1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
31.12.2009 N 970
Про внесення змін до Правил організації і ведення технологічного процесу на борошномельних заводах
У зв'язку із введенням в дію ДСТУ 3768:2009 "Пшениця. Технічні умови", затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 29.05.2009 N 203 "Про затвердження національного стандарту" та з метою ефективного використання зерна,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Зміни до Правил організації і ведення технологічного процесу на борошномельних заводах, затверджених наказом Міністерства агропромислового комплексу від 20 березня 1998 року N 83, що додаються.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Демчака І.М.
В.о. Міністра Ю.Я.Лузан
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
31.12.2009 N 970
ЗМІНИ
до Правил організації і ведення технологічного процесу на борошномельних заводах
1. Доповнити розділ 4 Правил організації і ведення технологічного процесу на борошномельних заводах підпунктом 4.9. такого змісту: "Рекомендації для обчислення приростів (+) і убутків (-) розрахункових виходів продукції за надбавками і знижками з виходів (таблиця 4 Правил) при відхиленнях фактичних показників якості перероблюваного на борошномельних заводах зерна від базисних для м'якої пшениці наведені в додатку 33 до Правил."
2. Таблицю 4 розділу 4 та примітки до таблиці викласти у такій редакції:
"Таблиця 4
Надбавки і знижки з виходів продукції при відхиленнях фактичних показників якості перероблюваного зерна від розрахункових
-------------------------------------------------------------------
| Ознака |Умови розрахунку | Зміна базисного виходу: |
| якості | | (+) збільшення, |
| | | (-) зменшення |
| | |-------------------------------------|
| | |борошно,| відходи |відходи III|усушка|
| | |висівки | I-II | категорії | |
| | | |категорій| з | |
| | | | |механічними| |
| | | | | втратами | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Вологість|А. При сортових | +0,5 | - | - | +0,5 |
| |помелах м'якої і | | | | |
| |твердої пшениці | | | | |
| |Розрахункова | | | | |
| |вологість | | | | |
| |продукції 14,5% | | | | |
| |(середньозважена)| | | | |
| |За кожний процент| | | | |
| |розрахункового | | | | |
| |зволожування або | | | | |
| |усушки: | | | | |
| |а) при | | | | |
| |зволожуванні | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |б) при усушці | -1 | - | - | +1 |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |Б. При сортових | +1 | - | - | -1 |
| |помелах жита, | | | | |
| |обойних помелах | | | | |
| |пшениці і жита | | | | |
| |За кожний процент| | | | |
| |фактичного | | | | |
| |зволожування або | | | | |
| |усушки: | | | | |
| |а) при | | | | |
| |зволожуванні | | | | |
| |(рівень | | | | |
| |зволожування | | | | |
| |продукції | | | | |
| |підвищують на | | | | |
| |величину норми | | | | |
| |усушки 0,3%) | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |б) при фактичній | -1 | - | - | +1 |
| |усушці | | | | |
| |більше норми | | | | |
| |(0,3%) | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |менше норми | +1 | - | - | -1 |
| |(0,3%) | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Зольність|При сортових | | | | |
| |помелах пшениці і| | | | |
| |жита | | | | |
| |За кожний 0,01% | | | | |
| |зольності зерна | | | | |
| |більше базису | | | | |
| |(1,85%): | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |борошно | -0,18 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |висівки | +0,18 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |При обойних | | | | |
| |помелах пшениці і| | | | |
| |жита | | | | |
| |За кожний 0,01% | | | | |
| |зольності зерна | | | | |
| |більше базису | | | | |
| |(1,97%): | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |борошно | -0,20 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |висівки | +0,20 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Скло- |При сортових | | | | |
|видність |помелах пшениці | | | | |
| |За кожний процент| | | | |
| |загальної | | | | |
| |скловидності: | | | | |
| |м'якої пшениці | | | | |
| |менше базису | | | | |
| |(50%): | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |борошно | -0,05 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |висівки | +0,05 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |твердої пшениці | -0,1 | - | - | - |
