- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Рекомендації
МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів
Мета методичних рекомендацій
1. Ці методичні рекомендації підготовлено з метою:
недопущення порушень в роботі та/або тимчасового зупинення потужностей з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів (надалі - потужності), внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 (далі - COVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - коронавірус);
вжиття операторами ринку та операторами потужностей (надалі - операторами) додаткових заходів для підтримки цілісності харчових ланцюгів і забезпечення безперебійного постачання безпечних харчових продуктів кінцевим споживачам в умовах поширення COVID-19, спричиненого коронавірусом;
недопущення, аби поширення COVID-19, спричиненого коронавірусом, змусило операторів припинити діяльність.
2. Ці методичні рекомендації покликані надати операторам більше інформації і інструкцій щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19, спричиненого коронавірусом.
3. Ці методичні рекомендації ґрунтуються на рекомендаціях ВООЗ "COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств".
4. Ці методичні рекомендації також враховують положення:
постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р.
№ 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2";
наказу Міністерства охорони здоров'я України від 13.03.2020
№ 663 "Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19";
наказу Міністерства охорони здоров'я України від 28.03.2020
№ 722 "Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)".
5. Ці методичні рекомендації не є нормативно-правовим актом і не мають обов'язковий характер.
6. Ці методичні рекомендації не претендують на абсолютну повноту і всебічність.
Контакт, контактні особи, а також інші терміни
7. Контактом вважається випадок, коли особа:
проживає в одному домогосподарстві (квартирі, приватному будинку) з хворим на COVID-19;
мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання);
мала незахищений контакт (без використання засобів індивідуального захисту) із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні хворого на COVID-19 під час його кашлю, чи доторкування до використаних ним серветок);
контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови відсутності відповідних засобів індивідуального захисту (наприклад, маски, рукавичок, захисного одягу тощо) (далі - ЗІЗ) або з підозрою щодо їх неправильного використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок);
перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування у закладі охорони здоров'я тощо) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру;
надає (надавала) медичну допомогу або здійснює догляд за хворим на COVID-19;
видаляла будь-які виділення тіла хворого на COVID-19 (за умови відсутності відповідних ЗІЗ або з підозрою щодо їх неправильного використання);
є або була супутником у подорожі з хворим на COVID-19 в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку). Якщо тяжкість симптомів (наприклад, частий кашель) або переміщення хворого на COVID-19 у транспортному засобі вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири такого транспортного засобу також вважаються контактними.
8. Особи, які протягом останніх 14 діб мали контакт, як це визначено у пункті 7 цих методичних рекомендацій, вважаються контактними особами.
9. Усі члени домогосподарства, в якому проживає хворий на COVID-19, вважаються контактними особами.
Шляхи інфікування на COVID-19
11. COVID-19 є респіраторним захворюванням. Первинний шлях його передачі відбувається:
контактним шляхом - через прямий контакт людини з людиною (дотик, рукостискання тощо);
крапельним шляхом - через прямий контакт з дихальними краплями, що виділяються, коли заражена людина кашляє або чихає.
За даними ВООЗ COVID-19 також передається через фоміти.
Дихальні краплі є занадто важкими для знаходження в повітрі, тому вони осідають на предмети та поверхні, що оточують заражену людину. Отже, існує ризик зараження через торкання забрудненої поверхні, предмета чи руки зараженої людини, з подальшим торканням власного рота, носа чи очей. Це може статися, наприклад, при торканні до ручок дверей або рукостисканні, а потім дотику до власного рота, носа чи очей.
12. На сьогоднішній день не існує доказів того, що віруси, які спричиняють респіраторні захворювання (включаючи коронавірус), передаються через харчові продукти або упаковку харчових продуктів.
Малоймовірно, що люди можуть інфікуватися коронавірусом безпосередньо через харчові продукти або упаковку харчових продуктів.
Коронавіруси не можуть розмножуватися на поверхні або всередині харчових продуктів. Для розмноження їм потрібен організм тварини чи людини.
13. У групі осіб із найбільшим ризиком зараження знаходяться особи, які перебували в контакті з зараженою особою або надають медичну допомогу / проводять догляд за зараженою коронавірусом особою.
Симптоми, які можуть бути пов'язані з COVID-19
14. Оператори повинні скласти письмові вказівки (інструкції) для свого персоналу щодо:
симптомів, які можуть бути пов'язані з COVID-19;
порядку інформування керівника групи реагування (включаючи контактний номер керівника групи реагування) (див. пункт 50.1 цих методичних рекомендацій);
порядку отримання медичної допомоги;
порядку виключення персоналу оператора, який має симптоми, що можуть бути пов'язані з COVID-19, з робочого процесу (пункти 60 - 70 цих методичних рекомендацій).
