарний) |
кільк. шпажок |
- |
4 |
4 |
4 |
1.8 |
Кип'ятильники |
л/год. |
25 |
25 |
50 |
50 |
1.9 |
Макароноварки |
л |
25 |
50 |
50 |
100 |
2 |
Роздавальне і барне 4) |
|
|
|
|
2.1 |
Печі мікрохвильові (НВЧ) |
л |
20 |
20 |
20 |
20 |
2.2 |
Тостер |
шт. |
1 |
1 |
2 |
2 |
2.3 |
Саламандер* |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.4 |
Марміти сухі |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.5 |
Термостати |
л |
5 |
10 |
10 |
15 |
2.6 |
Теплові шафи |
деко 1) |
4 |
6 |
10 |
12 |
2.7 |
Барні (буфетні, коктейльні) стойки*** |
компл. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.8 |
Лінії роздавальні (комплект)**** |
компл. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.9 |
Пристрої підігріву посуду |
тарілок |
50 |
50 |
50 |
100 |
2.10 |
Каво(чає)варка |
блок |
2 |
2 |
4 |
4 |
2.11 |
Кавомолки (млинки кавові) |
шт. |
1 |
1 |
2 |
2 |
2.12 |
Льодогенератори |
кг/добу |
10 |
10 |
20 |
20 |
2.13 |
Вітрини (прилавки) охолоджувальні |
довжина, м |
1 |
1,2 |
1,4 |
1,4 |
2.14 |
Охолоджувачі напоїв та соків |
л |
6 |
10 |
12 |
16 |
2.15 |
Ларі морозильні |
л |
200 |
200 |
200 |
200 |
2.16 |
Спеціалізоване охолоджувальне устаткування |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
2.17 |
Ваги настільні електронні |
шт. |
2 |
2 |
3 |
4 |
3 |
Холодильне (технологічне) |
|
|
|
|
3.1 |
Камери середньотемпературні |
куб. м |
- |
- |
6 |
8 |
3.2 |
Камери низькотемпературні |
куб. м |
- |
- |
6 |
8 |
3.3 |
Шафи холодильні середньотемпературні |
л |
1400 |
1800 |
- |
- |
3.4 |
Шафи низькотемпературні |
л |
400 |
400 |
- |
- |
3.5 |
Ларі морозильні |
л |
200 |
200 |
300 |
400 |
3.6 |
Столи з охолоджувальними шафами |
л |
140 |
140 |
180 |
200 |
4 |
Механічне |
|
|
|
|
4.1 |
Машини нарізки гастрономії (слайсери) |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
5 |
Мийне |
- |
1 |
2 |
2 |
5.1 |
Столи з мийними ваннами |
шт. |
2 |
2 |
2 |
2 |
5.2 |
Ванни мийні |
шт. |
2 |
3 |
3 |
4 |
5.3 |
Утилізатори харчових відходів |
кг/год. |
25 |
25 |
25 |
25 |
6 |
Ваговимірювальне і підйомно-транспортне (технологічне) |
|
|
|
|
6.1 |
Ваги настільні 5) |
шт. |
1 |
1 |
2 |
2 |
6.2 |
Візки вантажні |
шт. |
1 |
1 |
1 |
1 |
................Перейти до повного тексту