| |менше базису | | | | |
| |(80%) | | | | |
| |крупка + | | | | |
| |напівкрупка | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |борошно другого | +0,1 | - | - | - |
| |сорту | | | | |
| |(хлібопекарське) | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Натура |При сортових | | | | |
| |помелах пшениці і| | | | |
| |жита | | | | |
| |За кожний грам | | | | |
| |натури менше 775 | | | | |
| |г/л - для пшениці| | | | |
| |і 700 г/л - для | | | | |
| |жита | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |борошно | -0,05 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |висівки | +0,05 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |При цьому знижку | | | | |
| |з виходу по | | | | |
| |зольності не | | | | |
| |проводять | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |При всіх видах | | | | |
| |помелів пшениці і| | | | |
| |жита | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Смітна |За кожний процент| -1 | +1 | - | - |
|домішка |смітної домішки | | | | |
| |(за ДСТУ): | | | | |
| |більше базису | | | | |
| |(1%) | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Шкідлива |За кожний 0,01% | -0,06 | | +0,06 | - |
|домішка |шкідливої домішки| | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |При використанні | | | | |
| |знижок з норм | | | | |
| |виходу за | | | | |
| |шкідливою | | | | |
| |домішкою її | | | | |
| |кількість у | | | | |
| |складі смітної | | | | |
| |домішки не | | | | |
| |враховують | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Зерна, |За кожні 5% | -0,3 | +0,3 | - | - |
|уражені |мазаних | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|сажкою |За кожні 5% | -0,1 | +0,1 | - | - |
| |синьогузочних | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
|Зернова |За кожний процент| | | | |
|домішка |загальної | | | | |
| |зернової домішки | | | | |
| |більше базису | | | | |
| |(1%): | | | | |
| |при сортових | | | | |
| |помелах | | | | |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |борошно | -0,35 | +0,35 | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |борошно | -0,18 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |висівки | +0,18 | - | - | - |
|---------+-----------------+--------+---------+-----------+------|
| |при обойних | -0,25 | +0,25 | - | - |
| |помелах | | | | |
-------------------------------------------------------------------
Примітки:
Фактичні, розрахункові зволожування і усушку обчислюють за формулою
(а - б) х 100
Х = ----------------- ,
100 - а
де: Х - зволожування або усушка;
а - середньозважена розрахункова (фактична) вологість продукції (борошна, манних круп, мучки кормової, висівок та інших продуктів):
б - середньозважена вологість зерна до очищення (вологість зерна нижче ніж 12% прирівнюють при розрахунках до 12%).
2. При відхиленні фактичної якості зерна від розрахункової здійснюють пропорційну зміну виходу сортів борошна, мучки і висівок, встановленого для даного борошномельного заводу.
3. Невиповнені зерна пшениці є складовою частиною зернової домішки перероблюваного зерна (остання ознака якості таблиці 4). Вимога поширюється також на випадки приготування помельних сумішей із використанням партій пшениці, у яких частину невиповнених зерен відносять до основного зерна, а іншу до зернової домішки.
4. При переробці в сортове борошно впродовж місяця окремих партій пшениці і жита з натурою зерна менше 775 і 700 г/л, відповідно, або зольністю понад 1,85% розрахунковий вихід визначають, виходячи з питомої ваги такого зерна в загальному об'ємі переробки за звітний період. Його масу встановлюють за даними кількості і якості перероблюваного зерна впродовж зміни або за розпорядженням про відпускання зерна на переробку.
5. Показники якості продуктів (борошна, мучки й висівок) при розрахунках фактичного виходу приймають як середньозважені величини за звітний період.
6. При відборі фракції невиповненого зерна в зерноочищувальному відділенні борошномельного заводу розрахунок виходу продукції за натурою не проводять і вміст фракції невиповненого зерна не враховують.
7. У зерноочищувальному відділенні борошномельного заводу сортового помелу дозволяється відбирати кормові відходи I і II категорій при забезпеченні розрахункового виходу основної продукції. Фактична кількість одержаних кормових відходів вказується у звітних документах".
