1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 27.01.2025 р. N 21-3021-/1982
(Витяг)
Міністерство аграрної політики та продовольства України розглянуло [...] звернення [...] щодо необхідності зазначення температурного режиму транспортування певних харчових продуктів в товаро-транспортній накладній, форму якої наведено в додатку 7 до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14 жовтня 1997 року N 363, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 лютого 1998 року за N 128/2568 (в редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 14 листопада 2024 року N 1332, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02 грудня 2024 року за N 1831/43176), та в межах компетенції повідомляє.
'…'
[...] повідомляємо, що порядок забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виробляються, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї визначає Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (далі - Закон про безпечність).
Відповідно до пункту 50 частини першої статті 1 Закону про безпечність об'єкти санітарних заходів - харчові продукти, матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами, та маркування, якщо воно стосується безпечності харчових продуктів.
Частиною першою статті 20 Закону про безпечність визначено, що оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Згідно з абзацом першим частини сьомої статті 37 Закону про безпечність, якщо інше не передбачено законом, єдиним документом, яким супроводжуються об'єкти санітарних заходів, що перебувають в обігу, є товарно-транспортна накладна.
Відповідно до пункту 5 частини першої статті 49 Закону про безпечність оператор ринку, зокрема, повинен дотримуватися температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів. Такий режим не повинен перериватися.
Частиною першою статті 2 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" (далі - Закон про інформацію) визначено, що цей Закон встановлює загальні принципи надання та вимоги до інформації про харчові продукти, що надається споживачам, зокрема щодо маркування харчових продуктів, а також обов'язки операторів ринку харчових продуктів з доведення цієї інформації до інших операторів ринку харчових продуктів та до споживачів.

................
Перейти до повного тексту