- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Про затвердження Положення про Департамент продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Департамент продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України, що додається.
2. Департаменту продовольства, до завершення здійснення заходів з заповнення Директорату безпечності та якості харчової продукції Міністерства аграрної політики та продовольства України не менше ніж на 50 відсотків вакансій, але не довше ніж до 28 травня 2018 року, виконувати наступні функції:
1) сприяти впровадженню постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на потужностях харчової та переробної галузей та інших міжнародних систем безпечності та якості харчових продуктів;
2) брати участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
3) забезпечувати взаємодію з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
3. Заступнику директора Департаменту продовольства – начальнику відділу підакцизної продукції у двотижневий строк подати до Департаменту кадрового забезпечення та роботи з персоналом примірники положень про структурні підрозділи Департаменту продовольства та посадових інструкцій працівників.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра О. Ковальову.
Перший заступник Міністра |
М. Мартинюк |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики та продовольства України
28 лютого 2018 року № 108
ПОЛОЖЕННЯ
про Департамент продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України
І. Загальні положення
1. Департамент продовольства (далі – Департамент) є самостійним структурним підрозділом Міністерства аграрної політики та продовольства України (далі – Міністерство).
2. Діяльність Департаменту безпосередньо спрямовується, координується та контролюється заступником Міністра згідно з розподілом функціональних повноважень між Міністром та заступниками Міністра.
ІІ. Основні завдання Департаменту
1. Основними завданнями Департаменту є:
1) формування та реалізація державної політики в харчовій і переробній промисловості та участь у здійсненні заходів щодо забезпечення продовольчої безпеки держави;
2) участь у формуванні стратегії та здійсненні заходів, спрямованих на насичення продовольчого ринку продукцією харчової і переробної промисловості, та просування її на зовнішніх ринках;
3) участь у здійсненні заходів, спрямованих на захист на зовнішніх ринках інтересів вітчизняних товаровиробників харчової та переробної промисловості від недобросовісної конкуренції та застосування дискримінаційних умов до їх діяльності;
4) імплементація європейського законодавства, що регламентує функціонування ринку продовольства, до положень національного законодавства в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом;
5) забезпечення взаємодії з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у сферах попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення.
ІІІ. Функції Департаменту
1. Департамент відповідно до покладених на нього завдань виконує наступні функції:
1) здійснює аналіз діяльності та прогнозує розвиток галузей харчової і переробної промисловості, кон’юнктури продовольчого ринку, а також необхідності насичення внутрішнього ринку продуктами харчової і переробної промисловості;
2) готує пропозиції щодо шляхів підвищення ефективності роботи харчової та переробної промисловості, посилення її конкурентоспроможності на вітчизняному та світовому ринках;
3) визначає:
пріоритети, стратегію та механізм розвитку харчової промисловості;
в установленому законодавством порядку державні спиртові заводи, які мають право переробляти конфісковані та безхазяйні спирт етиловий та алкогольні напої;
4) сприяє:
техніко-технологічному переоснащенню галузей харчової і переробної промисловості, енергозбереженню, впровадженню інноваційних проектів та розвитку біотехнологій;
висвітленню виставкової діяльності у галузях харчової і переробної промисловості, участі підприємств, установ і організацій усіх форм власності у виставках, ярмарках тощо;
5) бере участь у:
здійсненні заходів щодо забезпечення продовольчої безпеки держави;
здійсненні аналізу стану наповнення регіональних запасів продовольства;
розробленні загальнодержавних балансів попиту і пропозиції основних видів сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки;
реалізації державної політики у сфері виробництва продуктів дитячого харчування;
розробленні заходів, спрямованих на вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності, захист інтересів вітчизняних товаровиробників харчової продукції на зовнішньому ринку, їх захист від недобросовісної конкуренції, дискримінаційних умов діяльності та захист внутрішнього ринку;
підвищенні інформованості населення про ринки продовольчих товарів, а також в підвищенні їх транспарентності;
здійсненні міжнародного науково-технічного співробітництва у сфері харчової і переробної промисловості;
розробленні технічних регламентів, інших нормативних документів згідно з компетенцією Департаменту;
організації роботи Секції продовольства Науково-експертної Ради Міністерства;
вдосконаленні вітчизняного законодавства щодо зменшення шкідливого впливу тютюнових виробів на здоров’я населення з метою його наближення до положень Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну (РКБТ);
розробці та реалізації заходів, спрямованих на залучення інвестицій та розвиток інновацій у харчовій та переробній промисловості;
6) вносить пропозиції щодо:
дерегуляції господарської діяльності та спрощення регуляторної бази у сфері харчової та переробної промисловості;
затвердження керівництвом Міністерства норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів;
погодження керівництвом Міністерства проектів законів, інших актів законодавства, що надходять на погодження від інших міністерств та центральних органів виконавчої влади, готує у межах повноважень, передбачених законом, висновки і пропозиції до проектів законів, інших актів законодавства, які подаються на розгляд Кабінету Міністрів України, з питань, що відносяться до компетенції Департаменту;
7) забезпечує здійснення в межах компетенції заходів щодо регулювання та контролю виробництва і реалізації цукру;
8) координує формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері виробництва та обігу органічної продукції та сировини;
9) веде реєстр спеціальних сировинних зон, що використовуються для виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування;
10) готує матеріали до засідань колегії Міністерства з питань, що входять до компетенції Департаменту;
11) готує пропозиції до проектів фінансування бюджетних програм, відповідальним виконавцем яких є Департамент;
12) координує питання, пов’язані із організацією виробництва та обігу біоетанолу, добавок на основі біоетанолу та інших спиртовмісних рідин технічного призначення;
13) розробляє і координує виконання загальнодержавних та галузевих програм розвитку харчової промисловості;
14) вносить пропозиції та розробляє проекти нормативно-правових актів, що належать до компетенції Департаменту;
15) узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до компетенції Департаменту, розробляє пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України та в установленому порядку вносить їх на розгляд керівництву Міністерства;
................Перейти до повного тексту