3. Пункти 6.1. - 6.10. розділу 6 викласти у такій редакції:
"6.1. З метою раціонального розміщення зерна начальник виробничої (технологічної) лабораторії і начальник елеватора за участю головного крупчатника (головного технолога) під керівництвом головного інженера складають план розміщення зерна, який затверджує керівник підприємства.
План повинен передбачити відокремлене розміщення й зберігання партій зерна, які відрізняються за показниками якості. Останні враховуються при формуванні помельних сумішей, виборі режимів водотеплової обробки, розрахунку виходу продукції.
6.2. Залежно від місткості й технічного оснащення зерносховища рекомендується розміщати окремо:
пшеницю продовольчу - за класами, вологістю, скловидністю, натурою, вмістом пророслих зерен, засміченістю, кількістю і якістю клейковини;
жито - за класами, вологістю, натурою, засміченістю, вмістом пророслих зерен.
6.3. Розміщення за наведеними вище показниками здійснюється з урахуванням фактичної якості зерна, наявності місткостей зерносховищ і можливості оперативної роботи елеватора при формуванні помельних партій.
6.4. До передачі на борошномельний завод зерно при необхідності сушать або підігрівають з використанням сушарок - для промороженого зерна. Сушінню підлягають партії зерна, вологість яких не відповідає рекомендованим нормам, наведеним в п. 6.9. Сушити зерно слід згідно з діючими інструкціями й положеннями. При сушінні вологість зерна повинна знизитись, не погіршуючи його технологічних властивостей.
Очищення зерна й виділення фракції невиповнених зерен у зерносховищах
6.5. Зерно, яке надходить у зерносховище, повинне бути очищене від домішок з більш повним їх вилученням.
6.6. З метою підвищення ефективності очищення пшениці від смітної й зернової домішок, а також поліпшення її технологічних властивостей рекомендується із зернової маси відбирати фракцію невиповнених зерен.
6.7. Відбирання в елеваторі фракції невиповнених зерен та її використання слід здійснювати згідно діючого порядку. Невиповненим вважають зерно, що проходить крізь решітне полотно (пробивне сито) типу 2а (ТУ5.897-111722-95, додаток 8) розміром отворів 2,0 мм х 20,0 мм, а також одержане сходом із полотна решітного типу 1 (додаток 8) діаметром отворів 1,1 мм і задовольняє встановлені норми якості: вміст зерен пшениці, що належать до основного зерна і зернової домішки, не менше 85% від маси зерна разом з домішками.
Контроль технологічного процесу відбирання невиповнених зерен здійснюють із застосуванням лабораторних сит із розміром отворів 2,0 мм х 20,0 мм і 1,0 мм х 20,0 мм виготовлених згідно вимог ISO 5223:1995 "Сита лабораторні для зерна".
6.8. Очищення зерна від домішок і відбирання фракції невиповнених зерен на елеваторі рекомендується здійснювати відповідно до технологічних схем наведених на рис. 1 (а, б, в) Правил, із встановленням при калібруванні полотен решітних розміром отворів 2,0 мм х 20,0 мм і діаметром отворів 1,1 мм. Для другого сита дозволяється використовувати полотна дротяні з розміром отворів 1,0 мм х 1,0 мм.
Рекомендовані показники якості зерна, яке передається борошномельному заводу
6.9. Зерно, яке направляється із зерносховища в зерноочисне відділення борошномельного заводу, повинне мати такі показники якості:
а) рекомендована вихідна вологість при багатосортових або односортових помелах пшениці і жита з виготовленням борошна вищого сорту або сіяного - до 13,5%, при інших типах помелу - до 14%, при обойних помелах - на рівні, який забезпечує одержання борошна стандартної вологості;
б) вміст сміттєвої домішки - не більше 2% (при наявності обладнання для обробки зерна на елеваторі - не вище 1%), в тому числі зіпсованих зерен - до 1% (для макаронних помелів - не більше 0,5%), шкідливої домішки - до 0,2%. У шкідливій домішці вміст сажки і ріжків (окремо або разом), гірчаку і в'язелю (окремо або разом) не повинен перевищувати 0,05%;
в) вміст фузаріозних зерен - в межах до 0,5% (кількість вомітоксину не більше 1 мг/кг);
г) вміст зернової домішки - до 5% у пшениці і 4% у житі, в тому числі пророслих зерен (вміст цих зерен встановлюють за результатами аналізу до очищення) - не більше 3% (для макаронних помелів - відповідно, не більше 4 і 2%);
д) зерно повинне бути доброякісним, не затхлим, не пліснявілим, не зіпсоване самозігріванням і сушінням, не мати солодового та інших сторонніх запахів.