Оператор повинен забезпечити персонал зазначеними у цьому пункті письмовими вказівками (інструкціями).
15. Оператор повинен навчити персонал, який повинен бути здатним:
якомога раніше розпізнати симптоми, які можуть бути пов'язані з COVID-19 (див. пункт 16 цих методичних рекомендацій);
знайти медичну допомогу;
мінімізувати ризик зараження іншого персоналу і інших осіб.
16. За даними ВООЗ до поширених симптомів COVID-19 відносяться:
лихоманка (температура - 37,5 або вище градусів за Цельсієм);
кашель - може бути будь-який вид кашлю, не лише сухий;
задишка;
важкість дихання;
втома при нормальному навантаженні.
Заходи з респіраторної гігієни та етикету кашлю
17. Заходи з респіраторної гігієни та етикету кашлю передбачають:
необхідність прикриття під час кашлю або чхання носу і роту серветкою або зігнутим ліктем;
дотримання гігієни рук (їх миття з милом) після контакту з виділеннями з дихальних шляхів;
недопущення торкання очей, носа і роту потенційно забрудненими руками;
вдягання медичної маски за підозри на COVID-19 тим, хто не має протипоказань до цього.
18. Застосування ЗІЗ, таких як маски та рукавички, може бути ефективним засобом для зменшення розповсюдження COVID-19, але лише за умови їх використання згідно з нижченаведеними інструкціями.
Використання ЗІЗ, миття та дезінфекція рук
19. Персонал може використовувати рукавички, але їх потрібно міняти відповідно до встановленої оператором частоти або у визначених ним випадках.
20. Персонал повинен:
знати, що коронавірус може потрапити на рукавички так само, як і на шкіру рук;
знати, що носіння рукавичок може сприяти накопиченню бактерій безпосередньо на шкірі рук (під рукавичками);
уникати під час носіння рукавичок дотику до носу, рота та очей.
21. Зняття одноразових рукавичок може призвести до потрапляння вірусу на шкіру рук.
22. Необхідно мити руки кожен раз:
при заміні рукавичок;
після зняття рукавичок;
до та після виконання робочих процесів;
до та після перебування біля тварин або їх обслуговування.
23. Рукавички потрібно міняти після дій, які не пов'язані з поводження з харчовими продуктами, наприклад, після відкривання / закривання дверей вручну, після спорожнення смітників тощо.
24. Рукавички не слід використовувати в якості заміни (альтернативи) миттю рук.
25. Оператори повинні забезпечити:
наявність належних санітарних пристосувань та засобів для миття рук (рукомийники, мило, одноразові рушники / серветки тощо);
миття рук персоналом відповідно до встановленої інструкції;
персонал чистим змінним робочим одягом, засобами гігієни, дезінфектантами для рук, ЗІЗ;
контроль за дотриманням персоналом правил особистої гігієни.
26. Звичайне мило та тепла проточна вода є достатніми засобами для миття рук.
27. Дезінфікуючі засоби для рук можна використовувати як додатковий засіб, але це жодним чином не повинно замінювати миття рук з милом.
28. На пропускному пункті, при вході у виробничі приміщення та їдальні, на виході з туалетних кімнат тощо повинні встановлюватися ємності з антисептиком для обробки рук, а поруч з ними розміщуватися відповідні інструкції з їх використання.
29. Для персоналу без симптомів COVID-19, носіння маски не є обов'язковим (крім місць підвищеного ризику, де виробляються готові до вживання харчові продукти, в яких використання ЗІЗ є обов'язковим).
30. У разі носіння медичних масок, вони повинні щільно прилягати до обличчя, закриваючи ніс і рот.
31. Заміна медичних масок здійснюється залежно від фізичного навантаження та інтенсивності дихання.
32. При роботі на відкритому повітрі і за умови, що відстань до іншого персоналу перевищує три метри, маски можна не вдягати.
33. Контейнери з кришками для збору використаних ЗІЗ (масок, рукавичок тощо) повинні бути встановлені у визначених місцях.
34. Носіння одноразових рукавичок здатне створити помилкове відчуття безпеки і призвести до зниження частоти миття рук персоналу нижче необхідного рівня, що є неприпустимим.
Неправильне використання масок, використання дезінфікуючих засобів для рук тощо також здатне створити помилкове відчуття безпеки, що може призвести до нехтування іншими необхідними профілактичними заходами, що також є неприпустимим.
