- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження галузевої програми розвитку хлібопекарської галузі на період до 2015 року
На виконання положень Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2007
N 1158, Указу Президента України від 18.09.2007
N 890 "Про деякі заходи щодо розвитку ринку зерна" та доручення Прем'єр-міністра України від 26.1.1.2007 N 27957/1-0У з метою збереження виробничого потенціалу хлібопекарської галузі, створення умов для її ефективної роботи та забезпечення продовольчої безпеки держави
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити галузеву програму розвитку хлібопекарської галузі на період до 2015 року, що додається.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики України Демчака І.М
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
20.03.2008 N 164
ГАЛУЗЕВА ПРОГРАМА
розвитку хлібопекарської галузі на період до 2015 року
Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована Програма
Хлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначення якої безперебійне забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки.
Щорічно в Україні виробляється близько 2,5 млн. тонн хліба та хлібобулочних виробів, понад 70 відсотків від загального обсягу випікають великі промислові підприємства, решту - приватні пекарні, мережа торгівлі, великі супермаркети та інші виробники.
Відповідно до офіційної статистики динаміка обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні має стійку тенденцію до спаду виробництва хліба.
За 2006 рік виробництво хліба на 1 особу склало лише 46,1 кілограм, що менше 50 відсотків від норми споживання (101 кг), затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2000 року
N 656 "Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення".
При цьому слід врахувати, що значна частина хліба та хлібобулочних виробів виробляється малими підприємствами, які працюють на єдиному фіксованому податку та не звітують перед статистичними органами за кількість виробленої продукції. У сільській місцевості значна частина населення випікає хліб в домашніх умовах.
В останні роки потужності підприємств з виробництва хліба та хлібобулочних виробів використовуються лише на 3035 відсотків (крім м. Києва та окремих обласних хлібокомбінатів). Це говорить про те, що хлібопекарська галузь забезпечена потужностями, які здатні щоденно виробляти близько 400 г хлібобулочних виробів (відповідно до норм споживання) в розрахунку на одного жителя країни, і має можливість повністю забезпечити потреби населення в цій продукції.
Разом з тим, значна частина матеріально-технічної бази спеціалізованих хлібопекарських підприємств морально застаріла та фізично зношена (зношеність основного технологічного обладнання складає 60-80 відсотків).
Зростання витрат на сировину, матеріали та енергоресурси, брак оборотних коштів не дає змоги оновлювати матеріальну базу підприємств сучасним прогресивним устаткуванням та впроваджувати сучасні технології (виробництво заморожених напівфабрикатів, напіввипеченої продукції, її вакуумування, нарізання та пакування готових виробів і т.д.).
Існуючі умови складного економічного становища хлібопекарської галузі вимагають здійснення невідкладних комплексних заходів, спрямованих на суттєве поліпшення ситуації, що може загостритися в умовах членства України в СОТ. Саме на це і спрямована зазначена галузева Програма.
Тенденцією розвитку європейського хлібопечення є укрупнення підприємств і збільшення обсягів промислового виробництва хлібобулочних виробів.
Мета та основні завдання Програми розвитку хлібопекарської галузі на період до 2015 року
Метою Програми є:
підвищення конкурентоспроможності хлібопекарської галузі, забезпечення всіх верств населення якісною продукцією відповідно до фізіологічних норм харчування, яка покращує стан здоров'я та подовжує термін життя, а також подолання кризових явищ в галузі, забезпечення її економічної стабільності і подальшого ефективного розвитку;
виробництво хлібобулочних виробів профілактичного призначення групи "Здоров'я", які характеризуються підвищеною харчовою цінністю, збільшеним вмістом харчових волокон, вітамінів, мінеральних речовин, протеїнів, антиоксидантів.
Основними завданнями Програми є:
створення сприятливих умов для розвитку хлібопекарської галузі шляхом стимулювання залучення інвестицій, віднесення до пріоритетних напрямків пільгового кредитування виробництво хліба і хлібобулочних виробів, створенням сприятливих податкових умови для ввезення на територію України хлібопекарського технологічного обладнання, що не має конкурентоспроможних аналогів вітчизняного виробництва та відповідного законодавчого забезпечення;
надання цільової підтримки розвитку малого підприємництва у хлібопекарському виробництві та міні-пекарень розташованих у сільській місцевості;
зменшення витрат матеріально-технічних та енергетичних ресурсів на виробництво хлібобулочних виробів, зниження їх собівартості;
покращення якості сировини за рахунок більш досконалих технологій її отримання та зберігання, розширення сировинної бази;
удосконалення асортименту продукції, створення і впровадження у виробництво хлібобулочних виробів для спеціального дієтичного споживання;
удосконалення системи підготовки і підвищення кваліфікації інженерно-технічних кадрів;
підвищення ролі держави на ринку хлібопродуктів в забезпеченні демонополізації та детінізації фінансово-економічних відносин у сфері продажу зерна, його переробки на борошно, виробництва хлібобулочної продукції.
Основні заходи і шляхи реалізації Програми: Державна підтримка хлібопекарської галузі
Державна підтримка здійснюється шляхом:
запровадження підтримки на виробництво продовольчого зерна, спрямованої на здійснення посівів сільськогосподарських культур, а саме: високоякісної продовольчої пшениці III класу в обсягах 5 - 6 млн. тонн, жита в обсягах 800-900 тис. тонн і спрямування цього зерна на цілі хлібопечення, а пшениці твердих сортів - для виробництва макаронних виробів в обсязі 180 тис тонн, а також його переробки та збут продовольчого борошна;
розширення переліку техніки і обладнання, а також внесення до нього сучасного технологічного обладнання, що постачається виробникам хліба і хлібобулочних виробів, у тому числі для мініпекарень, на умовах фінансового лізингу із залученням вітчизняних та іноземних лізингодавців;
запровадження часткової компенсації вартості кредитів для придбання технологічного та іншого обладнання для виробництва хліба, у тому числі для міні-пекарень.
Організація ринку зерна та борошна
Сприяння формуванню прозорого, доступного і організованого ринку зерна та борошна шляхом:
унормування договірної бази інтеграційних відносин в умовах партнерської діяльності ланцюгу "виробництво продовольчого зерна - переробка - оптовий збут борошна";
посилення контролю за формуванням регіональних запасів продовольчого зерна;
забезпечення розвитку аграрного ринку та формування механізму визначення ринкової вартості зерна та борошна на внутрішньому ринку шляхом функціонування акредитованих товарних бірж;
забезпечення захисту внутрішнього ринку продовольчого зерна в умовах вимог СОТ.
Важелі збільшення притоку інвестицій
Посилення ефективності залучення інвестиційних ресурсів шляхом:
віднесення до пріоритетних напрямків пільгового кредитування виробництво хліба і хлібобулочних виробів;
надання цільової підтримки розвитку малого підприємництва у хлібопекарському виробництві та міні-пекарень розташованих у сільській місцевості;
надання часткової компенсації вартості складного технологічного обладнання вітчизняного виробництва для підприємств хлібопекарської галузі;
створити сприятливі податкові умови (звільнення або відстрочка сплати ПДВ) для ввезення на територію України хлібопекарського технологічного обладнання, що не має конкурентоспроможних аналогів вітчизняного виробництва;
................Перейти до повного тексту