6.10. Кількість і якість клейковини в помельній суміші повинна забезпечити виготовлення борошна, яке відповідає нормам за цими ознаками.".
4. Доповнити Правила організації і ведення технологічного процесу на борошномельних заводах додатком 33 такого змісту:
"Додаток 33
РЕКОМЕНДАЦІЇ
для обчислення приростів (+) і убутків (-) розрахункових виходів продукції за надбавками і знижками з виходів (таблиця 4 Правил) при відхиленнях фактичних показників якості перероблюваного на борошномельних заводах зерна від базисних для м'якої пшениці
1. Найбільш часто застосовують норми виходу борошна 72%, 75%, 78%.
2. Для усіх норм виходів висівки складають 19,1%, відходи I і II категорій - 2,2%, некормові відходи - 0,7%, а мучки кормової відбирають 6% при 72% -му і 3% при 75%-му помелах.
3. Всього виготовляють продукції 72+6+19,1=75+3+19,1=78+19,1=97,1%
4. Позначення:
а - середньозважена розрахункова (фактична) вологість
продукції (борошна, манних круп, мучки кормової, висівок та інших
продуктів);
б - середньозважена вологість зерна до очищення (вологість
зерна нижче 12% прирівнюють при розрахунках до 12%)
Х - зволожування або усушка (фактична чи розрахункова), %;
А, Б, Д - базові значення виходів, відповідно, борошна (А),
висівок (Б) і кормових відходів (Д);
А , А , А , А - базові значення виходів відповідно, круп
к в 1 2
манних, борошна вищого, першого та другого гатунків, %; базовий
вихід основної продукції А=Ак+Ав+А +А ;
1 2
Бм - базове значення виходів кормової мучки, %; якщо у мучці
немає потреби, то її направляють у висівки і у цьому випадку
Б=19,1 + Бм, %;
З , З - базове і фактичне значення вмісту зернової домішки,
б ф
%;
Н - вміст невиповнених зерен в основному зерні, %;
з
С , С - базовий і фактичний вміст смітної домішки в зерні,
б ф
%;
Зо , Зо - базове і фактичне значення зольності зерна, %;
б ф
Ск , Ск - базове і фактичне значення скловидності зерна, %;
б ф
Нт , Нт - базове і фактичне значення натури зерна, %;
б ф
Ш , Ш - базове і фактичне значення шкідливої домішки в
б ф
зерні, %;
К , К - відповідно вміст мазаних і синьогузочних зерен,
м с
уражених сажкою, %;
(ДЕЛЬТА)В , (ДЕЛЬТА)В , (ДЕЛЬТА)В - розрахункові
б вис від
прирости або убутки, відповідно, до виходів борошна, висівок,
кормових відходів (за наявності круп манних - (ДЕЛЬТА)В , мучки
мк
кормової - (ДЕЛЬТА)В ), %;
муч
(ДЕЛЬТА)В , (ДЕЛЬТА)В , (ДЕЛЬТА)В - розрахункові прирости
бв б1 б2
або убутки, відповідно, до виходів борошна вищого, першого та
другого гатунків, %;
(ДЕЛЬТА)Внкв - приріст або прибуток некормових відходів.
5. Обчисленя приростів і убутків до розрахункових виходів продукції.
За показником вологості.