Перевезення персоналу, сировини, харчових продуктів тощо
35. З метою забезпечення безперебійної роботи потужностей оператори повинні:
протягом відповідних карантинних обмежень організувати перевезення персоналу до місця роботи та з місця роботи (окремо кожну окрему групу, зміну, вахту тощо) без використання громадського транспорту;
забезпечити проведення температурного скринінгу водія і персоналу, перед його посадкою в транспорт, який доставляє його до місця роботи та з місця роботи;
забезпечити дезінфекцію рук кожному перед його посадкою у транспорт, а також перед вдяганням ЗІЗ (медичної маски, рукавичок тощо);
забезпечити здійснення вентиляції і дезінфекції транспорту, задіяного у перевезенні персоналу, після кожного рейсу;
36. Під час перевезення у транспорті персонал не повинен:
сидіти щільно один до одного;
стояти;
розмовляти;
тиснути один одному руки;
іншим чином контактувати один з одним.
37. Водії транспортних засобів, які заїжджають на територію потужності мають бути забезпечені ЗІЗ, спиртовим дезінфікуючим засобом для рук, загальним дезінфікуючим засобом для контактних поверхонь та паперовими (одноразовими) рушниками.
38. Водії транспортних засобів, а також інший персонал, які здійснюють перевезення (доставку) персоналу, сировини, харчових продуктів та інших товарів і заїжджають на територію потужності, не повинні залишати транспорт (виходити з нього) коли знаходяться на цій території.
39. Перед тим, як потрапити на територію потужності, будь-яка особа повинна заповнити декларацію (див. зразок у Додатку 1).
З метою уникнення перехресного зараження коронавірусом заповнення декларації (див. зразок у Додатку 1) має здійснюватися з дотриманням заходів безпеки фізичне дистанціювання, використання масок, антисептиків для обробки рук тощо).
40. Водії повинні використовувати засоби для дезінфекції рук перш ніж передавати документи про доставку персоналу потужності.
41. Водії, які здійснюють доставку до приміщень з харчовими продуктами, повинні знати про:
можливі ризики, пов'язані з контактною передачею COVID-19;
те, що коронавірусом можна заразитися, якщо торкатися забрудненої поверхні або потиснути руку зараженій COVID-19 людині із забрудненими у неї руками;
те, що поверхні, які найімовірніше заражені вірусом, включають поверхні частого дотику, такі як кермо, ручки дверей, поручні, ручки сидінь, кнопки і клавіші, планшети, мобільні телефони тощо;
необхідність фізичного дистанціювання під час прийому та передачі товарів клієнтам;
необхідність підтримувати особисту гігієну;
необхідність носити чистий захисний одяг.
42. Для уникнення перехресного зараження у транспортних засобах є вкрай важливими гігієна рук у поєднанні з фізичним дистанціюванням і регулярною санітарною обробкою контактних поверхонь.
43. Водії також повинні усвідомлювати необхідність утримання транспортного засобу в чистоті та часто дезінфікувався, продукти були захищені від забруднення та зберігалися окремо від інших товарів, які можуть спричинити зараження.
Фізичне дистанціювання
44. Фізичне дистанціювання є необхідним для уникнення зараження коронавірусом.
45. Фізичне дистанціювання полягає в постійному дотриманні певної фізичної відстані і мінімізації контакту між потенційно зараженими та здоровими членами персоналу.
46. Оператори та потужності повинні дотримуватися вимог щодо фізичного дистанціювання, наскільки це можливо.
47. За рекомендаціями ВООЗ фізичне дистанціювання повинно становити не менше одного метра дистанції між членами персоналу.
Там, де це є складно в умовах виробництва, необхідно розглянути і вжити додаткових заходів для захисту персоналу.
48. Прикладами практичного дотримання вказівок щодо фізичного дистанціювання в умовах обробки харчових продуктів є такі:
розташувати персонал та/або технологічні лінії таким чином, щоб персонал не працював обличчям один до одного;
використання ЗІЗ є обов'язковим у місцях підвищеного ризику, де виробляються готові до вживання харчові продукти. Коли у таких місцях персонал одягнений у ЗІЗ, відстань між персоналом може бути зменшена;
збільшити відстань між робочими місцями персоналу на технологічних лініях (відповідно це може потребувати зниження швидкості таких технологічних ліній);
обмежити кількість одночасного перебування персоналу в зоні виробництва харчових продуктів;
організувати роботу персоналу по групам для зменшення взаємодії між такими групами (див. пункт 50.11 цих методичних рекомендацій).
Інші профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи
49. З метою запобігання поширенню COVID-19 доцільно, крім іншого:
посилити заходи особистої гігієни (у тому числі запровадити правило миття рук за встановленими операторами ринку правилами);
запровадити вимоги до фізичного дистанціювання (див. пункти 44 - 48 цих методичних рекомендацій);
запровадити додаткові гігієнічні, санітарні і протиепідемічні заходи;
забезпечити проведення заходів із підвищення кваліфікації стосовно принципів гігієни харчових продуктів (для усунення та/або зменшення ризику зараження коронавірусом поверхонь та/або упаковки, що контактують з харчовими продуктами);
запровадити посилений режим біологічної безпеки.
................Перейти до повного тексту