Фактичні, розрахункові зволожування і усушка
Х=(а-б) · 100/100-а, % (1)
5.1.1 При зволожуванні:
- борошно вищого гатунку (+)
(ДЕЛЬТА)В = Х·0,50·А /97,1, % (2)
бв в
- борошно першого гатунку (+)
(ДЕЛЬТА)В = Х·0,50·А /97,1, % (3)
б1 1
- борошно другого гатунку (+)
(ДЕЛЬТА)В = Х·0,50·А /97,1, % (4)
б2 2
- крупи манні (+)
(ДЕЛЬТА)В =Х·0,50·А /97,1, % (5)
мк к
- висівки (+)
(ДЕЛЬТА)В = Х·0,50·Б/97,1, % (6)
вис
- мучка кормова (+)
(ДЕЛЬТА)Вмуч = Х·0,50·Б /97,1, % (7)
м
- усушка (-)
Х'=Х·0,50, % (8)
5.1.2 При усушці:
- борошно вищого гатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = Х·1,0·А /97,1, % (9)
бв в
- борошно першого гатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = Х·1,0·А /97,1, % (10)
б1 1
- борошно другого гатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = Х·1,0·А /97,1, % (11)
б2 2
- крупи манні (-)
(ДЕЛЬТА)В =Х·1,0·А /97,1, % (12)
мк к
- висівки (-)
(ДЕЛЬТА)В = Х·1,0·Б/97,1, % (13)
вис
- мучка кормова (-)
(ДЕЛЬТА)В = Х·1,0·Б /97,1, % (14)
муч м
- зволожування (+)
Х''= Х·1,0, % (15)
5.2 За показником зольності (у випадках значення фактичної зольності менше базисного 1,85% розрахунку не проводять):
- борошно вищого гаунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = (З -З )/0,01·0,18·А /А, % (16)
бв об оф в
- борошно першого гатунку (-)
(ДЕЛЬТА)Вб = (З -З )/0,01·0,18·А /А, % (17)
1 об оф 1
- борошно другого гатунку (-)
(ДЕЛЬТА)Вб = (З -З )/0,01·0,18·А /А, % (18)
2 об оф 2
- крупи манні (-)
(ДЕЛЬТА)В = (З -З )/0,01·0,18·А /А, % (19)
мк об оф к
- висівки (+)
(ДЕЛЬТА)В = (З -З ) : 0,01·0,18·Б/(Б+Б ), % (20)
вис об оф м
- мучка кормова (+)
(ДЕЛЬТА)В = (З -З ) : 0,01·0,18·Б /(Б+Б ), % (21)
муч об оф м м
5.3 За показником скловидності ( у випадках значення фактичної скловидності більше базисної 50% розрахунку не проводять):
- борошно вищого ґатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = (С -С )·0,05·А /А, % (22)
бв тф тб в
- борошно першого ґатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = (С -С )·0,05·А /А, % (23)
б1 тф тб 1
- борошно другого ґатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = (С -С )·0,05·А /А, % (24)
б2 тф тб 2
- крупи манні (-)
(ДЕЛЬТА)В = (С -С )·0,05·А /А, % (25)
мк тф тб к
- висівки (+)
(ДЕЛЬТА)В = (С -С )·0,05·Б/(Б+Б ), % (26)
вис тф тб м
- мучка кормова (+)
(ДЕЛЬТА)В = (С -С )·0,05·Бм/(Б+Б ), % (27)
муч тф тб м
5.4 За показником натури (у випадках значення фактичної натури зерна більше базисного 775 г/л розрахунку не проводять, якщо менше - проводиться розрахунок, але при цьому знижку з виходу за показником зольності не проводять):
- борошно вищого ґатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = (Н -Н )·0,05·А /А, % (28)
бв тб тф в
- борошно першого ґатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = (Н -Н )·0,05·А /А, % (29)
б1 тб тф 1
- борошно другого ґатунку (-)
(ДЕЛЬТА)В = (Н -Н )·0,05·А /А, % (30)
б2 тб тф 2
- крупи манні (-)
(ДЕЛЬТА)В = (Н -Н )·0,05·А /А, % (31)
мк тб тф к
- висівки (+)
(ДЕЛЬТА)В = (Н -Н )·0,05·Б/(Б+Б ), % (32)

................
Перейти до повного тексту